Arbre généalogique Peet » Hendrik Willem Eekhuis (1909-1942)

Données personnelles Hendrik Willem Eekhuis 

  • Il est né le 11 novembre 1909 dans Terwolde (gem.Voorst).
    Documenttype: BS Geboorte Erfgoedinstelling: Gelders Archief Plaats instelling: Arnhem Collectiegebied: Gelderland Archief: 0207 Registratienummer: 11138 Aktenummer: 263 Registratiedatum: 11 ovember 1909 Akteplaats: Terwolde
    Kind: Hendrik Willem Eekhuis Geboorteplaats: Terwolde Geboortedatum: donderdag 11 november 1909
    Vader: Hendrik Jan Eekhuis Leeftijd: 30 Beroep: voerman
    Moeder: Christina Eltink Beroep: zonder beroep
    Gebeurtenis: Geboorte Datum: donderdag 11 november 1909 Gebeurtenisplaats: Terwolde
  • Il est décédé le 19 novembre 1942 dans Soest, il avait 33 ans.
    Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 1221 Inventarisnr: 1792
    Gemeente: Soest Soort akte: Overlijdensakte Aktenummer: 438 Aangiftedatum: 15-10-1945
    Overledene Hendrik Willem Eekhuis Geslacht: M Overlijdensdatum: 19-11-1942 Leeftijd: 33 Overlijdensplaats: Soest
    Vader Hendrik Jan Eekhuis
    Moeder Christina Eltink
    Partner
    Relatie: ongehuwd
    Nadere informatie wnd te Voorst

    gefusilleerd in Soest (zie ook broer Jan).
  • Un enfant de Hendrik Jan Eekhuis et Christina Eltink
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 5 octobre 2021.

Famille de Hendrik Willem Eekhuis


Notes par Hendrik Willem Eekhuis

Hendrik Willem Eekhuis
geboorteplaats Voorst
geboortedatum 11 - 11 - 1909
plaats van overlijden Amersfoort
datum van overlijden 19 - 11 - 1942
beroep Slager
groep Verzet
pagina 936

Gerrit Jan van 't Einde werd op 9 mei 1899 geboren als jongste zoon (het dertiende kind) van Gerhardus van 't Einde en Janna de Wilde. Hij trouwde op zaterdag 20 mei 1922 in Epe met de twintigjarige Johanna Hermina (Anne) Broekhuis.
Het echtpaar kreeg 5 kinderen:

Gerharda Johanna (Gerrie); Johanna Hermina (zij werd slechts 9 maanden oud); Rijk Egbert Jan (Rijk); Gerre Johanna (Jo); Hilligje (Hillie).

Gerrit Jan was gemeenteraadslid voor de SDAP. Hij werd op donderdag 19 november 1942 als verzetstrijder in Austerlitz (Utrecht) gefusilleerd, hij was toen 43 jaar oud. Hij werd herbegraven op dinsdag 23 oktober 1945 te Terwolde.
De verzetsgroep
De groep werd al snel na het begin van de oorlog gevormd door mensen die een afkeer hadden van het nationaal-socialisme. Ze hadden een sociaal-democratische en communistische achtergrond. Het eerste jaar beperkten hun activiteiten zich tot het verspreiden van illegale pamfletten. De invalide Voorstenaar Cornelis Lugthart had in zijn invalidenwagentje daarvoor een gecamoufleerd vakje gemaakt. Hij had al voor de oorlog vluchtelingen in huis, waardoor hij toen al wel geconfronteerd met de misdaden van het nazi-regime. Eén van de vluchtelingen had een kapot geslagen rug. In de oorlog bleef hij onderduikers een plaats geven en werd daar in juni 1941, samen met zijn vrouw en twee zoons, voor gearresteerd. Omdat men niemand vond in de schuilplaats en geen bewijzen werden gevonden van zijn illegale activiteiten liep het deze keer goed af.
De verzetsgroep breidde in de loop van 1941 en 1942 haar acties uit met het transport van vluchtelingen over de IJssel.
Een nieuwe aanvoerder

Frans de Wit werd de leider van de verzetsgroep. Hij zorgde ervoor dat de groep zich ging bezig houden met sabotageacties, in het bijzonder met brandstichting. Een meelfabriek en oogsten van NSB-boeren in Voorst, Terwolde, Welsum en Nijbroek gingen in vlammen op. Ook vergiftigden ze aardappelvoorraden van de Wehrmacht. De aanslagen die ze op treinen pleegden hadden, vanwege de geringe kracht van hun explosieven, minder succes. Bij een brandstichting in Welsum aan het begin van het najaar werden twee Terwoldenaren uit de verzetsgroep op heterdaad betrapt. Dat ze verraden waren was overduidelijk, want een forse groep SDers lag in een hinderlaag op hen te wachten. Binnen drie weken werd de hele groep van zeventien personen opgerold. De bezetter nam direct maatregelen door vijftien gijzelaars uit Deventer en omgeving op te pakken. Deze werden op 16 oktober 1942 in Austerlitz geëxecuteerd.
De leden van de verzetsgroep werden stevig verhoord in Arnhem. Op 13 november 1942 werden veertien van hen in een onzorgvuldig proces in de audiëntiezaal van het gerechtshof van Arnhem veroordeeld tot de doodstraf.

De executie

Over de terechtstelling in Soesterberg is in 1971 een boekje verschenen: De drie-en-dertig van Soesterberg. Het werd geschreven door J.W. Ooms en J.B. van Os. Op 19 november 1942 klonk zes keer een salvo over de schietbaan bij het vliegveld Soesterberg. In vijf groepen van zes en één groep van drie werd de executie voltrokken. Onder hen de verzetsstrijders van uit de IJsselstreek.

Uit Terwolde:
Klaas Jurjen Bakker (23) Monteur;
Hendrik Willem Eekhuis (32) Slager;
Jan Eekhuis (36) Metselaar;
Gerrit Jan van 't Einde (43) Stucadoor;
Gerrit Jan Nieuwenhuis (32) Fabrieksarbeider;
Frederik de Weerd (21) Tuinman;
Willem de Weerd (26) Chauffeur;
Gerrit van Werven (26) Landarbeider. Uit Voorst:
Wilhelmus Johannes Lenssen (20) Elektricien;
Cornelis Lugthart (44);
Wilhelm van der Maten (30) Grondwerker.

Uit Twello:
Anton Wijbrand Siedenburg (20) Student;
Franciscus Bernardus Canisius Maria Teelen (36) Schoenmaker en Postbeambte;
Bernard Ernst Lodewijk-Immerzeel (23);
Johannes Rodert (32) Schilder.

De overigen

Twee leden kregen om onbekende reden uitstel van executie. De één werd een jaar later alsnog geëxecuteerd en de ander overleed in concentratiekamp Mauthausen. Alleen Christiaan Lugthart, zoon van de invalide man zonder benen, overleefde de oorlog. Alhoewel hij schuldig werd bevonden, vonden de rechters de zeventienjarige te jong om te executeren. Hij zat tweeëneenhalf jaar in een concentratiekamp. Een periode die hem de rest van zijn leven zou tekenen.

De verrader

Vanaf het begin vertrouwde de groep Frans de Wit niet en er wordt niet aan getwijfeld dat hij de groep verraadde. Hij werd op een bepaald moment gezien toen hij met de SD rustig een sigaretje rookte. Ook zijn er geen stukken aangetroffen waaruit bleek dat hij werd verhoord. De naam Frans de Wit was een schuilnaam. In 1982 achterhaalde journalist Dries Scheepstra de werkelijke naam van de persoon: Cornelis van der Kraats.

De begrafenis

De plaatselijke krant berichtte op 25 oktober 1945 over de (collectieve) herbegrafenis als volgt:

Dinsdag heeft men in de gemeente Voorst aan de stoffelijke resten van een aantal slachtoffers van nazi-terreur een laatste rustplaats gegeven. Het waren de lichamen van ondergrondse werkers, die te Soesterberg, drie jaren geleden, door de overweldigers werden ter dood gebracht.
Zeer velen hebben deze plechtigheden bijgewoond; O.m. waren overal aanwezig alle leden van het college van B en W en een vertegenwoordiger van de CPN.
(… na het bericht over het begraven van een aantal anderen …)
In een groot graf werden de resten geplaatst van G. van 't Einde, C. Lugthart, G.J. Nieuwenhuis, G. van Werven, J. Eekhuis en H.W. Eekhuis. Hier droegen leden van de CPN de lijkkisten, die gedekt waren met de nationale kleuren en de rode vlag met sikkel en hamer, alsmede met bloemen. In de stoet voegden zich de leden van het fanfarecorps "Ons Genoegen" met omfloerst vaandel, omdat de gebroeders Eekhuis lid waren van die vereniging.
Een vriend uit Almelo sprak bij het stoffelijk overschot van Lugthart mede namens de CPN aldaar een afscheidswoord. De burgemeester zeide, hoe het verzetswerk hier allen verenigde, eendrachtig in het ideaal. De heer Otto, uit Enschede, sprak voor de afdelings- en districtsbesturen van de CPN, alsmede voor het hoofdbestuur. De heer Wijnbergen sprak als voorzitter van "Ons Genoegen".
Ds. van Rossum sprak ook hier een troostwoord.

Voor zijn verzetswerk kreeg Gerrit Jan van 't Einde in 1982 postuum het verzetsherdenkingskruis toegekend.


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Willem Eekhuis?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Willem Eekhuis

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Willem Eekhuis

Jan Eekhuis
1837-1901
Jan Eltink
1836-1895
Teuntjen Hemeltjen
± 1841-1887

Hendrik Willem Eekhuis
1909-1942


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 11 novembre 1909 était entre 3,7 et 7,7 °C et était d'une moyenne de 5,6 °C. Il y avait 5,8 mm de précipitation. Il y avait 0,5 heures de soleil (6%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1909: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,8 millions d'habitants.
    • 4 mars » William Howard Taft devient le 27 président des États-Unis.
    • 10 mars » signature du traité anglo-siamois.
    • 17 mars » en France, la grève des postiers, qui dure jusqu'au 22 mai, donnera l'occasion de vérifier l'acharnement de Georges Clemenceau, surnommé le «fusilleur de la classe ouvrière» depuis la répression de Villeneuve-Saint-Georges (30 juillet 1908).
    • 13 avril » incident du 31 mars, pendant la contre-révolution ottomane de 1909.
    • 27 avril » destitution du sultan ottoman Abdülhamid II.
    • 26 octobre » assassinat d'Ito Hirobumi par le nationaliste coréen An Jung-geun, ce qui conduira à l'annexion totale de l'Empire coréen par le Japon en 1910.
  • La température au 19 novembre 1942 était entre 6,6 et 9,0 °C et était d'une moyenne de 7,8 °C. Il y avait une précipitation de 1,0 mm pendant 0,8 heure(s). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • En l'an 1942: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,0 millions d'habitants.
    • 12 février » en Libye italienne, arrivée à Tripoli de l'Afrikakorps de Rommel.
    • 18 février » |heurté par un navire marchand américain, le sous-marin français Le Surcouf coule dans le golfe du Mexique.
    • 9 août » |arrestation de Gandhi, au lendemain de son discours de lancement du mouvement Quit India.
    • 7 septembre » défaite japonaise décisive à la bataille de la baie de Milne pendant la guerre du Pacifique.
    • 27 septembre » fin de la seconde bataille de Matanikau pendant la bataille de Guadalcanal.
    • 23 octobre » |la VIII armée britannique engage la bataille d'El Alamein, en Libye, contre les forces de l'Axe.

Sur le nom de famille Eekhuis

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Eekhuis.
  • Afficher des informations sur Eekhuis sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Eekhuis.

La publication Arbre généalogique Peet a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Peet, "Arbre généalogique Peet", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-peet/I6079.php : consultée 25 juin 2024), "Hendrik Willem Eekhuis (1909-1942)".