Arbre généalogique Pasman-Kuit » Jan Cornelis Karman (1921-1944)

Données personnelles Jan Cornelis Karman 


Famille de Jan Cornelis Karman


Notes par Jan Cornelis Karman

Bron: http://www.delpher.nl (Algemeen Handelsblad van 21 februari 1944)
BEKENDMAKINGEN - De höhere SS- und Polizeiführer deelt mede: Op 15 Februari 1944 is het Polizeistandgericht te Soest, provincie Utrecht, bijeengekomen en heeft de onderstaande leden van en groep terroristen ter dood veroordeeld:
1. den student Cornels Burger uit Zeist;
2. den schoenmaker Cornelis Karman uit Baarn;
3. den student Rut Veenendaal uit Tiel.
Het overtuigend bewijs van hun schuld is geleverd en de veroordeelden hebben bekend o.a. aan de volgende strafbare feiten te hebben medegewerkt:
moord op den ambtenaar van den crisis-contrôledienst Muller op 3 November 1943 alsmede aan den overval op het distributiekantoor te Geldermalsen in September 1943. Bovendien waren zij voor een deel in het verboden bezit van vuurwapens en hebben zij ophitsende anti-Duitsche pamfletten verspreid. Het vonnis is, nadat het verzoek om gratie was afgewezen, me [...] voltrokken.

Bron: https://www.oorlogsgravenstichting.nl
Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen
Vak/rij/nummer 25
Jan Cornelis Karman 1921-1944
Oorlogsslachtoffer - Is 22 jaar geworden
Geboren op 8 augustus 1921 te Laren (Gld)
Overleden op 16 februari 1944 te Amsterdam
Beroep: Hulpbesteller P.T.T. / Lid verzet

Bon: https://www.online-begraafplaatsen.nl
BAARN, BEVRIJDINGSMONUMENT Stationsplein, 3743KK, Baarn
Opgericht ter nagedachtenis van de inwoners van Baarn die hun leven gaven voor onze vrijheid
Jan Cornelis Karman 08-08-1921 16-02-1944 22Hulpbesteller PTT / Lid verzet

Bron: https://www.erelijst.nl
Erelijst van gevallenen 1940 - 1945
Jan Cornelis Karman - Beroep: Besteller PTT - Groep: Verzet

Bron: https://groenegraf.nl
Dit is het verhaal van Jan Cornelis Karman
In dit levensverhaal vertellen we u over Jan Cornelis Karman. Zijn geboortewieg stond in Laren (Gld), alwaar hij geboren werd als zoon van Daniel Karman en Katrina Hillebrants.
Jan Cornelis werd geboren op maandag 8 augustus 1921 en hij overleed op woensdag 16 februari 1944. Hij mocht slechts 22 jaar, 6 maanden en 8 dagen oud worden. Jan Cornelis stierf in Amsterdam. Hij werd begraven te Overveen, Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Jan Cornelis Karman bleef ongehuwd. Hij was hulpbesteller P.T.T. van beroep.
Jan Karman (alias ˜Piet Hendriksen' woonde in de eerste oorlogsjaren in zijn ouderlijk huis aan de Schoolstraat in Baarn. Toen hij in 1942 op last van de bezetter als rijksambtenaar werd verplicht een half jaar te dienen bij de Nederlandse Arbeidsdienst, nam hij ontslag bij de PTT. Mede op grond van zijn geloofsovertuiging was Karman fel anti-nazi. Als uitvloeisel hiervan hield hij zich in de LO-Baarn bezig met het onderbrengen van onderduikers. Tevens stencilde en verspreidde hij illegale lectuur. In opdracht van de plaatselijke RvV-groep was hij betrokken bij enkele liquidaties: op 19 mei 1943 van een opperwachtmeester der gemeentepolitie die zich in Baarn intensief bezighield met de opsporing, aanhouding en wegvoering van joden naar kamp Westerbork en op 12 oktober 1943 van een ambtenaar van de Crisis-Controle-Dienst. Bij deze laatste gebeurtenis kon hij ternauwernood ontsnappen aan arrestatie. Karman verbleef met regelmaat in de blokhut Het Duikje, een door de RvV gebruikte onderduikplaats in een bos bij Lage Vuursche. Op 14 januari 1944 werd hij door de Sipo in een schuilplaats in de bossen bij Bilthoven gearresteerd, op 15 februari in Soest ter dood veroordeeld en de volgende dag gefusilleerd.

Bron: "Baarn in de Tweede Wereldoorlog, een terugblik"
Jan Karman was betrokken bij de liquidatie van een 'foute' inwoner van Baarn. Omdat ook hij Baarnaars verraadde aan de bezetter is Crisis Controle Dienst ambtenaar H. W. Muller geliquideerd. Een proces-verbaal van een rechtszaak over verraad in de tweede wereldoorlog vermeldt de liquidatie van NSB-er Muller. De volgende passages zijn verkort uit de getuigenverklaring van Bertus Kalf: “Ik was als pelotonscommandant aangesloten bij de Raad van Verzet te Baarn. … Daarop werd mij verzocht en opgedragen, dus door Bert Kleisen, welke een functie in de Illegaliteit bekleedde en derhalve mijn chef was, genoemde Muller te liquideren. Op een dinsdagavond in de maand October 1943, des namiddags op of omstreeks 20 uur werd een groep, welke bestond uit J.C. Karman, G van Vulpen en mij als commandant met de uitvoering van de liquidatie van Muller voornoemd belast en op de dag en uur door ons volvoerd. Genoemde van Vulpen vervoerde voor de vorm een zak waarin wat hooi was gestopt. J. Karman was bewapend met een 6,35 m.m. pistool evenals ik. Gerard van Vulpen was ongewapend. Ik was voorts in het bezit van een kleine bijl. De collega van Muller, genaamd Bezaak*, was op de hoogte van de plannen en hij had ook de plaats waar Muller zou worden neergeschoten, vastgesteld. … Door controleur Bezaam* werden wij vervolgens aangehouden en G. van Vulpen voornoemd werd gecontroleerd en moest tekst en uitleg geven aan controleur Muller. … Ik greep toen mijn bijltje en sloeg daarmee éénmaal op het hoofd van Muller voornoemd. De controleur wankelde en wilde zich verdedigen, waarop ik hem een klap in het gezicht gaf met mijn gebalde vuist, daarop trok Karman voornoemd het in zijn bezit zijnde vuurwapen en vuurde tot drie maal toe op Muller, voornoemd, Muller viel toen op de grond.”
Jan Karman was enige tijd veilig ondergedoken in de schuilhut ‘Het Duikje’ in Lage Vuursche. Een medebewoner vertelde dat de gereformeerde Jan het moeilijk had met zijn rol in de liquidatie van Muller in Baarn. De bewoners van Het Duikje moesten op 29 december 1943 vluchten vanwege een razzia van de Feldgendarmerie. Op 14 januari 1944 werd hij door de Sipo (Sicherheitspolizei) gearresteerd in Bilthoven. Op 15 februari werd hij in Soest ter dood veroordeeld en de volgende dag gefusilleerd. Zijn graf is door Eric van der Ent gefotografeerd en elders afgebeeld.


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Cornelis Karman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Cornelis Karman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Cornelis Karman


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 8 août 1921 était entre 13,7 et 20,4 °C et était d'une moyenne de 16,9 °C. Il y avait 1,1 mm de précipitation. Il y avait 12,2 heures de soleil (81%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1921: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
    • 6 mars » fondation du Parti communiste portugais.
    • 12 mars » İstiklâl Marşı est adoptée comme hymne national de la République de Turquie.
    • 7 avril » Charles de Gaulle épouse Yvonne Vendroux.
    • 14 juillet » condamnation à mort prononcée, à l'encontre de Sacco et Vanzetti.
    • 21 juillet » bataille d'Anoual.
    • 19 octobre » nuit sanglante au Portugal.
  • La température au 16 février 1944 était entre -0.1 et 1,9 °C et était d'une moyenne de 0.9 °C. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • En l'an 1944: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
    • 30 janvier » début de la conférence de Brazzaville. Annonce par Charles de Gaulle du début de la décolonisation.
    • 17 février » les forces américaines attaquent la garnison japonaise de l'atoll d'Eniwetok, dans l'océan Pacifique.
    • 17 juillet » catastrophe de Port Chicago en Californie.
    • 4 août » arrestation d'Anne Frank par la Gestapo, ainsi que de sept autres Juifs, à Amsterdam.
    • 15 septembre » début de la bataille de Peleliu. Victoire des Américains sur les Japonais.
    • 27 décembre » l'armée soviétique encercle Budapest.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Karman

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Karman.
  • Afficher des informations sur Karman sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Karman.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Henk Pasman, "Arbre généalogique Pasman-Kuit", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pasman-kuit/I73236.php : consultée 4 mai 2024), "Jan Cornelis Karman (1921-1944)".