Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Jan Cornelis Karman (1921-1944)

Données personnelles Jan Cornelis Karman 


Famille de Jan Cornelis Karman


Notes par Jan Cornelis Karman

Een van de twee mannen die mede verantwoordelijk was voor de liquidatie van Wolf op het politiebureau te Baarn, in de Tweede Wereldoorlog, was Jan Cornelis Karman , alias Piet Hendriksen. Hij nam deel aan het plaatselijk verzet van LO en LKP in Baarn. Hij heeft de oorlog niet overleefd. Op 15 februari 1944 is hij in Soest ter dood veroordeeld en een dag later gefusilleerd in Amsterdam. 23 jaar oud.

Jan Karman (alias ‘Piet Hendriksen’) woonde in de eerste oorlogsjaren in zijn ouderlijk huis aan de Schoolstraat in Baarn. Toen hij in 1942 op last van de bezetter als rijksambtenaar werd verplicht een half jaar te dienen bij de Nederlandse Arbeidsdienst, nam hij ontslag bij de PTT. Mede op grond van zijn geloofsovertuiging was Karman fel anti-nazi. Als uitvloeisel hiervan hield hij zich in de LO-Baarn bezig met het onderbrengen van onderduikers. Tevens stencilde en verspreidde hij illegale lectuur. In opdracht van de plaatselijke RvV-groep was hij betrokken bij enkele liquidaties: op 19 mei 1943 van een opperwachtmeester der gemeentepolitie die zich in Baarn intensief bezighield met de opsporing, aanhouding en wegvoering van joden naar kamp Westerbork en op 12 oktober 1943 van een ambtenaar van de Crisis-Controle-Dienst. Bij deze laatste gebeurtenis kon hij ternauwernood ontsnappen aan arrestatie. Karman verbleef met regelmaat in de blokhut Het Duikje, een door de RvV gebruikte onderduikplaats in een bos bij Lage Vuursche. Op 14 januari 1944 werd hij door de Sipo in een schuilplaats in de bossen bij Bilthoven gearresteerd, op 15 februari in Soest ter dood veroordeeld en de volgende dag gefusilleerd.

Jan stencilde en verspreidde illegale blaadjes voor de Raad van Verzet. Ook heeft hij samen met Gerard van Vulpen een ‘foute’ Baarnse ambtenaar geliquideerd, in opdracht van de Raad van Verzet, omdat hij Baarnaars verraadde en een gevaar voor de samenleving betekende. Jan stencilde en verspreidde illegale blaadjes voor de Raad van Verzet. Ook heeft hij samen met Gerard van Vulpen een ‘foute’ Baarnse ambtenaar geliquideerd, in opdracht van de Raad van Verzet, omdat hij Baarnaars verraadde en een gevaar voor de samenleving betekende. Gerard van Vulpen kwam in het beruchte concentratiekamp Bergen Belsen terecht, waar hij eind mei 1945 aan de gevolgen van de ontberingen in het kamp overleed. De naam van Jan Karman staat vermeld op de plaquette op het Stationsplein in Baarn. Daarop staan de namen van verzetsmensen die in de oorlog door hun verzetswerk met het leven verloren. De naam van Gerard van Vulpen ontbreekt, omdat hij enkele weken na de bevrijding (dus niet in de oorlog) overleed, hoewel hij natuurlijk op 5 mei al met één been in het graf stond.

In mei 2015 is de naam van Gerard van Vulpen toegevoegd aan de plaquette.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Cornelis Karman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Cornelis Karman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Cornelis Karman

Jan Karman
± 1869-????
Cornelia Visser
± 1871-????
Daniel Karman
1898-1960

Jan Cornelis Karman
1921-1944


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 8 août 1921 était entre 13,7 et 20,4 °C et était d'une moyenne de 16,9 °C. Il y avait 1,1 mm de précipitation. Il y avait 12,2 heures de soleil (81%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1921: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
    • 28 février » les marins de Kronstadt se soulèvent contre le régime bolchevik. Leur révolte sera violemment réprimée.
    • 20 mars » plébiscite de Haute-Silésie.
    • 7 avril » Charles de Gaulle épouse Yvonne Vendroux.
    • 31 mai » émeute raciale de Tulsa.
    • 14 novembre » attentat à la bombe dans la basilique de Guadalupe (Mexico) contre l'image de Notre-Dame de Guadalupe.
    • 6 décembre » signature du traité anglo-irlandais.
  • La température au 16 février 1944 était entre -0.1 et 1,9 °C et était d'une moyenne de 0.9 °C. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • En l'an 1944: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
    • 13 juillet » début de l'Offensive Lvov-Sandomir par les Soviétiques, sur le front allemand dit de l'Est.
    • 3 août » massacre de la rue Marszałkowska, commis durant l'Insurrection de Varsovie.
    • 25 août » |libération de Paris.
    • 8 novembre » fin de la bataille de l'Escaut, permettant aux Alliés l'accès du port d'Anvers.
    • 26 novembre » fondation du Mouvement républicain populaire.
    • 27 décembre » l'armée soviétique encercle Budapest.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Karman

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Karman.
  • Afficher des informations sur Karman sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Karman.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I57189.php : consultée 25 avril 2024), "Jan Cornelis Karman (1921-1944)".