Arbre généalogique Pasman-Kuit » Hendrik Frans Dresselhuis (1902-1945)

Données personnelles Hendrik Frans Dresselhuis 

  • Il est né le 3 mars 1902 dans Nieuweschans.
    Kind: Hendrik Frans Dresselhuis
    Geboortedatum: 03-03-1902
    Geboorteplaats: Nieuweschans
    Geslacht: Man
    Vader: Jan Dresselhuis
    Beroep: Smid
    Leeftijd: 36 jaar
    Moeder: Harmke van der Molen
    Geboortedatum: 03-03-1902
    Gebeurtenisplaats: Nieuweschans
  • Enregistrement de naissance le 3 mars 1902.Source 1
  • Profession: le 6 avril 1936 smid.Source 2
  • Il est décédé le 8 avril 1945 dans Norg, il avait 43 ans.Source 3
    Overledene: Hendrik Frans Dresselhuis
    Beroep: Smid
    Geboorteplaats: Nieuweschans
    Geslacht: Man
    Leeftijd: 43 jaar
    Vader: Jan Dresselhuis
    Moeder: Harmke van der Molen
    Partner: Gesiena Boekhold
    Overledene_relatie: Echtgenote
    Overlijdensdatum: 26-04-1945
    Gebeurtenisplaats: Norg
    Opmerking: woonplaats Nieuweschans; gevonden in massagraf

    "... verscheen [...] Kooijmans, Willem, oud vierenveertig jaren, opperwachtmeester der marechaussee, [...] die verklaarde, daarvan uit eigen wetenschap kennis dragende, dat op zes en twintig April dezes jaars te zestien uur nul minuten, in deze gemeente is overleden bevonden: Dresselhuis, Hendrik Frans, smid, echtgenoot van Boekhold, Gesiena, oud drie en veertig jaren, geboren te Nieuwerschans, zoon van: Dresselhuis, Jan en van: van der Molen, Harmke, beiden overleden. Het lijk werd op elf April dezes jaars in een massagraf van Duitsche gevangenen gevonden."

    Begraven op de Algemene Begraafplaats Rusthoflaan 22 9693 CC Nieuweschans
    Hendrik Frans Dresselhuis 03-03-1902 08-04-1945 43 e.v. Boekhold
    Gesiena Boekhold 08-07-1911 04-05-1999 87 e.v. Dresselhuis
  • Enregistrement de décès le 1 juin 1945.Source 4
  • Il est enterré dans Nieuweschans.Source 3
  • Un enfant de Jan Dresselhuis et Harmke van der Molen
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 12 avril 2021.

Famille de Hendrik Frans Dresselhuis

Il est marié avec Gesiena Boekhold.

Ils se sont mariés le 6 avril 1936 à Nieuweschans, il avait 34 ans.Source 5

Bruidegom: Hendrik Frans Dresselhuis
Beroep: Smid
Geboorteplaats: Nieuweschans
Leeftijd: 34 jaar
Vader van de bruidegom: Jan Dresselhuis
Beroep: Smid
Moeder van de bruidegom: Harmke van der Molen
Bruid: Gesiena Boekhold
Geboorteplaats: Beerta
Leeftijd: 24 jaar
Vader van de bruid: Jan Berend Boekhold
Beroep: bode
Leeftijd: 58 jaar
Moeder van de bruid: Amkea Sebens
Leeftijd: 59 jaar
Huwelijksdatum: 06-04-1936
Gebeurtenisplaats: Nieuweschans

Notes par Hendrik Frans Dresselhuis

Bron: https://www.erelijst.nl
Erelijst van gevallenen 1940 - 1945
Hendrik Frans Dresselhuis
Beroep: Smid - Groep: Verzet

Bron: https://www.oorlogsgravenstichting.nl
Hendrik Frans Dresselhuis 1902-1945
Oorlogsslachtoffer - Is 43 jaar geworden
Beroep Smid / Lid verzet

Bron: https://www.online-begraafplaatsen.nl
OORLOGSMONUMENT NIEUWESCHANS
Voorstraat 2, 9693EG, Nieuweschans, Groningen
Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Nieuweschans (gemeente Reiderland) aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.
Hendrik Frans Dresselhuis 03-03-1902 08-04-1945 43 Smid / Lid verzet

Vermelding op het VERZETSMONUMENT OOSTERDUINEN te NORG
Voorsteweg (Oosterduinen), 9931WE, Norg, Drenthe
Hendrik Frans Dresselhuis 03-03-1902 08-04-1945 43 e,v, Boekhold Smid / Lid verzet

Agenten in oorlogstijd
Agenten in oorlogstijd. De één heult met de vijand, soms bij het fanatieke af. De ander waagt zijn leven en sterft voor het executiepeloton. Over het algemeen is de Nederlandse politieman in de oorlog niet zo dapper. Cornelis Gerrit Wiegers is een held, evenals Liebe Reitsma. Klaas Coenraad van de Hof is een lafaard, verantwoordelijk voor het oppakken en uiteindelijk doden van tal van verzetsmensen in het Oldambt.
Dinsdag 20 februari 1945 fietst Cornelis Gerrit Wiegers, adjudant bij de marechaussee in Finsterwolde, met zijn 21-jarige dochter Fia van Winschoten naar huis. Het is die dag de dertiende verjaardag van zijn zoon Gerrit. Een heuglijke dag voor de familie en dus oppert hij om krielkipjes te kopen voor de jarige Job. Dochter Fia werkt in het Diaconessenziekenhuis in Groningen en heeft een dagje vrij genomen. Onderweg merkt Wiegers ongebruikelijke activiteit van de Duitsers. Met een spiedend oog neemt hij alles waar en is vast van plan om dat later door te geven aan de illegaliteit. Maar zover komt het niet.
Vader en dochter hebben net hun jassen aan de kapstok gehangen of er stopt om zes uur 's avonds een personenauto voor hun deur. Vier mannen, SD’ers in burger, kloppen aan. Eén van hen is waarschijnlijk Klaas Coenraad van de Hof, SD’er van het eerste uur in Winschoten. Als een bezetene jaagt hij op het verzet in het Oldambt. Van hem is de uitspraak: ’'Heeft de Führer niet geschreven dat terreur met terreur moet worden beantwoord? Waarom zouden we dat niet doen!'
De Sicherheitsdienst gelast Wiegers zijn dienstpistool af te geven. 'Mien, ze komen me halen!' is het enige dat Wiegers nog tegen zijn vrouw Harmina kan zeggen als hij naar buiten moet. Hij ziet dat in de auto nog twee mannen zitten en herkent hen. Het zijn twee Schanskers, douanechef Jan Driegen en smid Hendrik Frans Dresselhuis, mannen uit zijn verzetsgroep Marx. De forse Wiegers moet tussen hen in plaatsnemen. Alledrie worden ze eerst overgebracht naar het Huis van Bewaring in Winschoten en later naar Groningen. Iemand anders van de groep slaat bij verhoor door en zo komt de SD achter de organisatie. Ernst Kleinwort van de Wasserschutzpolizei, die Wiegers qualitate qua kent, probeert nog een goed woordje voor hem te doen. Tevergeefs. Hem wordt te verstaan gegeven dat niet nog eens te doen, anders is hij zijn leven niet zeker.
Wiegers is een hoge piet binnen het verzet. Hij is compagniescommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, een bundeling van verzetsgroepen. Hij verspreidt het illegale blad Trouw, bezorgt bonkaarten, persoonsbewijzen en geeft geld aan onderduikers. Met ds. Bas Jan Ader uit Nieuw Beerta helpt hij joden aan een schuiladres. Die operatie verloopt niet zonder risico. De dominee haalt vaak joden op uit het westen van het land. Met vervalste papieren reizen zij met de laatste trein naar Nieuweschans. Op zijn verzoek moeten zij plaatsnemen in de laatste coupé. Zelf zit hij in de coupé daarvoor. Ader drukt hen op het hart de stopplaatsen één voor één goed te tellen zodat ze niet op het verkeerde station uitstappen. En, heel belangrijk: uitstappen aan de verkeerde kant van het perron, zo prent de dominee hen in. Want in Nieuweschans wacht of Wiegers met zijn fiets of dokter Bert Burema uit Nieuw Beerta met zijn auto om de vluchtelingen naar veiliger adressen te brengen. De dag van de ’dropping’ is zorgvuldig gepland. In de grensplaats opereren twee politiemannen, van wie één niet te vertrouwen is. Wiegers geeft aan de dominee door wanneer deze dienst heeft.
In de nacht van Wiegers’ arrestatie wordt in Oostwold ds. Wouter Albert Krijger opgepakt. Een van de onderduikers slaat na een genadeloos verhoor door en noemt Krijgers naam als verzetsman. Het domineesechtpaar verbergt het 9-jarig joodse jongetje Abraham Simon van Dam, Fred in de omgang. Fred, in het dorp bekendstaand als Frits Kroon, is zogenaamd het neefje van mevrouw. Zij heeft een donker uiterlijk en dus kan Fred, alias Frits, doorgaan als familie en dus gewoon naar school in Oostwold.
De gereformeerde predikant belandt via het Scholtenhuis in Groningen in concentratiekamp Neuengamme waar zijn haar wordt afgeschoren en zijn naam wordt uitgewist. Om zijn nek bungelt voortaan een zinken plaatje met een nummer. Krijger is in Groningen zó zwaar mishandeld dat zelfs artsen van de SS hem afkeuren voor dwangarbeid in het kamp. Hij overleeft de verschrikkingen, maar met een gummiknuppel is echter zo langdurig en hard op hem ingebeukt dat hij de rest van zijn leven nooit meer op zijn linkerzij kan liggen.
Nu ds. Krijger niet meer voor Fred kan zorgen, neemt politieman Liebe Reitsma, ook gereformeerd, die taak over. Hij is onzichtbaar in het verzet, waarschuwt joden voor deportatie en helpt Fred de oorlog te overleven. Als dank vraagt Fred later voor zijn redders postuum de Yad Vashemonderscheiding aan.
Naar de drie verzetshelden van de groep Marx worden in hun woonplaats straten vernoemd. Een mager eerbetoon. Want onder hun namen staat niet wie zij waren, hoe moedig hun strijd was en hoe zinloos hun offer.
In de vroege zondagmorgen van 8 april 1945 wordt het drietal in de Drentse bossen gefusilleerd. Wiegers (50) en Driegen (46) in Anloo, Dresselhuis (43) in Norg. Kort daarna, op 13 april, is Noord-Drenthe bevrijd.
Bronnen:
Een grens werd overschreden, Sietse Huizingh
De jacht op het verzet, Ad van Liempt
Archief Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG)


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Frans Dresselhuis?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Frans Dresselhuis

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Frans Dresselhuis

Hendrik Frans Dresselhuis
1902-1945

1936

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. WieWasWie: Groninger Archieven: Geboorteakte gemeente Groningen: Aktenummer: 9
  2. Huwelijksakte
  3. https://www.online-begraafplaatsen.nl
  4. WieWasWie: Drents Archief: Overlijdensakte gemeente Norg: Aktenummer: 38
  5. WieWasWie: Groninger Archieven: Huwelijksakte gemeente Nieuweschans: Aktenummer: 2

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 3 mars 1902 était entre 1,7 et 10,8 °C et était d'une moyenne de 4,7 °C. Il y avait 2,8 heures de soleil (26%). Source: KNMI
  • Du 1 août 1901 au 16 août 1905 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Kuijper avec comme premier ministre Dr. A. Kuijper (AR).
  • En l'an 1902: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,2 millions d'habitants.
    • 30 janvier » la Grande-Bretagne et le Japon signent l'alliance anglo-japonaise.
    • 1 février » James Cochrane devient le trentième maire de Montréal.
    • 27 février » Breaker Morant et Peter Handcock sont exécutés pour crimes de guerre.
    • 19 mai » catastrophe de la mine de Fraterville.
    • 20 mai » indépendance de Cuba vis-à-vis des États-Unis.
    • 31 mai » signature du traité de Vereeniging mettant fin à la seconde guerre des Boers en Afrique du Sud.
  • La température au 6 avril 1936 était entre 3,0 et 6,8 °C et était d'une moyenne de 4,2 °C. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 31 juillet 1935 au 24 juin 1937 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn III avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • En l'an 1936: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 8,5 millions d'habitants.
    • 5 mars » réunification de la Confédération générale du travail et de la Confédération générale du travail unitaire en France.
    • 3 mai » victoire du Front populaire, aux élections législatives françaises.
    • 8 août » la France ferme ses frontières avec l’Espagne.
    • 14 août » l’armée nationaliste franquiste envahit la ville de Badajoz.
    • 8 novembre » début de la bataille de Madrid qui se poursuit par le siège de Madrid pendant la guerre civile espagnole.
    • 12 décembre » Tchang Kaï-chek est arrêté par ses généraux, qui le forcent à faire la paix avec les communistes chinois pour combattre le Japon.
  • La température au 8 avril 1945 était entre 3,1 et 12,4 °C et était d'une moyenne de 6,9 °C. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 23 février 1945 au 24 juin 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy III avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 24 juin 1945 au 3 juillet 1946 il y avait en Hollande le gouvernement Schermerhorn - Drees avec comme premiers ministres Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) et W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1945: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,2 millions d'habitants.
    • 25 janvier » fin de la bataille des Ardennes.
    • 2 février » début de la bataille de Manille.
    • 14 février » |deuxième jour de bombardement sur la ville de Dresde.
    • 17 février » les Soviétiques chassent les nazis du site de Peenemünde, au bord de la Baltique, d'où étaient lancés les missiles V-2; l'ingénieur Wernher von Braun sera recruté par les Américains.
    • 25 avril » |ouverture de la conférence de San Francisco.
    • 27 décembre » |vague d'attentats sionistes contre les installations britanniques en Palestine.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Dresselhuis


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Henk Pasman, "Arbre généalogique Pasman-Kuit", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pasman-kuit/I71109.php : consultée 25 mai 2024), "Hendrik Frans Dresselhuis (1902-1945)".