Familienstammbaum Pasman-Kuit » Hendrik Frans Dresselhuis (1902-1945)

Persönliche Daten Hendrik Frans Dresselhuis 

  • Er wurde geboren am 3. März 1902 in Nieuweschans.
    Kind: Hendrik Frans Dresselhuis
    Geboortedatum: 03-03-1902
    Geboorteplaats: Nieuweschans
    Geslacht: Man
    Vader: Jan Dresselhuis
    Beroep: Smid
    Leeftijd: 36 jaar
    Moeder: Harmke van der Molen
    Geboortedatum: 03-03-1902
    Gebeurtenisplaats: Nieuweschans
  • Geburtsregistrierung am 3. März 1902.Quelle 1
  • Beruf: am 6. April 1936 smid.Quelle 2
  • Er ist verstorben am 8. April 1945 in Norg, er war 43 Jahre alt.Quelle 3
    Overledene: Hendrik Frans Dresselhuis
    Beroep: Smid
    Geboorteplaats: Nieuweschans
    Geslacht: Man
    Leeftijd: 43 jaar
    Vader: Jan Dresselhuis
    Moeder: Harmke van der Molen
    Partner: Gesiena Boekhold
    Overledene_relatie: Echtgenote
    Overlijdensdatum: 26-04-1945
    Gebeurtenisplaats: Norg
    Opmerking: woonplaats Nieuweschans; gevonden in massagraf

    "... verscheen [...] Kooijmans, Willem, oud vierenveertig jaren, opperwachtmeester der marechaussee, [...] die verklaarde, daarvan uit eigen wetenschap kennis dragende, dat op zes en twintig April dezes jaars te zestien uur nul minuten, in deze gemeente is overleden bevonden: Dresselhuis, Hendrik Frans, smid, echtgenoot van Boekhold, Gesiena, oud drie en veertig jaren, geboren te Nieuwerschans, zoon van: Dresselhuis, Jan en van: van der Molen, Harmke, beiden overleden. Het lijk werd op elf April dezes jaars in een massagraf van Duitsche gevangenen gevonden."

    Begraven op de Algemene Begraafplaats Rusthoflaan 22 9693 CC Nieuweschans
    Hendrik Frans Dresselhuis 03-03-1902 08-04-1945 43 e.v. Boekhold
    Gesiena Boekhold 08-07-1911 04-05-1999 87 e.v. Dresselhuis
  • Sterberegister am 1. Juni 1945.Quelle 4
  • Er wurde beerdigt in Nieuweschans.Quelle 3
  • Ein Kind von Jan Dresselhuis und Harmke van der Molen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 12. April 2021.

Familie von Hendrik Frans Dresselhuis

Er ist verheiratet mit Gesiena Boekhold.

Sie haben geheiratet am 6. April 1936 in Nieuweschans, er war 34 Jahre alt.Quelle 5

Bruidegom: Hendrik Frans Dresselhuis
Beroep: Smid
Geboorteplaats: Nieuweschans
Leeftijd: 34 jaar
Vader van de bruidegom: Jan Dresselhuis
Beroep: Smid
Moeder van de bruidegom: Harmke van der Molen
Bruid: Gesiena Boekhold
Geboorteplaats: Beerta
Leeftijd: 24 jaar
Vader van de bruid: Jan Berend Boekhold
Beroep: bode
Leeftijd: 58 jaar
Moeder van de bruid: Amkea Sebens
Leeftijd: 59 jaar
Huwelijksdatum: 06-04-1936
Gebeurtenisplaats: Nieuweschans

Notizen bei Hendrik Frans Dresselhuis

Bron: https://www.erelijst.nl
Erelijst van gevallenen 1940 - 1945
Hendrik Frans Dresselhuis
Beroep: Smid - Groep: Verzet

Bron: https://www.oorlogsgravenstichting.nl
Hendrik Frans Dresselhuis 1902-1945
Oorlogsslachtoffer - Is 43 jaar geworden
Beroep Smid / Lid verzet

Bron: https://www.online-begraafplaatsen.nl
OORLOGSMONUMENT NIEUWESCHANS
Voorstraat 2, 9693EG, Nieuweschans, Groningen
Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Nieuweschans (gemeente Reiderland) aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.
Hendrik Frans Dresselhuis 03-03-1902 08-04-1945 43 Smid / Lid verzet

Vermelding op het VERZETSMONUMENT OOSTERDUINEN te NORG
Voorsteweg (Oosterduinen), 9931WE, Norg, Drenthe
Hendrik Frans Dresselhuis 03-03-1902 08-04-1945 43 e,v, Boekhold Smid / Lid verzet

Agenten in oorlogstijd
Agenten in oorlogstijd. De één heult met de vijand, soms bij het fanatieke af. De ander waagt zijn leven en sterft voor het executiepeloton. Over het algemeen is de Nederlandse politieman in de oorlog niet zo dapper. Cornelis Gerrit Wiegers is een held, evenals Liebe Reitsma. Klaas Coenraad van de Hof is een lafaard, verantwoordelijk voor het oppakken en uiteindelijk doden van tal van verzetsmensen in het Oldambt.
Dinsdag 20 februari 1945 fietst Cornelis Gerrit Wiegers, adjudant bij de marechaussee in Finsterwolde, met zijn 21-jarige dochter Fia van Winschoten naar huis. Het is die dag de dertiende verjaardag van zijn zoon Gerrit. Een heuglijke dag voor de familie en dus oppert hij om krielkipjes te kopen voor de jarige Job. Dochter Fia werkt in het Diaconessenziekenhuis in Groningen en heeft een dagje vrij genomen. Onderweg merkt Wiegers ongebruikelijke activiteit van de Duitsers. Met een spiedend oog neemt hij alles waar en is vast van plan om dat later door te geven aan de illegaliteit. Maar zover komt het niet.
Vader en dochter hebben net hun jassen aan de kapstok gehangen of er stopt om zes uur 's avonds een personenauto voor hun deur. Vier mannen, SD’ers in burger, kloppen aan. Eén van hen is waarschijnlijk Klaas Coenraad van de Hof, SD’er van het eerste uur in Winschoten. Als een bezetene jaagt hij op het verzet in het Oldambt. Van hem is de uitspraak: ’'Heeft de Führer niet geschreven dat terreur met terreur moet worden beantwoord? Waarom zouden we dat niet doen!'
De Sicherheitsdienst gelast Wiegers zijn dienstpistool af te geven. 'Mien, ze komen me halen!' is het enige dat Wiegers nog tegen zijn vrouw Harmina kan zeggen als hij naar buiten moet. Hij ziet dat in de auto nog twee mannen zitten en herkent hen. Het zijn twee Schanskers, douanechef Jan Driegen en smid Hendrik Frans Dresselhuis, mannen uit zijn verzetsgroep Marx. De forse Wiegers moet tussen hen in plaatsnemen. Alledrie worden ze eerst overgebracht naar het Huis van Bewaring in Winschoten en later naar Groningen. Iemand anders van de groep slaat bij verhoor door en zo komt de SD achter de organisatie. Ernst Kleinwort van de Wasserschutzpolizei, die Wiegers qualitate qua kent, probeert nog een goed woordje voor hem te doen. Tevergeefs. Hem wordt te verstaan gegeven dat niet nog eens te doen, anders is hij zijn leven niet zeker.
Wiegers is een hoge piet binnen het verzet. Hij is compagniescommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, een bundeling van verzetsgroepen. Hij verspreidt het illegale blad Trouw, bezorgt bonkaarten, persoonsbewijzen en geeft geld aan onderduikers. Met ds. Bas Jan Ader uit Nieuw Beerta helpt hij joden aan een schuiladres. Die operatie verloopt niet zonder risico. De dominee haalt vaak joden op uit het westen van het land. Met vervalste papieren reizen zij met de laatste trein naar Nieuweschans. Op zijn verzoek moeten zij plaatsnemen in de laatste coupé. Zelf zit hij in de coupé daarvoor. Ader drukt hen op het hart de stopplaatsen één voor één goed te tellen zodat ze niet op het verkeerde station uitstappen. En, heel belangrijk: uitstappen aan de verkeerde kant van het perron, zo prent de dominee hen in. Want in Nieuweschans wacht of Wiegers met zijn fiets of dokter Bert Burema uit Nieuw Beerta met zijn auto om de vluchtelingen naar veiliger adressen te brengen. De dag van de ’dropping’ is zorgvuldig gepland. In de grensplaats opereren twee politiemannen, van wie één niet te vertrouwen is. Wiegers geeft aan de dominee door wanneer deze dienst heeft.
In de nacht van Wiegers’ arrestatie wordt in Oostwold ds. Wouter Albert Krijger opgepakt. Een van de onderduikers slaat na een genadeloos verhoor door en noemt Krijgers naam als verzetsman. Het domineesechtpaar verbergt het 9-jarig joodse jongetje Abraham Simon van Dam, Fred in de omgang. Fred, in het dorp bekendstaand als Frits Kroon, is zogenaamd het neefje van mevrouw. Zij heeft een donker uiterlijk en dus kan Fred, alias Frits, doorgaan als familie en dus gewoon naar school in Oostwold.
De gereformeerde predikant belandt via het Scholtenhuis in Groningen in concentratiekamp Neuengamme waar zijn haar wordt afgeschoren en zijn naam wordt uitgewist. Om zijn nek bungelt voortaan een zinken plaatje met een nummer. Krijger is in Groningen zó zwaar mishandeld dat zelfs artsen van de SS hem afkeuren voor dwangarbeid in het kamp. Hij overleeft de verschrikkingen, maar met een gummiknuppel is echter zo langdurig en hard op hem ingebeukt dat hij de rest van zijn leven nooit meer op zijn linkerzij kan liggen.
Nu ds. Krijger niet meer voor Fred kan zorgen, neemt politieman Liebe Reitsma, ook gereformeerd, die taak over. Hij is onzichtbaar in het verzet, waarschuwt joden voor deportatie en helpt Fred de oorlog te overleven. Als dank vraagt Fred later voor zijn redders postuum de Yad Vashemonderscheiding aan.
Naar de drie verzetshelden van de groep Marx worden in hun woonplaats straten vernoemd. Een mager eerbetoon. Want onder hun namen staat niet wie zij waren, hoe moedig hun strijd was en hoe zinloos hun offer.
In de vroege zondagmorgen van 8 april 1945 wordt het drietal in de Drentse bossen gefusilleerd. Wiegers (50) en Driegen (46) in Anloo, Dresselhuis (43) in Norg. Kort daarna, op 13 april, is Noord-Drenthe bevrijd.
Bronnen:
Een grens werd overschreden, Sietse Huizingh
De jacht op het verzet, Ad van Liempt
Archief Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG)


Opfer des Zweiten Weltkriegs


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik Frans Dresselhuis?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik Frans Dresselhuis

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik Frans Dresselhuis

Hendrik Frans Dresselhuis
1902-1945

1936

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. WieWasWie: Groninger Archieven: Geboorteakte gemeente Groningen: Aktenummer: 9
  2. Huwelijksakte
  3. https://www.online-begraafplaatsen.nl
  4. WieWasWie: Drents Archief: Overlijdensakte gemeente Norg: Aktenummer: 38
  5. WieWasWie: Groninger Archieven: Huwelijksakte gemeente Nieuweschans: Aktenummer: 2

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 3. März 1902 lag zwischen 1,7 °C und 10,8 °C und war durchschnittlich 4,7 °C. Es gab 2,8 Stunden Sonnenschein (26%). Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1902: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,2 Millionen Einwohner.
    • 20. Januar » Das Königliche Hoftheater in Stuttgart brennt nieder.
    • 19. März » Anlässlich des 25. Jahrestags seines Pontifikats veröffentlicht Papst LeoXIII. das Apostolische Schreiben Annum ingressi sumus, in dem er ein Resümee über seine bisherige Amtszeit zieht und einen Ausblick in die Zukunft macht.
    • 17. Mai » Der griechische Archäologe Valerios Stais entdeckt in einem Klumpen aus korrodiertem Material aus einem Schiffswrack den Mechanismus von Antikythera, ein antikes Artefakt aus Zahnrädern.
    • 19. Mai » 22 Tennis-Vereine gründen in Berlin den Deutschen Lawn Tennis Bund mit rund 2500 Mitgliedern. Der Hamburger Carl August von der Meden wird zum ersten Präsidenten des Bundes gewählt.
    • 21. Juli » Der Vergnügungsdampfer Primus sinkt nach einer Kollision mit dem Schlepper Hansa auf der Niederelbe bei Hamburg. 101 von 206 Passagieren kommen ums Leben.
    • 21. November » Am Theater an der Wien in Wien findet die Uraufführung der Operette Wiener Frauen von Franz Lehár statt.
  • Die Temperatur am 6. April 1936 lag zwischen 3,0 °C und 6,8 °C und war durchschnittlich 4,2 °C. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 31. Juli 1935 bis 24. Juni 1937 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn III mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1936: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,5 Millionen Einwohner.
    • 16. Januar » Der US-amerikanische Serienmörder Albert Fish wird auf dem elektrischen Stuhl hingerichtet. Die Anzahl seiner Opfer ist unbestimmt, man vermutet 16 oder mehr Menschen.
    • 26. Mai » Die Oper Doktor Johannes Faust von Hermann Reutter wird an den Städtischen Bühnen in Frankfurt am Main unter der Regie von Walter Felsenstein uraufgeführt. Das Libretto stammt von Ludwig Andersen alias Ludwig Strecker dem Jüngeren. Es basiert auf dem alten Puppenspiel Doktor Faust in der Fassung von Karl Simrock.
    • 10. Juni » In Moskau wird das Unternehmen Sojusmultfilm gegründet, das Trickfilme produziert. Das Unternehmen entwickelt sich zum bedeutendsten Animationsfilmstudio der Sowjetunion.
    • 22. Juni » Mit dem Bockstensmann wird im Südwesten Schwedens eine aus dem 14. Jahrhundert stammende Moorleiche mit nahezu vollständig erhaltener Kleidung gefunden.
    • 4. August » Griechenlands Premierminister Ioannis Metaxas suspendiert Parlament und Verfassung und installiert ein autoritäres Regime.
    • 6. Dezember » In der Hamburgischen Staatsoper wird die Oper Schwarzer Peter von Norbert Schultze uraufgeführt.
  • Die Temperatur am 8. April 1945 lag zwischen 3,1 °C und 12,4 °C und war durchschnittlich 6,9 °C. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 23. Februar 1945 bis 24. Juni 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy III mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
  • Im Jahr 1945: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,2 Millionen Einwohner.
    • 23. Februar » Beim nur etwa 22 Minuten dauernden Luftangriff auf Pforzheim kommen 17.600 von etwa 60.000 Einwohnern ums Leben und mehr als 80% des Stadtgebiets werden zerstört. Am gleichen Tag erlebt auch die Neumarkt in der Oberpfalz den ersten von zwei schweren Luftangriffen.
    • 30. April » Eva und Adolf Hitler nehmen sich im Führerbunker das Leben. Am gleichen Tag hisst die Rote Armee die sowjetische Fahne auf dem Berliner Reichstagsgebäude. Die US-Armee nimmt im Zweiten Weltkrieg München, die ehemalige „Hauptstadt der Bewegung“, ein.
    • 15. Mai » In Slowenien endet die zweitägige Schlacht von Prevalje, die letzte militärische Auseinandersetzung des Zweiten Weltkrieges auf europäischem Boden.
    • 8. Juni » General Dwight D. Eisenhower erklärt, dass das Fraternisierungsverbot für amerikanische Soldaten in Deutschland sich nicht auf Kinder erstrecke.
    • 14. Juli » Das Fraternisierungsverbot wird gelockert. Demzufolge erhalten amerikanische Besatzungssoldaten in Deutschland die Erlaubnis „auf Straßen und Plätzen Unterhaltungen mit erwachsenen Deutschen zu führen.“
    • 19. September » In Deutschlands US-amerikanischer Besatzungszone gibt die Militärregierung mit der Proklamation Nr. 2 die Gründung von Groß-Hessen, Württemberg-Baden und Bayern bekannt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Dresselhuis

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Dresselhuis.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Dresselhuis.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Dresselhuis (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Pasman-Kuit-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Henk Pasman, "Familienstammbaum Pasman-Kuit", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pasman-kuit/I71109.php : abgerufen 22. Juni 2024), "Hendrik Frans Dresselhuis (1902-1945)".