Arbre généalogique Martens IJsselstreek » Paul op 't Witteveen (± 1525-????)

Données personnelles Paul op 't Witteveen 

  • Il est né environ 1525.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 16 mai 2013.

Famille de Paul op 't Witteveen


Enfant(s):



Notes par Paul op 't Witteveen

Gepubliceerd door:Freek van Lieburg gehuwd met Gerritdina Huurenkamp één der nazaten van PAUL Op ’t Witteveen.

Paul Op ’t Witteveen is geboren omstreeks 1525 in ?. Paul is overleden in ?.

Notitie bij Paul: Notitie bij Paul Op ’t Witteveen:Paul Op ’t Witteveen is waarschijnlijk de oudstbekende stamvader van de hierna genoemde naamdragers Witteveen en hun parentele bloedverwanten. Omstreeks 1644 werd in de doopregisters aan kleinkinderen van Paul Op ’t Witteveen de achternaam Witteveen (zonder het voorvoegsel Op ’t) gegeven. Sindsdien werd uitsluitend de achternaam Witteveen gevoerd. Aangenomen wordt dat het hierboven afgebeelde familiewapen is ontstaan in een generatie kort na het veranderen van de achternaam "Op ’t Witteveen".
Naamgevingen geschiedde vroeger betrekkelijk willekeurig. De achternamen werden in kerkelijke geboorte(doop)-, trouw- en begraafregisters op verschillende wijze aangetekend. Bij het veelal mondeling opgeven van namen ontstonden tal van verschrijvingen die in afwijkende vormen in de verschillende registers voorkomen. Eerst na de invoering van de Burgerlijke Stand werd in dat verband meer duidelijkheid bewerkstelligd.
De Burgerlijke Stand werd in het grootste deel van Nederland ingevoerd in 1811 door Napoleon Bonaparte en op 1 maart 1811 vastgelegd in de Code Napoléon. Bij de invoering werd iedere Nederlandse burger die nog geen vaste achternaam had, verplicht er een te kiezen. Napoleon voerde de Burgerlijke Stand in o.a. om de dienstplicht ten behoeve van zijn leger beter te kunnen afdwingen en om een efficiëntere belastingheffing in te voeren. Toch bleven er nog geruime tijd mensen over die geen achternaam voerden. Vooral bij gehuwde vrouwen kwam het aanvankelijk wel voor dat men niet precies wist welke achternaam in een akte moest worden vermeld omdat bijvoorbeeld de vader en/of de eventuele broers al voor 1811 waren overleden en nog geen familienaam hadden gehad of omdat ze te ver weg woonden om precies te weten welke achternaam zij hadden aangenomen. Vaak werd dan gewoon een achternaam verzonnen die in de volgende akte vervolgens weer een andere kon zijn of men noemde slechts het patroniem van de vader zoals dat voor 1811 meestal gebruikelijk was geweest. De onvrede met de dwang komt ook tot uitdrukking in namen als Zondervan, Boterkop, Platvoet, Armoedzaaier, Poepjes, Kloot, Naaktgeboren, Vroegindewei, etc. Ook werd vaak een naam ingevuld die op geografische herkomst duidde. Zo ontstonden onder andere Van Brabant, Van Limburg, Van Holsbeeck, Van Aken, Van Brussel. Ook werden veel afleidingen van ambachten of beroepen vastgelegd in een achternaam, want zo was men immers bekend, bijvoorbeeld als De Wachter, De Wever, Cuypers, de Volder, Smids, etc. Ook was het gebruikelijk dat de naam van de boerderij waarin men leefde als achternaam werd gevoerd.
Vanaf 1811 kreeg een kind altijd de achternaam van de vader. Als er geen vader bekend was of als de vader het kind niet wenste te erkennen of als de moeder de erkenning wilde tegenhouden, dan kreeg het kind de naam van de moeder. Het was de gewoonte dat een getrouwde vrouw de achternaam van haar man voerde, echter officieel veranderde haar naam niet en hield ze haar ’meisjesnaam’

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Paul op 't Witteveen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Paul op \'t Witteveen

Ancêtres (et descendants) de Paul op 't Witteveen

Paul op 't Witteveen
± 1525-????



Onbekend


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Paul op 't Witteveen



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Op 't Witteveen


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J.W. Martens, "Arbre généalogique Martens IJsselstreek", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I27299.php : consultée 21 juin 2024), "Paul op 't Witteveen (± 1525-????)".