Arbre généalogique Martens IJsselstreek » Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië (± 603-639)

Données personnelles Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië 


Famille de Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië

(1) Il est marié avec Regintrude van de Ardennen.

Ils se sont mariés environ 625.


Enfant(s):


  • Le couple a des ancêtres communs.

  • (2) Il est marié avec Nantechildis van Bobigny.

    Ils se sont mariés environ 633.


    Enfant(s):



    Notes par Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië

    Hij is getrouwd met (2) Nantechildis van Bobigny rond 633.
    Kind(eren):
    Adelheid der Merovingen ± 637-????
    Clovis II (de Luie) der Merovingen Koning der Franken 637-657
    Rotilde der Franken ± 640-????

    kort na het bestijgen van de troon verstootte Dagobert Gomatrude, de vrouw die hem door zijn vader was opgedrongen voor Nantilde die hij trouwde in ca. 629, haar afkomst is onbekend, we weten echter dat haar broer Landegisel uitgebreide landgoederen bezat in de Limousin, bovendien was zij de tante van de echtgenote van Floachad, hofmeier, ze was dus niet van geringe afkomst.

    Dagobert I (603 - 639) was koning der Franken van 629 tot 639.
    Koning van Austrasië (begin 623) en van Neustrië (629). Vanaf 629 koning van het gehele Frankische rijk, tot 632 samen met zijn broer Charibert II als deelkoning van Aquitanië; hij herenigde een verzwakt koninkrijk, geholpen door de heilige Éloi en de heilige Ouen; hij beschermde de bedreigde grenzen, na 632 alleenheerser.

    Tussen 623 en 632 was hij koning van Austrasië. In 629 volgde hij zijn vader Chlothar II op als koning der Franken samen met zijn broer Charibert II, die in 623 overlijdt. Tijdens zijn koningschap maakt hij Parijs hoofdstad van het Frankische rijk. In 623 komt de adel van Austrasië in opstand en moet hij zijn dan nog driejarige zoon Sigibert III koning van Austrasië maken. Zijn zonen zullen, mede door hun schijnkoningschap, bekend worden als de vadsige koningen. Dagobert I zelf zal de geschiedenis in gaan als de goede koning.

    Koning, hij regeerde van 623-639. Hij slaagde erin binnen het Frankische Rijk een eenheid te verwezenlijken en zijn gezag te stabiliseren. Zijn vader, Chlotarius II, erkende hem onder druk van de rijksgroten reeds tijdens zijn regering als koning van het grootste deel van Austrasië (623). De jeugdige Dagobert bestuurde zijn gebied onder de voogdij van Pippijn van Landen en bisschop Arnulf van Metz. Bij een ontmoeting te Clichy, naar aanleiding van zijn huwelijk met Gomatrude, eiste hij van zijn vader heel Austrasië op: Brie champenoise en wellicht ook Dantelin kwamen in zijn bezit. Na de dood van zijn vader (629) legde hij beslag op Soissons; Bourgondië kwam in zijn macht en ook in Neustrië werd hij erkend. Zijn jongere broer Charibert werd teruggedrongen tot het zuiden van Aquitanië, waar hij tot aan zijn vroegtijdige dood (632) enkele steden kon behouden. De eenheid in het Frankische Rijk, Regnum Francorum, was opnieuw werkelijkheid geworden. Bijgestaan door zijn raadgevers (Desiderius, Dado, Eligius), trachtte de koning zijn militaire veroveringen nu te bestendigen. Talrijk en van diverse aard waren zijn schenkingen aan kerkelijke instellingen (o.m. aan de abdij van St-Denis, van Solignax en van de St.-Baafs te Gent). Een opstand in Gascogne onder hertog Aegyna werd door wapengeweld gestuit (638) en Judica?l, vorst van de Domnonee (Bretagne), werd tot onderwerping gedwongen (638). Toen hij zijn residentie in Parijs vestigde kon hij een opstand van Austrasië bedwingen, maar moest hij zijn driejarige zoon, Sigebert III, als koning van Austrasië erkennen (634). Voor Neustrië werd Chlodovech II zijn troonopvolger (639). Deze oppositie is wellicht de oorzaak van zijn nederlaag tegen Samo (Wogatisburg, 631), die in zijn nieuwgestichte Slavische rijk aan de Midden-Donau voor de Franken een gevaarlijke mededinger was geworden. Op buitenlandse vlak dwong het optreden van Dagobert overigens ontzag af: hij sloot verdragen met Byzantium (629), de Longobarden en de Saksen en intervenieerde in Spanje. Na zijn dood viel het rijk uiteen en verbrokkelde het koninklijk gezag.

    Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië?
    L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


    Barre chronologique Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië

      Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
    Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J.W. Martens, "Arbre généalogique Martens IJsselstreek", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I103006.php : consultée 14 mai 2024), "Dagobert I der Merovingen Koning van Austrasië en Neustrië (± 603-639)".