Arbre généalogique Kroon en Telleman » Fop Claesz (Vop) van Driel (± 1522-< 1590)

Données personnelles Fop Claesz (Vop) van Driel 

  • Il est né environ 1522 dans Ridderkerk.Source 1
  • Profession: boer te Ridderkerk.Source 2
  • Fonction: dijkgraaf en schout van Ridderkerk.Source 3
  • Entrée.Source 3
    geboren circa 1522, overleden voor 1591. Het geboortejaar van Fop Claesz. van Driel is af te leiden uit diverse akten waarin zijn leeftijd wordt gemeld: hij was 40 jaar op 19 april 1564, 43 jaar op 15 maart1566 (= 1567) en "omtrent" 55 jaar op 12 juli 1577. Zijn overlijdensdatum laat zich indirekt reconstrueren: op 12 april 1590 werd te Ridderkerk een kind Fop gedoopt, zoon van Fop Claeijsz. en Leentijen Aertsdr. Gelet op het feit dat het kind vernoemd werd naar de vader, is zeer wel denkbaar dat deze op de doopdatum reeds was overleden: al op 1 april 1590 had Daniel Foppen "sijn voechtdichscap opgeseijt Cleijs Foppen van Driel", die dit blijkbaar korte tijd over Daniel had uitgeoefend.
    Fop Claesz. van Driel was ca. 1552 enig mannelijk erfgenaam van zijn vader: zijn (oudere) broer Dirck Claesz. was reeds enkele jaren eerder overleden. Het is daarom begrijpelijk, dat hij in de daarop volgende jaren werd genoemd als voogd over de weeskinderen van zijn broer Dirck Claesz. (1559), zijn zuster Anneken Claesdr. (1560) en zijn zuster Daentge Claesdr. (1571). Veel minder duidelijk is een vermelding uit 1559, waarin hij werd genoemd als "bestorven voogt" van Dierck Ariaensz., het onmondige weeskind van Ariaen Woutersz. zaliger, dat in 1563 in Zevenbergen verbleef. Evenmin is duidelijk wat de familierelatie was met het weeskind van Cornelis Jan Huigen te Zevenbergen, waarvan Fop van Driel in 1578 als bloedvoogd van grootvaderswege werd genoemd. Jan Huijgen, grootvader van het weeskind, had in 1560 een huis te Zevenbergen gekocht en was aldaar overleden voor 6 maart 1573. Wellicht was deze Jan Huijgen een familielid van de nog onbekende moeder van Fop Claesz. van Driel. Opmerkelijk is, dat op 3 januari 1581 als voogd van het weeskind van Comelis Jan Huijgensz. werd genoemd een Lenaert Phoppens, terwijl in de boedel van het weeskind een schuldbekentenis van Fop van Dniel voorkwam. Uit bovenstaande voogdijstellingen en latere vestiging aldaar van twee kleinkinderen van Fop van Driel blijkt een connectie met familieleden in Zevenbergen die nog niet verklaard is. Frappant is in dat verband het grondbezit in Zevenbergen van de Antwerpse lakenkoopman Leendert van Driel, die omstreeks 1563 bankroet was gegaan.
    Vanaf 1553/1554 wordt in de polderrekeningen van Nieuw-Reijerwaard een bepaald dijkvak omschreven als: "den dijck tot Vop Cleijsz. toe", resp. "van Vop Cleijsz. of´. Hoewel de rekeningen over de jaren 1543 t/m 1552 ontbreken, is duidelijk dat dit hetzelfde dijkvak is dat tot in 1542 werd aangeduid als "den dijck van Cleys Dirckss off, resp. "tot Cleijs Dirckss. toe". Fop Cleijsz. was blijkbaar, net als zijn vader Cleijs Dircksz., gevestigd aan de dijk aan de westzijde van de polder Nieuw-Reijerwaard: de Hordijk.
    Fop Claesz. van Driel werd enige malen vermeld als heemraad van Ridderkerk (1559-1560), maar werd reeds in 1560 door de rentmeester van de ambachtsheer aangesteld als schout. Fop van Driel vervulde deze functie, die eerder bekleed was door zijn vader, gedurende vele jaren (1560-1587) tijdens een roerige periode in de geschiedenis. Ondanks het feit dat tijdens zijn ambtstermijn de overgang plaatsvond naar de reformatie, is geen enkele aanwijzing gevonden dat Fop van Driel, als een van de vertegenwoordigers van het "oude regime", moeite heeft gehad zijn positie vast te houden. Integendeel: hij wist meer belangrijke plaatselijke functies te verwerven. Vanaf ca. 1572 was hij dijkgraaf van de polders Oud- en Nieuw~Reijerwaard (ca. 1572-1587) en in 1580 en 1581 werd hij vermeld als rentmeester van de heerlijkheden Ridderkerk en Ijsselmonde.
    Na het overlijden van zijn vader ca. 1552, nam Fop van Driel het huis met de bijbehorende landerijen in Cornelisland en omgeving over: reeds in 1552 werd hij belast wegens de helft van het "huys daer die helft met dat lant off an gebrocht is". Bij dit grondbezit behoorden, enige percelen land gelegen onder Oost-IJsselmonde, juist aan de andere zijde van het oude (Willaerts)dijkje. Er is daarbij sprake van een perceel van 5 morgen in het vijfde hoef (vermeld vanaf 1557) en van een perceel van 5(later: 7) hont in de tweede hoef, dat volgens een akte uit 1556 gekocht was in 1546. Opmerkelijk is, dat het perceel in de vijfde hoef grensde aan landerijen die toebehoorden aan andere leden van het oude geslacht Van Driel: Comelis Claesz. van Driel (1556), Adriaen Anthoenis van Driel en Pieterije Comelisdr. van Driel (1583), Nieske Cornelisdr. van Driel en Hendrick de Raedt, echtgenoot van Hildegond Cornelisdr. van Driel (1587). Wellicht waren deze landerijen afkomstig uit het patrimonialebezit van Cornelis Dircksz. van Driel.
    In de loop der jaren breidde Fop van Driel het vaderlijk erfgoed gestaag uit. Er zijn vele transacties bekend, waarbij door hem percelen land werden gekocht, o.a. in Ridderkerk (tien aankopen tussen 1562 en 1581) en in Oost-IJsselmonde (1563, 1575).Slechts zeer incidenteel (in 1579 en 1587) werd door hem land (in Oost-IJsselmonde) van de hand gedaan, en dit lijkt eerder samen te hangen met efficiente bedrijfsvoering dan met geldgebrek. Wat dit laatste betreft, moet gesproken worden van het tegendeel, want uit diverse door hem verstrekte leningen blijkt een behoorlijke welstand. Fop van Driel verstrekte deze leningen door verkoop van rentebrieven (1558, 1563, 1572); slechts eenmaal staat hij te boek als koper van een rentebrief (1583). Het uitgebreide landbezit van Fop van Driel blijkt duidelijk uit een tweetal kohieren uit 1575/1577 van resp. Ridderkerk en Usselmonde. Hierin komt hij naar voren als eigenaar van acht percelen land met een totaal oppervlakte van 33 morgen 2 1/2 hont, terwijl hij bovendien ruim 28 1/2 morgen gebruikte van andere eigenaars, verdeeld over acht percelen. Verder is bekend, dat hij nog diverse landerijen onder Barendrecht bezat, zodat Fop van Driel zonder meer kan worden aangeduid als "herenboer".
    Na zijn overlijden verbrokkelde dit landbezit, want het moest worden verdeeld onder acht kinderen en de weduwe. Desondanks behoorden de zoons van Fop van Driel tot de welvarende ingezetenen van Ridderkerk en omgeving.
    In 1591 voerde zoon Cleijs Foppen van Driel diverse zaken voor het gerecht van Ridderkerk, die alle betrekking hadden op achterstallige betalingen. Al deze vorderingen hadden betrekking op bedragen die zijn vader Fop Cleijsz. van Driel nog tegoed had: wellicht had deze in de laatste jaren van zijn leven de administratie enigszins verwaarloosd. Zo eiste Cleijs Foppen op 17 december 1591 betaling van 10 pond 7 stuivers van Sebastiaen Adrijaen Vuijck, vanwege geleverde gerst "wutwijssende het boeck van Fop Cleijss saliger" en nog 7 Rijnsgld. 2 "blanck" van Jan Sebastiaenss. Boer, "volgende sijn boeck van sijn saliger vader".
    Gehuwd voor de kerk (1) circa 1565 met Grietje Lenertsdr. (zie 5665).
    Gehuwd voor de kerk (2) op 20-4-1581 te Ridderkerk met Magdalena Aerts, geboren circa 1550, overleden na 1613. Leentje Aerts was waarschijnlijk een dochter van Aert Woutersz., te Rijsoord, en mogelijk Barbara N.N. In 1581 gebruikte Fop van Driel Claesz. 2 morgen 3 hont eigen land in het Nieuw-Reijerwaard in "Pieter Pietersz. 24 margen"; deze 2 morgen 3 hont werden in 1557 en 1561 gebruikt door Aert Woutersz. Magdalena Aertsz. was een zuster van Wouter Aertsz., die haar in 1581 assisteerde bij een akte betreffende de weeskinderen uit haar eerste huwelijk.
    Zij huwde (1) Wijt Willemsz., zoon van Willem Adriaensz. en Machtelt N.N. Wijt Willemsz. was overleden voor 5 februari 1581 te Ridderkerk en was eigenaar geweest van de hofstede "Ooyevaersnest" achter het dorp Ridderkerk. In december 1595 werd een betaling ge.ist van Lentgen Aertsdochter, "als boelhoudster van Wit Willems".
    Na het overlijden van Fop Claesz. Van Driel huwde Leentge Aertsdr. (3) 12 april 1592 te Ridderkerk: Roeloff van Vreeswijk, van Deventer en werd de oudste zoon Claes Foppen van Driel voogd over de minderjarige weeskinderen. Dat tussen de oudste kinderen van Fop van Driel en diens weduwe Leentje Aerts problemen zijn gerezen blijkt wel uit de zaken, die voor het gerecht van Ridderkerk werden behandeld. Op 19 februari 1593 dienden de erfgenamen van Fop van Daniel Claesz. protest in tegen Roellef van Vreeswijck, als getrouwd hebbende Lentgen Aertsdochter. Op een afgesproken ontmoeting tussen de voornoemde echtelieden en Cleys Foppen of de erfgenamen op 8 februari bij Oostendatn was slechts ..n van Roelfs "segluyden" gekomen. Op een volgende bijeenkomst op 18 februari te Ridderkerk waren op verbeurdverklaring van 6 Rijnsgulden verschenen Willeni Cornelis Stay en Sybrant Pieterss. De erfgenamen protesteerden vanwege de kosten en uit "ooirsaecke de
    compaignys" bij de partijen ondertekend op 4 februari 1593. Een tiental jaren later was de ruzie tussen de kinderen en de weduwe van Fop van Driel nog steeds niet bijgelegd: op 13 februari 1602 eiste Cleijs Foppens de somma van 100 Car. gld. van zijn stiefinoeder Lentgen Aertsdr. Zij konden eerder niet tot een akkoord komen. Ook Jan Foppens eiste geld van Lentgen Aerts: hij zou het geld ontvangen van zijn broeder Cleijs Foppen. Op haar beurt eiste Leentgen Aerts op 17 december 1603, als moedervan Fop Foppen en Barbara Foppen, van haar stiefzoon Cleijs Foppenss., voogd van de kinderen, levering van een rentebnief t.b.v. de weeskinderen, groot ú 321.
    De kinderen uit het eerste huwelijk van Leentje Aertsdr., halfbroer en halfzusters van Barber en Fop Foppen van Driel, blijken uit een akte van 4 november 1630. Hierin compareerden Cors Ariens Lem, wonende op Hoogvliet, als man en voogd van Ilvlachtel Wijten, mitsgaders als rechte bestorven voogd van de weeskinderen van Vop Voppensz. van Driel, met Geerit Jaecobsz. als man en voogd van Stijntgen Wijten, Jaecob Arijensz. Lern als man en voogd van Barber Wijten, en Lenert Ariensz. Andijck (gehuwd met Anna Wijten), respektieve erfgenamen van (hun broer) Aert Wijtensz., in zijn leven "vendrecht" tot Ridderkerk. In eerdere publikaties is Aert Wijtensz. abusievelijk voorzien van de familienaam "Vendel"; dit berust op een leesfout van zijn functie: "vendrecht" (vaandeldrager) van Ridderkerk.
    5665 Grietje Lenertsdr. Geboren circa 1530. Zij was vermoedelijk een dochter van Lenert Gerritsz. (Cranendonck), bouwman in Oud-Reijerwaard, heemraad van Ridderkerk, en mogelijk Nlariken Woutersdr.
    In het kohier van de 50´ penning van Ridderkerk uit ca. 1575 is sprake van land in Oud-Reijerwaard, dat gebruikt werd door "Fop van Driel Claesz. met zijn weeskinderen". Het betrof hierbij een perceel van 11 morgen 3 1/2 hont eigen land in het Oudeland in "die houff" van 15 morgen 1 hont 40 roe. In hetzelfde kohier werd Fop Claesz. van Driel aangeslagen voor maar liefst 11 andere percelen land, maar daarbij werd niet gerept over weeskinderen. Hieruit kan geconcludeerd worden, dat het land in "die houff" rechtstreeks door de weeskinderen was ge.rfd van hun overleden moeder. de eerste vrouw van Fop van Driel. In 1561 werd deze hoef in het Oudeland van Ridderkerk nog geheel gebruikt door Lenert Gerritsz. Deze Lenert Gerritsz., die reeds vermeld werd als eigenaar van dit land achter de watermolen vanaf 1529, behoorde tot het geslacht Cranendonck. In april 1567 werd in dit weer bij de watermolen voor het eerst melding gemaakt van land van Fop Claesz., gemeen met Lenert Gerritsz. Wellicht had Lenert Gerritsz. de helft van het weer als huwelijksgift aan zijn
    dochter meegegeven. De resterende delen van de houf werden op 26 januari 1569 en 16 oktober 1570 door Fop van Driel gekocht van Lenert Gerritsz.
  • Entrée.Source 4
    XIII Grietje Lenertsdr. Cranendonck, overleden voor 1575. Zij huwde voor 1565 met Fop Claesz. van Driel, geboren rond 1523, overleden in 1590 te Ridderkerk.
    Van Driel is een oud en wijdvertakt geslacht. De naam komt reeds in de 12e eeuw voor in Utrecht en Gelre. Het geslacht Van Driel in de Zwijndrechtse Waard is mogelijk verwant met het Gelders ministeriaal riddermatig geslacht Van Driel. Het Utrechtse Sint Paulusklooster dat rechtsmacht had te Lienden en Driel, had tevens bepaalde rechten in de Zwijndrechtse Waard. Mogelijk is een Van Driel daar als leenman of pachter terecht gekomen. Stamvader in de Zwijndrechtse Waard is Jan van Driel, geboren rond 1325. Het familiewapen vertoont een rode, tweekoppige adelaar in goud.
    Fop Claesz. van Driel was een zoon van Claes Dircksz. van Driel, geboren rond 1485, overleden in 1552 te Ridderkerk, grondbezitter in Ridderkerk, Oost-Barendrecht en Oost-IJsselmonde, dijkgraaf (1545) en “stedehouder” schout te Ridderkerk in 1527, 1531 en 1543-49 van “principael” schout Floris van Wijngaarden, baljuw van Rotterdam, en van Nelleke Schouten, overleden na 1552. Fop Claesz. was heemraad (1559-60) en schout (1560-87) van Ridderkerk, dijkgraaf van de polders Oud- en Nieuw-Reijerwaard (ca.1572-87) en rentmeester van de heerlijkheid Ridderkerk en IJsselmonde. Hij woonde aan de Hordijk en was een zeer welgestelde herenboer die zijn grondgebied gestaag uitbreidde. Zo had hij 33 morgen 2 ½ hont eigen land, gebruikte 28 ½ morgen van andere eigenaren en bezat nog diverse landerijen onder Barendrecht. Na zijn dood verbrokkelde dit landbezit, want het moest worden verdeeld onder acht kinderen en de weduwe. Desondanks behoorden zijn zonen tot de welvarende ingezetenen van Ridderkerk en omgeving. Fop hertrouwde op 20-04-1581 te Ridderkerk met Magdalena Aertsdr., geboren rond 1550, overleden na 1613, afkomstig van Rijsoord. Uit verschillende akten blijkt dat tussen de kinderen uit het eerste huwelijk (Grietje) en de weduwe van Fop, Magdalena, een jarenlange ruzie heeft bestaan.
  • Entrée de 1542 à 1552.Source 5
    Omdat Dirck Claesz reeds op relatief jonge leeftijd overleed, is van hem weinig bekend. In 1542 werd hij samen met zijn vader aangeslagen voor 11 1/2 morgen land in Oost Barendrecht. In 1559 werd dit land onder Oost-Barendrecht gebruikt door zijn broer Fop Cleys Dircxz : "ses mergen toecomende Aert Pietersz erffgenaemen, IIIJ 1/2 mergen eygen lants zelver bruyckende toebehorende de Barendrechtse kerck " Fop van Driel was voogd van Joris Dirksz, het weeskind van Dirck Claesz, zodat niet uitgesloten moet worden dat hij dit land gedeeltelijk namens het weeskind gebruikte. Op 18 juni 1550 trad Claes van Driel Dircxz, grootvader, op als momber en bestorven voogd van het onmondige kind van zaliger Dirck Cleijsz. De naam van dit weeskind is bekend uit een akte van 12 nov 1559, op welke datum Vop van Driel Claesz, als momber en bestorven voogd van Joris Diercxz, een jaarlijkse rente van 6 Rijnsgulden kocht. Blijkbaar was de voogdij na het overlijden van de grootvader Claes van Driel Dircksz ca. 1552 overgegaan op Fop Claesz van Driel, de oom van het weeskind.
  • Entrée à partir du 16 juillet 1556: kocht land te IJsselmonde.Source 6
    no. 21 folio VI verso (tweede stuk) ......... cleijse contra wouter anthoenisse. wouter anthoenisse bekent dat zijn vader anthoenis wouterse in het jaar 1546 op begrepen perfixendag aan claes dirkse van driel heeft verkocht vijf hond land gelegen in het oostambacht van ijsselmonde in het oude land belend ten zuiden cornelis claasse, ten noorden de erfgenamen van aart pieterse. een en ander wordt bevestigd in een tweede giftebrief die vop cleijsse, zoon van cleijs dirikse van driel heeft gepasseerd. schout: adriaan ijmanse; heemraden: adriaan dirkse, wouter antoenisse, japhet andriesse; 16 juli 1556
  • Entrée à partir du 13 février 1563.Source 6
    no. 73 folio XXX verso klaas cornelisse verkoopt aan fop klaassen van driel zeven hond land gelegen in het oostambacht van ijsselmonde gelegen in het oostambacht van ijsselmonde, in de tweede hoeve, groot vijftien morgen, belend ten oosten zoeteman adriaanse te dordrecht, genaamd de waterkering, ten westen lourens van bronchorst. schout: dirk dirkse van driel. heemraden: japhet andriesse, sebastiaan andriesse, wouter anthonisse, joris damasse, harper willemse, pieter pieterse craendonck; 13 februari 1563
  • Entrée à partir du 28 novembre 1579.Source 6
    no. 148 folio LXIX recto (tweede stuk) fop klaasse van driel, schout van ridderkerk, verkoopt aan huig pieterse van cranendonck twee en een halve morgen land, gelegen in het oude land van het oostambacht van ijsselmonde, belend ten zuiden: meester adriaan van blijenburg, ten noorden huig pieterse van cranendonck met de weeskinderen van sebastiaan andriessen en hendrik de raat en ten westen en oosten jan janse in ’t velt. schout: pieter pieterse (cranendonck); heemraden: cornelis pieterse, fop dirkse, pouwels matthijssen, maarten pieterse, geen jorisse, pieter wouterse, jan janse in ’t velt. 28 november 1579
  • Entrée à partir du 16 février 1584: Doopgetuige te Ridderkerk, naam vrouw dan Leentge Aerts (2de vrouw).Source 7
    ghebooren ende woonachtich"
    16-12-1584 Susanna V: Jacop den Backer
    M: Lijnken "uit ene verstroijnghe van Vlaenderen"
    G: Johannes Bisschop,
    "dienaer des Godtlijcken worts", ende
    Leengen Aertsdr, Vop Claesz schouts wijff,
    ende Betghen, Cuijpers wijff
    en
    09-11-1586 Bastiaen V: Claes Voppensz, M: Neeltgen Bastiaensdr
    G: Sijmen Jansz ende Wit Lauwensz, beiden in Barendrecht ende Leengen Aerts, Vop Claesz schout huijsvrouwe

    (eerdere, latere vrouw van Foppe Claes?)
  • Entrée à partir du 10 juin 1631: 447 schuldbekentenis 10-jun-1631.Source 8
    Cornelis Danielsz, won. in Barendrecht aan de Hordijk, bevestigt schuldig te zijn aan Pieter Jansz en Aert Jacobsz won. in Crimpen, een bedrag van 1.000 gld. wegens geleend geld.
    Mede compareert zijn vader Daniel Foppen won. in Barendrecht, die zich borg stelt.

    N.B.: Daniel Foppen tekent als Daniel Foppen van Driel.
  • Résidant: .Source 9
    Woonde aan de Hordijk te Ridderkerk
  • Il est décédé avant le 1 avril 1590 dans Ridderkerk.
  • Un enfant de Claes Dircksz van Driel et Nelleken Schouten
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 28 avril 2023.

Famille de Fop Claesz (Vop) van Driel

(1) Il est marié avec Grietje Leenderts (Margrietje) Cranendonck.

Ils se sont mariés à l'église environ 1557 à Ridderkerk.Source 10


Enfant(s):

  1. Dirck Foppens van Driel  ± 1562-????
  2. Daniel Foppen van Driel  ± 1568-???? 


(2) Il est marié avec Leentje Aerts (Magdaleentje).

Ils se sont mariés à l'église le 20 avril 1581 à Ridderkerk.Source 11

20-04-1581 Fopp Claes, schout
Leentien Aartsdr getr

Enfant(s):



Notes par Fop Claesz (Vop) van Driel

aangekoppelde informatie komt van Rijerkerk:
file:///C:/Users/GEBRUI~1/AppData/Local/Temp/Aanvullende%20informatie%20Fop%20Claesz%20van%20Driel%20X%20Grietje%20Leendertsdr%20Cranendonck.pdf

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Fop Claesz (Vop) van Driel?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Fop Claesz (Vop) van Driel

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Fop Claesz (Vop) van Driel


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. schatting op basis van gegevens in notariele aktes, zie bij feiten, o.a. 40 jaar op 19 april 1564
    2. https://www.rijerkerk.net/databank/person/13/i_I17675/fop-claesz-van-driel
    3. http://www.homanfree.nl/kwst/k3/k3.htm
    4. STAMREEKS Karel de Grote, Elderson.com
    5. https://www.rijerkerk.net/databank/note/13/n_ft_49297/omdat-dirck-claesz-reeds-op-relatief-jonge
    6. Oost-IJsselmonde: Register van overdracht, gifte, schuld, rente en kustingbrieven, 1552-1598 Stadsarchief Rotterdam, toegangsnr. 8 (Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde), inv.nr. 183 door Michel Bal, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=12281&type=source
    7. Doop- en trouw CD ridderkerk
    8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=88&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
    9. vermeld in extra -aangekoppelde- info van Rijerkerk over Fop van Driel en Grietje Cranendonck
    10. schatting
    11. trouwregister Ridderkerk, Hogenda, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=11241&type=source

    Événements historiques

    • En l'an 1581: Source: Wikipedia
      • 25 mars » la fête du Nouvel An est célébrée pour la dernière fois en ce jour; désormais, avec l'entrée en vigueur du calendrier grégorien, l'année débutera le premier janvier.
      • 4 avril » Francis Drake est anobli, après avoir accompli la deuxième circumnavigation humaine connue.
      • 26 juillet » l'acte de la Haye, aussi appelé «abjuration de la Haye» (Plakkaat van Verlatinghe en néerlandais), rédigé par les États généraux des Pays-Bas proclame de facto l'indépendance des Provinces-Unies et l'avènement des États généraux néerlandais.

    Sur le nom de famille Van Driel


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I4884.php : consultée 3 mai 2024), "Fop Claesz (Vop) van Driel (± 1522-< 1590)".