Arbre généalogique Kroon en Telleman » Adriaen Jacobsz (Arij) Edelman

Données personnelles Adriaen Jacobsz (Arij) Edelman 

  • Entrée à partir du 11 juillet 1658: 37 testament 11-jul-1658.Source 1
    Ary Jacobsz Edelman, molenaar, en zijn vrouw Marijtge Basteaans, wonende buiten de Goutse Poort op de hoek van de Oostlaan, benoemen elkaar wederzijds tot hun erfgenaam. Als Marijtge als eerste overlijdt, zal haar man aan haar dochtertje Annetge Pauwels een legitieme portie uitkeren. Als Ary als eerste kinderloos overlijdt, gaat er een legaat van 12 ponden vlaems naar de Diaconie-armen. Marijtge benoemt haar man tot voogd over haar dochtertje en eventuele kinderen uit dit huwelijk.
  • Entrée à partir du 12 octobre 1658: 15 insinuatie of aanzegging 12-okt-1658 Arij koopt een halve molen.Source 1
    De notaris wordt door Arij Jacobse Edelman, molenaar, wonende buiten de Goudse Poort op de hoek van de Oostlaan, verzocht om te gaan naar Joachim Arentse, paardenmeester, wonende te Nieuw-Beijerland. De notaris moet Arentse vragen of het niet zo is dat Edelman dagen geleden ten huize van Pieter Bleijck, herbergier in de Goudsewagenstraat, van Teunis Gorissen, molenaar, wonende aan de Heiligegeestlaan buiten de Goudse Poort, een halve korenwindmolen gekocht heeft, alsmede de helft van een klein huisje en erf, staande en gelegen naast de zuidzijde van de genoemde molenwerf, en nog een geheel huis en erf, staande en gelegen op de werf van de molen. Verder moet Arentse worden gevraagd of hij niet gezien heeft dat Edelman gisteren een door notaris Delphius opgesteld concept niet wilde ondertekenen, omdat deze in strijd was met de koopvoorwaarden.

    20 insinuatie of aanzegging 24-okt-1658
    Arij Jacobsen Edelman, molenaar, wonende buiten de Goudse Poort op de hoek van de Oostlaan, verzoekt de notaris om voor hem te gaan naar de molenaar Teunis Gorissen, eveneens wonende buiten de Goudse Poort bij de Heiligegeestlaan, om deze, naar aanleiding van diens antwoord op een insinuatie van 12 oktober, aan te zeggen dat hij de koop aanneemt.

    134 machtiging 26-10-1658
    Ary Jacobsz Edelman, molenaar buiten de Goudse Poort, op de hoek van de Oostlaan, machtigt Karolus van Aller, advocaat, en Servaes Hannot, procureur, om namens hem te procederen tegen Teunis Gerrissen, molenaar buiten de Goudse Poort.

    132 verkoop 29-okt-1658
    Teunis Gorissen, molenaar, wonende buiten de Goudse Poort, verkoopt de helft van zijn korenwindmolen, tezamen met enige andere zaken, waaronder de helft van een klein huisje, staande naast en aan de zuidzijde van de molen, en nog een heel huis, staande op de noordzijde van de molenwerf, aan Arij Jacobsen Edelman, eveneens wonende buiten de Goudse Poort. Het verkochte staat en is gelegen aan de Heilige Geestlaan buiten de Goudse Poort, en strekt van de genoemde laan tot achter aan de Goudserijweg.

    222 attestatie of verklaring 30-nov-1658
    Dionijs Arienssen van Leeuwen, 60j., Aeriaen Pieters, molenaer te Delft, 60j., Laurens Adriaens Backer, 40j., en Aeriaen Jans, timmerman, 40j., leggen een verklaring af op verzoek van Jan Laurens, molenaar. Zij verklaren dat zij naast het huis van Adriaen Willems Balckenende zijn geweest met Laurens en Adriaen Jacobs Edelman, molenaar, waar zij over een contract hoorden over een korenwindmolen tussen Laurens en Adriaen Jacobs. De molen staat naast de houtkeet op het Nieuwe Hoofd.

    144 machtiging 03-12-1658
    Ary Jacobsz Edelman, molenaar buiten de Goudse Poort, machtigt Ysaak Troost, procureur voor het gerecht, om namens hem te procederen tegen Jan Lourisz, molenaar.

    228 boedelinventaris 05-dec-1658
    Inventaris van de gereedschappen behorend tot de korenwindmolen bij het Nieuwe Hoofd en de houtketen aan de westzijde van de Leuvehaven. Dionijs Arienssen van Leeuwen, hoofdman van het molenaarsgildeen Jan Cornelissen Diestenburch, molenaar, zijn door Jan Laurens, molenaar, koper naast Adriaen Jacobs Edelman, verzocht om de inventaris te inspecteren
  • Entrée à partir du 20 janvier 1659: 13 verhuur 20-jan- 1659.Source 2
    Arij Jacobsen Edelman, molenaar, wonende buiten de Goudse Poort, binnen de jurisdictie van Rotterdam verhuurt de helft van zijn molen, genaamd de molen van 'Rijcke', staande op het Nieuwe Hooft, bij de Zoutkeet, aan molenaar Davidt Jansen de Fine.
  • Entrée à partir du 13 mars 1659: 45 schuldbekentenis 13-mrt-1659.Source 2
    Arij Jacobsen Edelman, molenaar, wonende buiten de Goudsepoort, verklaart 400 gulden schuldig te zijn aan Maria Adriaans Robijn, wegens geleend geld.
  • Entrée à partir du 26 mars 1659: 51 verhuur 26-mrt-1659.Source 3
    Arij Jacobsen Edelman, molenaar, wonende buiten de Goudsepoort, verhuurt zijn helft van de korenwindmolen, staande aan de Heilige Geestlaan buiten de genoemde poort, aan Willem Willemsen, molenaar, wonende te Dordrecht, alsmede nog de helft van een klein huisje en erf, staande en gelegen ter zijde en zuidzijde van de molen-erf, alsook nog een geheel huis en erf, staande en gelegen op de molen-erf (aan de noordzijde). Het geheel wordt aan de achterzijde begrensd door de Goudserijweg.

    Er wordt een bepaling gemaakt ten aanzien van het vermelde gehele huis, dat is verhuurd aan Gerrit Jansen.
  • Entrée à partir du 21 mai 1659: 97 verkoop 21-mei-1659, verkoopt de molen.Source 4
    Arij Jacobsen Edelman, molenaar, wonende buiten de Goudse Poort, verkoopt de helft van zijn korenwindmolen, staande en gelegen aan de westzijde van de Leuvehaven, bij 't Nieuwe Hoofd, aan Reijer Cornelissen Soetsberge (tekent als Soestberge)
  • Entrée à partir du 26 septembre 1659: 102 insinuatie of aanzegging 26-sep-1659.Source 5
    Marcus Cornelisen verzoekt de notaris om voor hem te gaan naar Arij Jacobsen Edelman, wonende buiten de Goudsepoort, en deze aan te zeggen dat de molen en het huis, staande en gelegen aan de oostzijde van de Goudseweg, begrensd aan de noordzijde door de tuin van De Riemer, en aan de zuidzijde door de tuin van Sijmon Maertensen, voor de helft aan hem insinuant zelf toebehoort en dat hij de molen en het huis langer met Edelman in gemeenschap wil gebruiken. Hij wil echter het huis 'te geef of te neem' stellen, waarvoor Edelman naar de herberg van de Doele dient te komen.
  • Entrée à partir du 2 octobre 1659: 50 attestatie of verklaring 2-okt-1659.Source 5
    Op verzoek van Arij Jacobsz Edelman, molenaar en eigenaar van de korenwintmolen "De Goudsbloem", gelegen aan de Heilige Geestlaan buiten de Goutsepoort, verklaart Willem Willemsz (26 jaar) dat hij gedurende 5 maanden de molen heeft gehuurt samen met Marckus Cornelisz, die voor de helft mede eigenaar is. Er is een heftige ruzie ontstaan, waarbij Jan Jansz Vinckensteijn, brandewijn brander probeerde te bemiddelen. De ruzie is ontstaan doordat er roggen of haver word vermist, wat Jan Cornelisz, bakker in de Zeeridder? beaamden. Willem Willemsz werd het het beu en is met zijn maat Marcus Coornelisz vertrokken.
  • Entrée à partir du 8 octobre 1659: 51 attestatie of verklaring 8-okt-1659.Source 6
    Op verzoek van Arij Jacobsz Edelman, molenaar en vaar de helft eigenaar van de korenwintmolen "De Goudsbloem", gelegen aan de Heilige Geest laan buiten de Goutsepoort, legt Gillis Gerritsz van Schage een verklaring af. Hij verklaart dat sinds 18 weken op de molen werkt en samen met Marckus Cornelisz, die voor de andere helft eigenaar is. Deze Marckus loopt voortdurend te schelden, dat begint Gillis vervelend te vinden daarom zegt hij zijn contract op en gaat weg. Gillis heeft een contract van 2 jaar.
  • Entrée à partir du 11 octobre 1659: 366 verkoop 11-okt-1659.Source 6
    Teunis Geurtsz, molenaar, verkoopt aan Aryen Jacobsz Edelman, mede-molenaar, de helft in de korenwindmolen, genaamd "de Goutsbloem", met alle gereedschappen en toebehoren, incl. molenwagen en paard, een huis aan de noordzijde van de molen, en de helft in een huis en erf aan de zuidzijde van de Meulewerff (Molenwerf); alles buiten de Goudse Poort aan de Goudse Rijweg; het grenst tZ aan het huis van Marcus Cornelisz-compagnon van Teunis; tN aan de weduwe van Pieter de Riemer en strekt tot achter aan het Heilige Geestland. De (deel)percelen zijn belast met totaal 2.250 gulden t.b.v. resp. Abraham Dullaert, Anna Bontius en Dirck Harmansz; koper neemt deze over in mindering van de koopsom ad 4.800 gulden. Bij overdracht zal worden betaald 1.000 gulden, voor de rest wordt een betalingsregeling tegen rente overeengekomen.
  • Entrée à partir du 15 mai 1660: 91 attestatie of verklaring 15-mei-1660.Source 7
    Lijsbeth Jansdr, jongedochter van 22 jr, en Annetje Florisdr, jongedochter van 18 jr, leggen een verklaring af op verzoek van Lijsbeth Thomasdr, weduwe van Cornelis Safflares, herbergierster van 't Waeffelhuijs buiten de Goutsepoort.
    Zij worden 's nacht met grof geweld lastig gevallen door een groep mensen onder wie zij Marij den Fluweelen, thuijnster, haar man, haar dienstmaegt Trijntgen, Arien Jacobsz Edelman, coornmolenaer, en andere molenaers herkennen.
    Jan Colet, passementwercker, wonend in de Goutselaen achter de coornmolen, 40 jr, heeft een aantal personen vanaf het huisje van Fluweelen op de Goutsealen zien lopen.
  • Entrée à partir du 17 juin 1660: 128 attestatie of verklaring 17-jun-1660.Source 7
    Op verzoek van Elisabeth Thomasdr weduwe van Cornelis Casseren wonend buiten de Goudsepoort in het Washuis, verklaart Maria Wijnen, 26 jaar, eveneens wonend buiten de Goudsepoort, dat zij op vrijdag voor Pinksteren aanwezig was in het huis van Arij Jacobsz Edelman, molenaar, wonend op de hoek van de Oostlaan, en aldaar gehoord en gezien heeft dat Arij tegen zijn knechts Joris en Arien zei we stoppen er mee we gaan een biertje drinken, even later kwam hij met een bijl uit huis en zei we gaan eerst naar het Washuis en daar de deur opbruijen, waarop de knecht zei waar is dat goed voor??. Bij het Washuis nabij het Swijnshoofd aangekomen begon hij de deur te bewerken, zij vrouw was het er niet mee eens en zei laten we hem gaan halen het is niet netjes wat hij doet en heeft dat samen met de meid genaamd Trijntje gedaan. Thuis gekomen zei hij lachend lekker op de deur geslagen waarop zijn vrouw zei was dan niet bang dat er iemand kwam?, waarop hij zei, ik stond achter de stijl als er iemand kwam dan had ik zijn kop er af gehakt.
  • Entrée à partir du 5 juillet 1660: 132 attestatie of verklaring 5-juli-1660.Source 7
    Op verzoek van Jacob van Oosten, pachter van impost van 't gemael, leggen Adriaen van der Graaff, gerechtsbode, Pieter van Dalen, deurwaarder van de gemene landsmiddelen, en Jacob Jacobse Duff, gezworen telder, een verklaring af. Eerst Jacob Jacobse Duff, hij stond op 22 juni j.l. voor zijn teldershuisje toen er een wagen naderde vanuit de Goutsepoort met enige zakken tarwe er op, met Arij Fransz de Bije knecht van Arij Jacobs Edelman, molenaar op de molen De Goutsbloem en zei de zakken zijn voor Pieter Jacobsen, bakker. Jacob vertrouwde het niet en is wat later naar de molne van Edelman gegaan en aldaar standen nog 23 zakken zonder biljet, De volgende dag zijn ze allenmaal teruggegaan naar de molen daar was toen Willem Rijcken, die zei we rijden om de beurt, waarop zij naar het huis van Edelman op de Oostlaan gegaan en hebben hem aldaar aangesproken. Uiteindelijk zijn Willem Rijcken en Arij Fransz de Beij bekeurt voor het vervoeren van tarwe zonder biljet. Op 23 juni zijn zij wederom naar de molen van Edelman gegaan en aangesproken waarop hij zei: hebben jullie niets anders te doen?. In de molen vonden zij nog 28 zakken tarwe zonder biljet.
  • Entrée à partir du 21 septembre 1662: 290 attestatie of verklaring 21-sep-1662 Adriaen Jacobsz.Source 8
    Wouter Claesz van Schiebrouck, 36 jaar, Claes Jacobs Verschuijr, van Sevenhuysen, 25 jaar, en Annetge Lambrechsdr, turftonster , 53 jaar, leggen een verklaring af op verzoek van Jan van Hetsroy, pachter van de impost op het gemaal. Zij waren in het huis van Van Hetsroy aanwezig, waar Aryen Jacobsz Edelman, molenaar op de molen van de Goutsbloom, gelegen buiten de Goutse poort, aan Jacob de Wecker, clercq van Van Hetsroy, vroeg of zijn baas of diens echtgenote aanwezig was. Toen de echtgenote, Annetje Lambrechsdr, verscheen, vroeg hij zijn meel terug hetgeen zij weigerde, omdat hij volgens haar eerder beweerd had dat het niet zijn meel was. Hierop verviel Edelman ineen scheldkanonnade, doch werd uiteindelijk door zijn knecht, die voor het huis stond, meegetrokken.

    170 verkoop 19-nov-1662
    Adriaen Jacobsz Edelman, molenaer op de molen van de Goutsblom buiten de Goutse poort, verkoopt (1) aan Cornelis van Vreedenburch, wonend te Sgravenhaege zijn tuin en woon- of tuinhuizen met beplanting en gereedschappen, op de hoek van de Oostlaen. Belast met 800 gulden ten behoeve van de weeskinderen van Claes Gerritsz, en met 600 gulden van (niet ingevuld). Verder verkoopt hij (2) zijn corenwintmolen op eigen grond met 2 woonhuizen en een schuur buiten de Goutse poort aan de oostzijde van de Goutse Rywech, met gereedschap, wagen en paard, belast met 5.850 gulden. De molenhuizen met schuur en gereedschap kosten 300 gulden.
    Belendingen (1): de tuin van de brouwerie van de Bril, Jan Shepeard, Laensloot, de scheysloot tussen de bleickerie van Willem Huygen van Belois en de tuin van .. Coppenol, zeepsieder.
    (2) Symon Maertensz Raephorst, De Riemer, de H. Geestlaen.

    252 attestatie of verklaring 23-jul-1665
    Cornelis Adriaensz van den Steen (50), tuijnder, Symon Martensz van Raephorst (46), timmerman, Willem Rycken Drossaert (44), molenaer,
    en Jan Pietersz de Vrye (51), allen wonend buiten de Goutse poort in de jurisdictie van de stad, verklaren op verzoek van Adriaen Jacobsz Edelman en zijn vrouw Maritge Bastiaens, dat Edelman en zijn vrouw wel 8 jaren gehuwd bij hen in de buurt hebben gewoond en dat Edelman een eerljk mens is.
    Michiel de Vos zegt dat hij jarenlang met malen en Edelman met zijn vrouw met tuijnen hebben getracht de kost te verdienen.
    De belangrijkste reden van hun vertrek is een abuis van hun knecht waardoor de pachters hen veel moeite en kwelling hebben aangedaan
    en probeerden hen te ruineren.

    120 verkoop 13-jul-1667
    -Jan Gerrits van Hetsroij, man van Ariaentgen Zachariasdr,
    -Merchelis Heindericx van den Steen, man van Ariaentgen Jacobs, erfgenamen-vruchtgebruikers van Pieter Pieters Edelman, volgens het
    testament gepasseerd op 31-05-1665 voor notaris Jacob Duijffhuijsen
    -Pieter Maerlant, man van Barbera van Hetsroij, dochter van Jan Gerrits
    van Hetsroij voorn.
    -Andries Heindericx van den Steen, oom en voogd over Maritgen
    Merchelisdr, dochter van Merchelis Heindericx van den Steen voorn., verkopen aan Cornelis Bijl, caescooper, het huis van Edelman aan de Gasthuijssteech, onbelast, behalve een brief van 218 gulden ten gunste van Thomas Tissum, man van Aeltgen Andriesdr, die weduwe was van Willem Mul, die misschien al afgelost is. Verder voor 2400 gulden.
    Belendingen: ten noorden Pieter Duijffhuijsen, gerechtsbode, en ten zuiden de koper, strekkend tot capitein Adrian van der Linden.
  • Un enfant de Jacob Pietersz Edelman et Machteltje Ariens
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 15 août 2022.

Famille de Adriaen Jacobsz (Arij) Edelman

Il est marié avec Maritge (Marij) Bastiaens.

Ils se sont mariés à l'église avant le 11 juillet 1658.Source 9

maakten als gehuwden een testament op 11-7-1658, zijn mogelijk kport ervoor getrouwd.
Maritge (Marij heeft al een dochter uit een eerder huwelijk)

Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Adriaen Jacobsz (Arij) Edelman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Adriaen Jacobsz (Arij) Edelman


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=152&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    2. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=164&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=160&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=168&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=172&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=176&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    7. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=180&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&mibj=1620&miej=1700&miaet=1
    8. vanaf https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=200&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=edelman&miej=1700&miaet=1
    9. Dit huwelijk blijkt uit de bijgevoegde aktes

    Sur le nom de famille Edelman

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Edelman.
    • Afficher des informations sur Edelman sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Edelman.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I25560.php : consultée 16 juin 2024), "Adriaen Jacobsz (Arij) Edelman".