Arbre généalogique Kroon en Telleman » Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief (± 1590-????)

Données personnelles Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief 

  • Elle est née environ 1590.
  • Entrée: Geen Neeltje Pieters als vrouw maar Maritgen Andries.Source 1
    De identiteit van de vrouw van Jan Anthonisz. Polderman, stamvader van het geslacht Polderman te Puttershoek, vormt een hardnekkig genealogisch probleem. Ir. F. Nawijn poneert in zijn in jaargang 38 (1983) van dit tijdschrift gepubliceerde genealogie Polderman een hypothetische Neeltje Pieters als vrouw van Polderman.
    Deze vrouw trad op 16-9-1640 te Puttershoek, tezamen met genoemde Polderman, Jan Jansz. en Cuniertie Fransen, op als doopgetuige bij een kind van Japick Gijsen en Neeltjen Abrahams. Andere aanwijzingen voor de mogelijke identiteit van de vrouw van Polderman - wiens enige bekende kind diens oudste dochter ook Neeltje noemde- werd in de archivalia van Puttershoek kennelijk niet gevonden.
    Voor onderzoek naar diverse andere Puttershoekse families stuitte ik bij het grondig doornemen van het oudste doopboek van die gemeente echter op een doopinschrijving van 10-3-1630. Het echtpaar Aert Bastiaens - Sichgie Adriaens liet toen een kind dopen waarbij o.a. 'Maritge, huisvrouw van Jan Anteunis Polderman' getuige was. Zoals gezegd is van Polderman tot op heden slechts één kind bekend.
    Deze zoon Anthonis of Teunis trouwde in 1638 te Puttershoek en liet aldaar negen kinderen dopen, waaronder echter geen dochter Maritge. Toch moet deze Maritge de moeder van de naar schatting rond 1615 geboren Anthonis Jansz. Polderman zijn geweest. Waar de archivalia van Puttershoek mij in dezen in de steek liet bracht die van Charlois bij toeval de oplossing ! Op 15-7-1609 compareerde voor schout en schepenen te Charlois Jacob Janssen Cramer, inwoner van Charlois, en verklaarde vanwege een lening 25 Car. gld. schuldig te zijn aan de twee weeskinderen van Aris (lees: Andries) Comelissen Soetelieff bij Ariaentgen Pietersdr. In de marge van de akte is aangetekend dat op 24-7-1616 aan Bastiaen Pieter Dammassen de verschuldigde penningen waren overhandigd. Daarna is in de marge genoteerd dat op 6-10-1616 Bastiaen deze penningen overgaf aan Jan Thonissen als man en voogd van Marijcken Andriesdr. Jan plaatste vervolgens zijn handtekening: 'Jan Toonissen Polderman'. Al in een akte van 7-12-1613 komen Jan en Marijcken als echtpaar voor. Toen compareerden te Charlois Bastiaen Pietersen, als man en voogd van Ariaentgen Cornelis, voor zich zelf voor een derde part, Jan Tonis, als man en voogd van Maritgen Andries, voor zich zelf, en Bastiaen Pietersen voornoemd, als voogd van de weeskinderen van Andries Cornelisz. Soetelyeff, met Pieter Andries, mede voor een derde part, en voornoemde Bastiaen Pietersen met Ingen Plonen als voogden van het weeskind van Geerit Cornelisz., voor het resterende derde part, allen als erfgenamen van Cornelis Andriess. Soetelieff en Commer Crijnendr. Zij transporteerden aan de voornoemde mede-erfgenaam Pieter Andriess. land en een hofstede in Smeetsland, welke hem (en de andere erfgenamen) was aangekomen bij overlijden van zijn grootvader Cornelis Andriesz. Zoetelieff (let op de diverse spellingen!) en grootmoeder Commer Crijnendr.. Jan Anthonisz. Polderman en Maritgen (Marijcken) Andriesdr. waren derhalve reeds voor 7-12-1613 in de echt verbonden. De huwelijksvoltrekking moet niet lang voordien hebben plaatsgevonden, want blijkens een akte gedateerd 1-6-1619 was Polderman toen 26 jaar oud en dus in of rond 1593 geboren. Als inwoner van Puttershoek was hij blijkens deze akte op 5-5-1619 in een herberg te 's-Gravendeel getuige van een ruzie. Op verzoek van Krijn Gerritsz. Soetelief, een neef van zijn vrouw, legde hij toen hierover een verklaring af. In 1613 was Polderman dus als getrouwd man pas rond de 20 jaar oud.
    In elk geval vond het huwelijk van Polderman na 2-11-1611 plaats, want toen verving Pieter Andriessen zijn ongetwijfeld nog ongehuwde zuster Marijcken Andries te Charlois bij transport van grootouderlijk land in de polder Smeetsland. In een akte van 17-12-1654 voor schout en schepenen te Charlois trad Jan Teunisz. Polderman op als voogd van Heyndrickge, Machtelge en Herber, kinderen van de overleden Pieter Andriesz. Munter en Joosge Jans. Genoemde Pieter Munter was een broer van de vrouw van Polderman. Zijn vrouw Joosje Jans was overigens op 26-6-1639 te Puttershoek doopgetuige bij het oudste kind van haar neefje Anthonis Jansz. Polderman, al is zij in het betreffende artikel Polderman abusievelijk niet onder de getuigen vermeld. Maritge of Marijcken Andriesdr. blijkt dus een telg te zijn geweest van de gezeten Charloisse boerenfamilie Munter alias Soetelieff. Zij moet rond de 80 jaar oud zijn geworden, want zij kan niemand anders zijn geweest dan de 'Marigje Polderman' die in 1671 in de kerk te Puttershoek werd begraven. Vanwege haar lange leven is zij kennelijk niet vernoemd onder de dochters van haar enige kind Anthonis Jansz. Polderman. Met zijn vrouw Emmigje Corssen Spruyt vernoemde deze zoon kennelijk uitsluitend of grotendeels overleden voorouders van hem en zijn vrouw.
  • Elle est décédée.
  • Elle est enterrée en l'an 1671 dans Puttershoek in de kerk.Source 1
    'Marigje Polderman'
  • Un enfant de Andries Cornelisz Munter alias Soetelief et Ariaentje Pieters
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 9 juillet 2022.

Famille de Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief

Elle est mariée avec Jan Anthonisz Polderman.

Ils se sont mariés à l'église avant le 7 décembre 1613.Source 1

tr. tussen 2-11-1611 en 7-12-1613:
kwamen op 7-12-1613 gehuwd voor in een akte. In elk geval vond het huwelijk van Polderman na 2-11-1611 plaats, want toen verving Pieter Andriessen zijn ongetwijfeld nog ongehuwde zuster Marijcken Andries te Charlois bij transport van grootouderlijk land in de polder Smeetsland

Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief

Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief
± 1590-????

< 1613

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. DE VROUW VAN JAN ANTHONISZ. POLDERMAN (ca. 1593-1664) TE PUTTERSHOEK door K.J. Slijkerman vanaf pag. 213 ONS VOORGESLACHT - 57e JAARGANG (2002) - No. 534

    Sur le nom de famille De Munter alias Soetelief


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I24995.php : consultée 22 mai 2024), "Maritge (Marijcken) Andries de Munter alias Soetelief (± 1590-????)".