Arbre généalogique Kroon en Telleman » Pouwel Willemsz Schilperoort (± 1525-< 1580)

Données personnelles Pouwel Willemsz Schilperoort 

  • Il est né environ 1525 dans Charlois, Rotterdam?.
  • Fonction: Boer op Smitshoek onder Charlois, heemraad, schepen van Charlois, schepen, mede-taxateur 10e penning van Pendrecht, heemraad van de Hillepolder.Source 1
  • Entrée: Over de naam en diverse transporten en andere aktes.Source 1
    De betekenis van de naam Schilperoort (schelpenplaats) duidt op een oorspronkelijke herkomst uit de kuststreek. Dit hoeft niet te beteken, dat er een specifieke plaats van die naam bestond, maar kan in brede zin worden opgevat als een aanduiding van herkomst van de kust. Dit laatste lijkt te worden bevestigd door het voorkomen van geslachten Schilperoort, die teruggaan op kustplaatsen als Monster, Scheveningen, Katwijk, etc. Toch zijn er een aantal zeer oude vermeldingen, die verwijzen naar een specifiek perceel land met de veldnaam Schilperoort: in een charter uit 1342 van het Delfse klooster Koningsveld is sprake van 'Scilperoert'aan de Waal onder 's-Gravenzande en in 1348 is sprake van land te 's-Gravenzande, strekkende van de stenen brug 'bij Scilperorde tot den Maesdijc'. In 's-Gravenzande wordt in 1377 land vermeld 'in den Hoen in Scilpoerde', gelegen ten westen van 'de Poel' en ten oosten van de Oude dijk. De 'Poel', naamgevend voor de Poelpolder, is op oude kaarten te herkennen als waterpartij bij het landgoed 'Dijkerwaal'. Wellicht hebben personen in die contreien hun familienaam ontleend aan dit land. Genoemd worden Michiel Hugensone van Scilpoerde, die in 1329 verscheen voor schepenen van 's-Gravenzande, en Willem van Scilporde, ingezetene van Monster in 1369. De laatste is mogelijk identiek met Willem Jans Schiltpoerde (Van Sciltpoerde), vermeld te Monster in 1378, waar in datzelfde jaar tevens sprake is van een Heyle van Schilpoerde. Ruim een halve eeuw later, in 1449, wordt te Monster een Willem Willems zoon van Scylpoerde genoemd. Niet direct met de omgeving van Monster en 's-Gravenzande te verbinden is een Arnold de Scilporde, 'clirici capelle' die in 1390 voorkomt. En in 1426 compareerde te Dordrecht een zekere Jan Scerpoert; hoewel vermoedelijk geen Dordtenaar, wordt uit de akte niet duidelijk waar hij wel vandaan kwam.

    Het geslacht Schilperoort in Charlois is terug te voeren op Willem Lourisz. Het is tot op heden niet gelukt een verband aan te tonen tussen deze stamvader en de families Schilperoort in de omgeving van Delft, Den Haag en Scheveningen. Een schuldbrief sprekende op Willem Lourisz. In Charlois wordt in 1544 genoemd in een boedel te Delft. Opmerkelijks is dat dit de enige schuldbrief is, waarbij de schuldenaar niet in Delft of omgeving woont. Ook zoon Pouwels Willemsz. had in 1561 een schuld aan een weeskind in Delft. Deze brieven kunnen wijzen op een herkomst van Willem Lourisz. Uit Delft of omgeving: een streek waar rond 1500 al personen met de familienaam Schilperoort voorkomen.

    Willem Lourisz. Had vier zoons, waarvan de oudste door een tragisch verlopen vechtpartij al op jeugdige leeftijd overleed. Uit de andere zoons stammen uitgebreide takken Schilperoort, die uitzwermden over het oostelijk deel van het eiland IJsselmonde, Rotterdam en de Hoeksche Waard. Willem Lourisz. wordt vele malen vermeld als koper van tienden onder Charlois en Katendrecht in de periode 1513-1541. De tienden van bepaalde percelen werden vaak gekocht door plaatselijke boeren om de opbrengst van hun land volledig zelf te houden. Het veelvuldig voorkomen van Willem Lourisz. onder deze kopers duidt op een bloeiend boerenbedrijf in Charlois. Dat de grootte van de door hem gebruikte landerijen inderdaad aanzienlijk was, blijkt het kohier van de 10e penning van 1543, waarin Willem Lourisz. werd aangeslagen voor 9 morgen en 8 hont land in Charlois en maar liefst 33 morgen in Robbenoord, een polder ten westen van Charlois. Daarnaast werd hij voor 2 pond 5 stuivers belast vanwege een huis in Charlois. De zaak die in 1549 tegen Willem Lourisz. werd gevoerd voor het Hof van Holland door de advocaat Mr. Jan van Baersdorp wegens de pacht van zekere gorzen in Charlois, werd in het volgende jaar afgehandeld door 'Ghijs Willemsz. en Pouwels Willemsz. voor henzelf en vervangende de gemene erfgenamen van wijlen Willem Lourisz. in Charloes en van de (andere) kinderen'. Hiermee is aangetoond dat Willem Lourisz. inderdaad de vader was van de gebroeders Schilperoort.
    1513: Willem Lauwerisz. Koopt de tiende van het 12e blok (Vrijblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamere, Rekeningen 2474, fol. 46).
    1514: Willem Lauwerisz. Koopt de tiende van het 2e blok (Almondeblok) in Katendrecht en van het 15e blok (Vaerts-/Waterblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2475, fol. 44v, 46).
    1518: Willem Louwerisz. koopt de tiende van het 1e blok (Veerblok) en het 3e blok (Katendrechtseblok) in Katendrecht en van het 12e blok (Vrijblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen, fol. 28, 29).
    1519: Willem Lauwerysz. Koopt de tiende van het 4e blok (Sandtblock) en het 6e blok (Oostduel) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2480, fol. 33v).
    1520: Willem Lauwerisz. Koopt de tiende van het 3e perceel in Smeetsland (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2481, fol. 34).
    1521: Willem Laurisz. koopt de tiende van het 5e blok (Westduel) en het 7e blok (Roffioelsblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2482, fol. 33).
    1524: Willem Laurisz. koopt de tiende van het 11 blok (Rietblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2485, fol. 31). 1526: Willem Laurensz. Koopt de tiende van het 3e blok (Kerckenblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2487, fol 29).
    1528: Willem Laurisz. koopt de tiende van het 1e blok (Veerblok) in Katendrecht (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2489, fol. 37v). 1533: Willem Loursijz. Kopen de tiende van het 4e blok (Kerckenblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2494, fol. 40v).
    1534: Willem Lourisz. koopt de tiende van het 3e blok (Kerckenblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2495, fol. 37v).
    1536: Willem Lourysz. koopt de tiende van het 1e blok (Katendrechtse blok) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2497, fol. 45).
    1537: Willem Lourensz. koopt de tiende van het 3e blok (Kerckenblock) en het 13e blok (Haerlemmerblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2498, fol 48v).
    1539: Willem Lauwerysz./Laurensz. koopt de tiende van het 4e blok (Moerkerkenblok) in Katendrecht en van het 8e blok (Vlaemincxblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2500, fol. 47, 47v).
    1541: Willem Louwerisz. koopt de tiende van het 11e blok (Rietblock) in Charlois (Grafelijkheids Rekenkamer, Rekeningen 2502, fol. 48v).
    1543: vermeld in Charlois: Willem Lourysz. 9 morgen ('ander landt') Willem Lourysz. 8 hont in Robbenoort: Willem Louwerysz. 33 margen; onder de huizen in Charlois: Willem Lourysz. fl. 2-6-0 (10e penning Charlois, Staten van Holland voor 1572, inv.nr. 213; in 'Ons Voorgeslacht 1962, p. 334, 336, 338, 340).

    29-6-1544: bij de huwelijkse voorwaarden van Arend Henricxs en Marigen Jandsr. brengt de bruid o.a. in: een schuldbrief van 104 gld. Sprekende op Willem Lourisz. in Charlois, waarvoor haar portie was 12 Rijnsgld. per jaar (GA Delft; ORA Delft 306, fol. 29v). De akte is verleden ten huize van Cornlis Lourijsz., brouwer.
    29-10-1549: zaak tussen Mr. Jan van Baersdorp, advocaat voor het Hof van Holland, als getrouwd hebbende de weduwe van wijlen Philips Borbonnoys, en jonkvrouwe Anna Bobonnoys, impetranten, aan de ene zijde, conta Willem Lourisz. in Charloes, gedaagde aan de andere zijde, in welke zaak de impetranten gevorderd hadden de som van 60 Rijnsgld. uit zake van pacht van zekere uitergorsen gelegen in Charlois; de gedaagde wijs 'bij zekere middelen excepterende daer tegen geconcludeert geweest' voor het gerecht van Charlois, met tevens de eis van kosten, waartegen de impetranten besloten hadden tot ophouding van de 'exeptie' en gevraagd hadden de gedaagde te veroordelen om te antwoorden op de voorsz. eis, met tevens eis van kosten; het hof verwerpt de exeptie van de gedaagde en veroordeelt hem te antwoorden op de eis van de impetranten en tot betaling van de kosten van het proces volgens taxatie van het hof (Sententies; NA Hof van Holland 521, akte 116).
    3-3-1549 (1550): Ghijs Willemsz. en Puwels Willemsz. voor henzelf en vervangende de gemene erfgenamen van wijlen Willem Lourisz. in Charloes en van de kinderen, hebbende eenzaak tegen Mr. Jan van Baersdorp 'ende alle anderen' (Residentieboeken; NA Hof van Holland 1670).
  • Entrée: Recht archief Charlois, verkoop van een huis.Source 2
    No. 8 - blz 25
    willem pouwelse, schepen verkoopt aan helleman pieterse van rijsoort, wonende te rotterdam een huis, bergruimte, erf, boomgaard en beplanting. op het huis rust een jaarlijks schaftgeld. het huis is gelegen te charlois belend ten oosten de charloisse zeedijk, ten zuiden de gemenelandse stoep of rijpad, ten westen de charloisse haven ten noorden de wijck met het huis en erf van lenert hermense. het huis is belast met een jaarlijks hoofdgeld van vierhonderd caroligulden tegen een intrest van de twaalfde penning waarop johan van der veke te rotterdam aanspraak maakt. borg voor haar zoon staat trijntje dammis (zijn moeder, IK), weduwe van pouwels willems en hier vergezeld van haar voogd dirk staasen. zij verbindt haar huis en erf staande op de plaats voor de kerk van charlois, belend ten oosten het kerkhof, ten zuiden het heerenpad, ten westen de kerkplaats, ten noorden het kerkepad.
    schout: adriaan eeuwoutse
    schepenen: dirk willemse, cornelis lenertse, willem pieterse
    (ongedateerd)
  • Il est décédé avant le 23 janvier 1580.
  • Un enfant de Willem Lourisz Schilperoort
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 2 juillet 2022.

Famille de Pouwel Willemsz Schilperoort

Il est marié avec Trijntje Dammis.

Ils se sont mariés à l'égliseSource 2


Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pouwel Willemsz Schilperoort?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pouwel Willemsz Schilperoort

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pouwel Willemsz Schilperoort


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. 'De geslachten Schilperoort uit Charlois en omgeving' (auteurs: Ir. C. Sigmond, K.J. Slijkerman, Mr. G. Schilperoort - 2010)
    2. Archief voormalige Gemeente Charlois Inventarisnummer 41 Oud-rechterlijk archief Charlois “Allerhande akten” door Michel Ball via Hogenda

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille Schilperoort


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I22225.php : consultée 11 mai 2024), "Pouwel Willemsz Schilperoort (± 1525-< 1580)".