Arbre généalogique Kroon en Telleman » Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht (± 1600-????)

Données personnelles Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht 

  • Elle est née environ 1600 dans Charlois, Rotterdam.Source 1
  • Entrée.Source 2
    Absoluut bewijs dat Bastiaentge thuis hoort onder de kinderschaar van Leendert Leendertsz. Droogendijck valt momenteel niet te leveren. Er zijn m.i. echter enkele aanwijzingen. Op 29-6-1631 was een Bastiaentge Lenerts te Barendrecht doopgetuige bij een kind van Simon Leendertsz. Droogendijck alias de Licht, terwijl op 26-12-1633 een Adriaen Lenerts te Barendrecht als doopgetuige optrad voor een kind van Leendert Teunisz. en Bastiaentge Leendertsdr., welke getuige wellicht identiek was met Adriaen Leendertsz. Droogendijck. Overigens vestigde Ary Cornelisz. Legestee (1665- 1721), een kleinzoon van dit echtpaar, zich als meester timmerman te Heinenoord en kwam via zijn schoonmoeder toevalligerwijs in het bezit van een afgebrand erf aldaar dat afkomstig was van Leendert Symonsz. Droogendijck.
    Leendert Teunisz. was op 22-4-1629 te Barendrecht doopgetuige bij een kind van Gerrit Barentss. en Leentgen Dircxs, een echtpaar dat ik voorlopig niet in een eventueel familieverband kan plaatsen, waarbij ook een Barbel Lenerts optrad. Op 24 juni dat jaar was ongetwijfeld deze zelfde Barbel(tge) te Barendrecht doopgetuige bij een kind van genoemde Leendert Teunisz. en zijn vrouw, in wie haar zuster gezien zou mogen worden.
    Uit Leendert Teunisz. stamt een uitgebreide familie Lege(r)stee en hij en zijn vrouwworden uitgebreid behandeld in het boek over deze familie.
  • Entrée.Source 3
    Leendert was waarschijnlijk ook boer, hij kocht op 3-3-1627 een stuk huis, erf etc en bruikland te West Barendrecht. Leendert en zijn vrouw lieten in een akte van 29-4-1679 een perceel van 1 mergen 100 roeden bouwland na aan hun zoon Jop, beiden waren toen overleden.
  • Entrée.Source 2
    Misschien was een zuster van Leendert: Bastiaengen Lenaerts, jonge dochter uit Rijsoord, die op 13-7-1606 aldaar trouwde met Jan Cornelissen de Visscher, jonge man van Ridderkerk, die in de polder Oud-Reyerwaard onder Ridderkerk gegoed was. Zij lieten in de jaren 1608-1617 te Rijsoord kinderen dopen, waaronder in 1613 en 1617 een dochter Anneken. Leendert Droogendijck had een gelijknamige dochter, die dan mogelijk naar zijn moeder en die van zijn hypothetische zuster Bastiaengen was vernoemd.
    Leendert was wellicht identiek met de Lenert Lenerts die op 12-12-1599 te Poortugaal doopgetuige was voor een kind van de oorspronkelijk uit Sliedrecht afkomstige Hoogvlietenaar Symon Jansz., die op 29-10-1617 bij de doop van een kind aldaar met het alias ‘de Licht’ werd opgetekend. Aangezien Leendert Droogendijck ook een zoon Symon de Licht had, heb ik het vermoeden dat Leendert in 1599 bij een kind van een mogelijke neef van zijn vrouw als doopgetuige optrad.
    In 1612 was een Adriaentgen Adriaens te Barendrecht getuige bij de doop van Barber, dochter van Gijsbert Claess. en Lijsbeth Jans. Deze doop werd echter doorgestreept. Leendert Leendersen en Ariaentgen Aerts ‘Leendertsen’ worden afzonderlijk vermeld toen op 6-10-1619 de predikant en ouderlingen opnieuw lidmaten te Charlois bezochten.
    In de eerste jaren van de zeventiende eeuw was er te Charlois ernstige onenigheid ontstaan tijdens het predikantschap van Johannes Iserman en jaren later namen nog steeds een groot aantal lidmaten geen deel aan het Heilig Avondmaal.
    Het echtpaar Droogendijck was mogelijk identiek met de Lenert Lenertsen en Adriaentgen Ariens die op 30-5-1621 te Barendrecht met Maritge Aerts en Ingetge Willems als doopgetuigen optraden bij Barber, een kind van Jan Hendricsen en Pietertgen Dirricen. Het eventuele familieverband tussen hen ontgaat mij vooralsnog, maar de naam Barber doet een gemeenschappelijke afstamming vermoeden tussen de dopeling en doopgetuigen.
    Lenart Lenartsz. Drogendijck wordt vermeld in het kohier van het hoofdgeld van Charlois over 1623 en wel voor 8 pond, dus voor 8 personen, met de toevoeging: ‘ontfangen den 9 augustij 1623’. Voor hem staat Aert Symonsz. Snijder geboekt, in wie ik zijn schoonvader meen te mogen zien.
    Als Lenert Lenertsz. Droogendijck werd hij in het haardstedenkohier van Charlois over 1644 voor 2 pond aangeslagen, dus voor twee haardsteden.
    Op 9-2-1652 transporteerde de te Charlois wonende Leendert Leendertsen Droogendijck aan de mede aldaar woonachtig zijnde Adriaen Cornelissen Huyser ca. 7 hont ‘teelandt’ in het Griffioenblok aldaar, gemeen liggend in een stuk van 6 morgen met de kinderen van Van Lier.
    Leendert Leendertsen Droogendijck, wonende te Charlois, verklaarde bij akte van 11-6-1654 aan zijn zoon Aryen Leendertsen Droogendijck, ‘jegenwoordich wonende voor bedrijff op de woning toecomende den duerwaerder Marynis van der Lis tot Dordrecht gelegen ontrent Pernis’, 160 gld. schuldig te zijn. Voor deze lening bezwaarde hij zijn woonhuis en erf aan ‘s Heerendijck’ te Charlois; oostelijk belend aan ‘den Charloissen Hoogendijck’, westelijk aan ‘de gemeenlants wateringe ender daerover Dirck Aertsen Verschoor’, zuidelijk aan Ary Corn. Huyser en noordelijk aan Aryen Pietersen Swael. In de marge is opgetekend dat Aryen Leendertsen Droogendijck op 14-6-1657 100 gld. van dit bedrag had ontvangen en in oktober 1659 compareerde hij en verklaarde uit handen van Aryen Jansen Cock ten volle van het geldvoldaan te zijn.
    Symon Leendertsen Droogendijck, Mathijs Leendertsen Droogendijck, Heyndrick Leendertsen Droogendijck en vervangende hun broeder en zwagers (N.B. er waren dus tenminste twee getrouwde zusters), tezamen last en procuratie hebbende van hun moeder Adriaentgen Aerts, deden op 9-3-1658 transport aan Aryen Jansen Cock, wonende te Charlois, van het huisje met erf, ‘berch’, ‘schuyer’ en boomgaard in de Oosthoek te Charlois (zie belendingen in de voorgaande akte).
    Aert, de zoon van Hendrick Droogendijck, zou overigens vanwege zijn vrouw in 1690 mede-erfgenaam van Cock en diens vrouw zijn!
    Voornoemd goed moet gezien de (hooi)berg en schuur een boerderijtje zijn geweest, waaruit blijkt dat vader Droogendijck zich met het boerenbedrijf gegeneerd heeft; eventueel naast een ander beroep. De Oosthoek van Charlois lag nabij de buurtschap Smitshoek en nabij de gemeentegrenzen van West-IJsselmonde en West-Barendrecht en Carnisse, waar enige van zijn kinderen zich toen inmiddels hadden gevestigd.
  • Entrée: De naam Droogendijk en rivaliteit tussen kerkelijk Ridderkerk en Rijsoord.Source 4
    De oorsprong van de naam van tenminste enige van deze geslachten valt te herleiden naar de aan het riviertje de Waal gelegen Drogendijk, later ook wel de Drogenwaaldijk en Pruimendijk genoemd, welke was gesitueerd aan de zuidgrens van de jurisdictie van Ridderkerk. Ook de hier te behandelen groep uit Charlois, waarvan de wortels liggen in de kerkelijke gemeente Rijsoord, moet aan deze Ridderkerkse dijk de familienaam hebben ontleend. Aan de overzijde van de smalle Waal lag nabij de brug de kerk van Rijsoord en deze was voor de kerkgangers die aan de Drogendijk woonden aanmerkelijk dichterbij dan die van Ridderkerk. Vandaar dat deze in feite in de jurisdictie van Ridderkerk wonende personen kerkten in Rijsoord. Dit overigens zeer tegen de zin van de Ridderkerkse gemeente, want dat scheelde uiteraard aan inkomsten en aan prestige. Na eindeloos touwtrekken werden de bewoners van de Drogendijk in 1669 definitief in de kerkelijke gemeente Ridderkerk ondergebracht, hetgeen met zich meebracht dat er bij slechte weersomstandigheden door modder o f sneeuw geploeterd moest worden om de kerk van Ridderkerk te bereiken en soms was dit zelfs in het geheel niet meer mogelijk.

    Stamvader Leendert Leendertsz. was vermoedelijk van deze voomoemde Drogendijk onder Ridderkerk afkomstig en zal in zijn jeugd in Rijsoord gekerkt hebben. Na zijn vestiging in Charlois ging hij zich tooien met de naam Droogendijck.
  • Entrée à partir du 29 août 1651: 30 testament 29-aug-1651, wonen te Charlois.Source 5
    Leendert Leendertssen Drogendijck en zijn vrouw Ariaentgen Aerts, wonend in Saerloijs, benoemen elkaar tot universeel erfgenaam.
    Zij hebben 7 zonen en dochters.
    Bij overlijden van één der ouders erven de kinderen 100 gulden als legitieme portie.
    Bij hertrouwen van de langstlevende moet de halve boedel worden verdeeld onder de kinderen en kleinkinderen.
  • Entrée à partir du 9 mars 1658.Source 6
    f. 37 d.d. 9-3-1658: Sijmon Leendertsz. Droogendijck, Mathijs Leendertsz. Droogendijck en Heijdrick Leendertsz. Droogendijck vervangende voor haar andere mede broeder en zwagers als te samen procuratie hebben van haar moeder Adriaentgen Aertsdr. [aanhef: de weduwe van Leendert Leendertsz. Droogendijck] hebben getransporteerd aan Arijen Jansz. Cock onze inwoner zeker huisje en erf, berg, schuur, boomgaard in de Oosthoek van Charlois aan de Hogendijk
  • Elle est décédée.
  • Elle est enterrée avant le 29 avril 1669 dans Barendrecht.Source 7
  • Un enfant de Leendert Leendertsz Droogendijck et Adriaentje Aerts (de Licht)
  • Lijntje Simons Droogendijck alias de Licht est son filleul
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 19 mars 2023.

Famille de Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht

Elle est mariée avec Leendert Thonisz Legestee.

Ils se sont mariés à l'église le 22 mars 1621 à Barendrecht.Source 8

JM van west Barendrecht en JD van Charlois

Enfant(s):



Notes par Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht

Kinderen
Cornelis Leenderts LEGERSTEE (1622-1706)
Job Leendertsz LEGERSTEE (1626-1686)
Hendrik Leenderts LEGERSTEE (1629-1696)
Leendert Leenderts LEGERSTEE (1633-)
https://www.rijerkerk.net/databank/person/13/i_I26218/bastiaentje-leendertsd-droogendijck

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. schatting
    2. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT DROOGENDIJCK ALIAS DE LICHT UIT CHARLOIS door K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 60 (2005)
    3. Genealogie en geschiedenis van het geslacht Legerstee uit Barendrecht door K.J. Slijkerman
    4. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/04/OV_565_januari_2005.pdf
    5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=4&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&miview=ldt&mizk_alle=drogendijck&miaet=1
    6. Transporten en Schuldbrieven van Charlois 1648-1657, (GA Rotterdam – ora Charlois inv. 16)
    7. https://www.rijerkerk.net/databank/person/13/i_I26218/bastiaentje-leendertsd-droogendijck
    8. DTB kopie ZH Barendrecht » Inventaris nr. 3A, Scan: 53, https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/04/OV_565_januari_2005.pdf

    Événements historiques

    • En l'an 1621: Source: Wikipedia
      • 17 février » Myles Standish est élu commandant de la colonie de Plymouth.
      • 31 mars » Philippe IV devient roi d'Espagne et des Indes.
      • 3 juin » fondation de la Compagnie néerlandaise des Indes occidentales.
      • 21 juin » l'exécution de chefs protestants tchèques marque la fin de la période bohémienne de la guerre de Trente Ans.
      • 24 septembre » bataille de Khotin, l'armée polonaise de Jan Karol Chodkiewicz se retranche dans la forteresse moldave de Khotin, bloquant ainsi l'avancée des Ottomans.

    Sur le nom de famille Droogendijck alias de Licht


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I2057.php : consultée 3 mai 2024), "Bastiaentje Leenderts Droogendijck alias de Licht (± 1600-????)".