Arbre généalogique Kroon en Telleman » Jan Leendertsz Besemer (????-1632)

Données personnelles Jan Leendertsz Besemer 

  • Il est né dans Ouderkerk aan de IJssel.Source 1
  • Entrée.
    (vermeld in het testament van zijn ouders) geb. 1550 (werd op
    30-10-1609 poorter van Rotterdam, oud 50 jr.), testeert 27-3-1614,71 begr. Rotterdam 29/8-4/9-1632, tr. le Rotterdam 4-3-1584 Fijtgen Jorisdr., wedu van Vranck Claesz. Crooswijck, begr. Rotterdam 3/10-11-1618, tr. 2e Rotterdam 1 -8-1619 Maria Pieters van Dijk, wedu van Gerrit Dammisz., schipper.
  • Entrée à partir du 1598: Jan Besemeren huize Crooswijck over 51 jaren heen.Source 2
    "...inden jare 1598 soo verkoopt de weduwe van jan corneliszo(o)n croesing een gedeelte van dijt voors(eijde) huijs en lant aen een jan leendertsz besemer...", aldus Lois, en hij vervolgt: "In den jaren 1623 opden 29 jũlij soo vercoopt joris vranckensoon aen H(ee)r jan leendertse besemer sijn gedeelte van dijt voors(eijde) hũijs ende lant soo dat nũ desen jan leenderts besemer dit hũijs en goet int geheel heeft beseten".
    Besemer heeft het Huis te Crooswijk dus in twee gedeelten gekocht: het ene deel in 1598 van de weduwe van Jan Corneliszn Crooswijk, het andere deel in 1623 van Joris Vranckenzoon, de zoon van Vranck laesz. In totaal heeft de overgang uit het geslacht Crooswijk/Croesing naar Jan Leenderts Besemer 51 jaar geduurd.

    De nieuwe eigenaar van het Huis te Crooswijk, Jan Leenderts Besemer, heeft kennelijk het een en ander opgeknapt, want in een akte van 1602 is sprake van het Huis te Crooswijck, met erf, cingel, elsenbosch, boomgaarden en landerijen „met de huysingen, barch, schuyer, pootinge ende plantinge daer op staende"; en in een latere periode blijkt Jan Besemer te Crooswijck verblijf te hebben gehouden.
    Na het overlijden van Jan Leendertz. Besemer gingen zijne rechten op het huis te Crooswijck over op zijne eenige dochter Machteld en na haar dood op haar kinderen. De voogden van die minderjarige kinderen tesamen met Claes Vranckenzoon verkochten als gemeenschappelijke eigenaren in 1634 "de
    woning, genaamd 'het Duyfhuys' of 'het huis te Crooswijck' met de hooibergen, schuren, boomgaarden, grienden enz. gelegen aan de Rotte in Crooswijck onder de juridisctie dezer stad, aan: Allard van der Duyn, brouwer in 'de Roode Leeuw' te Rotterdam, voor de som van 13.000 gulden.
    Hij was degene die een nieuw Huis te Crooswijk zou bouwen dat tot in de 19e eeuw zou bestaan. Een vreemdeling in de familie was hij allerminst. Hij was getrouwd met de dochter van Adriaen Leendertsz Besemer, de broer van Jan Leendertsz Besemer die vanaf 1598 gedeeltelijk en vanaf 1623 tot zijn dood in 1632 algeheel eigenaar van het Huis was geweest. Op familiebijeenkomsten had Van der Duyn de gelegenheid gehad het Crooswijkse goed te leren kennen.
  • Entrée à partir du 10 septembre 1602: 150 testament 10-sep-1602.Source 3
    Jan Leendertsz Beesemer en zijn vrouw Sophia Jorisdr, wonend aan de westzijde van de Buttersloot, verdelen hun nalatenschap in 2 delen:
    Deel A inhoudende:
    - 2 huizen en erven naast elkaar aan de westzijde van de Buttersloot, belend door de Buyersteege ten noorden, Egbert Jansz, cuijper, ten zuiden en achter Dirck Anthoenisz, glaesmaecker.
    - land onder Ouwerkerck in het Ambacht van Crimpen op Dijsel genaamd Gerrit Reijers landt, zoals Jan Leendertsz dat bij zijn huwelijk voor 9/10 deel van zijn ouders heeft gekregen en waarvan 1/10 deel
    eigendom is van Jan Michielsz, wonend in de Stormspolder.
    - 1/4 deel van land in Sijmonshaeven in den lande van Putten, waarvan Dominicus Jansz, coopman , eveneens 1/4 deel bezit en de kinderen van Anthonis Adriaensz van der Goedereede het resterende 2/4 deel.
    Deze landen zijn geerfd door het overlijden Van Quirijntge Balthensdr, moeder van Sophie Jorisdr.
    - een rentebrief, verzekerd op het huis, erf, loods en haringplaats van Henrick van der Cloot, gelegen in 't Westnieuwelandt alhier, destijds bezit van Adriaen Adriaensz van Aeckermonde.
    - een rentebrief, verzekerd op de woning en het land van Cunyertgen N.N., weduwe, in de Ambachte van Craelingen aan de dijk
    - een rentebrief, sprekend op de woning en het land dat destijds eiegendom was van Adriaen Jansz Thooft in Ommoorden.
    - een rentebrief, sprekend op de woning en het land van Gerrit Pier Louwen in Ommoorden.
    - een rentebrief, sprekend op de woning en het land van Bouwen Cornelisz, wonend in Ommoorden op de Rotte.
    - een rentebrief, sprekend op het land van Maerten Jansz Versijden, gelegen in Ommoorden.
    - een rentebrief, sprekend op het huis en erf van Joris Adriaensz, backer, op de hoek in Hillegaertsberch, westelijk van alle percelen van renten.
    Deel B inhoudende:
    - het huis te Crooswijck met erf, cingel, elsenbosch, 2 boomgaarden en land met behuizingen, barch, schuur en beplanting, gelegen in de polder van Spiegelnisse, belend door Cornelis
    Inhoud vervolg:
    Adriaensz ten oosten, het land van het gasthuis van Rotterdam ten westen, voor uit de Rotte tot achter aan de Ruijbroexschewech, zoals de comparant het heeft gekocht.
    - land in de Spiegelnissepolder, vanaf de weg tot aan het land van IJsbrandt Aerentsz, brouwer, belend door de erfgenamen van de oude Hueijters, nu in gebruik door Adriaen Pietersz Cruijck, ten oosten en ten westen Eeuwout Adriaensz, brouwer, en Cornelis Adriaensz in Crooswijck.
    - land in Achter Ruijbroeck, strekkend van het land van de Ambacht van Berkel tot aan den bosch toe, belend door Jan Pietersz Bijen ten oosten en Eeuwout Adriaensz, brouwer, ten westen.
    - de helft van 2 percelen land in Voer Ruijbroeck waarvan Dominicus Jansz de andere helft bezit, het ene perceel belend door Jacob Pietersz van Neck ten zuiden, Pieter Jansz Kyviet ten noorden en achter de weduwe van Sijmon Pietersz Couwael, het andere perceel belend door Joris Aeriensz Smout ten zuiden en Adam Verduijn ten noorden en aan de achterkant.
    Er rust erfpacht op de landen in Spiegelnisse.
    De langstlevende heeft de keus tussen deel A of B, het andere deel valt toe aan de kinderen.
    N.B. Sophia Jorisdr tekent als Fiegen Joris.
    N.B. In de marge:
    De akte is geroyeerd door Jan Leendertsz en Sophia Jorisdr op 2-2-1608.
  • Entrée à partir du 2 février 1608: 93 testament 02-feb-1608.Source 4
    Jan Leendertsz Besemer en zijn vrouw Fijtgen Jorisdr, wonend op het huis "Crooswijck", alias het "Duijffhuijs" liggend in de gebuijerte van Crooswijck bij Rotterdam, herroepen hun testament van december 1607, gepasserd voor notaris Gerrit Jansz van Wourden, ten huize van Dominicus Jansz bij het Westersche Hooft aan de Oude Haven.
    Ze geven elkaar nu het vruchtgebruik van de helft van de bezittingen van de overledene in het huis Crooswijck, met het bouhuijs en de boomgaard die er bij horen, en de singel om de boomgaard.
    De langstlevende bezit de andere helft al.
    Fijtgen verklaart dat haar twee voorzonen Claes Vrancken en Joris Vrancken, uit haar eerste huwelijk met Vranck Claesz, za. behalve hun vaderlijk erfdeel ook geld en goederen gehad hebben, en dat moet eerst geregeld worden met de andere erfgenamen.
    Hun dochter Machtelt Jansdr heeft bij haar huwelijk een huis en erf aan de Buttersloot gehad; bovendien kleding, huisraad en huwelijkskosten, alles samen 3000 gulden, hetgeen ook verrekend moet worden.
  • Entrée à partir du 31 octobre 1609: 91 attestatie of verklaring 31-okt-1609.Source 4
    Op verzoek van Anna Claesdr weduwe van Arien (=Jan)Leendertsz Besemer hebben Jan (=Arien) Leendertsz Besemer, oud 50 jaar en Jobgen Aelbertsdr, oud 48 jaar weduwe van Tunis Jansz verklaard dat zij in maart 1603 aanwezig waren bij het huwelijk van Jan Barentsz paerdecoper en Petertgen Ariensdr dochter van requirante, en dat requirante toen beloofde als huwelijksgift te geven een stuk grond gelegen te Ouwerkerck tegen betaling van 400 car. gulden
  • Entrée à partir du 24 septembre 1625: 78 attestatie of verklaring 24-sep-1625.Source 5
    Maertge Pieterdr van Dijck, 65 jr, uit Crooswijck, vrouw van Jan Lenertsz Besemer, en Leentge Leendersdr, weduwe van Jan Aryensz, 66 jr, beiden geboren en getogen te Crooswijck, verklaren op verzoek van de gemeene gebuyren van Crooswijck en van de Ouwendijck dat er sinds mensenheugenis een gangpad heeft gelopen van het Ruyge Huysge, nu Jaffa, over de hoogte heen genaamd den Dijck tussen het Ruyge Huysge en de woning van de Boot, destijds toebehorende aan Pieter Pietersz van Dijck, Maertges vader.
    Vroeger liep men over bomen langs de Elsing naast de boomgaard van Huybert Barentsz, maar in herfst en winter werd die weg te drassig en ging men via een poortje door de boomgaard.

    N.B.: Doorgehaald: wijlen Sebastiaen Pieters en Pancris Gerritsz. woonden weliswaar in het Ruyge Huysge doch waren er geen tappers.
  • Entrée à partir du 24 septembre 1625: Maertge is 64 op 24-9-1625.Source 6
    78 attestatie of verklaring 24-sep-1625, Maertge Pieterdr van Dijck, 65 jr, uit Crooswijck, vrouw van Jan Lenertsz Besemer, en Leentge Leendersdr, weduwe van Jan Aryensz, 66 jr, beiden geboren en getogen te Crooswijck, verklaren op verzoek van de gemeene gebuyren van Crooswijck en van de Ouwendijck dat er sinds mensenheugenis een gangpad heeft gelopen van het Ruyge Huysge, nu Jaffa, over de hoogte heen genaamd den Dijck tussen het Ruyge Huysge en de woning van de Boot, destijds toebehorende aan Pieter Pietersz van Dijck, Maertges vader.
    Vroeger liep men over bomen langs de Elsing naast de boomgaard van Huybert Barentsz, maar in herfst en winter werd die weg te drassig en ging men via een poortje door de boomgaard.

    N.B.: Doorgehaald: wijlen Sebastiaen Pieters en Pancris Gerritsz. woonden weliswaar in het Ruyge Huysge doch waren er geen tappers.
  • Entrée à partir du 16 décembre 1625: 138 boedelscheiding 16-dec-1625.Source 5
    Joris Vranckenz Crooswijck backer (broer van vader), en Gijsbert Cornelisz Elsenwael Buttersloot, als man en voogd van Machtelt Jansdr, Vranck Claesz Crooswijck, voor hem zelf en vervangende Jan Claesz Crooswijck Pieter Jansz, echtgenoot van Neeltgen Claesdr wantsnijder, kinderen van Claes Vranckensz Crooswijck allen erfgenamen vam hun (groot)moeder Fijtgen Jorisdr, laatst huisvrouw van Jan Lenerts Besemer Crooswijck zij verdelen goederen, waaronder een rente brief op Jan Adriaensz rijffmaecker
    Toelast (huis) Cleynpolder in Crooswijck
    Betreft verdeling van de boedel van hun moeder resp. grootmoeder.
  • Il est décédé septembre 1632 dans Rotterdam.
  • Un enfant de Leendert Jansz Besemer et Marijtge Pieters Roelen
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 19 mars 2023.

Famille de Jan Leendertsz Besemer

(1) Il est marié avec Fijtge Joris (Sophia).

Ils se sont mariés à l'égliseSource 1


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Maria Pieters (Maertge) van Dijck.

Ils se sont mariés à l'église.Source 1

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Leendertsz Besemer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jan Leendertsz Besemer


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. DE FAMILIE BESEMER UIT OUDERKERK AAN DEN IJSSEL door B. de Keijzer (Ons Voorgeslacht 1987)
    2. Ton Spamer Buitenhuizen en Lusthoven langs de Rotte 1 Het Huis te Crooswijck
    3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mivast=184&miadt=184&mizig=365&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=unitdate%7Casc&mizk_alle=gerrit%20leendertsz
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=20&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=besemer&miaet=1
    5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=72&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=besemer&miaet=1
    6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=52&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=winter&mibj=1600&miej=1700&miaet=1

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille Besemer

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Besemer.
    • Afficher des informations sur Besemer sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Besemer.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I17599.php : consultée 20 juin 2024), "Jan Leendertsz Besemer (????-1632)".