Arbre généalogique Kroon en Telleman » Hendrick Jansz Verschoor (????-< 1681)

Données personnelles Hendrick Jansz Verschoor 

  • Profession: .Source 1
    boer te Oost-IJsselmonde, ‘musquettier’ in de burgerbewapening te Oost IJsselmonde (1672)
  • Entrée à partir du 4 mars 1659: 288 attestatie of verklaring 04-mrt-1659.Source 2
    Jan Aryens Punt, 58 jaar, Thijs Aryens Dorser, 55 jaar, Aryen Dircx Joosten, 57 jaar, Dirck Daniels, 49 jaar, en Pleun Pieters Cranendonck, 41 jaar, allen wonende onder Iselmonde, leggen een verklaring af op verzoek van Heindrick Jans, zoon van Jan Florisz Verschoor, die ook onder Iselmonde woonde.
    Jan Florisz heeft aan Dirck Bastiaens Boer, schout van Westijselmonde, ingaerder, de ommeslag van de polder, genaamd de Achtentsestich Margen, ten volle betaald.
  • Entrée à partir du 2 novembre 1662: huwelijkse voorwaarden.Source 1
    Cornelis Theunise Lodewijcx, wonende op ‘den Oostsaendam’ (sic = den Oostendam) en Annitge Theunis, weduwe van Jan Floris Verschoor, respectievelijk oom en moeder van Heijndrick Jans Verschoor, jongman en toekomende bruidegom, ter ene zijde, en Cornelis Jan Heijndericxe en Arij Pieters, wonende te Capelle aan den IJssel, respectievelijk grootvader en voogd van Lijntge Heijndericxe, jonge dochter, toekomende bruid, maakten op 2 november 1662 te IJsselmonde akte van huwelijkse voorwaarden. Annetje zou voor haar zoon inbrengen twee morgen zaailand in De 68 Morgen en het gebruik van de woning aldaar met 12 morgen, gehuurd van Pieter de Lange. De bruid zou de goederen inbrengen die zij geërfd had van haar overleden ouders. Bij eventueel kinderloos overlijden diende de langstlevende aan de naaste vrienden van de eerstgestorvene diens ingebrachte goederen uit te reiken, waaruit de langstlevende echter wel 100 rijksdaalders tot een verering zou ontvangen. De bruid en bruidegom zelf kwamen bij het opstellen van deze akte niet te pas. Slechts de wederzijdse voogden e.d. tekenden. Het huwelijk zal waarschijnlijk te IJsselmonde zijn voltrokken.
    Hendrick Jansz. Verschoor verkocht op 14 mei 1664 in het openbaar een partij runderen.
    Willem Dircxe Verschoor, ca. 26 jaar oud en wonende te IJsselmonde, en Johannis Jacobsen, ca. 16 jaar oud en wonende te Rotterdam, verklaarden op 20 september 1664 op verzoek van Heijndrick Leenderts den Hupsen, dat zij op de 17e van die maand, omtrent half vijf in de namiddag, getuige waren van
    diens mishandeling door Heijndrick Jansz. Verschoor. Den Hupsen en de twee getuigen zaten nabij het huis van Annetge Lamberts weduwe toen Heijndrick Verschoor op de dijk langs kwam en Den Hupsen bedreigde hem zo dadelijk in elkaar te komen slaan. Na eerst gewaterd (!) te hebben keerde hij terug en had hem ‘soo gruwelijck geslagen ende onpatientelijck getracteert dat het een schande was’, zodat Den Hupsen hevig uit zijn neus bloedde. Na nog de verwensing geuit te hebben dat hij Den Hupsen nog wel in de ribben zou hebben willen geven, ging Heijndrick Verschoor weg en dat zonder dat Den Hupsen zich ook enigszins verweerd had.
    Van 5 mei 1669 dateert het contract waarmee de te IJsselmonde wonende Heijndrick Jansz. Verschoor aan de mede aldaar wonende Jan Claesz. de Zeeuw drie morgen zaailand onder IJsselmonde voor dat lopende jaar verhuurde en waarop vlas verbouwd zou worden. Hij tekende: ‘H J Verschoor’.
    Arijen Heijndricxe Houmes, Heijndrick Jansz. Verschoor, getrouwd hebbende Lijntie Heijndricx, en Jan Heijndricxe, nagelaten kinderen van Marijtgen Cornelisdr., die een kind was van Cornelis Jan Heijndricxe en Annittgen Pleunen, in leven gewoond hebbende te IJsselmonde, gaven op 30 oktober 1669 na gedaan vonnis 5000 gld. aan obligaties over aan (hun oom) Jan Cornelisz. bij den Veer.
    Heijndrick Jansz. Verschoor, als getrouwd hebbende Lijntgen Heijndricx, is met haar broers Arijen, Pieter en Jan Heijndricxe, kinderen van Marijtgen Cornelis, genoemd in akten van 27 december 1669 als mede-erfgenamen van Annittgen Pleunen, hun grootmoeder van moederszijde.
    In een akte van 23 augustus 1670 verklaarde een aantal Ridderkerkse inwoners dat zij 14 dagen voor mei 1670 samen met de te IJsselmonde woonachtige Hendrick Jansz. Verschoor bij een koopdag van schapen en beesten te Rijsoord ten huize van de waard aanwezig waren, waarbij moeilijkheden over leverantie waren ontstaan.
    Verschoor moet wel een twistziek en agressief man zijn geweest, want op 25 september 1664 legden de schout en twee heemraden van (Oost-)IJsselmonde op verzoek van de bode Dirck Jansz. van Hamont de verklaring af dat zij op 19 juli dat jaar ten huize van Leendert Leenderts Vrancke, herbergier op het dorp
    IJsselmonde, getuige waren van een ruzie tussen genoemde bode en Heijndrick Jansz. Verschoor. De bode verzocht daarbij Verschoor om betaling van verdiend salaris en voldoening van eerder verschoten penningen. In plaats van tot een akkoord te komen ging Verschoor de bode met ‘seer onfatsoenlijkheden’
    bejegenen en zei: ‘Willje wat van mijn hebben, haelt het van mijn lijff’ met meer dreigementen en ‘seer grote impertinentie’, zodat de bode nog steeds niet betaald was. Bij deze door de notaris te IJsselmonde
    vastgelegde verklaring was overigens Verschoors famillielid heemraad Jan Dircxe Verschoor getuige.
    Eveneens op 25 september 1664 legde de ca. 24 jaar oude en te IJsselmonde wonende Jan Cornelis ’t Jongh ten verzoeke van de heer Adriaen Lampsins, ridder, heer van IJsselmonde, de verklaring af dat hij omtrent drie weken voordien met enige andere personen op de dijk zat omtrent het huis van Heijndrick Jans Verschoor buiten het dorp IJsselmonde, toen Verschoor bij hen kwam zitten en hem zonder enige reden begon te bedreigen en o.a. zei: ‘Ick sou jouw wel van den dijck bruijen’ en ‘dat die ouden man niet bij jouw t was het souw jouw beurt datelijck worden’ en ‘ick salt strax noch wel doen oock’.
    Een akte gedateerd 1 maart 1672 spreekt van Arijen Arijen Robben de jonge als knecht van Henrick Jansz. Verschoor.
    Jan Claesz. Zeeuw, wonende te IJsselmonde, verkocht op 22 oktober 1673 ten huize van Henrick Jansz. Verschoor aan voornoemde Henrick en (zijn broer) Teunis Jansz. Verschoor drie koeien en tien kalveren en dat in mindering van 120 gulden aan verschuldigde landpacht.
    In de Kapitale Lening over Oost-IJsselmonde van het jaar 1673 is Heijndrick Jansz. Verschoor, als getrouwd hebbende Lijntge Heijndricx, voor hemzelf en als mede-erfgenaam van Cornelis Jan Heijndricxe en tevens voor zijn portie in de erfenis van Lijntge’s overleden vader (volgens schrijven van de schout en gerecht van Capelle aan den IJssel) aangeslagen. In de Kapitale Lening van 1678 en van 1680 is hij tevens genoemd, maar in die van 1681 is sprake van zijn niet bij naam genoemde weduwe. In die van 1682,416 1687 en 1688 is zijn weduwe echter weer onder haar overleden mans naam geboekt.
    In de 200e penning van Oost-IJsselmonde is de weduwe van Heijndrick Janss. Verschoor aangeslagen voor een gegoedheid van 2000 gulden.
    Ten laste van de schiptimmerman Corstiaen Sijbrantsz. van Adrighhem werd ten behoeve van Hendrick Jansz. Verschoor op 6 juli 1675 een schuldbrief opgemaakt ten bedrage van 316 gulden 10 stuivers. Deze lening werd op 5 december 1695 afgelost.
    Johannes Heijndricx Verschoor en Maria Heijndricxe Verschoor, kinderen en erfgenamen van Heijndrick Janse Verschoor, constitueerden bij akte van 9 oktober 1688 hun moeder Leyntie Heijndricxe, gewezen huisvrouw en boedelhoudster van hun zaliger vader, wonende te IJsselmonde, om naar Den
    Haag te reizen en aldaar een soms gelds te innen die zij van het Gemeneland van Holland te vorderen hadden. Johannes plaatste zijn handmerkje en zijn zuster tekende als: ‘Maria Heindericks Verschoor’.
    Op 14 april 1698 verkocht Lijntje Heijndricx Houmes, weduwe van Heijndrik Jans Verschoor, in het openbaar vee en landbouwgereedschappen.
    Lijntie Heijndricx Houmes, weduwe van Heijndrick Jansz. Verschoor, wonende te IJsselmonde, geassisteerd met (haar zwager) Arije Dircxss. van der Leck, schout van West-IJsselmonde, verhuurde bij contract 30 maart 1681 aan de onder Ridderkerk wonende Jacob Cornelisse Leeuwenburgh voor de tijd van vijf jaren een woning, berg, schuur en keet, met vijf morgen 150 roede weide- en zaailand op de hoek van de Donkseweg onder Ridderkerk. Getuige was o.a. ‘Floris Pouwelse Verschoir’, zoals hij tekende.
    Op 30 december 1694 verklaarde de te IJsselmonde wonende schiptimmerman Fop Pietersz. Koningh 300 car. gld. schuldig te zijn aan Leijntie Hendricx Verschoor (= Houmes) vanwege resterende penningen voor de aankoop van timmermansgereedschap, enig timmerhout en vanwege een nieuw begonnen gemaakte ‘poon schuyt’ en enig ander goed, aan hem geleverd door Corstiaen Sijbrantsz. van Adrichem, scheepmaker te IJsselmonde, en door voornoemde Leijntie.
    Op haar oude dag zal Lijntie Houmes ten huize van haar schoonzoon Outraet te West-Barendrecht zijn gaan wonen, die ook haar lijk aangaf voor de gaarder aldaar.
  • Entrée à partir du 16 février 1664: 10 testament 16-feb-1664.Source 3
    Hendrick Jans Verschoor en zijn vrouw Lijntge Hendrickx, wonend in Iselmonde herroepen hun huwelijkse voorwaarden van 02-11-1662, gepasseerd voor Pieter de Weert, notaris te Iselmonde. Zij benoemen elkaar tot erfgenaam. Gepasseerd ten kantore van de notaris op het Westnieuwelant in de Gouden Gecroonde Haringh.
  • Entrée à partir du 18 décembre 1668: 150 attestatie of verklaring 18-dec-1668.Source 4
    Aryen Jan Heindericxs, 34 jaar, en Hendrick Janss Verschoor, 35 jaar, beiden wonende te Iselmonde, verklaren op verzoek van Aryen Gerritss Mijnlieff, Cornelis Foppen van Driel, Cornelis Pieterss den Ouden, Jan Dircxs Verschoor en Leendert Cornelis Lijster, mede ingelanden van Iselmonde, dat Cornelis Jan Heindericxs, de bestevaeder van Aryen Jan Heindericxs, en Jan Floriss Verschoor, vader van Hendrick Janss Verschoor, het voetplancken santpath op de Zeedijck van Oost-IJselmonde bij de IJselmontse coornmolen hebben gemaakt. Het onderhouden van het pad is door de dijckgraeff en de heemraeden van Oost-IJselmonde na opzegging verboden. Er is hierover een proces tegen ene Fop Arienss, wever, gevoerd, wat veel geld gekost heeft. Deze onkosten zijn nu door de dijckgraeff ten laste van de gemeene ingelanden gebracht. Aryen Jan Heindericxs en Hendrick Janss Verschoor hebben het onderhouden van het pad door hun bestevaer en vader zien doen, totdat het onderhouden verboden werd.
  • Entrée à partir du 5 mai 1674: 307 verkoop 05-mei-1674, IJsselmonde.Source 5
    Hans Smits, notaris en procureur in Dordrecht, verkoopt als zodanig met autorisatie van het Hof en de Hoge Vierschaar van Zuid-Holland aan Heijndrick Jansz Verschoor een huis en erf genaamd het Wapen van de Prins, gelegen aan de zuidzijde van de Dorpssteenstraet, welk huis en erf eigendom was van Harmen Genen, ten oosten begrensd door Aert Arentsz, visser, en ten westen door de Kerckestraet. De koopsom is 550 gulden.
  • Entrée à partir du 30 mars 1681.Source 6
    ONA Rotterdam (IJsselmonde) 49W173, 30-3-1681: Ariis Dircks van de Leck, schout van West IJsselmonde, assisteert zijn schoonzuster Lijntje Heyndricks Houmes, weduwe van Heyndrick Jansz. Verschoor, bij verhuur van woning, eendekooi en land onder Ridderkerk.
  • Entrée à partir du 30 mars 1681: 173 verhuur 1681-03-30, Hendrick Jan is overleden.Source 7
    Huurcedulle, [comparant] Lijtien Heyndricx Houmes, vrouw van: Heyndrick Jans Verschoor, [overleden], [comparant] ]Jacob Cornelisse Leeuwenburgh, te Ridderkerck, [comparant] Ary Dircxs van der Leck -schout in West-Ijsselmonde,Heyndrick Jans Verschoor (overleden), man van: Lijntje Heyndricx Houmes,Ridderkerkc (Ridderkerck) (Rijderkerck), [getuige] Jan Heyndricxe Houmes,Huybert Lampsius, [overleden] -mr.-raedsheer in de Rade van Vlaenderen, (getuige) Fleuris Pauwelsz/Floris Pouwels Verschoor,
  • Entrée à partir du 9 octobre 1688: 12 machtiging 1688-10-09.Source 8
    Procuratie, Leyntie Heyndricx, vrouw van: Heyndrick Janse Verschoor,Heyndrick Lantsbergen -sirurgijn-schout-posthouder van Ijsselmonde,Willem Ariens Oostdij[c]k -schepen,Heyndrick Janse Verschoor (overleden), man van: Leyntie Heyndricx,Jan Dirckse Verschoor -schepen van IJsselmonde,Johannis Heyndricx Verschoor, zoon van: Heyndrik Janse Verschoor en Leyntie Heyndricx,Maria Heyndrikx Verschoor, dochter van: Heyndrik Janse Verschoor en Leyntie Heyndricx,
  • Il est enterré avant le 30 mars 1681 dans IJsselmonde, in de kerk in het koor.Source 1
    begr. IJsselmonde (in het koor van de kerk) (tussen 1-1 en 30-3) 1681
  • Un enfant de Jan Florisz Verschoor alias Quack et Anneke Theunis Lodewijks (van der Giessen?
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 8 mai 2023.

Famille de Hendrick Jansz Verschoor

Il est marié avec Lijntje Hendricks Houmes.

Ils se sont mariés à l'église apres 2 novembre 1662.Source 9

Huwelijkse voorwaarden op 02-11-1662, wrs zijn ze kort hierna getrouwd. Datum huwelijkse voorwaarden staat it in een akte dd 16-feb-1664

Enfant(s):

  1. Onbekend Verschoor  ????-< 1665

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrick Jansz Verschoor?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. ONS VOORGESLACHT | Jaargang 72 | juli/augustus 2017
  2. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=160&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1
  3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=204&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=892&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
  5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=272&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1
  6. Ons Voorgeslacht 1986 vanaf pag 324
  7. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=300&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1
  8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=316&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1
  9. Huwelijkse voorwaarden op 02-11-1662, wrs zijn ze kort hierna getrouwd. Datum huwelijkse voorwaarden staat it in een akte dd 16-feb-1664

Sur le nom de famille Verschoor


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I17436.php : consultée 10 juin 2024), "Hendrick Jansz Verschoor (????-< 1681)".