Arbre généalogique Kroon en Telleman » Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1620-> 1697)

Données personnelles Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) 

  • Il est né environ 1620 dans Kijfhoek.Source 1
  • Entrée.Source 2
    Adriaen (Aryen) Abrahamsz. Jeiskoot, j.m. van Kijfhoek (1648), weduwnaar wonende Ruigenhil (1689), boer, woonde te Hendrik Ido Ambacht (1650), Sandelingenambacht (1652, 1653), te Ruigenhil onder Willemstad (sedert 1657), overl. na 3-6-1697, tr. Ie Hendrick Ido Ambacht (otr. 7-11 en tr. de 4e zondag daarna) 1648 Hendricksken Ariensdr. Droogendijck, ged. Rijsoord 29-5-1622, j.d. van Rijsoord (1641), weduwe wonende Sandelingenambacht (1648), overl. tussen 1670 en 1689, dochter van Adriaen Geleynen Droogendijck, boer aan de Droogendijk te Ridderkerk, en Heyltgen Leendertsdr. van Driel, weduwe van (tr. Rijsoord 26-5-1641) Hendrick Ariensz. van den Nes alias van der Giessen (boer te Sandelingenambacht, overl. tussen 28-6-1646 en medio 1648, zoon van Adriaen Sebastiaensz. van den Nes, boer en heemraad te Sandelingenambacht, en Ingetje Hendricksdr. van der Giessen.131). Adriaen tr. 2e (otr. Willemstad 15-7 en attestatie gegeven op Fijnaart) 1689 Cornelia Hendricks, geb. Sprang, wonende Ruigenhil (1689).
    De erfgenamen van de in Dordrecht overleden joffr. Joanna Wielants transporteerden op 11-1-1650 aan Arien Abrahamsen Jeyscoot 6 morgen 5 hont, gelegen in twee percelen, in Schiltmanskinderenambacht onder Hendrik Ido Ambacht, waarvoor dezelfde dag een schuldbrief t.b.v. de Dordtse koopman sinjeur Dirck Schivelberch werd opgemaakt ten bedrage van de resterende koopsom van 3832 Car. gld.
    In de marge is opgetekend dat Maeyken Ariens, weduwe van Isack Abramsen, op 30-1-1665 de orginele schuldbrief aan schout en heemraden te Hendrik Ido Ambacht vertoonde, waarna deze geroyeerd werd.
    Blijkens een akte gedateerd 11-5-1650 verklaarde de op Hendrik Ido Ambacht wonende Jeyskoot 359 Car. gld. schuldig te zijn aan Geerit Hermansen van Vrijenberch en dat vanwege een lening. Als borg stelde zich Abraham Aryensen Jeyskoot, schout van Kijfhoek.
    Op 5-8-1650 verklaarde de in Hendrik Ido Ambacht wonende Jeyskoot i.v.m. een
    lening 200 Car. gld. schuldig te zijn aan wederom de voorgenoemde Gerrit Hermensen van den Vrijenberch te Dordrecht.135
    Als wonende in Hendrik Ido Ambacht en als echtgenoot van Hendricxjen Aryensdr., weduwe van Hendrick Ariensen van den Nes, en uit dien hoofde erfgenaam van haar vader Adriaen Gleynen, deed Aryen Jeeskoot op 27-10-1650 voor 2400 gld. transport van 4 morgen zaailand in Veerenambacht in Nieuw-Reyerwaard.
    Aryen Abramsen Jeeskoot en zijn 'sieckelick int kinder bedde leggende' huisvrouw Hendrickjen Aryens Droogendijck, maakten op 12-10-1652 in hun huis te Sandelingenambacht een testament op de langstlevende. Deze zou gehouden zijn hun gezamenlijke kinderen, alsmede haar voorkind bij haar eerste man Henrick Aryenssen van den Nes, tot mondigheid of eerder huwelijk naar behoren op te voeden etc.
    Uitdrukkelijk bepaalde zij dat de familie van haar eerste man zich niet met haar boedel zou mogen bemoeien. Tot voogden over de na te laten minderjarigen werden zijn vader Abram Aryenssen Jeeskoot, schout van Kijfhoek, en haar oom Cornelis Lenertsen van Driel benoemd. Zij ondertekende de akte. Arien Abramssen Jeyskoot, wonende in Sandelingenambacht, en Jacob Willemsen Leenheer, wonende aan 'den Droogen Waeldijck' transporteerden op 11-1-1653 aan Grietgien Leendertsdr., weduwe van Joris Janssen, wonende onder Ridderkerk, 2 morgen 66 roeden 8 voeten in het ambacht van Rijsoord. Dit land lag ongekaveld gemeen met 1 morgen 33 roeden 4 voeten toebehorende de in Sandelingenambacht wonende Mayken Ariensdr. (= Droogendijck), het nagelaten weeskind van Heyltgien Leendertsdr. (= Van Driel). Dit land was de verkopers aangekomen bij overlijden van Maritgien Cornelis., weduwe van Leendert Foppen van Driel, de 'bestemoeder' van hun huisvrouw.
    Op Pasen 13-4-1653 werd Arien Jeyscoot na belijdenis lidmaat te Hendrik Ido Ambacht.
    Bij akte van 22-5-1653 deden Grietgen Cornelis, weduwe van Arien Ariensen Boer, en haar zoon en gekoren voogd Cornelis Adriaensen Boer, elk voor een helft transport aan Jeyscoot van 3 morgen 400 roeden in 'de kleyne hoeff in Hendrik Ido Ambacht.140 Op 1juni d.a.v. werd vanwege deze aankoop door de in Sandelingenambacht wonende Jeyscoot een schuldbrief opgemaakt voor het restant 600 gld. t.b.v. de in Krimpen aan de IJssel woonachtige Jan Pietersen.141 Bij akte van 16-6-1653 stelde de in Sandelingenambacht wonende Adriaen Abramsen Jeyscoot zich borg voor de onder 'Rijdderwaert' woonachtige Jacob Willemsen (Leenheer) toen deze 500 gld. leende.
    Op 7-5-1657 transporteerde de in Sandelingenambacht wonende Jeyscoot 1 morgen boomgaard met het daarop staande huis aan 'de Steenestraet' aldaar aan de heer Willem Roovers te Dordrecht. In de marge van de akte staat vermeld dat schout Jeyscoot met zijn persoon en goederen garant stond voor de overdracht, waarmee de vader van Aryen bedoeld was.
    Op 28-7-1657 werden Arie Abrahamse Jeyscoot en zijn huisvrouw Henricksie Ariens lidmaat te Willemstad.144 Zij komen daar ook voor op lidmatenlijsten van 4-4-1667 en van 1670, waarbij vermeld is dat zij buiten Willemstad woonden.144 De in 1650 aangekochte 6 morgen 500 roeden in Schiltmanskinderenambacht werden op 23-2-1664 door de dan inmiddels in 'den Lande van Willemstadt' gedomicilieerde Arien Abramsen Jeyscout voor 4000 Car. gld. overgedragen aan Mayken Ariens, weduwe van (zijn broer) Isack Abramsen Jeyscout. Sinjeur Adriaen Abrahamsen Jeyscoot, wonende in het Land van Willemstad, machtigde in een te Dordrecht opgemaakte akte van 7-10-1664 een procureur voor het hof en de hoge vierschaar van Zuid-Holland op uit zijn naam zekere afgelostte en betaalde obligaties te vorderen van Cornelis Gielen en diens huisvrouw.
    Een akte gedateerd 12-2-1666 spreekt van Abraham Adriaensz. Jeyskoot, schout van Kijfhoek, en Gleyn Adriaensz. Droogendijck, beiden als last en procuratie hebbende van Adriaen Abrahamsz. Jeyskoot, man en voogd van Hendrixken Adriaensdr., Engel van der Laan, man van Maeycken Adriaensdr., en Adriaen Adriaensz., met voornoemde Gleyn kinderen en erfgenamen van Adriaen Gleynen Droogendijck, in verband met verkoop van land onder Ridderkerk.
    Op 20-6-1682 deden de te Willemstad wonende Aryen Abrahamsen Jeyskoot en Cornelis Willemsen Leenheer, schout van Kijfhoek, als testamentaire voogden over de minderjarige erfgenamen, rekening over de jaren 1680-1682 van de boedel van zaliger Aryen Pietersen Bijkerck, in leven hoogheemraad van Ridderkerk.
    Op 25-9-1682 kavelden Bijkerck's erfgenamen, waarbij Leenheer Jeyskoot als voogd vertegenwoordigde.
    De 48 jaar oude Jannichien Moerkerck legde op 15-7-1687 ten verzoeke van de buiten Willemstad wonende Aelbert Craeyesteyn de verklaring af dat in december 1686 Arien Abrahamsen Jeyskoot, wonende omtrent Willemstad, in de 'herberge van de vlassack' in Willemstad aanwezig was en dat hij tegen haar zeide: 'Craeyesteyn doet mijn veele affgronden, maer mijn sone sullen hem nogh soo tracteren dat hij sal seggen dat hij onder haer handen heeft geweest, seght hem dat vrij', met andere woorden: de zonen van Jeyskoot zouden Craeyesteyn wel eens in elkaar slaan !
    Onderzoek in de archivalia van Willemstad en omgeving zal ongetwijfeld nog de
    nodige akten opleveren betreffende Jeyskoot en zijn kinderen.
  • Entrée à partir du 3 janvier 1671: laatste testament van vader Abraham.Source 3
    Omstreeks twee uur in de middag van de 3e jan. 1671 kwam de Rijsoordse notaris Pieter van Gilst op "'t Hooster", de hofstede van he familie Jeiskoot op het terrein van het voormalige klooster Eemstein te Kijfhoek. Daar trof hij de zieke Abram Jeskoot (Jeyskoot), hoogdijkheemraad en schout van kijfhoek, bij de haard zittend en diens vrouw Yva Pieters, eveneens ziek zijnde, in bed liggend aan. Hij maakte vervolgens hun laatste wilsbeschikking op, waarbij de echtelieden eerst hun testament voor notaris Gualtery Gualtery te Dordrecht te niet verklaarden (de datum waarop dit testament werd gepasseerd is niet ingevuld). Het echtpaar Jeyskoot testeerde vervolgens op de langstlevende en zij verklaarden dat na diens overlijden de boedel onder hun kinderen en kindskinderen verdeeld moest worden. Tevoren dienden deze echter te zorgen dat de kinderen die destijds bij hun huwelijk meer hadden ontvangen dan de andere kinderen, het tekort verrekend kregen. Tevens werd door de testateurs gestipuleerd dat de twee nagelaten weeskinderen van hun zoon Isack Abramsz. Jeyskoot bij Maeycken Aryens: Aryen en Isack Isacksz., niet eerder dan bij de leeftijd van 25 jaar over hun grootouderlijk erfdeel zouden mogen beschikken. Tevoren zou dit niet verteerd mogen worden, noch mocht er door hen over beschikt worden. Bij vooroverlijden van deze kleinkinderen zou hun deel komen aan de resterende kinderen en kleinkinderen. Degenen die het niet eens waren met dit testament zouden alleen de legitieme protie ontvangen en verder worden uitgesloten. De langstlevende van de echtelieden zou voogd over de minderjarigen zijn en na diens overlijden hun zoon Ary Abramsz. en hun schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proyen. De echtelieden bekrachtigden hun laatste wil met hun respektieve handtekening.lga
    Hoewel schout Jeyskoot die dag dus nog op de been was, kwam hij toch twee dagen later te overlijden, terwijl zijn te bed liggend vrouw herstelde en haar man nog vele jaren zou overleven!
  • Religion: Nederlands Hervormd.Source 4
    aangenomen te Hendrik-Ido-ambacht 13 April 1653
  • Il est décédé apres 3 juin 1697.Source 5
  • Un enfant de Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) et Eva Pieters (Yefken) van Dalem
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 11 juillet 2022.

Famille de Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

(1) Il est marié avec Hendrickje (Hendrickske) Ariens Geleijne Droogendijck.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 7 novembre 1648 à Hendrik-Ido-Ambacht.Source 6

Ils se sont mariés à l'église le 1 décembre 1648 à Hendrik-Ido-Ambacht.Source 6

Arie Abrahamse jm van de Kijfhoeck ende Henricxse Geleijnen, weduwe van Hendrick van Nes wonende in sandelingen ambacht.

tr. Ie Hendrick Ido Ambacht (otr. 7-11 en tr. de 4e zondag daarna) 1648 Hendricksken Ariensdr. Droogendijck

(2) Il est marié avec Cornelia Hendriks.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 15 juillet 1689 à Willemstad.Source 4

attestatie op Fijnaart

Notes par Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

Kinderen uit het eerste huwelijk:
a. Arien Aryensz. Jeyskoot, ged. Hendrik Ido Ambacht 12-12-1649, van hem verder niets bekend.
b. Ariaentie Aryensdr. Jeyskoot, ged. Hendrik Ido Ambacht 16-10-1652, van haar verder niets bekend.
c. Pieter Aryensz. Jeyskoot, ged. Hendrik Ido Ambacht (als een niet bij name genoemd kind) 1-2-1655, geb. Hendrik Ido Ambacht, wonende onder de Ruigenhil (1690), schepen van Fijnaart, overl. tussen 9-9 en 19-10-1699, tr. Willemstad (otr. aid. 10-11) 7-12-1690 Francyntje Fransdr. Moermans, ged. Willemstad 21-6-1669, geb. onder de Ruigenhil, wonende onder Heiningen (1690), overl. na 20-5-1694,150 dochter van Frans Jansz. Moermans en Adriaentje Petersdr. Boertje.151 Uit dit huwelijk nageslacht.
d. Abraham Aryensz. Jeyskoot (Jiscoot), ged. Willemstad 16-3-1659, geb.
onder Willemstad, wonende onder de Ruigenhil (1685), overl. voor medio 1707, tr. Standaarbuiten (otr. Willemstad 23-11, attestatie op Standaarbuiten) 16-12-1685 (de latere schoonmoeder van zijn broer Pieter) Adriaentje Petersdr. Boertje, geb. onder de Hoeven, woonde onder Ruigenhil (1685), dochter van Peter Jansz. Boertje en Francyntje Cornelisdr., weduwe van (tr. Willemstad 16-3-1667) Frans Jansz. Moermans (ged. Fijnaart 24-6-1646, zoon van Jan Jansz. Moermans en Aaltje Fransdr. van der Hil). Zij hertr. (otr. Willemstad 12-10) 1707 Jan Jacobsz. Bom.151
e. Eva Aryensdr. Jeyskoot, ged. Willemstad 16-10-1661 (get. Elisabeth Dircks), overl. voor 29-6-1663.
f. Eva Aryensdr. Jeyskoot (Jiskoot), ged. Willemstad 29-6-1663 (get. Lijsbet Dircks huysvr. van Jacob Teunissen van Bommel, Cornelis Dingemansen), j.d. van Willemstad (1688), woonde in de Nieuwstraat te Dordrecht en verkreeg daar 13-12-1686 attestatie voor vertrek naar Willemstad, overl. (na 2-8) 1693, tr. Standaarbuiten (otr. Fijnaart 3-4) 25-4-1688 Jan Joostensz. Knook, ged. Fijnaart 13-1-1664, onder den Fijnaart (1685), overl. tussen 12-3-1702 en 22-5-1705, zoon van Joost Jansz. Knook en
Francyntje Cornelisdr. Hij hertr. Standaarbuiten (met attestatie van Willemstad) 16-7-1694 Janneke Ariensdr. Smid.
doopklapper HIA:https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2160&type=source

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. schatting
    2. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK (deel 2) door K.J. Slijkerman, ONS VOORGESLACHT - 57eJAARGANG (2002) - No. 541 vanaf pag. 385
    3. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/ijsselmonde/IJSSELMONDE_07.pdf
    4. De Nederlandsche Leeuw 1951, pag 113
    5. https://www.rijerkerk.net/databank/person/13/i_I28611/aryen-abrahams-jiskoot
    6. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.056/invnr/1B/file/NL-HaNA_3.04.16.056_1B_0037

    Événements historiques

    • En l'an 1648: Source: Wikipedia
      • 30 janvier » en marge du traité de Münster, un traité de paix est signé entre les Provinces-Unies et l'Espagne.
      • 20 août » bataille de Lens (guerre de Trente Ans). Victoire des Français sur les troupes espagnoles du comté de Flandre.
      • 26 août » journée des barricades à Paris. Marquant le début de la Fronde, civils et parlementaires s’insurgent contre le gouvernement de la reine Anne d'Autriche et de son Premier ministre, le cardinal Mazarin.
      • 24 octobre » traités de Westphalie (guerre de Trente Ans).
      • 26 novembre » le pape Innocent X dénonce le traité de Westphalie qui, un mois plus tôt, a mis fin à la guerre de Trente Ans.
      • 6 décembre » purge de Pride pendant la deuxième guerre civile anglaise.

    Sur le nom de famille Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I17142.php : consultée 3 mai 2024), "Arijen (Adriaen) Abrahamsz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1620-> 1697)".