Arbre généalogique Kroon en Telleman » Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck (1616-1681)

Données personnelles Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck 

  • Il est né en l'an 1616 dans Poortugaal.Source 1
    getuige Cornelis Aertse
  • Il a été baptisé le 16 octobre 1616 dans Poortugaal.Source 1
  • Fonction: diverse.Source 1
    bouwman onder Hoogvliet, schepen van Langebakkersoord
    ( 1644), schepen van Hoogvliet ( 1649, 1656), schepen
    van Pernis ( 1652, 1654, 1655), substituut-schout (stedehouder) van de schout van Pernis (1654), schout van
    Langebakkersoord ( 1654), dijkgraaf van Langebakkersoord ( 1660, 1670)
  • Entrée.Source 2
    De tak Van der Laen heeft een familiewapen gevoerd, welk ons helaas niet is overgeleverd. Jacob Leendertsz. Welhouck alias van der Laen ( 1616-1681, zie IIa) werd met zijn vrouw in de kerk te Poortugaal bijgezet. Heden is daar nog de grafzerk aanwezig.
  • Entrée.Source 2
    Leendert Pieterst. Welhouck had drie zonen die de familie voortgezet hebben.
    Zijn oudste zoon Jacob (zie IIa) ging zich Van der Laen noemen. Over de herkomst van deze familienaam is geen enkele zekerheid gekregen. Ik acht het zeer wel mogelijk dat Hilletje Huijge, zijn moeder, een Van der Laen was. Zij was immers het enig nagelaten kind van (haar ouders; een goede reden voor Hilletje’ eerstgeboren zoon om de al op uitsterven staande fami!ienaam over te nemen! Tot heden heb ik echter noch Hilletje, noch haar vader, met de naam Van der Laen vermeld gevonden. Misschien dat er op enigerlei wijze een relatie bestond met het geslacht Van der Laen dat in de vijftiende en zestiende eeuw grond nabij Poortugaal van de hofstad Putten in leen had. De tak Van der Laen uit het geslacht Welhouck heeft zich in ieder geval tot in de negentiende eeuw voortgezet, doch in die tijd had de familie reeds lang de contreien van Poortugaal verwisseld voor die van Barendrecht, Heerjansdam en Ridderkerk
  • Entrée: Jacob en zijn vrouw waren achterneef en -nicht in de zesde graad.Source 2
    Jacob en zijn vrouw waren achterneef en -nicht in de zesde graad. Zij was in de vijfde generalie een nazaat van Doen. Beijensx., maar wordt echter niet meer in de Geslachtboom genoemd, wél haar moeder. Hun grafzerk is nog aanwezig in de kerk van Poortugaal. Zoals in de inleiding reeds gezegd, zijn hun wapens uit de zerk gehakt. Het opschrift van de zerk luidt als volgt: “Hier
    leijt begraven Trintehe Basteiaense Droegendijck d’huysvrouw van Jacob Leendertse van der Laen dyckgraef van Lange ende Backersoort sterft den 23en Maert ao. 1669 oudt 47 jaer en 8 daegen” en “Hier leit begraven Jakob
    Leendertsz. van der Laan in zyn leven geweest Dykgraaf van Lange- ende Bakkers’oort is gestorven den 14 Maert in het jaar onzes Heeren 1681 Oud zynde 64 jaren en 9 maanden”. De zerk van de moeder van Trijntje Drogendijck is eveneens nog in de kerk van Poortugaal bewaard gebleven
  • Entrée à partir du 1644: aktes.Source 2
    Leendert en Hilletje worden genoemd in de Geslachtboom van Doen Begensx.; zij was in de vijfde generatie een nazaat van Doen.
    Op 27 aug. 1643 werd Leendert Pieters. Welhouck, wonende te Poortugaal, als man en voogd van Hilletge Huiigen beleend met 9% gemeten van de hofstad Spangen in het ambacht van Poortugaal “vanouds van den Conicebreurs tot Schiedam”. Hilletie had het leen van haar vader geërfd, wiens enige nágelaten dochter zij was .
    Blijkens een akte dd. 1 en 2 dec. 1644 was Hilletje Huijge (en ook haar vader Huijch Jacobsx.) toen overleden. Willem Heijndricxs Hooghwerff, schout van Poortugaal, compareerde uit naam van Aert Heijndricks Groenendijck, wonende te Culenburch, en transporteerde aan Jacob Leenderts van der Laen, zoon van Hilletjen Huijge, dochter van Huijch Jacobs, die beiden overleden
    waren, 8 gemeten 40 roeden in de polder Deijffel. In de zomer van 1631 had Aert Groenendgck dit perceel aan Huijch Jacobsx. verkocht. Na het overlijden van laatstgenoemde was dit perceel vererfd op diens kleinzoon
    Jacob van der Laen. Er is sprake van een akte van kaveling dd. 11 dec. 1642 tussen Jacob van der Laen en zijn broers en zusters 13. Blijkbaar was het bedrag van 4800 car. gld. bij het overlijden van Huiich Jacobsz. nog niet geheel aak Aert Groenendijck betäald en was dit bedrag pas in 1644 ingelost. Men krijgt de indruk dat Hilletje Huijge al vóór 11 dec. 1642 was overleden.
    Haar kinderen, en niet zijzelf, waren erfgenamen van haar vader. Dit is echter weer in tegenspraak met de eerder genoemde leenakte uit 1643, waaruit ik meen op te maken dat zij toen nog in leven was.
    Op 29 okt. 1660 testeerde Leendert Welhouck en stelde
    zijn kinderen tot erfgenamen: Jacob Leenderss. Welhoeck, Neeltge Leendërs Welhouck, huisvrouw van Jan Janss. Vriilandt, Geertoe Leenders Welhouck, huisvrouw van Basiaenn Dircxs van. Driel schout van Hoogvliet,
    Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Corneliss. Vermaet, Pieter Leenderss. Welhouck en Heijndrick Leenderss. Welhouck, allen wonende in Poortugaal.
    Om na zijn overlijden onenigheid onder zijn kinderen te voorkomen, verdeelde hij de 10 percelen en zeker 15 gemeten, gelegen onder Poortugaal en Hoogvliet en in Smalland. Men krijgt de indruk dat het niet altijd Pais en vree was tussen zijn kinderen.
    Leendert Welhouck wordt nog in diverse transportakten genoemd. In 1662 trad zijn zoon Jacob als borg voor hem op. Hij wordt genoemd: Jacob Leendertss.
    Welhouck anders genaamd van. d(e)r Laen.
  • Entrée à partir du 1 mai 1655: 194 schuldbekentenis 1-mei-1655.Source 3
    Leendert Pietersz Welhouck, wonend in Poortegael, en Jacob Leendersz van der Laen, wonend onder Hoochvliet, als zijn borg, zijn 1200 gulden schuldig aan Jan Ariensz Bleijcker voor heden geleend geld.
    Welhouck zal voor de voldoening Bastiaen Dircksz van Driel, schout te Hoochvliet, stellen als principaal borg en hem kosteloos en schadeloos houden.
    Van Driel stelt zich borg op 3-8-1655.
  • Entrée à partir du 23 novembre 1658: albrandswaard, akte.Source 4
    fol. 48. 23-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, zijn vader, van 13 gemet zaailand, waarvan 9 gemet vrij vroonland aan de noordzijde van de Albrandswaardseweg, belend ZW de voorsz. weg, NW PieterHendriksz. Roonaar, NO Neeltje Ariens, de weduwe van Leendert Ariensz. ’t Hoosje en ZOAart van Driel, dijkgraaf.
    fol. 49v. 21-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Pieter Cornelisz. Vermaat, zijn zwager, van 1½ gemet en een vierde part roede weiland, liggende gemeen met 1½ gemet en een vierde part roede van Leendert Jansz. Roobol aan de oostzijde van de kade, liggende langs de Poortugaalse haven, belend NW de voorsz. haven, NO Philips Cornelisz. Vermaat, ZO heer Adriaan Ramp cs en ZW Hendrik Leendertsz. Welhoek.
  • Entrée à partir du 15 avril 1660: notariele aktes.Source 1
    Op 15 april 1660 compareerden Jacob Leenderss. van der Laen, dijkgraaf van Langebakkersoord, wonende onder de ban van Hoogvliet, en zijn vrouw Trijntge Bastiaensdr., waarbij zij de langstlevende van hen beiden tot voogd over hun minderjarige kinderen aanstelden, welke het recht zou hebben om mede-voogden te mogen benoemen.
    Na het overlijden van Trijtje kwamen haar man en hun kinderen tot voldoening van het moederlijk erfdeel;
    23 maart 1670: Jacob Leenderss. van der Laen, dijkgraaf
    van Langebakkersoord, wonende onder de ban van Hoogvliet, aan de ene zijde, en Cornelis Bustiaenss. Loosje,
    gehuwd met Hillegond Jacobsdr. van der Laen, Willem Heijndricxss. Hooghwerff, wonende onder Poortugaal, gehuwd met Magdaleentgie Jacobsdr. van der Laen,
    Pieter Leenderss. Welhouck. aangestelde mede-voogd over Bastiaen Jacobss. van der Laen, minderjarig, alle drie kinderen van Trijntgie Bastiaens uit het huwelijk met Jacob van der Laen aan de andere zijde. De kinderen kregen ruim 51 gemeten land, gelegen in Deijffel, Langebakkersoord, Roozand, Lombardijen en onder Hoogvliet. Voorts werd er huisraad overgedragen.
    Ongetwijfeld maakte het gezin Van der Laen deel uit
    van de grootgrondbezittende boerenfamilies onder Hoogvliet.
    Op 12 juni 1677 ruilde Jacob Leenderts van der Laen, dijkgraaf van Langebakkeroord, een woning te Hoogvliet met zijn zoon Bastiaen Jacobs van der Laen “onse mede schepen” (= van Pernis) tegen een woning te Pernis en zekere 10 gemeten 75 roeden (die Bastiaen van zijn moeder had geërfd) in Lombardijen.
    Bastiaen Jacobs van der Laen en Cornelis Bastiaen ‘t Loosie, gehuwd met Hillegont Jucobs van der Laen, “beyde onse mede schepenen” ( = van Pernis), mede namens Willem Heijndricxs Hooghwerff, gehuwd met Magdaleentie Jacobs van der Laen, kinderen en erfgenamen van Jacob Leenderts van der Luen, verkochten cp 27 okt. 1681 voor 1000 car. gld. een woning met schuur en boomgaard te Pernis.
    Jacob van der Laen werd nog in diverse transporten obligatieakten vermeld gevonden.
  • Entrée à partir du 29 octobre 1660: Leenderts testament, namen van (levende) kinderen en hun echtgenoten genoemd.Source 5
    G.A. Schiedam ONA inv.nr. 760,fol. 1019 e.v. ,akte dd. 29 okt.1660:
    Leendert Pietersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, testeert en benoemd zijn kinderen tot erfgenamen. De kinderen zijn:Jacob Leendersz.Welhouck,wonende
    in Poortugaal, Neeltge Leenders Welhouck, huisvrouw van Jan Jansz. Vrijlandt, wonende in Poortugaal, Geertge Leenders Welhouck,huisvrouw van Bastiaen Dircxs van Driel, schout van Hoogvliet,wonende in Poortugaal, Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Cornelisz. Vermaet, wonende in Poortugaal, Pieter Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, Heijndrick Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal.
    Om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over zijn na te laten landerijen,verdeelt hij deze als volgt: .
    Aan Jacob komen 4 percelen, waarvan 3 onder Poortugaal en 1 onder de ban van Hoogvliet, aan Neeltge 15 gemeten in Smalland, aan Geertge 2 percelen,waarvan 1 onder Poortugaal is gelegen, aan Maertge 2 percelen onder Poortugaal en aan Pieter en Heijndrick elk 2 percelen(onder Poortugaal 1 )
  • Entrée à partir du 7 décembre 1663: albrandswaard, akte.Source 4
    fol. 70. 07-12-1663:
    comp. Leendert Pietersz. Welhoek en geeft gifte aan Jacob Leendertsz. van der Laan, zijn zoon, van 100 roeden land, gelegen in het buiten Kijfland, gemeen met zijn andere broeders en zusters, belend O Claas Leendertsz. Roobol, Z Bastiaan Andriesz. van der Waal, w de heer Kijfvelt en N de kade
  • Religion: à partir du avril 1669 Nederduits-gereformeerd.Source 6
    Is (zonder vrouw) vermeld in het lidmatenboek van Pernis
  • Il est décédé le 14 mars 1681 dans Poortugaal, il avait 65 ans.Source 1
    grafzerk:
    Hier leit begraven Jakob Leendertsz. van der Laan in zijn leven geweest Dijkgraaf
    van Lange- ende Bakkersoort is gestorven den 14 Maert in het jaer onzes Heeren
    1681
    Oud zijnde 64 jaren en 9 maanden.
  • Il est enterré le 4 avril 1681 dans Poortugaal, in de kerk.Source 7
  • Un enfant de Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck) et Hilletje Huijgen (alias van der Laen?) van Driel
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 février 2023.

Famille de Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck

(1) Il est marié avec Trijntje Jans Kooijer.

Ils se sont mariés à l'égliseSource 8


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Trijntje Bastiaens Droogendijck.

Ils se sont mariés à l'église environ 1640.Source 1


Enfant(s):



Notes par Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck

122.131.1 in de parenteel van Doen Beijens

Kind(eren):
Sara Jacobs van der Laen ????-< 1666 122.131.1 (parenteel)
Barbara Jacobs van der Laen 122.131.2
Hillegondt Jacobs van der Laen 1642-???? 122.131.3
Magdaleentje Jacobs van der Laan ± 1644-1682 122.131.4
Bastiaan Jacobsz van der Laen ± 1645-1709 122.131.5
bron: Nicht E.P.W. Zuidgeest, "Stamboom Zuidgeest en Kroon", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zuidgeest-en-kroon/I2857.php : benaderd 7 december 2020), "Trijntje Bastiaanse Droogendijck (1622-1669)"

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314
    2. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314, Dhr Slijkerman
    3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=700&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
    4. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2586&type=source
    5. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/VerzamGenStud2.pdf
    6. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QX-VLB?i=7&cc=2037907
    7. GENEALOGISCHE EN ANDERE MERKWAARDIGHEDEN IN DE HERVORMDE KERK TE POORTUGAAL door G.J. Vermaat
    8. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz

    Événements historiques

    • En l'an 1616: Source: Wikipedia
      • 12 janvier » fondation de Belém.
      • 31 janvier » Jacob Le Maire et Willem Schouten sont les premiers navigateurs à doubler le cap Horn en navire marchand.
      • 3 mai » paix de Loudun, entre Marie de Médicis (la régente) et le prince de Condé.
    • En l'an 1681: Source: Wikipedia
      • 4 mars » Charles II octroie un vaste territoire en Amérique à William Penn par une charte.
      • 5 mai » par lettre patente, Louis XIV attribue, au directoire de la noblesse de Basse-Alsace, les compétences d'un présidial.
      • 18 octobre » la régence d’Alger déclare la guerre à la France.
      • 24 octobre » Louis XIV entre solennellement dans Strasbourg, après la reddition de la ville libre du Saint-Empire romain germanique le 30 septembre.
    • En l'an 1681: Source: Wikipedia
      • 4 mars » Charles II octroie un vaste territoire en Amérique à William Penn par une charte.
      • 5 mai » par lettre patente, Louis XIV attribue, au directoire de la noblesse de Basse-Alsace, les compétences d'un présidial.
      • 18 octobre » la régence d’Alger déclare la guerre à la France.
      • 24 octobre » Louis XIV entre solennellement dans Strasbourg, après la reddition de la ville libre du Saint-Empire romain germanique le 30 septembre.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van der Laen alias Welhoeck


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I16572.php : consultée 10 mai 2024), "Jacob Leendertsz van der Laen alias Welhoeck (1616-1681)".