Arbre généalogique Kroon en Telleman » Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren) (± 1619-> 1675)

Données personnelles Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren) 

  • Il est né environ 1619 dans Ridderkerk.
    Is geboren tussen 1619 en april 1624, doopboek Ridderkerk ontbreekt
  • Profession: landbouwer, veehouder..
    Boer aan de Grasdijk, later aan de Lagendijk te Ridderkerk
  • Fonction: Heemraad en diaken van Ridderkerk.
  • Entrée.
    In de rechterlijke archieven zijn nog diverse transportaktes maar ook erfenissen en de afhandelin daarvan te vinden. nog uitzoeken
  • Entrée.
    Zijn vermogen werd in 1652 op 1500 ponden vastgesteld.
  • Entrée: Betrokken bij bij diverse transporten van onroerend goed (notarieel).
  • Entrée: eerste huwelijk met Ariaentje Gielen.Source 1
    Eerste huwelijk met Adriaentje Gielen verliep problematisch vanwege een niet vervulde huwelijksbelofte van Adriaentje aan een andere man, vermoedelijk Mattheus Pleunen Velthoen.
    De zaak werd door de kerkeraad besprokenn, Ariaentje verklaarde dat er wel trouwbeloften waren gedaan, doch zij had de gouden trouwpenning aanvaard onder de voorwaarde dat haar ouders in het huwelijk zouden bewilligen. de belofte was van haar zijde'van nul en gene weerden'. Pleun bleef echter volharden en er bij '' leven of sterven'. Ten heeft Arien bij het uitgaan van de kerk 'een kinnebakslag' gegeven. Daarna werd de zaak bijgelegd. Een half jaar later gingen de vader van Adriaentje en de vader van Arien naar de predikant om het huwelijk te bespreken, de predikant wilde dit echter eerst met Teeuw bespreken hetgeen hem zeer kwalijk genomen werd. Teeuw verscheen ook met zijn vader en stelden voor dat Ariaentje de schuld op zich zou nemen, dat ze de trouwpenning terug moest geven die zij kreeg van Teeuw en een gift zou doen aan de diakonie. Ariaentje verklaarde dat de trouwpenning door haar vader weggegooid was, ze wilde de waarde er van wel vergoeden. Ook wilde wel vrijwillig een gift doen aan de diakonie.
    Op 5 juni trouwden Aryen Nugteren en Ariaentje Gielen.
  • Entrée: Onenigheid over de erfenis.Source 2
    ARIEN ARIENSZ. NUCHTEREN de jonge, geb. naar schatting ca. 1617/'20, jonge man van en wonende te Ridderkerk (1645), weduwnaar wonende te Ridderkerk (1659), boer aan de Grasdijk, later aan de Lagendijk onder Ridderkerk, diaken (1650), heemraad (1665-1669)van Ridderkerk, overl. tussen 19juni 1675 en 21 maart 1676, tr. l e Ridderkerk (ondertr. ald. 29 april) 5 juni 1645 Ariaentje Arien Gielen, jonge dochter van en wonende te Ridderkerk (1645), dochter van Arien Gielen en Engeltje Boeyensdr. Arien tr. 2e Rijsoord (ondertr. ald. 5 okt. en op voorschrijvenvan ald. te Ridderkerk 4 okt.) 26 okt. 1659 Pietertje Cornelisdr. Mijs, ged. Rijsoord 18 maart 1640 jonge dochter van en wonende te Rijsoord (1659), weduwe wonende te Ridderkerk (1676), overl. Ridderkerk voor 22 april 1724, dochter van Cornelis Leendertsz. Mijsen Ariaentjen Cornelisdr. Zij tr2e Ridderkerk (ondertr. ald. 14juni) 5juli 1676 Pieter Heyndricksz. Pieterman, jonge man uit Heeroudelandsambacht, boer te Ridderkerk, overl. (impost 3 gld. Ridderkerk 3 dec.) 1711

    Van 13 sept. 1646 dateert de cavelcedulle bij blinde loting van onroerende goederen tussen Engeltje Boeyens, weduwe van Aryen Gielen (ouders Adriaentje), en Gerrit Aryensz. en Aryen Aryensz. Nuchteren de jonge, getrouwd hebbende Ariaentgen Aryens. Nuchteren en Gerrit verkregen 4 hont 50 roeden en nog 11 1/2 hont bruikweer aan de Crommenwech in Nieuw-Reyerwaard, 2 hont aan de Molendijck in Oud- Reyerwaard, 3 mergen aan de Oudenlantschen Tiendenwech aldaar en de helft van het voor de woning gelegen buitendijks weiland.
    Dezelfde dag werd Nuchteren vanwege zijn vrouw door zijn schoonmoeder Engeltje Boeyens voor 275 Car. gld. uitgekocht van het vierde part in het ouderlijk huis met een akkertje aan de Molendijck, hetwelk aan de oostzijde grensde aan Jacob Aryensz. Nuchteren, en tevens ontving hij nog een bedrag van 150 car. gld. Aryens vader Aryen Aryensz. Nuchteren den oude en zijn broer Jacob Aryensz. Nuchteren waren met Cornelis Gielen en Aert Hermansz., getrouwd hebbende Aert e Gielen, ooms van de voornoemde kinderen, getuige bij het opmaken van deze akte.
    Blijkens een akte van 13 nov. 1647 was er onenigheid ontstaan tussen enerzijds Gerrit Aryen Gielen en anderzijds Aryen Aryensz. Nuchteren de jonge, getrouwd hebbende Aryaentge Arien Gielen, over de nalatenschap van hun vader / schoonvader Arien Gielen. Om een proces te voorkomen kwamen zij op genoemde datum met behulp van schout en heemraden van Ridderkerk tot een akkoord. Gerrit moest Nuchteren 2 gld. 10 stuivers betalen, alsmede nog een bedrag van 6 gld. "int gelach" en het salaris van de bode voldoen. Elk der partijen diende evenwel de helft der kosten voor schout en secretaris te voldoen. Ook blijkt er onenigheid te hebben bestaan tussen Nuchteren en zijn schoonmoeder Engeltge Boeyensdr. Op voornoemde datum kwamen ook zij tot een akkoord. Nuchteren moest aan zijn schoonmoeder 57 car. gld. betalen, welk bedrag hij in mei 1648 zou voldoen.

    Op 7 maart 1657 kwamen Gerrit Aryen Gielen en Aryen Aryensz. Nuchteren de jonge, man van Ariaentgen Aryen Gielen, tot een akkoord vanwege hun "diflerentenende questien" aangaande de erfenis van hun ouders /schoonouders en inzake de liquidatie van landpacht en de koop van paarden en beesten, waarvoor de bemiddeling van de schout, de secretaris en heemraad Cornelis Blasius Blijgeest werd ingeroepen. Gerrit zou aan Nuchteren een som gelds van 650 Car. gld. moeten toekennen, welk bedrag hij echter tegen een zekere rente onder zich zou mogen houden. Nuchteren en Gerrit waren elk een bedrag van 726 gld. van ll jaren landpacht schuldig
  • Entrée à partir du 13 septembre 1646.Source 3
    13-Sep-1646: Engeltge Boeijens, weduwe van Arijen Ghielen, Gerrit Arijensz, haar zoon, Arijen Arijensz Nuchteren de jonge, getrouwd met Ariaentge Arijens, haar dochter verklaren overeenstemming te hebben bereikt inzake de nalatenschap van Arijen Gielen, met name over de uitkoop van van 1/4e part van het huis aan de Molendijck alhier.
  • Entrée à partir du 20 novembre 1647.Source 3
    20-nov-1647 N.B. datum is fictief; minute is onaf en ongetekend.
    Betreft huur van weiland aan de Molendijck (tot de Thiendwech) door Roockgen Ariens -weduwe van Arien Aertsz Calis- van Engeltge Beujens, weduwe van Arien Gielen. Huurperiode 3 jaar, tegen 90 gulden per jaar. Er mogen geen paarden geweid worden.
    Borgen zijn Gerrit Ariens (zoon) en Arien Ariesz Nochteren (zwager).
    Het land ligt naast dat van Arien Pietersz, timmerman, en Cornelis Gielen.
  • Entrée à partir du 2 août 1663: 89 schuldbekentenis 02-Aug-1663.Source 4
    Pieter Arijen Jaspersz wonende te Krimpen aan de Lek, overhandigt aan Hermes Celosse, dominee, een aantal obligaties op naam staand van Pleun Cornelisz de Hen, Pleun Quirijnen Huijser, Pieter Willemsz Penning, Cornelis Quirijnen Huijser en Arijen Quirijnen Huijser - de jonge, Bastiaen Arijensz Notenboom wonende te Oud Beijerland aan de Zinkweg als principaal en Arij Arijensz Nuchteren, Huijch Gijsbrechtsz Nuchteren, Jacob Arijensz Nuchteren en Cornelis Blasius Blijgeest. Een en ander volgens de uitgewerkte notitie.
  • Entrée à partir du 7 mai 1666: 169 testament 07-Mei-1666.Source 5
    Arijen Arijense Nuchteren, heemraad te Ridderkerk, gehuwd met Pietertgen Cornelisse wonende aan de Grasdijk te Ridderkerk. Zij verklaren hun testament d.d. 1 september 1661 nietig. Aan Maijcken Arijens, zijn voordochter, i.p.v. haar moederlijk erfdeel 1000 gulden uit te keren en om haar in eigendom te laten van 1½ mergen land in oud Reijerwaard strekkende van de Molendijk tot de Tiendeweg, belend in het oosten Gerrit Arijen Gielen en in het westen de testateur zelf en 7 hout land en 1 mergen. Kinderen dienen onderhouden te worden. Meerdere afspraken worden gemaakt.
  • Entrée à partir du 19 juin 1675.Source 1
    Omstreeks 7 uur in de morgen van de 19de juni maakte de ziek in bed liggende Ariens Nuchteren en zijn vrouw Pietertie op hun boerderij aan de Legendijck onder de jurisdictie van Ridderkerk een nieuw testament.
    zie: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gerrit-rademaker/I11507.php
  • Entrée à partir du 19 juin 1675: Pietertje en Cornelis maken hun 3de testament.Source 2
    Omstreeks 7 uur in de morgen van de 19e juni 1675 maakten de ziek in bed liggende Arien Ariensz. Nuchteren en zijn vrouw Pietertie Cornelis op hun boerderij aan de Legendijck onder de jurisdictie van Ridderkerk een nieuw testament. In het speciaal deden zij hun op 10 okt. 1659 gemaakte akte van huwelijkse voorwaarden te niet, alsmede hun op 1 sept. 1661 en 7 mei 1666 voor notaris Engelbrecht van der Grijp te Ridderkerk en op 7juni 1669 voor notaris Govert de With te Dordrecht gemaakte testamenten. Nuchteren vermaakte aan zijn voordochter Mayken Ariens Nuchteren, huisvrouw van Pieter Pleunen Velthoen, een bedrag 3 gld. 3 stuivers, welke zes weken na zijn overlijden uitgekeerd diende te worden. Daarmee zou zijvoldaan zijn van haar vaderlijk erfdeel en zou hier genoegen mee moeten nemen "omseer goede enpregnante redenen en consideratienhem testateur daertoe moverende". De echtelieden testeerden op de langstlevende, waarbij o.a. sprake is van hun "bouwerye" Deze moest zijnv oordochter het genoemde bedrag uitkeren en hun gezamenlijke kinderen -op dat ogenblik zes stuks- naar behoren grootbrengen en bij mondigheid naar believen een uitzet en geld meegeven. Bij haar eventueel hertrouwen zou de helft der boedel aan de kinderen komen, maar zij zou het vruchtgebruik van dat deel houden totdat het jongste kind mondig zou zijn of eerder in het huwelijk zou treden. Bij vooroverlijden van al haar kinderen zou Pietertie het vruchtgebruik houden van de helft van hun deel van de boedel en na haar overlijden zou deze komen aan de naaste bloedverwanten van de testateur. Beiden ondertekenden de akte.
  • Il est décédé apres 19 juin 1675 dans Ridderkerk.
  • Un enfant de Adriaen Ariensz jonge later oude Nugteren (Nuchteren) et Mariken Jacobs
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 janvier 2023.

Famille de Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren)

(1) Il est marié avec Adriaentje Ariens Gielen.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 29 avril 1645 à Ridderkerk.Source 6

Ils se sont mariés à l'église le 5 juin 1645 à Ridderkerk.Source 6

1645-04-29 1645-06-05 Ariaen Ariaensz jonghe Nuchteren jm van en wnd. Ridderkerk Ariaentjen Ariens jd van en wnd. Ridderkerk

Enfant(s):



(2) Il est marié avec Pietertje Cornelis Mijs (Meijs).

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 4 octobre 1659 à Ridderkerk.Source 7

Ils se sont mariés à l'église le 26 octobre 1659 à Ridderkerk.Source 8

1659-10-04 Arien Ariensen Nuchteren wedr. van Ariaentjen Ariens, wnd. Ridderkerk
Pietertje Cornelis jd van en wnd. Rijsoord met att. van Rijsoord en aldaar getr.

Enfant(s):



Notes par Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren)

kopie trouwboek (huwelijk met Pieterje Cornelis Mijs) aanwezig

Over Arien Nuchteren en zijn 2 huwelijken is meer te vinden in de geslachten van IJsselmonde deel 5, via Hogenda

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gerrit-rademaker/I11507.php
  2. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/ijsselmonde/IJSSELMONDE_05.pdf
  3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=4&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=molendijck&miej=1750&miaet=1
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=16&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=celosse&mibj=1590&miej=1710&miaet=1
  5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=12&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=grasdijk&miaet=1
  6. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QV-9243?i=125&cc=2037907
  7. trouwboek gereformeerde kerk Ridderkerk
  8. trouwregister Ridderkerk, Hogenda, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=11241&type=source

Événements historiques

  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1659: Source: Wikipedia
    • 6 mai » une faction de l'armée britannique soustrait le titre de Lord Protector à Oliver Crowmell, et réinstalle le Parlement croupion (Restauration anglaise).
    • 25 mai » démission du Lord Protecteur Richard Cromwell.
    • 7 novembre » signature du traité des Pyrénées.

Sur le nom de famille Nugteren (Nuchteren)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I10723.php : consultée 16 mai 2024), "Arien Ariensz Nugteren (Nuchteren) (± 1619-> 1675)".