Arbre généalogique Kerssemeijer, Kruithof » Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806)

Données personnelles Willem V van Oranje-Nassau 

Source 1

Famille de Willem V van Oranje-Nassau

Il est marié avec Wilhelmina van Pruisen.

Ils se sont mariés le 4 octobre 1767 à Berlijn, Duitsland, il avait 19 ans.Source 4


Enfant(s):



Notes par Willem V van Oranje-Nassau

Willem V, zichzelf noemend Willem Batavus ('s-Gravenhage, 8 maart 1748 – Brunswijk, 9 april 1806), prins van Oranje, vorst van Nassau, was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1751-1795).

Willem werd geboren in 's-Gravenhage als zoon van erfstadhouder Willem IV en Anna van Hannover. Willem was drie jaar oud toen zijn vader overleed. Hij werd opgevoed door o.a zijn moeder en vanaf 1759 door zijn voogd, de hertog van Brunswijk.

De prins liep mank en miste waarschijnlijk twee voortanden, nadat hij in zijn jeugd van zijn paard was gevallen. Het gevolg was een pruillip. In 1763 werd hij ernstig ziek, men vreesde voor zijn positie als opvolger. Het was zaak een geschikte huwelijkskandidaat te zoeken.

Willem werd door de Staten-Generaal benoemd tot admiraal-generaal van de vloot en kapitein-generaal van het leger. Achter de schermen was het echter zijn voormalige voogd, Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbüttel, die aan de touwtjes bleef trekken. Dit was geregeld in de Akte van Consulentschap.

Het was ook deze hertog die een huwelijk regelde voor de jonge stadhouder. Op 4 oktober 1767 huwde de prins in Berlijn Wilhelmina van Pruisen (1751-1820), een nicht van Frederik de Grote, die in 1768 de stadhouderlijke familie bezocht op Het Loo.

Van Willem V wordt gezegd dat hij een zeer goed geheugen had, filosofisch van aard en goed van karakter was, echter ook besluiteloos, legalistisch en detaillistisch. Hij was niet bereid het oligarchische regeringssysteem te hervormen en kwam daardoor steeds meer onder vuur te liggen. Hij raakte tijdens de patriottentijd diep in de problemen door zijn halsstarrigheid. Hij raakte diverse functies kwijt en trok zich terug naar Nijmegen. In september 1787 kwam hij terug naar Den Haag, dankzij de steun van een Pruisisch leger. In februari 1793 verklaarde het revolutionaire bewind in Parijs hem de oorlog. In januari 1795 ging hij in ballingschap in Londen, waarna de Bataafse Republiek werd uitgeroepen. Willem beval de koloniale bestuurders in Oost-Indië zich over te geven aan de Britten. In 1801 deed hij afstand van al zijn rechten als erfstadhouder. Zijn vroegere medestanders liet hij weten dat zij weer bestuursfuncties mochten bekleden.

In 1799 nam de erfprins actief deel aan de Engels-Russische invasie van Holland en bewerkstelligde de gevangenneming van een Bataafs marine-eskader in het Vlieter-incident. De overgave van de schepen (die door de Bataafse Republiek waren betaald) werd formeel aanvaard op naam van Willem V als stadhouder, die ze later (voor een aanzienlijk bedrag) mocht verkopen aan de Koninklijke Marine.

Willem V, de laatste van de Nederlandse stadhouders, stierf in ballingschap in het paleis van zijn dochter in Brunswijk, nu in Duitsland. Zijn lichaam werd op 29 april 1958 overgebracht naar de crypte van de Nederlandse Koninklijke Familie in de Nieuwe Kerk in Delft. Zijn achterachterkleinkind prinses Wilhelmina weigerde hierbij aanwezig te zijn. Naar verluidt zou de voormalige koningin hebben gezegd niet achter de baar van "een sufferd" te willen lopen.

In 1813 keerde zijn zoon Willem VI terug naar Nederland en riep zichzelf uit tot koning, waarmee hij de eerste Nederlandse vorst uit het Huis van Oranje werd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem V van Oranje-Nassau?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem V van Oranje-Nassau

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Oranje-Nassau
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Oranje-Nassau
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Oranje-Nassau
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmina_van_Pruisen_(1751-1820)

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 8 mars 1748 était d'environ -3 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: geheel betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1748: Source: Wikipedia
    • 27 septembre » une ordonnance du roi Louis XV abolit l'institution des galères.
    • 12 octobre » bataille de La Havane pendant la guerre de l’oreille de Jenkins.
    • 18 octobre » traité d'Aix-la-Chapelle (fin de la guerre de Succession d'Autriche).
  • La température le 4 octobre 1767 était d'environ 6,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: regen donder weerlicht. Source: KNMI
  • En l'an 1767: Source: Wikipedia
    • 27 février » expulsion des jésuites d'Espagne.
    • 1 mars » le roi Charles III expulse les jésuites d'Espagne.
    • 3 juillet » |l’île Pitcairn est découverte par le midshipman Robert Pitcairn, lors d’un voyage expéditionnaire commandé par Philip Carteret.
    • 3 août » invasion du Siam par les troupes birmanes.
    • 27 décembre » tremblement de terre en Haïti.
    • 28 décembre » couronnement du général Taksin comme roi de Thaïlande.
  • La température le 9 avril 1806 était d'environ 6,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: betrokken mist. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1806: Source: Wikipedia
    • 7 janvier » occupation britannique de la colonie hollandaise du Cap.
    • 13 mars » bataille du Cap-Vert entre une escadre de course de l'Empire français, sous le commandement du comte de Linois, et une escadre britannique commandée par Sir John Borlase Warren.
    • 5 juin » dissolution de la République batave par Napoléon Ier, qu'il remplace par le Royaume de Hollande, dirigé par Louis Bonaparte.
    • 10 octobre » bataille de Saalfeld. Victoire des Français sur la coalition prusso-saxonne commandée par le prince Louis-Ferdinand de Prusse, lequel meurt au cours de l’affrontement.
    • 14 octobre » |bataille d'Iéna (campagne de Prusse et de Pologne). Victoire de l'armée impériale française, commandée par l'Empereur Napoléon I, sur les forces prussiennes et saxonnes.
    • 17 octobre » combat de Halle. Les Français de Bernadotte l'emportent sur les Prussiens.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Oranje-Nassau


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Andre Kerssemeijer, "Arbre généalogique Kerssemeijer, Kruithof", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kerssemeijer/I16431.php : consultée 7 juin 2024), "Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806)".