Arbre généalogique Kempin Finken » Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië (± 420-± 473)

Données personnelles Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië 

Source 1
  • Il est né environ 420.
  • Titre: Koning van Bourgondië
  • Il est décédé environ 473.

Famille de Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië

Il est marié avec Nn Nn.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Chilperik II van Bourgondië  ± 440-± 493 
  2. Godigisel van Bourgondië  ± 443-± 501


Notes par Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië

Gondioc, ook wel Gundioc, Gundowech, Gunderik (? - 473) was koning van de Bourgondiërs. Onder Gondioc, die tevens generaal was in het Romeinse leger, werd de grondslag gelegd voor het Bourgondische Rijk.

De afkomst van Gondioc is onduidelijk. Volgens de Frankische bisschop Gregorius van Tours zou hij afstammen van de Visigotische koning Athanarik († 381), maar er zijn meer redenen om aan te nemen dat hij een zoon of familielid van koning Gundahar was.

Het grootste deel van zijn leven stond in het teken van de strijd. Toen koning Gundahar in 436 sneuvelde en volgens berichten het merendeel van zijn volk werd vermoord, kwam Gundioc in beeld als nieuwe aanvoerder van de Bourgondiërs, die als generaal in dienst van de Romeinen diverse militaire diensten verrichtte. Hij stichtte een koninkrijk toen rond 455 het Romeinse gezag in Gallië ineenstortte, waarin hij een strikte scheiding doorvoerde tussen de oorspronkelijke bevolking, en de eigenlijke Bourgondiërs die een militaire kaste vormden.

Gundioc was getrouwd met een zuster van Ricimer, opperbevelhebber van het Romeinse leger in Italië. Hij had vier zonen, Gundobad, Godigisel, Chilperic II en Gundomar. Toen na zijn dood in 473 het koninkrijk onder zijn zonen werd verdeeld brak er een burgeroorlog uit.

Gundioc benoemt zich in 456 tot koning en ontdoet zich van de Romeinse gezagsdragers. Hij probeert het grondgebied van de Bourgondiërs uit te breiden en doet dat door de ene keer met de Romeinen samen te werken en de andere keer tegen hen te vechten. In Spanje vecht hij samen met de Visigoten voor de Romeinen, tegen de Sueben en bij terugkomst keert hij zich juist tegen hen en onderneemt een poging zijn machtsgebied te vergroten. Door keizer Majorianus wordt deze Bourgondische expansie nog bedwongen. Gundioc moet in 458 bakzeil halen en de Bourgondiërs keren terug binnen de aangewezen grenzen. Maar als na de dood van Majorianus blijkt dat het Romeinse gezag niet langer meer wordt gehandhaafd, begint Gundioc opnieuw met zijn opmars. Hij verovert Lyon in 461 en maakt het tot zijn hoofdstad.

Gundioc vergaart nog meer macht als Ricimer, magister militum (opperbevelhebber) van het Romeinse leger en de machtigste persoon van het westen, de Romeinse generaal Aegidius het commando ontneemt over het leger in Gallië en Gundioc in diens plaats benoemt. Aegidius komt in opstand en Gundioc snijdt hem de pas af naar Italië.
In 472 wordt zijn oudste zoon Gundobad de opvolger van Ricimer als opperbevelhebber van het Romeinse leger. Gundioc sterft in 473 en zijn koninkrijk wordt onder zijn zonen verdeeld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gundioc

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië

Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië
± 420-± 473



Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Wikipedia

Sur le nom de famille Van Bourgondië


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jan Kempin, "Arbre généalogique Kempin Finken", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I6139.php : consultée 12 mai 2024), "Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië (± 420-± 473)".