Familienstammbaum Kempin Finken » Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië (± 420-± 473)

Persönliche Daten Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië 

Quelle 1
  • Er wurde geboren rund 420.
  • Titel: Koning van Bourgondië
  • Er ist verstorben rund 473.

Familie von Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië

Er ist verheiratet mit Nn Nn.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Chilperik II van Bourgondië  ± 440-± 493 
  2. Godigisel van Bourgondië  ± 443-± 501


Notizen bei Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië

Gondioc, ook wel Gundioc, Gundowech, Gunderik (? - 473) was koning van de Bourgondiërs. Onder Gondioc, die tevens generaal was in het Romeinse leger, werd de grondslag gelegd voor het Bourgondische Rijk.

De afkomst van Gondioc is onduidelijk. Volgens de Frankische bisschop Gregorius van Tours zou hij afstammen van de Visigotische koning Athanarik († 381), maar er zijn meer redenen om aan te nemen dat hij een zoon of familielid van koning Gundahar was.

Het grootste deel van zijn leven stond in het teken van de strijd. Toen koning Gundahar in 436 sneuvelde en volgens berichten het merendeel van zijn volk werd vermoord, kwam Gundioc in beeld als nieuwe aanvoerder van de Bourgondiërs, die als generaal in dienst van de Romeinen diverse militaire diensten verrichtte. Hij stichtte een koninkrijk toen rond 455 het Romeinse gezag in Gallië ineenstortte, waarin hij een strikte scheiding doorvoerde tussen de oorspronkelijke bevolking, en de eigenlijke Bourgondiërs die een militaire kaste vormden.

Gundioc was getrouwd met een zuster van Ricimer, opperbevelhebber van het Romeinse leger in Italië. Hij had vier zonen, Gundobad, Godigisel, Chilperic II en Gundomar. Toen na zijn dood in 473 het koninkrijk onder zijn zonen werd verdeeld brak er een burgeroorlog uit.

Gundioc benoemt zich in 456 tot koning en ontdoet zich van de Romeinse gezagsdragers. Hij probeert het grondgebied van de Bourgondiërs uit te breiden en doet dat door de ene keer met de Romeinen samen te werken en de andere keer tegen hen te vechten. In Spanje vecht hij samen met de Visigoten voor de Romeinen, tegen de Sueben en bij terugkomst keert hij zich juist tegen hen en onderneemt een poging zijn machtsgebied te vergroten. Door keizer Majorianus wordt deze Bourgondische expansie nog bedwongen. Gundioc moet in 458 bakzeil halen en de Bourgondiërs keren terug binnen de aangewezen grenzen. Maar als na de dood van Majorianus blijkt dat het Romeinse gezag niet langer meer wordt gehandhaafd, begint Gundioc opnieuw met zijn opmars. Hij verovert Lyon in 461 en maakt het tot zijn hoofdstad.

Gundioc vergaart nog meer macht als Ricimer, magister militum (opperbevelhebber) van het Romeinse leger en de machtigste persoon van het westen, de Romeinse generaal Aegidius het commando ontneemt over het leger in Gallië en Gundioc in diens plaats benoemt. Aegidius komt in opstand en Gundioc snijdt hem de pas af naar Italië.
In 472 wordt zijn oudste zoon Gundobad de opvolger van Ricimer als opperbevelhebber van het Romeinse leger. Gundioc sterft in 473 en zijn koninkrijk wordt onder zijn zonen verdeeld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gundioc

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië

Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië
± 420-± 473



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Wikipedia

Über den Familiennamen Van Bourgondië


Die Familienstammbaum Kempin Finken-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Kempin, "Familienstammbaum Kempin Finken", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I6139.php : abgerufen 11. Mai 2024), "Gundioc (Gundowech Gunderik) van Bourgondië (± 420-± 473)".