Arbre généalogique Janssen-Frencken | van Helden tot Heden » Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen (1940-2019)

Données personnelles Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen 

Source 1

Famille de Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen

(1) Il est marié avec (Ne pas publique).

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)

Le couple a divorcé de chez Oss, Noord-Brabant, Nederland.


(2) Il a/avait une relation avec (Ne pas publique).

Evénement (unmarried) dans Oss, Noord-Brabant, Nederland .


Notes par Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen

In 2005 werd Peter Janssen (1940-2019) 65 jaar. In dat jaar gaf hij een boek uit over zijn jeugd in Everlo, waar hij in maart 1940 werd geboren als oudste zoon van To en Lëtjes Piet. De titel van het boek is ‘Pieje, een Limburgs dorpsjongetje’. Zijn vroegste jeugdherinneringen beginnen bij de bevrijding in 1944. Deze bijdrage bevat een aantal van deze herinneringen.

“Kom, gauw, opstaan en naar de Knip”, roept Moeke midden in de nacht in paniek. Maria en ik zijn meteen klaarwakker en we weten wat ons te doen staat: deken omslaan en gauw met Moeke, met Lucy op haar arm, over de straat naar de kelder van overbuurman de Knip (Knippenberg). We gaan schuilen voor de vliegtuigen die brommend overkomen. Buurvrouw Bouten Mien met de kinderen is er ook al. De Amerikaanse vliegtuigen, op weg naar Duitsland, worden bestookt door het Duitse afweergeschut. Bang zitten we in de donkere kelder, er brandt alleen maar een kaarsje. Het licht mag niet aan anders zien de vliegtuigen ons. (…) Bijna iedere nacht is het raak. Moeke en Bouten Mien zeggen dat de Pruusse heel hard terugvechten zodat de Amerikanen niet bij Venlo over de Maas kunnen komen.

De Pruusse zeggen dat we onmiddellijk weg moeten omdat het veel te gevaarlijk is. Moeke wil niet en zegt: “De Pruusse zeggen dat alleen maar om al ons vee mee te roven naar Duitsland.” Maar we worden toch ons huis uitgejaagd. Waar moeten we naar toe? Dan komt Nel van Rooyakkers, die bij ons dienstmeid is geweest. Ze zegt dat we voorlopig wel bij Rooyakkers op de Egchelse hei kunnen komen. Het is toch maar voor een paar dagen want de oorlog is bijna voorbij. (…) We houden het een week vol maar dan vindt Moeke het genoeg. Ze hoopt dat ze weer naar huis, naar de boerderij, kan. Ondertussen zullen de Pruusse wel weg zijn uit Everlo. Ze stopt Lucy weer in de kinderwagen en zo gaat ze, samen met Maria en mij, op weg terug naar huis. Op de Hub, halverwege de terugweg, ziet vrouw Delissen ons en komt naar buiten rennen. “Maar To, waar ga je naar toe met die kinderen?” Moeke vertelt dat ze terug wil naar Everlo. “Dat kan niet, To, de Pruusse zijn daar nog en het is veel te gevaarlijk.” Wat nu? “Nou dan kom maar bij ons, die paar kinderen kunnen er nog wel bij”, zegt vrouw Delissen, die zelf een groot gezin heeft. Moeke is blij en dankbaar en zegt dat ze over een paar dagen echt naar huis gaat als die Pruusse maar weg zijn. (…)

Het vechten wordt minder en na een paar weken vindt Moeke dat het lang genoeg geduurd heeft en nemen we dankbaar afscheid van vrouw Delissen en de kinderen. Zo lopen we naar huis. Alle koeien en varkens zijn weg, de Pruusse hebben alles meegenomen. Ze zijn kwaad omdat ze de oorlog verliezen. Daarom hebben ze de kar en zelfs onze twee fietsen, die in de goi kamer (beste kamer) stonden, ook meegenomen en verder alles kapot geslagen. Moeke zit erbij te huilen en ze is heel, heel kwaad op die rot Pruusse. Pa van Lotje, de oude buurman, komt binnen en vertelt dat de Pruusse gevlucht zijn en overal vee hebben meegenomen. Maar Frits, ons oude paard dat in de wei liep, hebben ze niet meegenomen. Die konden de Pruusse niet vangen; ze waren bang voor hem. Hij komt hinnikend aanlopen en Moeke aait hem over zijn kop. Wij zijn trots want ons paard is eigenlijk een soort verzetsheld. We slapen die nacht in de goi kamer en omdat we geen dekens meer hebben dekt Moeke ons toe met oude jassen. Maar we zijn toch een beetje blij want de Pruusse zijn weg.

De volgende dag komen de Tommies dan eindelijk. Grote vrachtwagens en tanks komen Everlo binnenrijden en daarop zitten zwaaiende soldaten. Er zijn zelfs zwarten bij, die hebben we nog nooit gezien. Alle mensen lachen en schreeuwen. We zijn bevrijd! Hoera! Een aantal tanks rijdt bij ons de wei in en een soldaat die de baas is, komt aan Moeke vragen of de soldaten een paar dagen op het pakhuis (de graanzolder) mogen uitrusten en slapen. Moeke vindt het natuurlijk goed, ze is trots dat de soldaten bij ons komen logeren. Als ze goed uitgerust zijn gaan ze naar Duitsland om Hitler helemáál te verslaan en dan komt Vader ook weer gauw thuis. De soldaten zijn heel vriendelijk, ze lachen veel en de radio’s die ze bij zich hebben spelen keiharde muziek. Joep Bouten, mijn buurjongen en ik zijn niet weg te slaan bij de tanks. De soldaten geven ons koekjes en vragen “Tsjokklad, tsjokklad?” Wij weten niet wat het is maar zeggen “yes, yes” want het zal best wel iets lekkers zijn. Ze geven ons ieder een reep chocola en gebaren dat we die kunnen opeten. We steken de reep met zilverpapier en al in de mond. Au, au, wat is dat nou. De soldaten lachen en doen het zilverpapier eraf. O …. wat is die tsjokklad toch lekker. Van een andere soldaat krijg ik een soldatenriem en ook nog een oude helm die ik trots opzet en niet meer af wil doen. Joep wil hem ook hebben maar dat gebeurt niet, zelfs als ik ga slapen hou ik de helm op. Ik ben ook soldaat en ik ga later ook vechten tegen Hitler.

Na een paar dagen zijn de soldaten uitgerust en moeten ze weer verder. Wij vinden dat heel erg jammer want het was echt heel spannend en de tsjokklad was toch zo lekker. Alle mensen zwaaien de soldaten uit als ze vertrekken. Moeke zegt dat het goed is dat ze weer gaan. Ze moeten naar Duitsland om de oorlog te winnen zodat Vader weer terug kan komen. Maar het is wel erg stil nu de soldaten weg zijn en de winter is koud en we hebben alleen maar strozakken en jassen om te slapen. Het duurt zo lang, wanneer komt Vader dan echt terug?

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Peter Silvester Lambertus (Piet) Janssen


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. https://genealogie.pieterjanssen.eu

    Événements historiques

    • La température au 9 mars 1940 était entre 1,6 et 8,9 °C et était d'une moyenne de 5,1 °C. Il y avait une précipitation de 1,1 mm pendant 1,8 heure(s). Il y avait 6,3 heures de soleil (55%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 10 août 1939 au 3 septembre 1940 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Geer II avec comme premier ministre Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Du 3 septembre 1940 au 27 juillet 1941 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy I avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1940: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 8,8 millions d'habitants.
      • 20 mars » en France, le gouvernement Édouard Daladier démissionne, Paul Reynaud forme le suivant.
      • 4 juin » fin de l'évacuation de Dunkerque. Winston Churchill prononce le discours We Shall Fight on the Beaches.
      • 7 septembre » début du Blitz (campagne de bombardements stratégiques du Royaume-Uni par le Troisième Reich durant la bataille d'Angleterre).
      • 7 octobre » |en France, le régime de Vichy abroge le décret Crémieux qui accordait la nationalité française aux Juifs d'Algérie.
      • 9 décembre » lancement de l'opération Compass lors de la campagne d'Afrique du Nord de la Seconde Guerre mondiale.
      • 13 décembre » remplacement à Vichy du vice-président du Conseil Pierre Laval par Pierre-Étienne Flandin.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 2009 » Paul Carpita, réalisateur français (° 12 novembre 1922).
    • 2010 » Francis Crippen, nageur américain (° 17 avril 1984).
    • 2011 » Marius «Jean» Amadou, humoriste, journaliste, satiriste, écrivain, chroniqueur radio, chansonnier français (° 1 octobre 1929).
    • 2012 » Wilhelm Brasse, photographe polonais (° 3 décembre 1917).
    • 2016 » William Löfqvist, hockeyeur sur glace suédois (° 12 avril 1947).
    • 2017 » Paul J. Weitz, astronaute américain (° 25 juillet 1932).

    Sur le nom de famille Janssen

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Janssen.
    • Afficher des informations sur Janssen sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Janssen.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Pieter Janssen, "Arbre généalogique Janssen-Frencken | van Helden tot Heden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janssen-frencken/I152.php : consultée 7 mai 2024), "Peter Silvester Lambertus (Piet) "Piet van Lètjes Piet" Janssen (1940-2019)".