Arbre généalogique Houwing, Oostenbrug en anderen » Albert Houwink (1650-1705)

Données personnelles Albert Houwink 

Source 1

Famille de Albert Houwink

Il est marié avec Roelfje van der Veen.

Ils se sont mariés le 11 novembre 1677 à Diever, il avait 27 ans.

MARR: _UID 55A46AFD4C7665B7EEC9A74F7EB51519
MARR: RIN MH:FF1036

Enfant(s):

  1. Margareta Houwink  1679-1736 
  2. Pieter Houwink  1681-1717
  3. Anna Maria Houwink  1681-1691
  4. Jan Houwink  1683-1762 
  5. Lucas Albertsz Houwink  ± 1685-1740 
  6. Tabina Houwink  1690-????


Notes par Albert Houwink

BIRT: _UID 55A46AE5A9F705B78EC9A74F7EB51519
BIRT: RIN MH:IF5869
DEAT: _UID 55A46AE5A9F955B79EC9A74F7EB51519
DEAT: RIN MH:IF5870
RIN MH:SC2491
RIN MH:SC502490
RIN MH:SC503206
RIN MH:SC503219

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Albert Houwink?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Albert Houwink

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Albert Houwink

Annichje NN
1570-????
Mrs Geert
± 1610-????

Albert Houwink
1650-1705

1677
Jan Houwink
1683-1762

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Homanfree Website, via http://www.homanfree.nl/Houwing/houwing1...
      IIIe Albert Houwink, geb. circa 1650, overl. op 19-11-1705 te Meppel. Albert Houwing is de stamvader van een uitgebreid geslacht Houwing te Meppel.[104]
      Met deze Albert Houwink zijn we bij de hierboven genoemde eerste Meppeler Houwink aangekomen. Waarom de veertigjarige Albert Houwink in 1690 besloot zijn lucratieve baantje van solliciteur eraan te geven en zich in Meppel als bierbrouwer te vestigen, is niet zeker. Misschien zocht hij een minder inspannende baan, waarbij hij geregelder thuis was bij vrouw en kinderen. Het kan ook zijn dat de gezondheid van zijn vrouw achteruit was gegaan (zij overleed twee jaar later) en dat hij om die reden vaker thuis wilde zijn en zij dichter bij haar familie wilde wonen. De keuze voor Meppel is daarmee teverklaren, maar Albert zal ook wel aangetrokken zijn door de bedrijvigheid van de handelsplaats die hem opviel als hij bij zijn schoonfamilie op bezoek was.
      Hij had als solliciteur Drenthe vele malen doorkruist, maar het was hem duidelijk dat Meppel de enige plaats in de Landschap was, die door zijn compactheid en levendigheid een stedelijk karakter had.Bovendien had hij gehoord dat de plaats zeer goede contacten had met Amsterdam. Vooral op de Oever was het een drukte van belang. In de Aa lagen vele schepen die over de Oude Vaart, de Wold A en de Wetering turf uit de Echtense venen en landbouwprodukten uit alle windstreken hadden aangevoerd. Meppel diende als doorvoerhaven. In deze plaats die dus economisch, maar ook cultureel erg verschilde van de rest van Drenthe, vestigde Albert Houwink zich, zoals we hiervoor hebben gezien, met vrouw en zeven kinderen aan het eind van het jaar 1690 of in begin 1691. Voor het eerst vinden wij hem namelijk vermeld in het haardstedenregister van 20 mei 1691, en de tweede keer op 7 december van hetzelfde jaar als hij met vier goudguldens het burgerrecht van Meppel koopt. Hij richtte een bierbrouwerij open ging wonen aan de Kruisstraat, een van de oudste gedeelten van Meppel. Het geluk aldaar duurde echter maar kort, daar zijn vrouw Roelofje op 21 september 1691 overleed. Als gevolg hiervan kocht hij het recht van de klok. Dat wil zeggen dat bij het overlijden van hem of van een van zijn kinderen de kerkklok werd geluid, zonder dat daarvoor verder betaald hoefde te worden. Volgens een aantekening in het zogenaamde klokkeboek was zijn vrouw (geboortig uit Meppeler ouders die het recht van de klok kennelijk hadden gekocht) "vrij van de klok". Bij het overlijden laat zij haar man achter met zeven kinderen waarvan de oudste dertien en de jongste twee jaar is. Alberts moeder is waarschijnlijk als gevolg hiervan bij hen in huis komen wonen om haar zoon in deze moeilijke omstandigheden bij te staan. Ze is in ieder geval in Meppel overleden, want volgens het klokkeboek werd op 24 december 1695 in Meppel "verluid de moeder van Albert Houwinck" zonder dat haar naam er uitdrukkelijk bij wordt vermeld. Op 31 december werd zij begraven op `t koor in de kerk. Daarvoor werd betaald 2 gulden en 16 stuivers terwijl uit het bekken 18 stuivers en 8 penningen door de kerk werd ontvangen.
      Bij de goedschatting in Drenthe, die in 1694 werd ingevoerd, werd het roerend vermogen van Albert Houwink geschat op f1000,-, een van de hoogste bedragen in Meppel.
      Hij werd een gezien man die evenals andere voorname mensen in Meppel een kerkbus in huis had hangen en die bier aan de kerk leverde. Die kerkbus werd opgehangen, ten behoeve van de armen. Eens per jaar werd ze geleegd. Meestal werd daar bij bijzondere gebeurtenissen een stuiver in gegooid, maar af en toe kwam er ook een gulden in terecht. Gemiddeld per jaar leverde zijn bus anderhalve gulden op. In 1694 leverde hij bier aan de kerk, wat blijkt uit de mededeling in een van de kerkboeken: " 1694 den 13 Dec. betaelt aen Albert Houwinck voor geleevert dunne bier, doe messelders die wage en die portael strecken, die somma 2 - 11 - 0 gld. "
      Hieruit meen ik op te maken dat Albert bier leverde aan de kerk dat bestemd was voor de metselaars die de waag naast de toren oprichtten en het portaal van de toren verbouwden. Hij bekleedde te Meppel onderscheidene openbare functies. Zo vinden wij hem op 1 november 1697 in kwaliteit als kerkvoogd, toen hij een schuldbekentenis mede ondertekende die door de kerkvoogden werd afgegeven aan Jan Danenbergh Mein, voor een bedrag van 75 Caroligulden, voorgeschoten ten behoeve van kerkreparatie. In 1698 wordt hij genoemd als burgemeester, niet te verwarren met de functie van burgemeester van tegenwoordig en ook niet met die van de schout of schulte. De term `burgemeester' was een andere naam voor volmacht. Meppel had in die tijd enige volmachten die samen met de schulte het dagelijks bestuur vormden. In 1700 is hij gecommitteerde van het derde rot (= wijk), dat wil zeggen gemeenteraadslid. Het derde rot bestond uit de Kruisstraat, de Touwstraat en de Noteboomstraat.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • En l'an 1677: Source: Wikipedia
      • 19 avril » fin du siège de Cambai.
      • 1 novembre » le vice-amiral Jean d'Estrées s'empare de l'île de Gorée, au Sénégal, pour le compte du roi de France.
      • 4 novembre » mariage de Guillaume III d'Orange-Nassau et Marie II d'Angleterre.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Houwink

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Houwink.
    • Afficher des informations sur Houwink sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Houwink.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Mascha Oostenbrug-Houwing, "Arbre généalogique Houwing, Oostenbrug en anderen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-houwing-oostenbrug/I3118.php : consultée 25 mai 2024), "Albert Houwink (1650-1705)".