Arbre généalogique Honcoop/Honkoop » Andries Johanneszn HONCOOP (1832-1907)

Données personnelles Andries Johanneszn HONCOOP 

  • Il est né le 21 octobre 1832 dans Hedikhuizen, Noord-Brabant, Nederland.Source 1
    Kind: Andries Honcoop
    Geboortedatum: 21-10-1832
    Geboorteplaats: Hedikhuizen
    Geslacht: Man
    Vader: Johannes Honcoop
    Beroep: veeschatter
    Leeftijd: 32
    Woonplaats: Hedikhuizen
    Moeder: Adriana van Hees
    Leeftijd: 33
    Woonplaats: Hedikhuizen
    Getuige: Adrianus de Raad
    Beroep: bouwman
    Leeftijd: 32
    Woonplaats: Hedikhuizen
    Getuige: Jan Pulles
    Beroep: bouwman
    Leeftijd: 26
    Woonplaats: Hedikhuizen
    Gebeurtenis; Geboorte
    Datum: 21-10-1832
    Gebeurtenisplaats: Hedikhuizen
    Documenttype: BS Geboorte
    Erfgoedinstelling: Streekarchief Langstraat Heusden Altena
    Collectiegebied: Noord-Brabant
    Archief: 1025
    Registratienummer: 3773
    Aktenummer: 15
    Registratiedatum: 21-10-1832
    Akteplaats: Hedikhuizen

    de geboorteakte is in het familie-archief onder nummer 00140-G10
  • Il a été baptisé le 11 novembre 1832 dans Hedikhuizen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Résidant en l'an 1890: Vlijmen, Noord-Brabant, Nederland.
  • (Roepnaam) : Andries.
  • Il est décédé le 8 décembre 1907 dans Vlijmen, Noord-Brabant, Nederland, il avait 75 ans.Les sources 2, 3
    Overledene: Andries Honcoop
    Geslacht: Man
    Vader: Johannes Honcoop
    Moeder: Adriana van Hees
    Relatie: Josina Bouman
    Gebeurtenis: Overlijden
    Datum: 08-12-1907
    Documenttype: BS Overlijden
    Erfgoedinstelling: Streekarchief Langstraat Heusden Altena
    Collectiegebied: Noord-Brabant
    Archief: 1025
    Registratienummer: 5106
    Aktenummer: 65
    Registratiedatum: 08-12-1907
    Akteplaats: Vlijmen

    de overlijdensakte is in het familie-archief onder nummer 00140-O10

    de overlijdensadvertentie is in het familie-archief onder nummer 00140-O13
  • Il est enterré le 10 décembre 1907 dans Vlijmen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Un enfant de Johannes Nicolaaszn HONCOOP et Adriana van HEES,

Famille de Andries Johanneszn HONCOOP

Il est marié avec Josina BOUMAN.

Ils se sont mariés le 30 août 1871 à Wijk en Aalburg, Noord-Brabant, Nederland, il avait 38 ans.Source 4

Bruidegom: Andries Honcoop
Geboortedatum: 21-10-1832
Geboorteplaats: Hedikhuizen
Bruid: Josina Bouman
Geboortedatum: 02-05-1848
Geboorteplaats: Wijk en Aalburg
Vader van de bruidegom: Johannes Honcoop
Moeder van de bruidegom: Adriana van Hees
Vader van de bruid: Jan Bouman
Moeder van de bruid: Antje Vervoorn
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 30-08-1871
Gebeurtenisplaats: Wijk en Aalburg
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Brabants Historisch Informatie Centrum
Plaats instelling: 's-Hertogenbosch
Collectiegebied: Noord-Brabant
Archief: 50
Registratienummer: 9248
Aktenummer: 7
Registratiedatum: 30-08-1871
Akteplaats: Wijk en Aalburg

de huwelijksakte is in het familie-archief onder nummer 00140-H10a/b

Enfant(s):

  1. Jan Emil HONCOOP  1879-1919 


Notes par Andries Johanneszn HONCOOP

ANDRIES HONCOOP (1832/1907) (ID140), notities door Jan Emil Honcoop (ID122)

Particulier te Vlijmen, Lid van het Polderbestuur "Het Vlijmensche Veld" Kerkenraad der Hervormde Kerk. Geboren te Haarsteeg Gem. Hedikhuizen op 21 Okt.1832 en overleden te Vlijmen op 8 Dec.1907. Aldaar begraven op het Protestante Kerkhof op 10 Dec. 1907. Gehuwd te Wijk bij Heusden met Josina Bouman op 30 Sept. 1871 en geboren 2/5/1848 te Wijk bij Heusden als dochter van Jan Bouman en Anna Vervoorn. Mijne moeder overleed 9 Maart 1897 (toen ik JEH) 18 jaar was en in de 4e klasse der HBS zat. Mijn vader was een vriendelijke gezeten man, niet sterk van karakter, driftig en toch zeer goedig. Wanneer hij voor iets moeilijks geplaatst stond "ontwaakte in hem een groote wilskracht."

In zijn jonge jaren joeg, en vischte hij voor zijn plezier. Hij was de zoon van Johannes Honcoop en Adriana van Hees en kreeg op 23 jarige leeftijd een voor dien tijd flink vermogen van zijn achter -achter nicht Johanna Clasina Honcoop, dochter van Willem Honcoop Albertzn. Het was een dochter van mijn Vaders Grootvaders broer. Mijn vader erfde het huis te Vlijmen met inboedel en omtrent 60 mille, benevens een huis aan de Spaanse Kade te Rotterdam, dat op de plaats stond, waar thans het "Hotel Weimar" ligt. Korten tijd was hij eigenaar van een bark de "Johanna Clasina', die al zeer spoedig nadat hij haar in bezit had, op de Maas voor Rotterdam in aanvaring kwam en gezonken is. Wat van het schip gered werd lag in mijn jeugd bij ons op zolder en diende mij tot speelgoed. De wollen scheepsvlag met de naam "Johanna Clasina" erop diende ons dikwijls tot tent en waaide later elk jaar in den winter op de ijsbaan. Dikwijls wanneer ik op den zolder met deze scheepsresten speelde, fantaseerde ik over de zee, niet vermoedende zelf later den grooten plas te zullen bevaren.
Mijn vader heeft alles gedaan wat in zijn verwogen was en met opoffering daarvan, om mij behoorlijk te laten leren en wij een positie te verschaffen in de maatschappij.

Vrees kende hij niet zooals hij bewees bij de opstand der boeren tegen de Tienden. HetTiendrecht in het bezit der Heeren van Vlijmen, de familie Hoey, oorspronkelijk, later vererfde het aan de familie De Muralt, was door Karel de V-de geschonken voor den aanleg van wegen en het ineens betalen van een zekere som aan de Heeren van Vlijmen. Het recht was dat van alles wat groeide, vroeger ook van alles dat geboren werd 1/10 aan den Heer kwam. De laatste Tiend ook wel genoemd de "Creytiende" werd men als de tiend over de aardappelen en de hop door de Heeren geschonken. De koorn? en hooitiend bleef bestaan. Mijn vader was de rentmeester der toenmalige eigenaressen, de freules De Muralt Frans ? I Utrecht (de tantes van mijn zwager). Het rentmeesterschap was vroeger in handen geweest van de familie de Jong van Herpt en Bern te Haarsteeg. Zoodra er echter moeilijkheden kwamen en de boeren het pachten der tiendblokken weigerden, trok de Jong zich terug en werd mijn vader het rentmeesterscbap aangeboden. Mede omdat het een Protestantsche bezitting was wilde mijn vader de zaak entammeeren. Jhr L.Six, Jhr L.Ram. en Robert (de Muralt) kwamen mijn vader verzoeken de taak te aanvaarden en geen onzer heeft in den jeugdigen student een toekomstige schoonzoon, man en zwager gezien. De Boeren maakten een liedje op mijn vader (Randwijk een schoenmaker was de maker ervan) het werd gezongen, op de wijze van "ter rareboem die jee" Er hadden schamen scholingen plaats. Het huis werd door mijn vader met geladen geweer bewaakt, de ruiten werden ingegooid en op het geroep " komt er uit !ging mijn vader ongewapend temidden van het volk en spuwde hen in het aangezicht. De honderden en honderden volks bleven angstig zwijgen en dropen af. Zij kwamen echter terug en enigen tijd later werd het volk door de gereginneerde Marechaussees uit 's Hertogenbosch uiteen geslagen.
Verschillende arrestaties hadden plaats o/a de Wethouder de Vaan werd met 1 maand gevangenisstraf wegens mishandeling gestraft. Dit gebeurde in het jaar 1894. Herhaaldelijk gaf mijn vader ....? bewijzen van moed en volharding. Toen echter haalde hij zich in den beginne de haat van het volk op den hals, maar zooals dikwijls gebeurt, de haat verkeerde in achting en na deze affaire was mijn vader in de streek meer geacht en gerespecteerd dan ooit tevoren.

Het jaar 1881 is ook een merkwaardig jaar geweest in mijn vaders leven. Het was het jaar van den doorbraak te NieuwKuyk, bij den Konijnenbrug. Het was hoog water voor den dijk (die dijk was den dijk van het waterschap der Hoogen Maasdijk van Heusden), van welk waterschap mijn oom Piet, burgemeester van Heusden jarenlang Dijkgraaf was, en wel tot het waterschap in tweeen gescheiden werd door den aanleg van de nieuwe Maasmond, waardoor het Noord westelijk deel van Noord-Brabant, het traject der Beersche Maas droog werd en een aantal woeste gronden een vruchtbaar land werd. In mijn jeugd stroomde het Maaswater bij hoogen rivierstand over den Overlaat te Grave in omringende landen rondom Den Bosch. Het water werd dan nog hooger door het water van Dommel, Dieze en Aa en kon bijzonder hoogen waterstand voor Vlijmen brengen. Wilde het in den winter vriezen, dan was het voor ons een heerlijke gelegenheid tot schaatsenrijden. Geen wonder dus ook dat zoowel de bewoners van Den Bosch als Vlijmen de eerste Schaatsenrijders waren, en mijn ouders waren wel, zooals ik meermaals hoorde, het mooist rijdende paar. Ook mijn zuster en schrijver dezes hoefden niet voor goede rijders van de baan. In het voorjaar was het dikwijls een zee voor Vlijmen en ik herinner mij herhaaldelijk flinke schepen voor Vlijmen te hebben zien ankeren boven gronden waarin des zomers de koeien weiden De oude stoomboot der firma J.&-A. v/d Schuit (ooms van moederszijde) heb ik eenmaal met eigen oogen dwars over het veld zien stoomen. Ik wil hiermede alleen een indruk geven van den dikwijls hoogen waterstand.
In het jaar 1881 was de waterstand al bijzonder hoog. Sterke wind uit het westen dreef het water op, zoodat het water tot aan de kruin der dijken steeg. Overal werden bekistingen geplaatst om het water te keeren. De bewoners binnendijks hadden zeer veel laat van Kwelwater. Dit is water dat binnendijks door den grooten druk op het grondwater omhoog gedrukt wordt. Bij hoogen waterstand nu ging het 'dijkcollege' zitten, d.w.z. de Heemraden, grondbezitters met boven hen de Hoogheemraden, die gekozen werden, gingen dan nacht en dag waken. Dit geschiedde in herbergen en gaf dikwijls aanleiding tot drankgelagen en zwelgpartijen (iets dat in N-Brabant zeer veel voorkomt o.a. bij Schutters- en dueden? feesten z.g. potverteeringen die eens per jaar gehouden werden, begon het feest met bier en genever daarop volgde Palingmalen dan bierfeesten en tenslotte vechtpartijen). Zoo iets schijnt ook gebeurt te zijn bij den doorbraak in 1881/82 (nader kunt ge hierover lezen in het boekje van Shapins, dat wel in den provincialen bibliotheek te Den Bosch te krijgen zijn zal). Men heeft beweerd dat den dijk door mollen zou zijn ondergraven, doch onoplettendheid was de oorzaak van den ramp. In den Nacht zoals mijn ouders vertelden (mijn vader had den doorbraak voorspeld) begonnen de klokken te luiden en begon men met vee te drijven. Mijn ouders, niet wetende, dat het deel van Vlijmen waar zij woonden droog zou blijven haasten zich alles naar den zolder te brengen. Steenkolen, kleden, kasten water etc. Binnen zeer korten tijd stond Vlijmen blank En toen het duidelijk werd dat ons huis geen gevaar liep (ik geef het verhaal mijner ouders) toog mijn vader uit om redding te brengen aan zijn ouders en broers die op de lagere gronden der Haarsteeg woonden. Mijn vaders liefhebberij in visschen kwam mijn vader zeer te stade. Hij was toen in bezit van twee bootjes die hij in de nacht over den dijk trok, en ze over het inmiddels gerezen water binnendijks naar den Haarsteeg voerde, alwaar hij bij grootvader aan het dakvenster aanlegde. Hij was bij die gelegenheid getuige hoe mijn oom Huibert met een drift koeien in een netelige positie kwam.
Hij dreef de koeien zoover hij waden kon door liet water voor zich uit. Toen hij op dieper water kwam greep hij den staart van een sterken os en klom op het dier. Toen de os onder een boom doorkwam en mijn oom de boomtakken op zijde wilde duwen zwom het dier snel onder hem weg en mijn oom bleef aan de tak hangen. Er bleef hem niets anders te doen over dan zich in den boom te hijschen, waaruit hij er later met groote moeite door mijn vader met zijn bootje (schuitje zegt men in Brabant) werd verlost.

Mijn vaders vader en moeder werden eerst naar ons huis gebracht, daarna het vee en de have. De kerk te Vlijmen en ook onze schuur (die thans afgebroken is) stond toen vol vee. Behalve het vee moest natuurlijk ook het hooi erg aangevoerd worden. Gelukkig waren er bij deze overstromingen geen ongelukken te betreuren.

(einde notities J. E. Honcoop)

Het verhuurcontract voor een stuk grond door Andries op 2 November 1888, is in het familie-archief onder nummer 00140-P20.jpg

Wat zijn de verschillen tussen inwoners van Vlijmen en Drunen? (3)

"Vlijmen had één sociale klasse méér"

Gingen eerst ‘gewone’ maar scherp waarnemende en kritische gemeentegenoten in op het verschil tussen ‘de’ Drunenaar en ‘de’ Vlijmenaar, deze keer spraken we met twee autoriteiten op heemkundig gebied, Anton van der Lee en Kees van den Oord.

Door Anton van Bijnen

Kees van den Oord (links) en Anton van der Lee: blik moet gericht zijn op totale bevolking van Heusden.

"Het eerste verschil tussen Vlijmen en Drunen is dat Vlijmen tot en met 1814 bij Holland hoorde, terwijl Drunen al vanaf 1387 Brabants is". Heemkundige Anton van der Lee geeft slechts historische informatie, waarmee niet iedere chauvinistische Vlijmenaar blij zal zijn. Nog een vaststelling: "Per traditie heeft Vlijmen altijd één sociale klasse méér gehad dan Drunen. Dat waren de polderwerkers en later de mandenmakers die niets (te verliezen) hadden en daarom bereid waren te vechten tegen alles". Van der Lee verhaalt over 1672, toen de Franse troepen binnenvielen en ook in Vlijmen neerstreken. "Peter Ariënszoon van den Dungen had zich met zijn maat verscholen in de polder, maar werd door het opkomend water gedwongen om te voorschijn te komen. Toen de Fransozen schapen en geiten begonnen te slachten, bedacht hij zich geen moment en schoot drie keer met zijn snaphaan, waarna de Fransen zich in verwarring terugtrokken". Waarmee hij maar gezegd wilde hebben dat de Vlijmenaren historisch gezien weinig over hun kant lieten gaan. Andries Honcoop, voor hel noch duvel bang, kwam in 1894 in Vlijmen de tienden (belastingen) innen. Hij trotseerde daarbij een opstandige menigte, die bij het zien van zoveel persoonlijke moed maar geleidelijk afdroop. Nog enkele leerzame voorvallen passeren de revue. Historicus dr. Kees van den Oord, al geruime tijd Vlijmenaar, blijkt zich de historische strijdbaarheid die zijn plaatsgenoten aangewreven wordt ook te hebben eigengemaakt. "Het criminele verleden van Vlijmenaren en Drunenaren is nooit systematisch onderzocht. Als je afgaat op vooroordelen of krantenberichten dan kun je er lelijk naast zitten. Volgens de krantenberichten was Drunen overigens crimineler dan Vlijmen. In het verleden waren in deze streek de omstandigheden erbarmelijk. Buiten Vlijmen was het heel waterrijk of moerassig. Er voer een veerpont van Vlijmen naar Den Bosch vanaf de plek waar nu Vue de Campagne ligt. De mensen moesten voortdurend strijden tegen het water. Bovendien was het een grensgebied tussen Holland en Brabant. Zo had je rond 1800 de Hollandse Bende, die bijeenkwam in café De Hei in Drunen en links en rechts overvallen uitvoerde. De bewoners in deze streken hadden een hard leven en moesten daarom wel samenwerken. De mensen waren in buurtschappen op elkaar aangewezen. Voor 1800 bestond Nederland in het gevoel van de bewoners eigenlijk niet. Bij de aanmelding op universiteiten bijvoorbeeld zei men niet: Ik kom uit de republiek, maar: Ik kom uit Gelre of uit Brabant, Den Bosch of Heusden". De beide gesprekspartners wijzen erop dat in 1904 de Bergsche Maas gemaakt werd en in 1908 het Drongelens kanaal. Toen pas kwam het water onder controle. Na de Tweede Wereldoorlog, toen hier meer specialistisch werk gedaan kon worden, veranderde de situatie pas echt. Van den Oord: "Vlijmen was na de oorlog groter dan Drunen en pas in de jaren ’60 is Drunen voorbij gegaan". Van der Lee: "Er kwamen steeds meer allochtonen (mensen uit andere streken) hier wonen om allerlei baantjes te verrichten". Er zijn nu veel meer bewoners in de kernen van de gemeente Heusden, vooral in Drunen en Vlijmen, maar dat zijn mensen met wortels in heel andere streken. ‘Wij’ zijn mede gevormd door de historie van deze regio, ‘zij’ door die van andere regio’s. Toch blijft Anton van der Lee van mening dat de Drunenaar nog steeds gemoedelijker, rustiger, Brabantser is dan de Vlijmenaar. "De geschiedenis van Drunen toont een gelijkmatiger ontwikkeling. Daar ontstaat alleen ruzie als er een pastoor komt die slecht preekt. Dan maken ze ruzie met de abt om die pastoor kwijt te raken". Kees van den Oord wil er niet van weten. "Dat zijn incidenten. Jij zei dat Vlijmen een arme klasse extra had. Juist Drunen heeft tot aan de industrialisatie vrijwel alleen armen gehad. Vlijmen had naast een arme óók een heel welgestelde klasse die in de landhuizen in bijvoorbeeld de Meliestraat woonde. In Vlijmen is de strijd tegen onderdrukking, tegen het opgelegde protestantse geloof, wel sterker geweest. Toen de katholieken weer aan de macht kwamen hebben ze de kerk naast het gemeentehuis gebouwd. Daar werd de kracht van het dorp mee aangetoond. De oude kerk is veel kleiner, meer passend bij het aantal inwoners toen".

de brief van 6 December 1870 van zijn voormalig zwager A.M. de Sel, over de nalatenschap van zijn zus Johanna Clasina, is in het familie-archief onder nummer 00140-P20a t/m P20d.jpg

Het bewijs van Aandeel van Andries in de Cooperatieve Winkelvereniging voor het District 's-Hertogenbosch en Omstreken der Vereeniging: EIGEN HULP ad guldens vijf en twintig is in het familie-archief onder nummer 00140-P22.jpg

de heren J.E.H. en A.J.J. Honcoop hebben in het maandblad 'met ganzen trou' van oktober 1988 een artikel geplaatst over Andries, waarin de toen malige tiendkwestie uitgebreid toegelicht wordt. Dit artikel is in het familie-archief onder nummer 00140-P21a t/m P21f.jpg

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Andries Johanneszn HONCOOP?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Andries Johanneszn HONCOOP

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Andries Johanneszn HONCOOP


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Geboorte akte, gemeente Hedikhuizen, 1832, aktenummer 15
      tijd 22:00 uur
    2. Overlijdens akte, gemeente Vlijmen, 1907, aktenummer 65
      tijd 02:00 uur
    3. Overlijdensadvertentie
    4. Huwelijksakte, gemeente Wijk en Aalburg, 1871, aktenummer 7

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 21 octobre 1832 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-sud-est. Caractérisation du temps: helder nevel. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1832: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
      • 26 mars » la deuxième pandémie de choléra touche Paris.
      • 30 mai » combat de Toucheneau, pendant la chouannerie de 1832.
      • 5 juin » |insurrection à Paris, jusqu'au lendemain 6 juin, à la suite des obsèques du général de division de l'Empire Jean Maximilien Lamarque, décédé le 1juin, victime de l'épidémie de choléra qui sévissait à Paris.
      • 27 août » reddition du chef Black Hawk, qui met fin à la guerre de Black Hawk.
      • 15 novembre » début du siège de la citadelle d'Anvers à la suite de la campagne des Dix-Jours.
      • 28 décembre » John Caldwell Calhoun, partisan du maintien de l'esclavage, premier vice-président des États-Unis, démissionne.
    • La température le 11 novembre 1832 était d'environ 8,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt dampig. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1832: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
      • 7 mai » la Grèce est reconnue indépendante par le traité de Londres. Othon I de Grèce, prince de Bavière, est choisi roi de Grèce.
      • 30 mai » combat de Toucheneau, pendant la chouannerie de 1832.
      • 14 août » indépendance de l’Équateur.
      • 27 août » reddition du chef Black Hawk, qui met fin à la guerre de Black Hawk.
      • 21 décembre » les forces égyptiennes mettent en déroute l'armée turque à la bataille de Konya.
      • 28 décembre » John Caldwell Calhoun, partisan du maintien de l'esclavage, premier vice-président des États-Unis, démissionne.
    • La température le 30 août 1871 était d'environ 24,7 °C. La pression du vent était de 7 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-est. Le taux d'humidité relative était de 82%. Source: KNMI
    • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
    • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1871: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
      • 12 janvier » fin de la bataille du Mans.
      • 17 janvier » Apparition mariale de Pontmain (France) à plusieurs enfants.
      • 18 février » le gouverneur Pierre Denfert-Rochereau fait évacuer Belfort devant l'invasion prussienne.
      • 16 mars » la révolte des Mokrani éclate en Kabylie; elle est réprimée par l'armée française.
      • 22 mai » début de la Semaine Sanglante, épisode final de la Commune de Paris, où celle-ci sera écrasée, et ses membres exécutés ou déportés en masse.
      • 10 novembre » première rencontre de Henry Morton Stanley et David Livingstone à Ujiji, dans l'actuelle Tanzanie.
    • La température au 8 décembre 1907 était entre 4,2 et 12,2 °C et était d'une moyenne de 8,6 °C. Il y avait 17,2 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • En l'an 1907: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,6 millions d'habitants.
      • 23 janvier » un premier Amérindien prend son siège de sénateur à Washington, D.C., Charles Curtis, du Kansas.
      • 15 mars » premières élections législatives dans le Grand-duché de Finlande. Des femmes sont élues dans un Parlement pour la première fois.
      • 1 mai » |à Paris, le conseil municipal s'était prononcé, le 6 juin 1906, pour que le 1mai devînt férié, c'est sa première mise en application comme tel.
      • 4 mai » naissance de l’Union nationale des étudiants de France.
      • 16 novembre » l'Oklahoma devient le 46 État des États-Unis.
      • 17 décembre » avec le soutien britannique, une monarchie héréditaire, la dynastie Wangchuck, est instaurée au Bhoutan.
    • La température au 10 décembre 1907 était entre 5,9 et 9,0 °C et était d'une moyenne de 7,1 °C. Il y avait 13,8 mm de précipitation. Il y avait 2,3 heures de soleil (29%). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • En l'an 1907: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,6 millions d'habitants.
      • 1 mars » |en Prusse, le ministre des Cultes décide de mater la grève des écoliers polonais.
      • 4 mai » naissance de l’Union nationale des étudiants de France.
      • 29 juillet » création du mouvement scout sous l’égide de Robert Baden-Powell.
      • 8 août » loi électorale en Espagne. Les élections sont supprimées, en cas de candidature unique. Succès électoral des républicains, et des régionalistes catalans.
      • 22 octobre » début de la panique des banquiers.
      • 16 novembre » l'Oklahoma devient le 46 État des États-Unis.

    Sur le nom de famille HONCOOP

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme HONCOOP.
    • Afficher des informations sur HONCOOP sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille HONCOOP.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Chris Honcoop, "Arbre généalogique Honcoop/Honkoop", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I1865.php : consultée 5 mai 2024), "Andries Johanneszn HONCOOP (1832-1907)".