Arbre généalogique Honcoop/Honkoop » Catharina HONCOOP (1853-1911)

Données personnelles Catharina HONCOOP 

  • Elle est née le 12 janvier 1853 dans Eethen, Noord-Brabant, Nederland.Source 1
    de geboorteakte is in het familie-archief onder nummer 00539-G10
  • Elle est décédée le 3 septembre 1911 dans Dussen, Noord-Brabant, Nederland, elle avait 58 ans.Source 2
    Overledene: Catharina Honcoop
    Geslacht: Vrouw
    Vader: Louwerens Honcoop
    Moeder: Maria Millenaar
    Relatie: Cornelis Timmermans
    Gebeurtenis: Overlijden
    Datum: 03-09-1911
    Gebeurtenisplaats: Dussen
    Documenttype: BS Overlijden
    Erfgoedinstelling: Brabants Historisch Informatie Centrum
    Plaats instelling: 's-Hertogenbosch
    Collectiegebied: Noord-Brabant
    Archief: 550
    Registratienummer: 830
    Aktenummer: 45
    Akteplaats: Dussen

    de overlijdensakte is in het familie-archief onder nummer 00539-O10
  • Un enfant de Laurens Nicolaaszn HONCOOP et Maria MILLENAAR

Famille de Catharina HONCOOP

Elle est mariée avec Cornelis TIMMERMANS.

Ils se sont mariés le 2 juin 1881 à Eethen, Genderen en Heesbeen, Noord-Brabant, Nederland, elle avait 28 ans.Source 3

Bruidegom: Cornelis Timmermans
Geboorteplaats: Waspik
Bruid; Catharina Honcoop
Geboorteplaats: Heesbeen, Eethen en Genderen
Vader van de bruidegom: Johannes Timmermans
Moeder van de bruidegom: Cornelia Rombout
Vader van de bruid: Louwerens Honcoop
Moeder van de bruid: Maria Millenaar
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 02-06-1881
Gebeurtenisplaats: Eethen, Genderen en Heesbeen
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Brabants Historisch Informatie Centrum
Plaats instelling: 's-Hertogenbosch
Collectiegebied: Noord-Brabant
Archief: 50
Registratienummer: 2184
Aktenummer: 8
Registratiedatum: 02-06-1881
Akteplaats: Eethen, Genderen en Heesbeen

de huwelijksakte is in het familie-archief onder nummer 00539-H10

De cichoreifabriek van Cornelis Timmermans
Een bijdrage van Ton Lensvelt

Omdat met boeren alleen de kost nauwelijks kon worden verdiend, beproefde de familie Timmermans haar geluk in de cichorei. Over het wel en wee van een fabriek (en de familie!) in Dussen.

Cichorei is een plant, familie van de witlof, die voor de productie van cichorei en inuline geteeld wordt. Sinds de negentiende eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije drank gemaakt waarvan de ietwat bittere smaak lijkt op die van koffie. In de Franse tijd, rond 1800, was deze cichoreikoffie of peekoffie in Nederland populair geworden. In oorlogs- en crisisjaren werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak.

In 1881 trouwde Cornelis Timmermans uit Waspik (zoon van Johannes Timmermans en Cornelia Rombout) met Catharina Honcoop uit Eethen. Zij was dochter van Louwerens Honcoop en Maria Millenaar. Om welke reden het jonge paar zich in Dussen vestigde is niet bekend, maar Cornelis en Catharina betrokken een woonboerderij aan de Diebracht (A23) ter hoogte van de Baan. Rondom het pand lag een erf, tuin en een boomgaard. Een weiland erachter completeerde het geheel van ruim 1,5 hectare. Er zal op bescheiden schaal geboerd zijn met wat melkvee, 'n geit en wat kippen.

Voor het werk op het land had men een aftandse merrie als trekpaard ter beschikking en zelfs een hondenkar met hond ontbrak niet. Weldra werd het gezin uitgebreid met vijf kinderen: Marius Jan (1881), Maria Cornelia (1883), Cornelia Johanna (1884), Louisa Wilhelmina (1886) en Dirk Cornelis (1890). Dat betekende dat er extra monden gevoed moesten worden, terwijl de inkomsten uit het eigen bedrijf slechts schamel waren. Bovendien diende ook het inwonend personeel - een knecht en een dienstbode - betaald te worden. Cornelis en Catharina besloten daarom hun geluk elders te gaan beproeven.

Vader Jan Timmermans kwam met z'n vrouw in de woonboerderij in Dussen wonen, en een paar maanden later vertrokken Cornelis en Catharina met het gezin naar Rotterdam. Dochter Cornelia Johanna keerde twee jaar later terug om bij haar opa en oma als dienstbode te gaan werken. De jongste zoon Dirk was ondertussen overleden, maar in 1894 werd het gezin opnieuw verblijd met een jongen, Dirk Cornelis Laurentius genaamd. Eind 1896 overleed Cornelia Rombouts, de vrouw van Jan Timmermans, en Jan besloot tijdelijk bij zijn zoon Cornelis in te trekken. Die woonde inmiddels in De Werken Sleeuwijk maar in oktober 1898 keerde men gezamelijk weer terug in Dussen. Toen zal het pand ook verbouwd zijn geworden tot een dubbele wonning; één voor vader Jan en een voor Cornelis met z'n gezin.

Cornelis had tijdens zijn omzwervingen zijn ogen goed de kost gegeven en was tot de conclusie gekomen dat er met alleen boeren de kost niet te verdienen viel. Industrialisatie was het toverwoord en zodoende werd besloten op de wei achter hun woonboerderij een schuur op te trekken waarin een cichoreifabriek gestart werd. In maart 1905 werd vergunning verleend voor het "oprichten eener werkplaats tot het bereiden van gebrande siroop". Samen met de kinderen en Simon Sagt, de knecht, werd enhousiast de productie opgestart. De benodigde cichoreiwortels werden waarschijnlijk niet zelf verbouwd, omdat de grond in het Zuiderbroek zich niet leent voor verbouw er van. Vermoedelijk vond aanvoer plaats uit Friesland waar dit product in grote hoeveelheden geteeld werd.

In de fabriek werden de wortels gebrand en vermalen tot siroop om vervolgens verpakt te worden in busjes van 200 gram. Om de verkoop te stimuleren werd uitgebreid geadverteerd in de regionale kranten. Het uitventen zal door de kinderen gedaan zijn met behulp van de hondenkar. In 1911 werd het gezin echter getroffen door groot persoonlijk leed toen moeder Catharina op 58-jarige leeftijd kwam te overlijden, haar man en kinderen ontredderd achterlatend. Kennelijk viel met het overlijden van Catharina ook de drive achter de cichoreifabriek weg. De als gunstig bekend staande fabriek werd begin 1913 verkocht en ook de woonboerderij werd voor ƒ 4.200,- (inzet) te koop aangeboden. Drie kinderen waren al uit huis en na het overlijden van zijn moeder emigreerde de jongste zoon, Dirk Cornelius Laurentius, naar Amerika.

Na de verkoop van huis en fabriek vertrokken Cornelis en zijn dochter Louisa Wilhemina uit Dussen en lieten hun complete boedel van have tot goed veilen. Volgens de advertentie in het Heusdens Nieuwsblad werd de cichoreifabriek verkocht, maar aan wie en of dat de productie van koffiesiroop daarna nog is doorgegegaan, is niet bekend. De woonboerderij kwam in handen van Lambertus Hoevenaren en zijn vrouw Wouterina Pruisen en later van hun zoon Cornelis (Knellis) Hoevenaren die getrouwd was met Arnolda Verhagen uit Sprang-Capelle. Het pand staat thans aan de Diebracht nabij de provinciale weg en is door de huidige eigenaar compleet vernieuwd, waarbij de dubbele woning weer is samengevoegd tot één.

Enfant(s):


Evénement (Residence Family).

Crooswijksestraat 110, Rotterdam
Gen. v.d. Heydenstraat 5, Rotterdam
Isaac Hubertstraat 5, Rotterdam

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Catharina HONCOOP?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Catharina HONCOOP

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Geboorte akte, gemeente Eethen, 1853, aktenummer 3
    tijd 19:00 uur
  2. Overlijdens akte, gemeente Dussen, 1911, aktenummer 45
    tijd 11:00 uur
  3. Huwelijksakte, gemeente Eethen, Genderen en Heesbeen, 1881, aktenummer 8

Événements historiques

  • La température le 12 janvier 1853 était d'environ 9,3 °C. Il y avait 1 mm de précipitation. Le taux d'humidité relative était de 92%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 novembre 1849 au 19 avril 1853 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke I avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Du 19 avril 1853 au 1 juillet 1856 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • En l'an 1853: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 18 février » le roi de Birmanie Pagan Min est contraint d'abdiquer en faveur de son demi-frère Mindon Min.
    • 19 mars » Nankin tombe aux mains des Taiping.
    • 8 juillet » arrivée des Navires noirs du Commodore Perry en baie de Tokyo, à Uraga.
    • 24 septembre » la Nouvelle-Calédonie est proclamée colonie française.
    • 30 novembre » bataille de Sinope.
    • 30 décembre » achat Gadsden entre les États-Unis et le Mexique.
  • La température le 2 juin 1881 était d'environ 14,9 °C. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 80%. Source: KNMI
  • Du 20 août 1879 au 23 avril 1883 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Lijnden van Sandenburg avec comme premier ministre Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • En l'an 1881: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 31 janvier » obsèques nationales de Fiodor Dostoïevski, suivies par 30000 personnes.
    • 1 février » prémices d'un mouvement nationaliste en Égypte, où des officiers se mutinent.
    • 27 février » victoire du Transvaal à la Bataille de Majuba pendant la première guerre des Boers.
    • 23 mars » un incendie détruit le théâtre municipal de Nice, causant la mort de 59 personnes.
    • 12 mai » traité du Bardo, qui instaure le protectorat de la France sur la Tunisie.
    • 24 décembre » signature du «traité de l’amitié» entre Ngaliema De Swata et Henry Morton Stanley, lui octroyant un droit d’établissement dans l’ouest de ce qui deviendra Léopoldville, puis Kinshasa.
  • La température au 3 septembre 1911 était entre 10,6 et 26,2 °C et était d'une moyenne de 18,9 °C. Il y avait 9,5 heures de soleil (70%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1911: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
    • 23 octobre » premier vol de reconnaissance de l'histoire par un avion lors de la guerre italo-turque.
    • 4 novembre » traité franco-allemand à la suite du coup de force d'Agadir.
    • 5 novembre » par décret, le royaume d'Italie annexe la Libye, pendant la guerre italo-turque.
    • 21 décembre » premier braquage, au monde, avec utilisation d'une automobile par Jules Bonnot, Octave Garnier et Raymond Callemin, membres de la bande à Bonnot, au 148 rue Ordener 75018 - Paris contre la Société générale.
    • 29 décembre » indépendance de la Mongolie.
    • 30 décembre » Sun Yat-sen devient le premier président de la République de Chine.

Sur le nom de famille HONCOOP

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme HONCOOP.
  • Afficher des informations sur HONCOOP sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille HONCOOP.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Chris Honcoop, "Arbre généalogique Honcoop/Honkoop", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I17.php : consultée 5 juin 2024), "Catharina HONCOOP (1853-1911)".