Arbre généalogique Helemigh » Akke Jans Hemrica (1798-1852)

Données personnelles Akke Jans Hemrica 


Famille de Akke Jans Hemrica

Elle est mariée avec Sake Hendriks van Akker.

Ils se sont mariés le 7 février 1818 à Bergummerdam, elle avait 19 ans.

Ik heb een kopie van de huwelijksakte: Sake is arbeider en woont in Bergum. Zijn moeder leeft nog en woont in Bergum. Sake heeft voldaan aan de Nationale Militie. Akke is zonder beroep en woont in Garijp. Haar ouders leven nog en wonen in Garijp. Haar vader is winkelier.De afkondigingen waren zonder oppositie op de vierde zondag van januari en op de eerste zondag van februari voor het Grietenijhuis. Telkens om 12 uur.
Getuigen: Thomas Temmes Hoekstra, 60 en timmerman/ Andries Egberts Zijlstra, 38 en koopman/ Sijmon Wigertjes de Vries, 46 en slagter/ Popke Popkes Vriezema, 48 en executair.
De moeder van de bruidegom tekent niet, want zij heeft nooit leren schrijven. Akke tekent als Hemrika.

Notes par Akke Jans Hemrica

In april 1847 is er een schrijven over onderstand van Akke Jans Hemrica (nr22). In januari 1851 is er een schrijven over opname van haar in een bedelinrichting in Garijp (nr 13). (Ingekomen stukken Tietjerksteradeel) Ik ben in het archief van Bergum geweest, waar de archivaris, de heer Schelte de Beer een schat aan informatie voor mij had, o.a. over Akke Jans.

Op een inlichtingen formulier is op 14 april 1847 ingevuld dat ze weduwe is van Sake, die schipper was. Er staat ook dat Sake haar al in 1824 te Visvliet in Groningerland had verlaten. De geboorte- en huwelijksdatum worden bij benadering opgegeven. Het geloof is gereformeerd en de kerk van haar doop is onbekend. Er staat dat ze nergens 4 achtereenvolgende jaren heeft gewoond. De juiste ouders zijn ingevuld, maar Hemrica staat als Hemmerka. Het is een inlichtingenformulier omtrent "den behoeftigen Akke Jans Hemmerka, domicilie van onderstand (armoede) hebbende te Garijp". Bij laatste woonplaats staat: altijd reizende. Er zijn bij haar geen papieren gevonden. Door de burgemeester ondertekend.

In januari 1851 komt er van de gemeente Zwolle een declaratie binnen voor transportkosten voor Akke Jans Hemrika . Zij was veroordeeld voor bedelarij en moest overgebracht worden naar de kolonie Ommerschans. Wegens "ongesteldheid" volgens het bijgevoegde geneeskundige attest, was ze niet in staat te voet daarheen te reizen. Het gaat om een bedrag van f.5,40. Zwolle stuurt dit naar de grietman van Bergummerdam, omdat Akke daar domicilie van onderstand heeft. De arts verklaart dat Akke Jans Hemmerika niet in staat is te voet te reizen. Op 31-12-1850 wordt Akke in een wagen met twee paarden bespannen, bezorgd in Ommeschans.

Bijgevoegd is een inlichtingenformulier, ondertekend door de burgemeester van Zwolle op 31-12-1850.Haar naam is nu Hemmerika. De geboorteplaats is nog steeds Garijp en als leeftijd staat er 48. Op het formulier van 1847 stond 47....De doopkerk was de gereformeerde kerk te Garijp. Het trouwjaar is nu 1820, dat was in het vorige formulier 1819. Er staat dat ze altijd in Bergummerdaam heeft gewoond. Als moeder staat nu Ytje Willekes Boonstra.

Bij dit alles vraag je je af, waarom niemand van de familie haar hielp? Twee jaar later overlijdt ze..

Wil Schackmann was zo vriendelijk naar haar in het archief van Assen te zoeken. Ze bleek in Ommerschans ingeschreven te staan als Himmeriks. Het geboortejaar klopte niet, want er stond 1802. Data kloppen vaak niet bij inschrijvingen van bedelaars.

Bron: Drents archief, toegang 0137.01 (archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans), inv.nr. 435.

Ze is gereformeerd en op 31-12-1850 uit Zwolle gekomen. Lengte: 1.6 / aangezigt: ovaal / kleur haar : blond / oogen: blaauw / neus : krom / mond : ordinair / kin : rond / merkbare teekenen : mismaakt gezigt. Akke heeft domicilie van onderstand in Bergum en gaat op 21-7-1851 naar Veenhuizen en wordt daar ontslagen op 23-7-1851. Het kan ook 27 of 29 juli zijn geweest, maar dat is door de doorhalingen niet te lezen. Een half jaar later overlijdt ze.

Een fraaie beschrijving: een ordinaire mond, een kromme neus en een mismaakt gezicht!

De heer Schelte de Beer meldde nog op17-1-2008 dat Akke niet in het bevolkingsregister van Tietjerksteradeel voor komt. Haar moeder overlijdt in 1849 en het eerste bevolkingsregister is van 1849. Daarin staat de moeder niet vermeld en zo weten we ook niet of Akke bij haar moeder inwoonde.Wel komt haar broer Sytze Jans in 1849 voor. Die gegevens zet ik bij zijn gezin.

Het register van ingekomen en uitgegane missives van het Armbestuur van Bergum brengt wat licht in de duisternis. De armvoogd Haisma van Bergum verzoekt in een brief van 29-2-1848 het gemeentebestuur het volgende: "Bij dezen hebben wij de eer UEd, Achtb. te doen toekomen eene som van fl. 16,90, met verzoek dit bedrag aan het gemeentebestuur van Nieuwleusen te willen overmaken tot voldoening van de doorhetselve ten behoeve van Akke Jans Hemrica verstrekte onderhoudskosten volgens bijgaande declaratie die wij gequiteerd terug verwachten."

Dus is Akke op haar zwerftochten in Nieuwleusen geweest en hebben ze daar geld aan haar moeten besteden ( armenzorg) en dat declareren ze bij Bergum, waar ze vandaan komt.Nieuwleusen is niet ver van Zwolle (Overijssel), waar ze in 1850 wordt opgepakt.Had ze daar familie??

In het brievenboek van het armbestuur is ook een brief van de heer Haisma van 5-6-1851 aan de gemeente. "dat de persone van Akke Jans Hemrika op onze kosten, doch zoveel mogelijk op de minst kostbare wijze naar herwaarts kan worden vervoerd." (In juli 1851 gaat ze van Ommerschans naar Veenhuizen)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Akke Jans Hemrica?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Akke Jans Hemrica

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Akke Jans Hemrica

Trijntje Jans
1723-????

Akke Jans Hemrica
1798-1852

1818

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 11 novembre 1798 était d'environ 12,0 °C. Il y avait 114 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1798: Source: Wikipedia
      • 15 février » la république est proclamée à Rome, après la prise de la ville par les Français; le pape Pie VI, qui refuse de renoncer à son pouvoir temporel, est placé par les Français en résidence surveillée à Valence (Drôme).
      • 26 avril » annexion par la France de la République de Genève.
      • 2 août » fin de la bataille d’Aboukir, voyant la victoire de la flotte britannique (guerres de la Révolution française).
      • 31 août » proclamation de la République du Connaught pendant la Rébellion irlandaise de 1798.
      • 29 octobre » bataille de Herentals, lors de la guerre des Paysans.
      • 5 décembre » la bataille de Hasselt marque la fin de la guerre des Paysans.
    • La température le 9 décembre 1798 était d'environ -2 °C. Le vent venait principalement de l'/du est. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1798: Source: Wikipedia
      • 4 janvier » réunion de la république de Mulhouse à la France.
      • 5 février » à Rome, à la suite de l'assassinat du Général Duphot le 27 décembre 1796 par la foule romaine, les troupes françaises entrent dans la ville et proclament la République romaine. Le pape, qui avait décidé en décembre 1797 de reprendre les armes contre la France, est exilé en Toscane, puis en France.
      • 8 février » le Directoire impose une Constitution aux cantons suisses.
      • 26 avril » annexion par la France de la République de Genève.
      • 12 juin » bataille de Ballynahinch, lors de la rébellion irlandaise.
      • 12 octobre » |bataille de Nicopolis. Les troupes françaises et la population grecque de la ville de Preveza (Épire), possession française depuis le traité de Campo-Formio, sont massacrées par Ali Pacha de Janina.
    • La température le 7 février 1818 était d'environ -1 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: betrokken mist. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1818: Source: Wikipedia
      • 2 janvier » création de l’Institution of Civil Engineers.
      • 10 mars » promulgation de la loi Gouvion-Saint-Cyr.
      • 5 avril » victoire de l'Armée des Andes à la bataille de Maipú, assurant l'indépendance du Chili.
      • 11 mai » |Jean-Baptiste Jules Bernadotte est couronné roi de Suède sous le nom de Charles XIV de Suède.
      • 7 septembre » Jean-Baptiste Bernadotte est couronné roi de Norvège.
      • 29 septembre » ouverture du congrès d'Aix-la-Chapelle qui aboutit au troisième traité d'Aix-la-Chapelle.
    • La température le 10 février 1852 était d'environ 1,5 °C. Il y avait 0.2 mm de précipitation. Le taux d'humidité relative était de 68%. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Du 1 novembre 1849 au 19 avril 1853 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke I avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1852: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
      • 17 janvier » signature de la convention de Sand River entre le Royaume-Uni de Grande-Bretagne et d'Irlande et la République sud-africaine du Transvaal.
      • 22 janvier » la famille d'Orléans est bannie de France.
      • 23 janvier » décret de confiscation de la maison d'Orléans par Louis-Napoléon Bonaparte.
      • 31 mai » accord de San Nicolás, peu après la bataille de Caseros, qui conduit à l'élaboration de la Constitution argentine de 1853.
      • 21 août » destruction de Fort Selkirk par les Tlingits.
      • 2 décembre » proclamation du Second Empire par le président Louis-Napoléon Bonaparte qui devient empereur sous le nom de Napoléon III.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Hemrica

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hemrica.
    • Afficher des informations sur Hemrica sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hemrica.

    La publication Arbre généalogique Helemigh a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Bert Hemrika, "Arbre généalogique Helemigh", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helemigh/I364.php : consultée 24 juin 2024), "Akke Jans Hemrica (1798-1852)".