Familienstammbaum Helemigh » Akke Jans Hemrica (1798-1852)

Persönliche Daten Akke Jans Hemrica 


Familie von Akke Jans Hemrica

Sie ist verheiratet mit Sake Hendriks van Akker.

Sie haben geheiratet am 7. Februar 1818 in Bergummerdam, sie war 19 Jahre alt.

Ik heb een kopie van de huwelijksakte: Sake is arbeider en woont in Bergum. Zijn moeder leeft nog en woont in Bergum. Sake heeft voldaan aan de Nationale Militie. Akke is zonder beroep en woont in Garijp. Haar ouders leven nog en wonen in Garijp. Haar vader is winkelier.De afkondigingen waren zonder oppositie op de vierde zondag van januari en op de eerste zondag van februari voor het Grietenijhuis. Telkens om 12 uur.
Getuigen: Thomas Temmes Hoekstra, 60 en timmerman/ Andries Egberts Zijlstra, 38 en koopman/ Sijmon Wigertjes de Vries, 46 en slagter/ Popke Popkes Vriezema, 48 en executair.
De moeder van de bruidegom tekent niet, want zij heeft nooit leren schrijven. Akke tekent als Hemrika.

Notizen bei Akke Jans Hemrica

In april 1847 is er een schrijven over onderstand van Akke Jans Hemrica (nr22). In januari 1851 is er een schrijven over opname van haar in een bedelinrichting in Garijp (nr 13). (Ingekomen stukken Tietjerksteradeel) Ik ben in het archief van Bergum geweest, waar de archivaris, de heer Schelte de Beer een schat aan informatie voor mij had, o.a. over Akke Jans.

Op een inlichtingen formulier is op 14 april 1847 ingevuld dat ze weduwe is van Sake, die schipper was. Er staat ook dat Sake haar al in 1824 te Visvliet in Groningerland had verlaten. De geboorte- en huwelijksdatum worden bij benadering opgegeven. Het geloof is gereformeerd en de kerk van haar doop is onbekend. Er staat dat ze nergens 4 achtereenvolgende jaren heeft gewoond. De juiste ouders zijn ingevuld, maar Hemrica staat als Hemmerka. Het is een inlichtingenformulier omtrent "den behoeftigen Akke Jans Hemmerka, domicilie van onderstand (armoede) hebbende te Garijp". Bij laatste woonplaats staat: altijd reizende. Er zijn bij haar geen papieren gevonden. Door de burgemeester ondertekend.

In januari 1851 komt er van de gemeente Zwolle een declaratie binnen voor transportkosten voor Akke Jans Hemrika . Zij was veroordeeld voor bedelarij en moest overgebracht worden naar de kolonie Ommerschans. Wegens "ongesteldheid" volgens het bijgevoegde geneeskundige attest, was ze niet in staat te voet daarheen te reizen. Het gaat om een bedrag van f.5,40. Zwolle stuurt dit naar de grietman van Bergummerdam, omdat Akke daar domicilie van onderstand heeft. De arts verklaart dat Akke Jans Hemmerika niet in staat is te voet te reizen. Op 31-12-1850 wordt Akke in een wagen met twee paarden bespannen, bezorgd in Ommeschans.

Bijgevoegd is een inlichtingenformulier, ondertekend door de burgemeester van Zwolle op 31-12-1850.Haar naam is nu Hemmerika. De geboorteplaats is nog steeds Garijp en als leeftijd staat er 48. Op het formulier van 1847 stond 47....De doopkerk was de gereformeerde kerk te Garijp. Het trouwjaar is nu 1820, dat was in het vorige formulier 1819. Er staat dat ze altijd in Bergummerdaam heeft gewoond. Als moeder staat nu Ytje Willekes Boonstra.

Bij dit alles vraag je je af, waarom niemand van de familie haar hielp? Twee jaar later overlijdt ze..

Wil Schackmann was zo vriendelijk naar haar in het archief van Assen te zoeken. Ze bleek in Ommerschans ingeschreven te staan als Himmeriks. Het geboortejaar klopte niet, want er stond 1802. Data kloppen vaak niet bij inschrijvingen van bedelaars.

Bron: Drents archief, toegang 0137.01 (archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans), inv.nr. 435.

Ze is gereformeerd en op 31-12-1850 uit Zwolle gekomen. Lengte: 1.6 / aangezigt: ovaal / kleur haar : blond / oogen: blaauw / neus : krom / mond : ordinair / kin : rond / merkbare teekenen : mismaakt gezigt. Akke heeft domicilie van onderstand in Bergum en gaat op 21-7-1851 naar Veenhuizen en wordt daar ontslagen op 23-7-1851. Het kan ook 27 of 29 juli zijn geweest, maar dat is door de doorhalingen niet te lezen. Een half jaar later overlijdt ze.

Een fraaie beschrijving: een ordinaire mond, een kromme neus en een mismaakt gezicht!

De heer Schelte de Beer meldde nog op17-1-2008 dat Akke niet in het bevolkingsregister van Tietjerksteradeel voor komt. Haar moeder overlijdt in 1849 en het eerste bevolkingsregister is van 1849. Daarin staat de moeder niet vermeld en zo weten we ook niet of Akke bij haar moeder inwoonde.Wel komt haar broer Sytze Jans in 1849 voor. Die gegevens zet ik bij zijn gezin.

Het register van ingekomen en uitgegane missives van het Armbestuur van Bergum brengt wat licht in de duisternis. De armvoogd Haisma van Bergum verzoekt in een brief van 29-2-1848 het gemeentebestuur het volgende: "Bij dezen hebben wij de eer UEd, Achtb. te doen toekomen eene som van fl. 16,90, met verzoek dit bedrag aan het gemeentebestuur van Nieuwleusen te willen overmaken tot voldoening van de doorhetselve ten behoeve van Akke Jans Hemrica verstrekte onderhoudskosten volgens bijgaande declaratie die wij gequiteerd terug verwachten."

Dus is Akke op haar zwerftochten in Nieuwleusen geweest en hebben ze daar geld aan haar moeten besteden ( armenzorg) en dat declareren ze bij Bergum, waar ze vandaan komt.Nieuwleusen is niet ver van Zwolle (Overijssel), waar ze in 1850 wordt opgepakt.Had ze daar familie??

In het brievenboek van het armbestuur is ook een brief van de heer Haisma van 5-6-1851 aan de gemeente. "dat de persone van Akke Jans Hemrika op onze kosten, doch zoveel mogelijk op de minst kostbare wijze naar herwaarts kan worden vervoerd." (In juli 1851 gaat ze van Ommerschans naar Veenhuizen)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Akke Jans Hemrica?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Akke Jans Hemrica

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Akke Jans Hemrica

Trijntje Jans
1723-????

Akke Jans Hemrica
1798-1852

1818

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 11. November 1798 war um die 12,0 °C. Es gab 114 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1798: Quelle: Wikipedia
      • 9. Januar » Das Prachtschiff des venezianischen Dogen, der Bucintoro, wird von Soldaten Napoléons völlig zerstört, die den Wert des aufgetragenen Blattgolds überschätzen.
      • 12. April » In Aarau konstituiert sich auf französischen Druck die Helvetische Republik an der Stelle der Alten Eidgenossenschaft. Die durch Revolutionsexport entstandene französische Tochterrepublik existiert bis 1803.
      • 15. April » Die Republik Genf verliert ihre Unabhängigkeit durch Annexion. Als Département du Léman wird sie von Frankreich beim zweiten Versuch nach 1792 gewaltsam einverleibt.
      • 2. Juli » Im Verlauf der Ägyptischen Expedition wird die Hafenstadt Alexandria von der Armee Napoleon Bonapartes eingenommen.
      • 7. Juli » Zwischen den USA und Frankreich bricht der Quasi-Krieg aus.
      • 14. Juli » In Eisleben wird auf Veranlassung der kurfürstlich sächsischen Regierung eine Bergschule gegründet
    • Die Temperatur am 9. Dezember 1798 war um die -2 °C. Der Wind kam überwiegend aus Osten. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1798: Quelle: Wikipedia
      • 9. Januar » Das Prachtschiff des venezianischen Dogen, der Bucintoro, wird von Soldaten Napoléons völlig zerstört, die den Wert des aufgetragenen Blattgolds überschätzen.
      • 15. Februar » In Rom wird die erste Römische Republik ausgerufen, eine französische Tochterrepublik auf dem Territorium des Kirchenstaats.
      • 17. März » Die Niederländische Ostindien-Kompanie, eines der größten Handelsunternehmen seiner Zeit, wird nach 196-jährigem Bestehen aufgelöst.
      • 11. Mai » In der Zeit der Französischen Revolution unterstützt das Direktoriumsmitglied Louis-Marie de La Révellière-Lépeaux den unblutigen Staatsstreich vom 22. Floreal VI, der sich gegen die Jakobiner richtet.
      • 25. Juli » Uraufführung der Oper L'Hôtellerie portugaise von Luigi Cherubini am Théâtre Feydeau in Paris.
      • 10. September » Eine spanische Flottille wird vor Britisch-Honduras in der Schlacht von St. George’s Caye mit Unterstützung der Royal Navy von britischen Siedlern besiegt. In der Folge unterbleiben weitere Versuche Spaniens, das Gebiet in seinen Machtbereich zurückzuholen.
    • Die Temperatur am 7. Februar 1818 war um die -1 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken mist. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1818: Quelle: Wikipedia
      • 1. März » Mit der Ouvertüre im italienischen Stil wird in Wien erstmals ein Werk Franz Schuberts aufgeführt.
      • 5. April » Mit der Niederlage in der Schlacht von Maipú gegen kreolische Patrioten unter der Führung von José de San Martín und Bernardo O’Higgins endet die spanische Herrschaft in Chile.
      • 11. Mai » In Stockholm wird KarlXIV. Johann zum schwedischen König gekrönt. Der frühere Marschall von Frankreich begründet das Königshaus Bernadotte.
      • 3. August » Die russische Rurik-Expedition geht nach drei Jahren ohne die erhoffte Entdeckung der Nordwestpassage, aber mit einer ganzen Reihe anderer Entdeckungen und Forschungsmaterialien im Gepäck zu Ende. Der Expeditionsteilnehmer Adelbert von Chamisso verarbeitet seine Erfahrungen später in seinem Werk Reise um die Welt in den Jahren 1815–1818.
      • 15. November » Durch die Aufnahme Frankreichs entsteht aus der Heiligen Allianz die Pentarchie der europäischen Großmächte Russland, Großbritannien, Österreich, Preußen und Frankreich. Sie wird auf dem Aachener Kongress deklariert.
      • 21. November » Der Aachener Kongress endet mit einer Deklaration der fünf europäischen Großmächte Frankreich, Großbritannien, Österreich, Preußen und Russland. Der Monarchenkongress verkündet darin die Solidarität der Teilnehmer zur Gewährleistung der Ruhe, des Glaubens und der Sittlichkeit.
    • Die Temperatur am 10. Februar 1852 war um die 1,5 °C. Es gab 0.2 mm Niederschlag. Die relative Luftfeuchtigkeit war 68%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1852: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 2. Februar » Der Priester Martin Merino y Gomez versucht, Königin Isabella von Spanien zu ermorden. Sein Dolch fügt ihr jedoch keine ernsthaften Verletzungen zu.
      • 26. Februar » Der Truppentransporter Birkenhead der Royal Navy sinkt vor Südafrika. Nur 193 der 643 Menschen an Bord überleben. Bei der Katastrophe wird statt des bisher gebräuchlichen Rufes Jeder für sich! erstmals der Ruf Frauen und Kinder zuerst! verwendet.
      • 29. April » In Großbritannien erscheint der 15.000 Wörter umfassende Thesaurus von Peter Mark Roget, der aufgrund hoher Nachfrage in der Folge rasch Neuauflagen erhält.
      • 11. Mai » Das Arboretum in Nottingham wird eröffnet.
      • 7. Dezember » In einer Festung bei Mantua werden Enrico Tazzoli, Carlo Poma und drei weitere Mitglieder des in der Zeit des Risorgimento in Mantua agierenden Befreiungsausschusses nach ihrer Festnahme und Verurteilung von den Österreichern hingerichtet.
      • 8. Dezember » Das Lustspiel Die Journalisten, von Gustav Freytag, wird in Breslau uraufgeführt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Hemrica

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hemrica.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hemrica.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hemrica (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Helemigh-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Bert Hemrika, "Familienstammbaum Helemigh", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helemigh/I364.php : abgerufen 25. September 2024), "Akke Jans Hemrica (1798-1852)".