Arbre généalogique Van Kooten » Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet (1782-1846)

Données personnelles Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet 


Famille de Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet

Il est marié avec Alida Elisabeth Koppelman.

Ils se sont mariés le 24 septembre 1810 à Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, il avait 27 ans.


Enfant(s):

  1. Marritje van Vliet  1819-???? 


Notes par Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet

 

De Maatschappij van Weldadigheid heeft een even unieke als kleurrijke historie: de bevlogen generaal Johannes van den Bosch start in 1818, geheel naar eigen inzicht, een sociaal experiment met de oprichting van een ‘proefkolonie’.

 Nadat Napoleon ons land berooid heeft achtergelaten, leeft 10% van de twee miljoen inwoners van ons land onder de armoedegrens. Een percentage dat in de steden oploopt tot zo’n 50%. De mislukte oogsten van 1816 en 1817 maken het er niet beter op. Nog meer mensen krijgen het heel moeilijk. Onder de welgestelden vindt van den Bosch bijna 15.000 contribuanten die samen goed zijn voor zo’n 40.000 gulden per jaar. Daarnaast stromen nog diverse, soms zeer forse giften binnen. Zo ontstaat er voldoende draagvlak voor de verwezenlijking van het doel: verpauperde landgenoten een nieuwe basis van bestaan bieden binnen de bescherming van de landbouwkoloniën, om vervolgens kansrijk terug te keren in de normale maatschappij. Er wordt voorzien in werk, onderdak, onderwijs en zorg. De kale Drentse zandgronden worden ontgonnen en volgens vaste patronen paden en lanen aangelegd. Hieraan liggen op vaste afstand van elkaar de karakteristieke koloniewoningen, met daartussen faciliterende gebouwen die met elkaar een duidelijke hiërarchie en structuur laten zien. De grond wordt bewerkt, bossen aangeplant en er ontstaat een uniek leefgebied op de eerst zo woeste gronden.

Hoeve 11 Frederiksoord   2  ,

 

Vanaf eind 1819 vestigen de eerste bewoners zich in Frederiksoord-2 (zie ook deze pagina op de site). Onderstaande staatje komt uit de Star augustus 1822, een bijlage bij het jaarverslag over 1821, en geeft hun oogstresultaten over het jaar 1821. Bij de Maatschappij van Weldadigheid liep die tijd een boekjaar tot 1 april, dus dit betreft de periode 1 april 1821-1 april 1822.
Van de gewassen op hun landje mochten de kolonisten eerst zelf eten, maar de bedoeling was dat ze zo veel overhielden dat ze daarmee de jaarlijkse landhuur à 50 gulden konden bekostigen (boek blz. 41 ev). Uit de lijst mag duidelijk zijn dat er niet veel waren die dat nu al voor elkaar krijgen.


De individueel toebedeelde percelen van 3 hectare bleken in de praktijk te klein om rendabel te kunnen produceren. Hiermee deed de schaalvergroting zijn intrede en werden hier en daar de keuterboeren bedoeninkjes samengevoegd tot grotere boerderijen zoals de hoeves Koning Willem III in Frederiksoord en Prinses Marianne in Wilhelminaoord. In deze periode zijn de arme en onbruikbare landbouwgronden in Boschoord bebost. Het is voorafgaand aan deze periode van ommekeer, dat de gestichten Veenhuizen en Ommerschans door de regering overgenomen worden en getransformeerd tot penitentiaire inrichtingen.
Hendrik van Vliet
is een april 1820 aangekomen Amsterdamse kolonist. Hij is getrouwd met Alida Elisabeth Koppelman en ze komen tot het respectabele aantal van negen kinderen, vijf geboren in Amsterdam en vier in Frederiksoord, maar er overlijden er twee op de kolonie.
Hendrik toont over sterke vadergevoelens te beschikken tijdens een zitting van de Raad van Policie in oktober 1826. Voor de Raad geroepen wordt:
'Hendrik van Vliet, oud 44 jaren, kolonist in kol no 1, uit hoofde dezelve op den 16 dezer, den jongeling Jurrien Maatje van dezelfde kolonie geslagen en mishandeld zoude hebben.'
Voor het kolonistengezin Maatje zie hoeve 37. Genoemde Jurrien is dan 16 jaar.
Als Hendrik wordt ondervraagd kan hij uitleggen wat de achtergronden waren:
'Hendrik van Vliet had in drift Jurrien Maatje in handen genomen en geslagen, omdat deze zijn zoontje, volgens zijn zeggen, op eene verregaande wijze mishandeld had. Dit had hij niet kunnen aanzien, doch nu was hem de drift meester geworden.'
Maar dat kan hem niet vrijpleiten, want door de Raad wordt in overweging genomen:

'De noodzakelijkheid, dat alle vegterijen en oneenigheden in de kolonien, zoo veel mogelijk geweerd, en zo die éénmaal plaats hebben gehad, mede ten voorbeelde van anderen, gestraft worden.'
En Hendrik van Vliet wordt 'voor vier etmaal gecondemneerd in de koloniale cachot'.
In 1833 gaat het gezin met ontslag, vermoedelijk keren ze terug naar Amsterdam.
Vermoedelijk valt dit samen met de ombouw van de complexen nabij Veenhuizen tot strafkampen, waarbij het uitschot van Nederland uit de maatschappij gehaald werd om te worden heropgevoed.
In 1934 vond er een statutenwijziging plaats bij de Maatschappij voor Weldadigheid,, waardoor er geen nieuwe gezinnen werden opgenomen in de koloniën. De lonen in de steden lagen hoger en het rijk en de gemeenten namen de sociale zorg op zich. Hierdoor is het accent van de activiteiten van de Maatschappij meer een meer verschoven naar het beheer van grond en gebouwen. De schaalvergroting in de landbouw zette door en de bestaande landbouwbedrijven ontwikkelden zich tot ‘normale’ pachtbedrijven zoals er nu nog steeds een aantal van zijn.
Wellicht een reden terug te keren naar Amsterdam. De oudst inwonende zoon Anthonie blijft echter achter en gaat in regio Steenwijkerwold wonen.

 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik van Vliet

IJsak Leduck
1731-1757
Marritje
1734-1800

Hendrik van Vliet
1782-1846

1810

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 22 décembre 1782 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1782: Source: Wikipedia
    • 4 février » prise du fort Saint-Philippe-Mahon, par Louis de Crillon. Le roi d'Espagne Charles III, pour le récompenser de ce glorieux succès et de la conduite qu'il avait tenue au siège de Gibraltar, le créa duc de Mahon.
    • 8 mars » massacre de Gnadenhütten pendant la guerre d'indépendance des États-Unis.
    • 3 avril » seconde bataille pour Gondelour.
    • 6 avril » exécution du roi de Thaïlande Taksin.
    • 7 avril » le général Chakri est couronné roi de Thaïlande sous le nom de Rama I.
    • 9 avril » début de la bataille des Saintes dans le cadre de la guerre d'indépendance des États-Unis.
  • La température le 24 septembre 1810 était d'environ 17,0 °C. Il y avait 22 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du au nord. Caractérisation du temps: half bewolkt regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1810: Source: Wikipedia
    • 1 février » le maréchal Soult s'empare de Séville.
    • 15 février » en France, après le rétablissement de la censure le 5, le nombre des imprimeries autorisées est limité par décret.
    • 13 juillet » Napoléon I annexe le royaume de Hollande à la France, et le divise en sept départements.
    • 15 septembre » «Grito de Dolores» (Guanajuato), appel à la sédition contre les autorités soumises aux ordres de Joseph Bonaparte en Nouvelle-Espagne.
    • 16 septembre » le Grito de Dolores marque le début de la guerre d'indépendance du Mexique.
    • 18 septembre » première junte nationale de gouvernement au Chili.
  • La température le 18 mars 1846 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1846: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 23 janvier » abolition de l'esclavage en Tunisie.
    • 10 février » victoire britannique à la bataille de Sobraon qui met fin à la première Guerre anglo-sikhe..
    • 25 mai » évasion de Louis-Napoléon Bonaparte du fort de Ham.
    • 22 août » fondation de la Deuxième République fédérale mexicaine.
    • 6 novembre » l'Autriche annexe la ville libre de Cracovie en violation du traité de Vienne.
    • 17 novembre » Pagan Min devient roi de Birmanie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Vliet


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jos van Kooten, "Arbre généalogique Van Kooten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-kooten/I20937.php : consultée 7 juin 2024), "Hendrik "Ook wel gekend als Hendrik van Vleet" van Vliet (1782-1846)".