Stamboom familie Ronnen en aanverwanten » Franciscus Smeets (????-1796)

Données personnelles Franciscus Smeets 


Famille de Franciscus Smeets

Il est marié avec Joanna Catharina Duijsings.

Ils se sont mariés le 1 février 1728 à Berg en Terblijt.


Enfant(s):

  1. Winandus Smeets  1728-????
  2. Anna Maria Smeets  1731-1809
  3. Matthias Smeets  1732-????
  4. Franciscus Smeets  1733-????
  5. Michael Smeets  1736-1806 
  6. Wilhelmus Smeets  1737-????
  7. Wijnandus Smeets  1739-1807 
  8. Johannes Smeets  1741-????
  9. Louis Smeets  1743-1810 
  10. Wilhelmus Smeets  1745-????
  11. Elisabeth Smeets  1748-1751


Notes par Franciscus Smeets

1 april 1753 pachtte Smeets voor 6 jaar de banmolen van Valkenburg. De pachtsom bedroeg 800 gulden Brabants-Maastrichtse koers. Bovendien moest hij kosteloos een aantal hand- en spandiensten verlenen, jaarlijks 624 vaten zuivere rogge leveren aan de rentmeester van de Domeinen,de in de viskorf gevangen vissen en palingen bewaren voor de verpachter en bepaalde onderhoudswerkzaamheden aan gebouwen en molenwerk voor zijn rekening nemen. Tot onderpand stelde hij zijn beide woningen en landerijen in Valkenburg en Houthem. In 1758 werd het pachtcontract voor 6 jaar verlengd onder dezelfde voorwaarden als in de eerste overeenkomst. Na afloop ervan werd de huur stilzwijgend verlengd, tot in 1768 de eigenaren van de molen met iemand anders een gunstiger overeenkomst konden afsluiten. Franciscus gaf te kennen geen contract onder nieuwe voorwaarden te accepteren en vroeg aan zijn verpachtster LudovicaAlbertine Reinich, weduwe van Quirijn Collard, nog een jaar op de molente mogen blijven. Via Notaris J. Guichard uit Maastricht liet ze wetendaartoe bereid te zijn. Smeets mocht blijven 101 1 april 1769 mits hij over dat jaar 300 gulden meer huur betaalde wegens "interessen vanhetgeen door den molenaar had moeten betaald worden wegens het lopende werk zedert den jaare 1753". Zijn antwoord op 9 februari 1768 luidde kort en bondig dat hij niet van plan was een contract aan te gaan voor één jaar, maar alleen voor 6 jaren. Op 4 juni werd de banmolen voor 24jaren verpacht aan Arnoldus Quaedvlieg en zijn echtgenote Anna BarbaraDouven. Dit echtpaar had al vanaf 1763 de molen van Geulhem in eeuwigdurende erfpacht.

Tot begin 1777 bleef hij in Valkenburg wonen. In oktober van dat jaarblijkt hij woonachtig te zijn in Sibbe, in de heerlijkheid van Oud-Valkenburg, waar hij vermoedelijk zijn intrek had genomen bij zijn ongehuwde zoon Johannes. Zijn eigen woonhuis verhuurde hij op 6 januari 1777voor 32 gulden per jaar aan Maria Hendrix, weduwe van Nicolaus Hollanders. Voorheen was het verhuurd geweest aan Johannes Winthaagen. In 1781 was Smeets weer inwoner van Valkenburg. Hij besloot toen zijn goederen te verdelen onder zijn kinderen en kleinkinderen, mits iedere erfgenaam hem een jaarlijks pensioen uitkeerde. Eerst werden hij en schepen David Samuel Simond benoemd tot voogden over de nog minderjarige kinderen van zijn overleden zonen Francis en winand. Daarna volgde op 12februari de verdeling van de goederen zoals die waren opgenomen door de gezworen landmeter Francis Frissen. Tien dagen later gaf de schepenbank van Valkenburg zijn fiat aan een en ander.


Franciscus Smeets overleed kort na de inlijving van onze streken bij de Franse Republiek.

Hij steirf in de leeftijd van 104 jaar, voorzien van de laatste sacramenten. Tot in 1942 werd in de Sint Nicolaas en Barbara kerk te Valkenburg op die dag een jaargetijde ghouden met orgel en zang voor zijn zielenrust en daags erna voor zijn echtgenote die hem in 1764 in de doodwas voorgegaan.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Franciscus Smeets?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Franciscus Smeets

Franciscus Smeets
????-1796

1728
Louis Smeets
1743-1810

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 1 février 1728 était d'environ 4,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1728: Source: Wikipedia
    • 25 septembre » Jean-Baptiste Chardin est admis à l’Académie royale de peinture et de sculpture en tant que peintre de natures mortes.
  • La température le 4 février 1796 était d'environ 1,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1796: Source: Wikipedia
    • 29 février » proclamation du traité de Jay.
    • 18 mars » en France, ce 28 ventôse, l'assignat qui a perdu toute sa valeur est remplacé par un autre papier monnaie, le mandat territorial qui subit en un an le même sort que l'assignat.
    • 23 mars » bataille de La Guyonnière et arrestation du général François-Athanase de Charette de La Contrie, mettant fin à la guerre de Vendée.
    • 3 septembre » Bataille de Wurtzbourg (guerre de la Première Coalition).
    • 4 septembre » combat de Rovereto, opposant l'Armée d'Italie, commandée par Napoléon Bonaparte, aux forces autrichiennes de Paul Davidovitch.
    • 8 septembre » bataille de Bassano. Victoire des Français face aux Autrichiens.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Smeets

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Smeets.
  • Afficher des informations sur Smeets sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Smeets.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J.A.M.G. Ronnen, "Stamboom familie Ronnen en aanverwanten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-ronnen-en-aanverwanten/I104784.php : consultée 21 mai 2024), "Franciscus Smeets (????-1796)".