Arbre généalogique Holman » Jan Dirck Meeus Crommen (1462-1535)

Données personnelles Jan Dirck Meeus Crommen 


Famille de Jan Dirck Meeus Crommen

Il est marié avec Kathelijn Henrick Thomas van de Venne.

Ils se sont mariés en l'an 1490 à Oirschot, il avait 28 ans.


Enfant(s):

  1. Peter Jan Dircx Crommen  ± 1505-1570


Notes par Jan Dirck Meeus Crommen

Naam vaak Crommen. Woont herdgang Aerle.

============================================
BP 1241 (Oirschot) okt 1471 – sept 1472 folio 378r
Dirck Henrick Sijmonss
Jorden die Becker
Jan Dirx Crom
Peter Henrick Willem Eelkens

============================================
BP 1266 (Oirschot) okt 1497 – sept 1498 folio 278r
Jan zoon van Dirck Meeuss en van Agnes Andries Claes de Mollener
Ghijsbert natuurlijke zoon wijlen Heer Henrick Hoechneven, priester en zijn broer Jan

=================083====================
Jan Dirck Crommen (=Jan Dirck Meeus Crommen, JT), verder Peter Bartholomeus Crommen, Marcelis Weijlaerts als man van Heijlwich dochter van genoemde Bartholomeus, Goijaert Goijaerts van den Hovel als man van Henrick dochter ook van genoemde Bartholomeus Crommen, Cornelis Henrick Scomakers als man van Gielis dochter van Katherijn Meeus Crommen, Henrick Gijsbrechts van der Achter als voogd over de kinderen van Jan Gijben van der Achter, waarbij genoemde Cornelis Henrick Scomakers optreedt voor Rutger en Dimphna zijn zusters (zijn hier schoonzusters, JT) wettige kinderen van Katarijn Meeus Crommen verwekt bij Reijnier van Baest, verder nog Wouter Peter Jan Gerits (van der Lulsdonk, JT) als man van Agnees dochter van Margriet Dirck Crommen, hebben samen een deling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd na de dood van Henrick de Crom.
Genoemde Wouter Peter Jan Gerits van der Lulsdonk als echtgenoot krijgt een akker gelegen in herdgang Aerle, genoemd de Langenakker met een daarbij gelegen eeuwsel, b.p. Jan Dirck Meeus en meer anderen, Peter Woutersen meer anderen, genoemde Wouter, de gemeenschappelijke straat. Laste hieruit zijn de grondchijns en men moet overpad verlenen aan anderen en zorgen voor de waterloop etc. Wouter doet afstand van alle aanspraken op eenperceel genoemd de Reeckbeemd en nog inzake andere erven die ze met elkaar zullen delen. Actum als boven (de rest van de erfgenamen wordt verderniet genoemd in de deling, maar mogelijk dat deze Wouter hiermee alleenis afgedeeld en dat de rest van het bezit dus samen naar de overige familieleden gaat, JT)
Sch. v. O. d.d.: 8-4-1521

==================100=======================
Cornelis zoon wijlen Henrick Scomekers voor hemzelf handelend en ook voor Lamberten en Aerden, gebroeders en wettige kinderen van wijlen Jan Gijsbrecht Zwevers, verkoopt hierbij zijn erfrecht en dat van die genoemde kinderen inzake een bepaalde aanplant die groeit op de gemeijnte van Oirschot in herdgang Aerle, grenzend aan de grond van de kinderen van wijlen Jan Dircks Crommen, genoemd dat Nuewe Roth. Hij verkoopt deze aanplant nuaan de wettige kinderen van wijlen genoemde Jan Dircks Crommen die dat mogen behouden en gebruiken en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 16 februari 1540, getuigen Laeck en Daem.

==================224=======================
Jan en Peter, gebroeders en wettige kinderen van wijlen Jan Dirck Crommen, waarbij deze Peter voor zichzelf optreedt en ook als gemachtigde van Joesten zoon wijlen Dirck zoon wijlen genoemde Jan Dirck Scrommen, verderJan zoon wijlen Jan Peters als man van Agneesen dochter wijlen genoemde Jan Dirk Scrommen, nog Ijken wettige dochter van wijlen genoemde Jan Dirck Scrommen met Dirck Dielissen als haar voogd, en verder nog Anna wettige dochter van wijlen genoemde Jan Dirck Crommen met Gijsbrecht Peters als haar voogd, verwekt bij wijlen genoemde Jan Dirck Crommen en bij wijlen Katalijnen zijn vrouw, dochter van wijlen Henrick van de Ven, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze van hun ouders hebbengeerfd.
Genoemde Jan krijgt een stuk land nu weiland zijnde, genoemd het Nuwe Roth, meer dan 3 lopenzaad groot, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Wouter Peter Gerarts, Cornelis Scomekers cum suis, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij het derde deel van de helft van een beemd, die onafgemaakt is, genoemd de Spijkersbunder, met recht van overpad over de andere helft van die beemd, die nu eigendom is van Gerard van Best, cum suis, welke helft nog onverdeeld is gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Gerart van Best cum suis, Peter Scomekers en meer anderen, Jan Daniels, Peter Jan Corstens en meer anderen. Hieruit moeten jaarlijks de grondchijnsen worden betaald en aan genoemde Peter eenmalig 16 gulden per a.s. St. Jansdag.
Genoemde Peter Scrommen krijgt een weiland genoemd die Hage, met recht van overpad door een pad aldaar en over meer andere percelen, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Marten Verheijen, Peter Meeus Crommen, de kinderen van Willem Zuetericks, de kinderen van Henrick van de Maerselaeren meer anderen. Er moet recht van overpad worden gegeven aan diegenen die daar recht op hebben. Verder krijgt hij een akker genoemd de Langen Akker, iets minder dan twee lopenzaad groot, met recht van overpad door een pad en over andere percelen aldaar, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Daniels, Baet Houbraeckens, Wouter Peter Gerits, de weduwe en kinderen van Gijsbrecht Daniels. Er moet recht van overpad worden verleend aan diegenen die daar recht op hebben. Verder moet er grondchijns worden betaald en nog een jaarlijkse rente van 3 stuivers aan de heren van Der Donck. Verder krijgt Peter een bedrag van 16 gulden eens van Jan zijn broer die dat op onderpand van diens erfdeel zal betalen.
Genoemde Peter Scrommen krijgt ten behoeve van zijn neef Joesten de helft van een akker genoemd de Groot Ekker, met recht van overpad over het perceel van Lisbeth weduwe en kinderen van Daniel Danielsssn. en over meer andere percelen, nog onverdeeld zijnde gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Katalijn weduwe en kinderen van Peter Gijben, Baet weduwe en kinderen van Henrick van de Maerselaer, Jan Daniels en meer anderen, Cornelis Daniels en diens kinderen en meer anderen. Ook krijgt hij de helft van een beemd genoemd die Verdonck, nog onverdeeld zijnde gelegen te Oirschot herdgang Straten, b.p. genoemde Jan, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks de helft van de grondchijns worden betaald, nog de helft van 16 lopen rogge per jaar aan een persoon in de stad Grave. Verder moet de vermelde akker een voetpad instandhouden volgens oud gebruik.Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van anderhalve gulden die nu worden betaald door de bezitters van een erf dat eerder van Wouter Colen was. Verder krijgt hij een bedrag van 16 gulden eens dat genoemde Jan zoonwijlen Jan Peters uit zijn kindsdeel zal betalen per a.s. St. Jansdag. Verder krijgt hij nog 10 gulden eens van Ijken en Anna ook uit hun erfdelen en ook per a.s. St. Jansdag.
Jan Jan Peters krijgt in zijn hoedanigheid de helft van de Groot Akkeren de helft van de Verdonck zoals in de voorgaande akte is vermeld en ook met de helft van de jaarlijkse verplichtingen daarop. Hij verklaart dat hij eerder volledig voldaan is qua geld voor zijn kindsdeel. Verder moet hij 16 gulden betalen zoals is vermeld in de voorgaande akte.
Ijken en Annen krijgen samen een huis, schuur, bakhuis, grond, tuin, etc. iets minder dan 7 lopenzaad groot, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Katalijn weduwe van Peter Gijben en haar kinderen, Joirdaen van der Vloet, de gemeenschappelijke straat en meer anderen. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald, Oirschotse maat en in Oirschot te leveren aan de tafel van de H. Geest in Den Bosch. Verder moeten ze 20 gulden eens betalen, de helft aan hun neef Joest en de andere helft als gemeenschappelijke schuld en wel tussen nu en a.s. St. Jansdag.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestandte zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 10 mei 1540, getuigen Ardt enVos.

==================225=======================
Eerder heeft in het jaar 1521 op 13 juni destijds wijlen Jan Dirck MeeusCrommen aan zijn zoon Jan die de helft van een huis overgedragen met tuin en grond etc., gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Peter Meeus, Jan Daniels conform de brief van Oirschot daarvan. Omdat Jan zijn beklag heeft gedaan dat hij niet voldoende zekerheid in deze brief heeft zijn nuvoor ons schepenen verschenen Peter zoon wijlen Jan Dircks Crommen voor hemzelf handelend en ook vanwege Joesten zoon wijlen Dirck Jan Crommen, verder Jan zoon wijlen Jan Peters als wettige man van Agneesen wettige dochter van genoemde Jan Dirck Scrommen, verder nog IJken en Annen gezustersen wettige dochters van wijlen genoemde Jan Dirck Crommen en hebben beloofd aan genoemde Jan zoon wijlen Jan Dirck Meeus Crommen dat zij hem voorde 5 zesde delen van de helft van het huis etc. van hiervoor, hem zullenvrijwaren voor alle niet vermelde lasten in de brief daarover.
Datum 10 mei 1540, getuigen Ardt enVos.

==================382=======================
Eerder heeft Jan zoon wijlen Wouter Thomas van den Ven voor schout en schepenen van de plaats Gestel bij Eindhoven, aanspraken gesteld tegenover Jan en Peter, gebroeders en wettige kinderen van wijlen Jan Dircks Crommen verwekt bij deze Jan en bij wijlen Katalijn zijn vrouw, wettige dochter van wijlen Henrick van de Ven en wel inzake een bepaald deel van een hoeve gelegen in de gemeente Strijp die eigendom is van diverse personenen afkomstig is van Elsabeth van den Ven zoals ze verklaarden. Daarom zijn nu voor ons schepenen verschenen deze Jan en Peter, verder Jan zoon wijlen Jan Peters als man van Agnesen wettige dochter van genoemde Jan Dirck Crommen en Katalijn, en nog IJken ook dochter van deze Jan en Katalijn met Dirck Dielissen als haar voogd, voor haarzelf optredend en ook haar zuster Annen, en hebben daarom beloofd om alle kosten en schades te zullen betalen die deze Jan en Peter Crommen zullen kunnen lijden terzake van deze kwestie nu of in de toekomst en wel ieder daarvan het deel waarvoor ze in dat bezit rechten hebben.
Datum 4 november 1541, getuigen Aerten Lenaert.
In marge : Wordt gegeven aan Jan en Peter.

==================206=======================
Wouter zoon wijlen Thomas Henricks van den Ven onze collega schepen heeft als schuldenaar beloofd om aan Jan, Peter, Ijken en Anna, broers en zusters van wijlen Jan Dirck Crommen en aan Jan Peters als man van Agneese wettige dochter van genoemde Jan Dirck Crommen verwekt bij wijlen Katalijnen dochter van wijlen genoemde Henricks van de Ven, die een bedrag van 16 gulden te zullen gaan betalen vawege het legaat dat wijlen Mechteld van de Ven had vermaakt aan haar moeder Katalijn van hiervoor. Hij zal dat betalen per a.s. Allerheiligendag over een jaar.
Datum 8 oktober 1543, getuigen Huiskens en Sceijntkens.

==================207=======================
Jan en Peter broers en wettige kinderen van wijlen Jan Dircks
Scrommen verwekt bij wijlen Katalijn wettige dochter van wijlen Henricks van de Ven, verder Ijken dochter van genoemde wijlen Jan en Katalijn met haar voogd Dirck Dielisssen,verder Jan Petersoon als man van Agneesen, wettige dochter van
genoemde Jan en Katalijn, en nog Anna wettige dochter van
dezelfde Jan en Katalijn, met haar voogd Dirck Dielissen, hebben verklaard dat Wouter zoon wijlen Thomas Henricks van de Ven onze collega schepen, voor zichzelf handelend en ook voor zijn broer Adriaen, hen heeft voldaan inzake het bedrag van 16 gulden eens conform bepaalde schepenbrieven van Den Bosch, Eindhoven en Oirschot waarin melding wordt gemaakt van een rente van 3 gulden per jaar en anderhalve mudde rogge per jaar die door wijlen Mechtelden wettige dochter van genoemde Henricks van de Ven aan deze Katalijn, deze laatste zijnde hun moeder was vermaakt in een testament. Ze geven deze Wouter en Adriaen daarvoor kwijting, waarbij echter wel de schuldbrief van hiervoor van 16 gulden blijft gehandhaafd.
Datum 8 oktober 1543, getuigen Huiskens en Sceijntkens.

==================208=======================
Jan en Peter, broers en wettige kinderen van wijlen Jans Crommen verwektbij wijlen Katalijnen dochter van wijlen Henricks van de Ven, verder Ijken en Anna, gezusters en wettige kinderen van genoemde Jan en Katalijn met hun voogd Dirck Dielisssen, verder Jan Peters als man van Agnesen, wettige dochter van genoemde Jan en Katalijn, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt van de volgende pachten en rentes die door hun moeder aan hen waren vermaakt en nagelaten door hun tante Mechteld.
Bij deze verdeling krijgt Peter een pacht van een half mudde rogge per jaar te ontvangen uit het bezit van Wouter van der Vloet.
Jan zoon wijlen Jans Scrommen en Jan Peters als echtgenoot krijgen sameneen jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen uit het bezit van Goijaert Henricks van den Maerselaer.
Ijken en Anna krijgen samen een jaarlijkse pacht van een mudderogge te ontvangen uit het bezit van Corstiaen Oemen.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze verdeling altijd gestand te zullen doen en mocht er op iemands deel meer lasten blijken te drukken dannu bekend is, dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 8 oktober 1543, getuigen Huiskens en Sceijntkens.

==================257=======================
Jan Jan Peters als man van Agneeske, verder Corstiaen van Sichem als man van Annen, Adriaen Dircks van der Heijden als man van Ijken, allen dochters van wijlen Jans Crommen, verkopen hierbij de drie delen van het vijfde deel inzake een jaarlijkse rente van 36 stuivers welke rente Henrick Jan Mercks eerder had beloofd aan Goijaerden van den Hovel, aan Adam Weijlaerts ten hunnen behoeve en ten behoeve van Peeter Meeus Crommen, ten behoeve van Cornelis Jan Scomekers en ten behoeve van de kinderen van genoemde wijlen Jan Crommen, steeds vervallend op St. Jansdag van elk jaar op onderpand van een stuk land genoemd dat Bruijnsel, conform een schepenbrief van Oirschot. Ze verkopen dit deel van de rente nu met twee vervallen en een lopende termijn aan Peter Jans Crommen en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 14 mei 1551, getuigen Jan Scoet en Jan Joirdens.

==================258=======================
Jan zoon wijlen Jans Crommen verkoopt hierbij zijn deel inzake een jaarlijkse rente van 36 stuivers uit de voorgaande brief samen met de onbetaalde termijnen daarvan nu aan zijn broer Peter Jans Crommen en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 18 augustus 1551, getuigen Goessen en Peter.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Dirck Meeus Crommen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Dirck Meeus Crommen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jan Dirck Meeus Crommen



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Crommen

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Crommen.
  • Afficher des informations sur Crommen sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Crommen.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jannie van der Zanden, "Arbre généalogique Holman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091629394.php : consultée 21 juin 2024), "Jan Dirck Meeus Crommen (1462-1535)".