Arbre généalogique Dijst » Joseph Dijst (1737-1824)

Données personnelles Joseph Dijst 


Famille de Joseph Dijst

(1) Il est marié avec Alida Joanna van Noord.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 26 juillet 1767 à 's Gravenhage.Source 11

Ils se sont mariés le 9 août 1767 à 's Gravenhage.Source 11


Enfant(s):

  1. Rodolphus Dijst  1774-1779
  2. Petronilla Dijst  1778-1846
  3. Maria Dijst  1780-1788
  4. Rudolphus Dijst  1780-????
  5. Dina Dijst  1782-1851 


(2) Il est marié avec Angenita Kuijper.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 13 avril 1783 à 's Gravenhage.

Ils se sont mariés à l'église le 26 avril 178 à R.K Assendelftstraat 's Gravenhage.Source 12

Ils se sont mariés le 27 avril 1783 à 's Gravenhage.Source 13

Bij zijn huwelijk met Agnieta Kuijper in 1783 heeft Joseph 6 kinderen en Agnieta 3 kinderen. Zij is weduwe van Johannes Picaar.

Transcriptie van de akte tot aanvraag van echtscheiding.
Pro Deo
Volgens acte van den Ed. Agtb Geregte van 's Gravenhage van dato 21 july 1789 mij Notaris
geërhibeert.
No 206
Procuratie ad Lites

Den 25 july 1789 compareerde voor mij Abraham Mosset, Notaris bij den Hove van Holland geadmitteerd in 's Gravenhage residerende ter presentis van de nagenoemde getuijgen Agnita Kuijper getrouwd met Joseph Deijst woonende alhier in den Hage als bij den Edele agtbare Geregte dezer Stad bij opgemelde acte Pro Deo geobtimeert hebben de Venia agendi teegens haaren voornoemde man.

Dewelke verklaarde te constituëeren en magtig te maken de Heer Albertus van den Sanden Procureur voor wel gemelden Ed. Agtbaare Geregte Specialijk tot het waarneemen van zodanige zaak of Proces als zij constituante genoodzaakt werd voor meer gem. Edelen Agtb. Geregte te moeten entameeren als Eijssesse in cas van dit solutie van den band des Huwelijks tusschen haar constituante en haaren voornoemde man . Substeerende daar in te doen en handelen Zoo als naar Stijle en Practijcque gebruijkelijk is en gerequireerd werden zal met belofte van approbatie en ratificatie onder Verband als naar regten.

Aldus gepasseert ter presentie van Adrianus Koppelman en Gerrit Peereboom als Getuijgens.

A. Koppelman dit + merk is gesteld door Agnieta Kuijper getrouwd met Joseph Deijst verklaarende niet te kunnen schrijven.
Peereboom
A. Mosset
Notaris

Le couple a divorcé de 21 juillet 1789 chez 's Gravenhage.Source 14

Oorzaak: Overspel


(3) Il est marié avec Alida Hillebrink.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 2 octobre 1801 à Amsterdam.Source 15

Ils se sont mariés à l'église le 25 octobre 1801 à Amsterdam, Krijtberg.Source 16

Bij de ondertrouwakte wordt vermeld, dat Joseph weduwnaar is van Alida Joanna van Noord. Dat hij gescheiding is van Agnieta Kuijper wordt niet vermeld. Het huwelijks Het kerkelijk huwelijk werd gesloten in de RK kerk de Krijtberg, Singel 448 te Amsterdam. Getuigen bij het kerkelijk huwelijk zijn de weduwe Catharina de Warin en Anna Keijzer.

Enfant(s):

  1. Christina Maria Dijst  1789-1854 


(4) Il est marié avec Maria Charlotta van Soest.

Ils se sont mariés le 6 août 1817 à Amsterdam.Source 17

De namen van zijn ouders worden geschreven als "Ludolf Dijst" en "Maria Amerentia Leenders". Getuigen zijn Hendrik Heijmansz, Aanspreker, oud 70 jaar; Willem Delling zonder beroep, oud 25 jaar; Johannes Bokker, uitdrager oud 22 jaar; Johannes de Bruijn buiten beroep oud 64 jaar. Allen wonende in Amsterdam.

(5) Il est marié avec Anna Cadarina Reinholts.

Ils se sont mariés le 10 mars 1819 à Amsterdam.Source 18

Getuigen zijn Cornelis van Kaamelaar, schoenmaker, 48 jaar; Gerrit Bosch, behanger, 23 jaar; Jacob Kanneman, turfdrager, 60 jaar; Johannes Coebergh, sjouwerman, 46 jaar; allen wonende te Amsterdam. De huwelijksakte is door de bruid niet ondertekend, omdat zij niet kan schrijven. In de huwelijksakte van zijn 5e huwelijk wordt de achternaam van Joseph geschreven als "Deijst". De achternaam van zijn vader wordt echter geschreven als "Dijst". De ambtenaar maakt duidelijk een vergissing met de leeftijd. Hij schrijft in de akte, dat Joseph 22 jaar is in plaats van 82 jaar. De naam van zijn moeder wordt geschreven als "Maria Amerentia Leenders". De tweede voornaam van de bruid wordt geschreven als "Cadarina". Anna Catharina is weduwe van Jan Hendrik Koring, overleden 01-01-1813. Van haar vader wordt niet vermeld, dat hij is overleden, maar "sedert lange jaren absent".
Bij de huwelijksbijlage is een verklaring van onvermogen gevoegd ten name van "Catharina Rijnhout", geboren/gedoopt 6-12-1777, wonende Boomstraat 39 te Amsterdam. Alle andere documenten van de huwelijkse bijlage hebben betrekking op Anna Catharina Reinholst, geboren 09-12-1770. Catharina Reinholst is "vernederlands" in Catharina Rijnhout.

Notes par Joseph Dijst

Joseph Dijst is geboren in 's Gravenhage. Geboorte-/woonadressen in 's Gravenhage zijn niet bekend. Waar Joseph gedoopt is, is niet bekend. Bij zijn 4e huwelijk met Maria Charlotta van Soest op 06-08-1817, moest hij een extract van de doop overleggen. Dit kon hij niet. Joseph weet wel zijn doopdatum en dat hij gedoopt is in een RK Kerk. Welke kerk weet hij niet. Voor het vaststellen van zijn identiteit heeft de Vrederechter op 10 juli 1817 na het horen van vier getuigen, allen buren van Joseph en na overlegging van een in 1801 afgegeven paspoort van ontslag uit het Bataafse leger, heeft de rechter zijn doopdatum zoals Joseph dit opgaf aangenomen. Het paspoort vermeld zij identiteit en zijn functie van fuselier in de bezoldigde guardes van de compagnie van wijlen kapitein M. Bax. Het paspoort is afgegeven door de toenmalige commandant van de guardes, kapitein wijlen Benjamin Roelofswaart.

Het beroep van Joseph Dijst is gedurende zijn leven schoenmaker. Omdat zijn geboorte in de Stad 's Gravenhage niet kon worden vastgesteld, heeft hij op 2 mei 1774 de burgereed van de Stad 's Gravenhage afgelegd. Hierdoor werd hij poorter van de stad 's Gravenhage en maakte voor hem ook de weg vrij om toe te treden tot het schoenmakersgilde. Op 14 augustus 1774 treedt hij toe tot het schoenmakersgilde en werd hij ingeschreven het Boek van Deken en Hoofdmannen van het Schoenmakers-, Looijers- en Leerkopersgilde. Bij de inschrijvingen over de periode medio oktober 1773 tot eind september 1774 staat zij naam onder de opsomming van schoenmakers.

De achternaam werd in die periode voornamelijk geschreven als "Deijst". Een wijze van schrijven dat door de ambtenarij nog lang woerd volgehouden. In 1777 treedt Joseph op als een getuige in een notariële akte. Hoewel de notaris de achternaam van Joseph schrijft als "Deijst", ondertekend Joseph de akte met "Dijst". Dit is het eerste schriftelijke bewijs over de schrijfwijze van de achternaam door 'n Dijst zelf. Bij latere aktes werd de achternaam door de ambtenaar geschreven als "Deijst", terwijl Joseph steeds ondertekende met "Dijst".

Op 25-01-1783 overlijdt Alida van Noord. Joseph heeft dan de zorg voor 6 minderjarige kinderen tot hij in april 1783 hertrouwt met Agenita Kuiper. De Staatscourant van 11-04-1856 en 19-08-1856 heeft als bijlage het volledige grootboek van de voormalige Weeskamer van ’s Gravenhage. Hierin staat het echtpaar Dijst-van Noord met hun kinderen van januari 1783 tot en met april 1783. Hieruit is te concluderen, dat na het overlijden van Alida van Noord één of meerdere minderjarige kinderen zijn ondergebracht in de Weeskamer van 's Gravenhage. In het register van de Weeskamer in de Staatscourant blijkt, dat Alida van Noord erflater is. Op 18 april 1783 wordt de inboedel van de kinderen verkocht en levert een opbrengst op van f. 8,165. Volgens het register is de erfgenaam of ten behoeve van wie de boedel in de weeskamer is opgebracht Rudolphus Dijst. Dit moet zijn Rudolphus Dijst van 1780, kind van Alida en Joseph. In de kolom “Aanmerking” staat, dat het gaat om het moederlijk erfdeel. De overige kinderen zijn Amerentia (=Emerentiana Henrica) gehuwd met Hendrik Tornet, Gerardus Jacobus, Dina en Petronella (=Petronilla Maria), gehuwd met Willem van Horssen hebben hun aandeel ontvangen, terwijl Maria Dijst in 1786 (moet zijn 1788) is overleden en haar aandeel wordt verdeeld tussen haar broer (Gerardus Jacobus) en haar zuster (Dina). Wanneer de uitbetaling heeft plaatsgevonden wordt niet vermeld. Amerantie is in 1791 getrouwd. Gerardus Jacobus trouwt in 1798. De conclusie kan zijn, dat de afronding heeft plaatsgevonden tussen 1791 en 1798.

Zijn vrouw Alida overlijdt één maand na de geboorte van het 9e kind. Drie maanden later trouwt Joseph met Ag(e)nita Kuijper. Ag(e)nita is weduwe van Johannes Picaar en heeft drie kinderen. Volgens de ondertrouwakte brengt Joseph 6 kinderen mee. Dit moeten dan zijn:
Emerentia Hendrica, 14 jaar
Gerardus Jacobus, 11 jaar
Petronilla, 5 jaar
Maria, 2 jaar
Rudolphus, 2 jaar
Dina, 1/2 jaar.

Het is mogelijk, dat vader Joseph met zijn zoon Gerardus meerdere malen naar Amsterdam is geweest. Het waarom hij naar Amsterdam is vertrokken blijft onbekend. Er zijn wel enkele mogelijkheden.
- Het huwelijk met Agnieta Kuijper verliep niet goed. Om hieraan te onttrekken trok hij, mogelijk met zijn zoon Gerardus Jacobus in 1788/1789 naar Amsterdam. Op 10-01-1789 werd zijn dochter Christina Maria in Amsterdam geboren.
- In Europa is rumoer. In Frankrijk komt het volk in opstand. Het gevolg is de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. Ook in de Nederlander is onrust. De patriotten (zij noemen zich vaderlanders) zijn in opstand gekomen tegen de rijken en de orangisten (aanhangers van de stadhouder). Woningen op de grachten in Amsterdam worden bestormd en de huisraad wordt naar beneden gegooid. In 1795 lukte het Franse Leger Amsterdam binnen te trekken en de Nederlanden te veroveren. Voor de patriotten is dit het sein tot het stichting van de Bataafse Republiek. De stadhouder ontvlucht het land. Was Joseph patriot en werd hij aangetrokken door de onlusten. Hij trad in elk geval in dienst van het leger van de Bataafse Republiek. Uit overtuiging of het hebben van een betaalde betrekking. In 1801 weer hij uit het leger van de Bataafse Republiek ontslagen en trouwde hij met Alida Hillebrink. Na het ontslag als fuselier wordt Joseph weer schoenmaker

Tijdens het verblijf groeit er een verhouding met de in Amsterdam wonende Alida Hillebrink. Op 10 januari 1789 wordt daaruit een kind geboren, Christina, terwijl het huwelijk van Joseph met Agenita nog bestaat. De geboorte van Christina Maria blijft niet onopgemerkt bij Agenita. Zij besluit echtscheiding aan te vragen. Op 25 juli 1789 wordt de echtscheiding door haar gevolmachtigde Albert van der Sanden aangevraagd bij de notaris bij het hof van Holland. Ag(e)nita kan niet schrijven en ondertekent de akte met een kruisje. In 1790 wordt door de rechter in Den Haag het huwelijk ontbonden. Reden: overspel. Joseph is bij de rechtspraak afwezig.

Pas in 1801 trouwt Joseph op 65 jarige leeftijd met de dan 49 jarige Alida Hillebrink. Zijn dochter Christina Maria is dan 12 jaar. Een maand voor de trouwdatum wordt Joseph ontslagen als fuselier bij de Compagnie van de Stad Amsterdam. Enige weken na het huwelijk wordt dochter Christina Maria als wettig kind door Joseph erkend.

Als Joseph 79 jaar is, in 1817, vijf jaar na het overlijden van Alida Hillebrink, trouwt Joseph voor de vierde keer met de 38 jarige Maria Charlotta van Soest. Het beroep van Joseph is schoenmakersknecht. Zijn ouders worden vermeld als Ludolf Dijst en Maria Amerentia Leenders. Charlotta is schoonmaakster. Er zijn voor dit huwelijk een groot aantal documenten overlegd. Ook de akte voor identiteitsonderzoek (zie hierboven). Lang heeft dit huwelijk niet geduurd. Op 28 september 1818 komt Maria Charlotta van Soest te overlijden.

Een half jaar na het overlijden van Maria Charlotta van Soest trouwt Joseph, oud 81 jaar, met Anna Catharina van Soest, 48 jaar oud.

Op 25-03-1824 wordt Joseph opgenomen in het Buitengasthuis aan de Overtoom (de voorloper van het Wilhelminagasthuis). Volgens patiëntenregister is hij dan 87 jaar. Op 15-04-1824 wordt hij ontslagen uit het ziekenhuis. Anderhalve maand later overlijdt hij.(Bron: Gemeentearchief Amsterdam, Patiëntenregister)
Bij het overlijden van Joseph in 1824, oud 86 jaar, wordt als echtgenote vermeld Catharina Rijnhout. De naam van zijn 5e echtgenote is echter Anna Catharina Reinholst. Hoewel hij zijn hele leven schoenmaker is geweest en ook ingeschreven is in het schoenmakersgilde van Den Haag, wordt bij zijn 5e huwelijk als beroep vermeld schoenmakerknecht.

Joseph trouwt 5x.
1. Trouwt Alida Joanna van Noord. Beiden zijn 30 jaar.
2. Trouwt drie maanden na het overlijden van Alida Joanna van Noord met Agnieta Kuijper. Joseph is 46 jaar en Agnieta is 50 jaar
3. Trouwt Alida Hillebrink. !2 jaar na de geboorte van hun dochter Christina Maria trouwt Joseph met Alida. Hij is dan 62 jaar en Alida is 49 jaar.
4. Trouwt 6 jaar na het overlijden van Alida Hillebrink met Maria Charlotta van Soest. Joseph is 81 jaar. Maria Charlotta is 39 jaar. Volgens de huwelijkse bijlagen is Joseph 79 jaar.
5. Trouwt 6 maanden na het overlijden van Maria Charlotta met Anna Catharina Reinholts (Rijnhotlz). Joseph is 82 jaar. Anna Catharina is 49 jaar.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Joseph Dijst?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Joseph Dijst

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Joseph Dijst

Ancêtres (et descendants) de Joseph Dijst


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Joseph Dijst



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Huwelijksakte 5e huwelijk
  2. Gemeentearchief Amsterdam, Patientenregister
  3. Daaopaantekening
  4. Ondertrouwakte zoon Gerardus (Jacobus)
  5. Huwelijksakte met Alida Hillebrink
  6. Overlijdensakte Alida Hillebrink
  7. Huwelijkse bijlagen 4e huwelijk met van Soest
  8. Overlijdensakte maria Charlotta van Soest
  9. Huwelijkse bijlagen 5e huwelijk
  10. BS Amsterdam, 4-125
  11. BS Den Haag, DTB 1767 - fo. 25vo
  12. Gemeentearchief Den Haag, DTB,Trouwaantekening
  13. Gemeentearchief Den Haag, DTB, Trouwaantekening
  14. Notariële akte; uitspraak rechtbank
  15. Gemeentearchief Amsterdam, DTB
  16. DTB Amsterdam, RK Krijtberg, boek 366-369
  17. BS Amsterdam, register 4, folio 18v
  18. BS Amsterdam, 2-49v

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 10 mars 1819 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken mistig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1819: Source: Wikipedia
    • 6 février » la Compagnie anglaise des Indes orientales établit un comptoir à Singapour.
    • 22 février » l'Espagne cède la Floride aux États-Unis à la signature du traité d'Adams-Onís.
    • 10 août » Simón Bolívar, le «Libertador», fait une entrée triomphale à Bogotá lors de sa campagne libératrice de la Nouvelle-Grenade.
    • 16 août » massacre de Peterloo à Manchester.
    • 2 septembre » naufrage du navire de ligne espagnol San Telmo au large de l'île Livingston. Il s'agit de la première et de la plus grave catastrophe humaine recensée à ce jour en Antarctique (644 ou 650 morts).
    • 14 décembre » l'Alabama devient le 22 État de l'Union.
  • La température le 2 juin 1824 était d'environ 17,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken nevel. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1824: Source: Wikipedia
    • 21 janvier » victoire des Ashantis à la bataille d'Insamankou pendant la première guerre anglo-ashanti.
    • 5 mars » William Pitt Amherst déclare la première guerre anglo-birmane.
    • 6 mars » en France, vote d'une loi qui porte à sept ans la durée de la législature.
    • 11 mars » création du Bureau des affaires indiennes aux États-Unis.
    • 11 mai » les britanniques occupent Rangoon, capitale de la Birmanie.
    • 4 octobre » proclamation de la république du Mexique.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Dijst

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Dijst.
  • Afficher des informations sur Dijst sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Dijst.

La publication Arbre généalogique Dijst a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
D. Dijst, "Arbre généalogique Dijst", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dijst/I379.php : consultée 30 avril 2024), "Joseph Dijst (1737-1824)".