Arbre généalogique Dijst » Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst (1910-2005)

Données personnelles Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst 


Famille de Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst

Il est marié avec Philine Hendrika Cornelia Sigling.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 7 décembre 1949 à Haarlem.Source 7

Ils se sont mariés le 22 décembre 1949 à Haarlem, il avait 39 ans.Source 5


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)


Notes par Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst

Hendrik Gerardus Jacobus wordt in 1929 gekeurd voor de Militie. Hij is zonder beroep en zit in de 5e klas van de O.H.S. Hij wordt op 01-05-1929 voorgoed ongeschikt verklaard voor de Militie.
Hendrik Gerardus Jacobus (Henk) Hij was een ware deïst: fervent aanbidder van de natuur: een zonaanbidder en natuurliefhebber. Hij groeide op in de Bellamystraat te Amsterdam, maakte bewust beide wereldoorlogen mee. In 1925 liep hij op de HBS open TBC op. Er waren nog geen antibiotica, dat veroordeelde hem op zijn 15e jaar tot twee jaar plat liggen rusten in het sanatorium bij “de broeders in het Gooi” Laren. Zijn moeder kwam hem elke woensdag koekjes brengen. Daarna maakte hij gelijk met zijn jongere broer de HBS af.
Samen met zijn broer Cornelis (Cor) deed hij daarop de Handelsschool aan het Raamplein te Amsterdam. Hij deed ook privé heel veel samen met zijn broer Cor. Hij was bestuurslid van “Hou en Trouw” en genoot van dat verenigingsleven. hij genoot ook van dans en sport en deed schaats- en wandeltochten tot wel 100 km. Stijldansen deed hij graag en zeer goed. Hij kon tot op hoge leeftijd met elke beginneling nog de show stelen op de dansvloer.
Henk vocht voor rechtvaardigheid en helder overzicht. Hij wou graag anderen helpen, zodat ze zelf weer verder konden. Eerst werkte hij als hoofd van de boekhouding. Hij ging in ondertrouw maar, maar die relatie eindigde. Hij werd in Amsterdam hoofd boekhouding in de Duitse filmwereld, die hij om de 2e wereld oorlog verliet. Maar, zo vertelde hij, later bleek dat niet nodig geweest te zijn, want die Duitse directeur kreeg later van koningin Wilhelmina een van de hoogste onderscheidingen omdat die man kennelijk al die jaren een zeer riskante en belangrijke dubbelrol voor het verzet had gespeeld. Hij werd daarna in de oorlog “chef-de-bureau” op een advocaten kantoor. Dat gaf hem heel veel kennis van het burgerlijk en zakelijk recht, waar hij later van profiteerde door ook privé veel kwesties juridisch recht te zetten. En het gaf hem veel relaties. Hij wist zijn broer, die door de Duitsers werd opgeroepen, weg te smokkelen naar de mijnen in Limburg. En op een motor wist hij hem ook weer door de linies terug te smokkelen in 1944 om bij het sterfbed van zijn moeder te kunnen zijn, waarna Cor weer op de Bellamystraat (als een wandelend skelet) terug kwam.
Henk had door zijn baan ook veel relaties met de handel en antiquairs en dus met de joodse bevolking, die tijdens de laatste jaren van de oorlog hij hielp onderduiken en af en toe bezocht met nieuws “van buiten”. Het huisje waar hij met zijn broer en moeder woonde hing vol met mooie schilderijen, die allen verdwenen in ruil voor eten. Zo velen die hij hielp onderduiken, werden later toch bij razzia’s ontdekt en opgepakt: al die namen dat was zijn diep geheime verdriet. Hoe kwetsbaar dat lag, blijkt uit het verhaal dat hij ternauwernood een gezin in zijn eigen huis kon verstoppen, maar dat dat voor de eigen gezinssituatie te riskant bleek, waardoor hij op de valreep opnieuw met ze ‘s nachts over straat moest naar een volgend adres, dat in de week daarop bij een razzia werd leeg gehaald….. Veel geheimen droeg Henk met zich mee. Iets vertelde hij over zijn grote bewondering voor de broeders “van Hall” en hoe die met de bankwereld de geldomloop herstelden. Over zijn eigen rol bij de “reclassering” liet hij alleen maar los: Vergeet nooit dat je een eenvoudige man die van de NSB, de foute club, lid werd om maar wat brood voor zijn gezin op de plank te krijgen, geheel anders moet bezien dan zij die het goed hadden, wel een keus hadden en bewust lid daarvan werden. Veel, heel veel geheimen droeg Henk met zich mee. Dat merkten we slechts 1x per jaar: op de jaarlijkse dodenherdenking, de 2 minuten stilte om 20 uur op 4 mei. Hij stond dan pal voor het raam van de voorkamer en brak: dat was steeds de enige keer in het jaar dat hij huilde.
Henk werd lid van de SDAP, later PvdA. Rond 1948 werkte hij bij de Hollandse Bank en leerde daar zijn vrouw Pien kennen. Daarna werd hij chef bij Geowerie, maar met een piepjong gezin werd hij werkeloos door faillissement van dat bedrijf. Weinig werk was er en om rond te komen pakte hij allerlei baantjes als vertegenwoordiger van kantoormachines tot wijnen en gedestilleerd en tekenpapier. Zijn laatste baan liep van 1970 tot 1974 en betrof de professionalisering van de administratie van het hoofdkantoor van de Partij van de Arbeid te Amsterdam.
Henk woonde vanaf 1949 met vrouw en later zijn twee dochters in een door hem gekraakte 3e etage op de Overtoom 261 te Amsterdam. Bij zijn verhuizing in 2002 naar het verzorgingstehuis bleek de huurprijs van de Overtoom woning slechts 225 gulden/maand, doordat hij stelselmatig juridisch had geweigerd om huurverhogingen te betalen, steeds verwijzend naar de slechte staat van het gebouw.
Henk had een zwaar leven als kostwinner en gezinstrekker naast een lieve maar zeer zieke vrouw. Net in een tijd dat veel bedrijven failliet gingen en hij vaak nieuw werk moest zoeken. Door adequaat te reageren voorkwam hij de verkoop van de grond van het Barlaeus gymnasium. Hij ontdekte een flinke belastingfraude bij een bedrijf, maar werd via een gat in de wet daar zelf financieel de klos van. Dat gaf een aantal zeer karige jaren. Eigenlijk allemaal veel te veel spanning. Televisie was dan ook taboe in huis. Er moest rust zijn. De radio mocht soms aan. Van zijn verleden deelde hij alleen wat hij ervan had geleerd. Eerste wet van Henk Dijst was: op zondag naar buiten: Wandelen met gezin en met lunchpakket mee in de duinen, de kroondomeinen, de Veluwe of het Amsterdamse Bos.
1970-75: Zijn laatste jaren voor zijn 65ste mocht hij op het hoofdbureau van de PvdA de boekhouding reorganiseren. In diezelfde tijd verpleegde hij thuis zijn zwaar zieke vrouw, die probeerde te herstellen van borstkanker. Die laatste stabiele werkjaren gaven hem naast zijn AOW een heel klein pensioentje. Maar tegelijkertijd overleed in 1975 zijn vrouw Pien op 12 november. Henk had nu geestelijk veel te verwerken. Trok zich terug in isolement.
Vanaf zijn 70ste ging hij merkbaar meer van het leven genieten, maakte verre bus reizen en ontmoette zo in 1985 zijn lieve vriendin mw. G.(Truus) Klinkum uit den Bosch. Veel waren ze samen met mooie reizen. Natuurlijk bleef hij alles onder eigen controle houden: gaf zelf al zijn bezittingen bij het leven aan deze en gene weg.
Tot in 2002 het moment was dat Henk zijn ogen en fysiek zo afnamen dat hij werd opgenomen in het Zorg Centrum St. Bernardus op de Nw. Passeerdersstraat te Amsterdam. Opmerkelijk: recht tegenover zijn vroegere lagere en middelbare school aan het Raamplein. Bij mooi weer ging hij met de rollator nog naar buiten voor op het bankje in de zon te kijken naar het verkeer bij het plein waar hij eens op school zat. Tot 2 maanden daarvoor wou en kon hij zich, ondanks heel veel moeite nog zelf omkleden. In 2003 herstelde hij van een hartstilstand.
95 jaar is hij geworden Hij overleed december 2005, nog redelijk fit van geest. Twee maanden tevoren belde hij met de mededeling “Gerda het is zover, ik zal niet lang meer leven. Wil je iedereen daarvan op de hoogte brengen”. Het is weinigen gegund zo tot op het einde dit bewust te regelen. (Bron Gerda Dijst)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Gerardus Jacobus Dijst


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Gemeentearchief Amsterdam, gezinskaart vader
    2. BS Amsterdam, 21-52; tienjaren tafel
    3. Gezinskaart vader
    4. Militieregister
    5. Gemeentearchief Amsterdam, archiefkaart
    6. Gerda Dijst
    7. Haarlem's Dagblad, 08-12-1949

    Événements historiques

    • La température au 24 novembre 1910 était entre -2,8 et 1,7 °C et était d'une moyenne de -0,7 °C. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du est-sud-est. Source: KNMI
    • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • En l'an 1910: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,9 millions d'habitants.
      • 20 février » assassinat du Premier ministre égyptien copte Boutros Ghali, qui meurt le lendemain.
      • 3 mars » John D. Rockefeller crée une fondation destinée à promouvoir la science.
      • 8 mars » Élisa Deroche devient la première femme à obtenir son brevet de pilote, au camp de Châlons.
      • 16 mars » à Daytona Beach, États-Unis, Barney Oldfield porte le record de vitesse sur terre à 131 miles/heure.
      • 4 mai » création du Service naval du Canada.
      • 23 novembre » Alfred Ander est le dernier condamné à mort exécuté en Suède.
    • La température au 22 décembre 1949 était entre -2,5 et 3,1 °C et était d'une moyenne de 0,4 °C. Il y avait 0,1 mm de précipitation. Il y avait 5,5 heures de soleil (71%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud. Source: KNMI
    • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • En l'an 1949: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 9,9 millions d'habitants.
      • 21 janvier » démission de Tchang Kaï-chek de la présidence de la République chinoise.
      • 14 février » les 5000mineurs d'amiante d'Asbestos et de Thetford Mines déclenchent la grève; le 23 juin, ils auront une légère hausse de salaire mais continueront de respirer des poussières d'amiante.
      • 4 avril » signature du traité de l'Atlantique nord (création de l'OTAN).
      • 20 avril » |congrès mondial des partisans de la paix, à Paris et à Prague.
      • 9 mai » avènement du prince Rainier de Monaco.
      • 27 juin » résolution n71 du Conseil de sécurité des Nations unies, créant la Cour internationale de justice.
    • La température au 17 décembre 2005 était entre -0,9 et 4,1 °C et était d'une moyenne de 1,5 °C. Il y avait une précipitation de 2,1 mm pendant 2,0 heure(s). Il y avait 0,9 heures de soleil (12%). Il faisait nuageux. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
    • Du mardi, mai 27, 2003 au vendredi, juillet 7, 2006 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende II avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
    • En l'an 2005: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 16,3 millions d'habitants.
      • 1 février » Gyanendra, roi du Népal, renvoie le gouvernement et suspend le Parlement.
      • 3 août » |prise de fonction de Mahmoud Ahmadinejad, comme président élu de la République islamique d'Iran.
      • 22 novembre » Angela Merkel devient chancelière d'Allemagne.
      • 5 décembre » début du procès du Réseau Hofstad.
      • 7 décembre » arrestation d'Ante Gotovina, commandant de l'armée croate, accusé de crimes de guerre et de crimes contre l'humanité.
      • 14 décembre » en Tanzanie, victoire de l'ancien ministre des Affaires étrangères, Jakaya Kikwete, à l'élection présidentielle(en) avec 80,3% des voix.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Dijst

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Dijst.
    • Afficher des informations sur Dijst sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Dijst.

    La publication Arbre généalogique Dijst a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    D. Dijst, "Arbre généalogique Dijst", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dijst/I309.php : consultée 10 mai 2024), "Hendrik Gerardus Jacobus "Henk" Dijst (1910-2005)".