Arbre généalogique Diederen Gielen Schinveld » Pieter Joseph Scherpenseels (1839-????)

Données personnelles Pieter Joseph Scherpenseels 


Famille de Pieter Joseph Scherpenseels

Il est marié avec Theresia Abels.

Ils se sont mariés le 28 août 1875, il avait 35 ans.

Datum: [bron: C.J.M.Palmen "Aantekeningen op een Schets over den politieken toestand der gemeente Schinveld 1849-1869" in "Het Land van Herle" 18e jaargang, Aflevering 2, apr-juni 1968, pag.58-64]

Notes par Pieter Joseph Scherpenseels

Hij en niet zijn vader Jan Arnold is de waarschijnlijke schrijver van de Schinveldse brochure "Schets over den politieken toestand der gemeente Schinveld (Limburg) 1849-1869" kortweg "brochure Scherpenseel" genoemd. [bron is het artikel van C.J.M.Palmen "Aantekeningen op een Schets over den politieken toestand der gemeente Schinveld 1849-1869", gepubliceerd in "Het Land van Herle" 18e jaargang, aflevering 2, apr-juni 1968, pag.58-64]
Het navolgende is overgenomen uit bovengenoemde publikatie van C.J.M.Palmen.
In de Stadsbibliotheek van Maastricht zijn twee exemplaren van de brochure Scherpenseel aanwezig. In één daarvan is op de achterzijde van de titelpagina de volgende aantekening met inkt bijgeschreven: "N.B. De eigenlijke schrijver is niet Joannes Arnoldus Scherpenseel, maar
diens zoon Jos. Scherpenseel, die na te Rolduc gestudeerd te hebben in 1865 naar Luik en van daar naar Brussel is vertrokken als drukkersgezeL Hij huwde den 28 Aug. 1875 Theresia Abels uit Roermond. Zie p. 48 van de brochure. De vader Jan Arnold Scherpenseel overleden te Schinveld den 26 December 1875 oud 64 jaren. Op de laatste bladzijde is bijgeschreven: "Den 21 April 1877 overleed de Eerw. Heer Emmanuel Joors, geboortig van Susteren en zeer ijverig pastoor te Schinveld en werd aldaar den 23 daaropvolgende plegtig begraven."
Deze aantekeningen geven aanleiding tot de veronderstelling, dat Jos. Scherpenseel de tekst op schrift heeft gesteld, wellicht in overleg met zijn vader J. A. Scherpenseeel, die officieel als de schrijver vermeld is.
De handtekening van de schrijver, zoals die voorkomt in sommige exemplaren van genoemde brochure is in sierlijk schrift. Dat waarmerk van echtheid (!) is hoogstwaarschijnlijk niet de handtekening van J. A. Scherpenseel, althans vertoont geen enkele overeenkomst met die van andere door hem ondertekende stukken.
In de brochure komt herhaaldelijk de meervoudsvorm "wij" voor, waar het over de schrijver(s) gaat. Slechts een enkele maal wordt hiervoor het enkelvoud gebruikt. Wanneer men de veronderstelling aanneemt dat Jos Scherpenseel tenminste een groot aandeel heeft gehad in het auteurschap, dan komt de betekenis van het geschrift in een ander licht te staan. Immers dan wordt daarin op de eerste plaats de mening weergegeven van een jongeman die te Rolduc studeerde en daarna enkele jaren te Luik verbleef als drukkersgezel. Nog een aanwijzing hiervoor is de voetnoot op blz.14 van de brochure, waar tot bewijs een boek uit de bibliotheek der Universiteit van Luik is vermeld. De ideeën omtrent vooruitstrevendheid, welke aan verschillende hoofdpersonen worden toegeschreven, alsook de achterlijkheid welke aan anderen is toebedacht, waren de eigen opvattingen van de jonge Jos.Scherpenseel. Het geschrift geeft een vertekend beeld van de werkelijke situatie, omdat dikwijls overwegingen zijn toegevoegd die in feite geen rol hebben kunnen spelen. Wanneer men die overwegingen afzondert, dan blijft er over een verhaal over de vete tussen twee families met hun aanhang, ook wel aangeduid als burgemeesters- en pastoorspartij. In die strijd was een indeling van de betrokken personen volgens familietraditie in vriend en vijand beslissend voor de handelwijze, terwijl eventuele rationele argumenten zijn uitgesloten als niet terzake doende. Het merkwaardige is nu dat Jos.Scherpenseel die leemte met zijn verlichte ideeën tracht op te vullen, bij gebrek aan enig zakelijk bewijs. Het ligt voor de hand, dat hij meer vertrouwd was met de ideeën van de Verlichting dan zijn vader. In het geschrift doet men het voorkomen alsof de "burgemeesterspartij" zo op de hoogte van hun tijd was, dat zij een vooruitstrevend beleid voorstond. ]os.Scherpenseel neemt het op voor zijn vader (Jan Arnold Scherpenseel, wethouder en kerkmeester), zijn grootvader (J.P.Buijsers, burgemeester van 1849-1861), zijn oom (Karel Buijsers, burgemeester van 1861-1869) en de schoonvader van burgemeester J.P.Buijsers (Theodoor Reinders), terwijl hij hun tegenstanders het verwijt maakt (blz. 46 van de brochure), dat zij, op één uitzondering na, allen door familiebanden onderling verbonden zijn. Vanuit zijn familiekring was Jos. Scherpenseel bekend met de plaatselijke verhoudingen in Schinveld. Hij plaatst zijn verwanten in een gunstig licht, maar is daarbij niet zorgvuldig te werk gegaan. Zijn voorkeur ligt er duimendik op.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Joseph Scherpenseels?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Joseph Scherpenseels

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Pieter Joseph Scherpenseels

Ancêtres (et descendants) de Pieter Joseph Scherpenseels

Pieter Joseph Scherpenseels
1839-????

1875

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 1 décembre 1839 était d'environ 2,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt bui mist. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1839: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
      • 20 janvier » bataille de Yungay.
      • 29 janvier » mariage du naturaliste britannique Charles Darwin avec Emma Wedgwood.
      • 15 février » pendaison à Montréal de cinq patriotes canadiens condamnés à la suite de la rébellion des Patriotes.
      • 19 avril » signature du traité des XXIV articles, à Londres, entre la Belgique et les Pays-Bas.
      • 3 juin » déclenchement de la première guerre de l'opium.
      • 27 juillet » la guerre de l'Opium éclate entre la Chine et l'Angleterre, après saisie et destruction par les autorités chinoises d'importations anglaises d'opium.
    • La température le 28 août 1875 était d'environ 20,1 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-nordest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 56%. Source: KNMI
    • Du 27 août 1874 au 3 novembre 1877 il y avait en Hollande le gouvernement Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg avec comme premiers ministres Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) et Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • En l'an 1875: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
      • 25 février » Guangxu devient empereur de Chine.
      • 7 juillet » bataille de Treviño.
      • 16 juillet » adoption de la troisième des lois constitutionnelles de 1875, qui ont instauré peu à peu la Troisième République française.
      • 26 juillet » Charles Bolles attaqua sa première diligence dans le comté de Calaveras.
      • 22 août » ratification du traité de Saint-Pétersbourg, convenant de l’échange de l’île de Sakhaline contre les îles Kouriles entre le Japon et la Russie.
      • 2 décembre » Antonio Cánovas del Castillo devient président du Conseil espagnol.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Scherpenseels


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jacques Diederen, "Arbre généalogique Diederen Gielen Schinveld", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I13367.php : consultée 14 mai 2024), "Pieter Joseph Scherpenseels (1839-????)".