Arbre généalogique Wim en Annelies de Leede » Simon Rijnbende (1777-1853)

Données personnelles Simon Rijnbende 

  • Il est né le 28 mars 1777 dans Schiedam.
  • Profession: Koopman; Brander en distillateur; Burgemeester van Schiedam; Mede-oprichter en lid firma Rinbende & Compagnie; Mede-oprichter en lid firma Simon Rijnbende & Zonen; Luitnant-kolonel Schutterij; Vice-president Stedelijke Raad; Vredesrechter; Kantonrechter; Lid municipaliteit; Lid gemeenteraad; Xommissaris Spininstituut; Vice-president Kamer van Koophandel en Fabrieken; Regent Sint Jacobs Gasthuis; Kerkmeester Grote KerkKerkmeester her. Gemeente; Lid Provinciale Staten van Zuid-Holland.
  • Il est décédé le 14 novembre 1853 dans Schiedam, il avait 76 ans.
  • Un enfant de Jan Rijnbende et Anna Wuijster

Famille de Simon Rijnbende

(1) Il est marié avec Willemina Hermanusdr van Bol'es.

Ils se sont mariés le 22 mars 1795 à Schiedam, il avait 17 ans.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Maria Jacoba van Lutsenburg.

Ils se sont mariés le 3 novembre 1801 à Schiedam, il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Willem Eliza Rijnbende  1809-1889 
  2. Pieter Rijnbende  1818-1818
  3. Pieter Rijnbende  1820-1821


Notes par Simon Rijnbende


Op negenjarige leeftijd voer Simon Rijnbende als kadet mee op "de Maasnymph", waarvan zijn vader gezagvoerder was.
Toen Jan Rijnbende in 1786 het bevel kreeg over 's lands fregat "de Oranje-Zaal", werd ook zijn zoon daarnaar overgeplaatst. Het was een zeer avontuurlijke reis die vader en zoon op dat schip maakten. Het optreden tegen zeerovers onder Riouw bij Malakka zal op de jonge Simon waarschijnlijk wel de meeste indruk hebben gemaakt. Na langdurige omzwervingen over de wereld-zeeën keerden ze in 1789 naar het vaderland terug



.Nu was het zaak om serieus over de toekomst van Simon te gaan denken.
Simon werd in de leer gedaan bij Hermanus van Bol'es, met wiens dochter Wilhelmina hij in 1795 zou trouwen.
Al in 1793 begon Rijnbende (hij was door de Staten van Holland en Westfriesland meerderjarig verklaard) zelfstandig het distillateursvak uit te oefenen, daarbij onder meer geholpen door zijn vader en schoonvader.



 Door deze distilleerderij, sinds 1835 "Simon Rijnbende en Zonen", bezit de naam Rijnbende nog altijd een bekende klank.In het jaar van zijn huwelijk met Wilhemina van Bol'es trad Simon Rijnbende in dienst van de stedelijke schutterij, waarin hij al spoedig tot de hoogste rangen opklom en waarin hij, met onderbreking, tot 1820 aktief was.



Zijn politieke loopbaan ving hij aan in 1802, toen hij tot lid van de municipaliteit van Schiedam werd aangesteld. Een jaar later klom hij al op tot wethouder en vice-president van de Raad, en alsof hij nog niet genoeg aan de weg timmerde werd hij in 1806 belast met de tijdelijke waarneming van de functie van Hoofdofficier van deze stad. Dit in afwachting van de uitslag van de procedures die tegen de geschorste Hoofdofficier Mr. B.J. Pielat van Bulderen aanhangig waren.In 1809 werd Pielat van Bulderen in ere hersteld en nam hij zijn ambt weer waar.



Rijnbende had zich zo goed van zijn taak gekweten, dat hij niet lang daarna tot vrederechter werd benoemd, welk ambt hij tot aan zijn benoeming als burgemeester zou vervullen.In 1816 zien we Simon Rijnbende weer in de Raad terugkeren, samen met anderen wier namen met de moutwijnindustrie worden geassocieerd. Het spreekt haast vanzelf dat de heren jenever-baronnen zich niet door politieke idealen lieten leiden, maar dat ze hun gezamenlijke economische belangen nastreefden. De belangrijkste daarvan was het bevorderen van de handel in Schiedam, iets waarvoor met name Rijnbende zich heeft sterk gemaakt.Of hij dierenvriend was weet ik niet. In elk geval werd er in 1826 op zijn instignatie een hondenbelasting ingevoerd, door welke maatregel men het steeds groter wordend aantal honden binnen de stad aan banden wilde leggen.



Grote deining veroorzaakte in 1827 Rijnbende's verzoek om ontslag uit de Raad, evenals dat van burgemeester J. Burgerhoudt. De oorzaak hiervan was dat aan de brander B.H. Harte door de Raad op principiële gronden geen verlof was verleend om zijn branderij aan de Plantage (de tegenwoordige Tuinlaan) uit te breiden, welke beschikking echter bij Koninklijk Besluit was vernietigd. Rijnbende en een verbitterde Burgerhoudt ("En dat de tijd waarin wij leven zeer dikwijlsch gevoelens vereischt die met mijne beginselen strijden, ben ik te rade geworden de post als burgemeester alhier neder te leggen en, is het mogelijk, mijn overige daden bij mijne klimmende jaren rustiger en gelukkiger door de brengen.") vonden dit zo'n aantasting van de "wettige magt" van de Raad, dat zij besloten op te stappen, ondanks de pogingen die werden ondernomen om "deze twee kundige, ijverige en verdienstelijke leden dezer vergadering" van hun voornemen af te brengen.




Eerst in 1833 waren de gemoederen zodanig gesust dat Rijnbende - in de plaats van Johannes Roelants - weer zitting in de Raad nam.Een trapje hoger op de maatschappelijke ladder bracht hem in 1840 zijn afvaardiging naar de Provinciale Staten, waarvan hij tot aan zijn dood toe -alhoewel wegens ziekte de laatste jaren niet aktief- deel zou uitmaken.Burgemeester.

Het jaar 1844 bracht Simon Rijnbende grote vreugde, maar ook groot verdriet. In Haarlem stierf ten huize van zijn zoon Willem Eliza, zijn tweede vrouw Maria Jacoba van Lutzenburg. Zij had het niet meer mee mogen maken dat haar man als burgemeester van Schiedam werd geïnstalleerd, evenmin als de feestelijkheden naar aanleiding daarvan.



Voor Rijnbende zelf zal waarschijnlijk het bezoek waarmee koning Willem II op 31 juli 1846 onze stad vereerde, een hoogtepunt in zijn leven hebben betekend. Zonder zijn persoonlijke inzet zou dat bezoek nooit hebben plaatsgevonden, daar was iedereen het wel over eens. Een tijdgenoot verwoordde het aldus: ". . Onvergetelijk zal deze dag blijven maar niet minder in ieders boezem het gevoel steeds levendig zijn der verpligting aan den EdelAchtbaren Heer Burgemeester dezer stad, die zich zoo veel moeite en opoffering heeft getroost om alles te beramen en daar te stellen wat tot opluistering van dit feest, tot verhooging van aller genoegen kan verstrekken en die zich daardoor in de harten der burgeren eene eerzuil heeft gesticht."



Op 5 oktober van dat jaar werd door de Raad, in naam van de Burgerij, een zilveren schenkblad met toepasselijke inscriptie aangeboden, en van de officieren der Schutterij ontving hij een étui met theelepels en toebehoren. Dit alles "met veel plegtigheid, bij muzijk en fakkellicht".



Ook de koning liet zich niet onbetuigd. Op 6 december 1846 werden Rijnbende en A. Knappert (president van de kamer van koophandel) tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. Dat de koning na zijn bezoek aan Schiedam meer aandacht aan de stad ging besteden, zal Rijnbende wel het meest hebben geapprecieerd. (Zo was een indirect gevolg van dat bezoek de aanleg van de Hollandschen IJzeren Spoorweg langs onze stad en de opneming


 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Simon Rijnbende?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Simon Rijnbende

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 28 mars 1777 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1777: Source: Wikipedia
    • 13 juin » Gilbert du Motier de La Fayette débarque en Amérique, et s'implique dans la guerre d'indépendance des États-Unis.
    • 6 juillet » siège de Fort Ticonderoga.
    • 22 août » fin du siège de Fort Stanwix lors de la guerre d'indépendance des États-Unis.
    • 19 septembre » batailles de Saratoga (guerre d'indépendance des États-Unis). Victoire de justesse des Britanniques sur les forces américaines.
    • 7 octobre » victoire américaine décisive à la deuxième bataille de Saratoga pendant la guerre d'indépendance américaine.
    • 15 novembre » adoption des Articles de la Confédération par le Second Congrès continental.
  • La température le 3 novembre 1801 était d'environ 8,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1801: Source: Wikipedia
    • 4 mars » Thomas Jefferson devient le 3 président des États-Unis.
    • 8 mars » victoire de Ralph Abercromby à la bataille d'Aboukir pendant les guerres de la Révolution française.
    • 14 mars » en Angleterre, n'ayant pu obtenir de George III l'entrée des catholiques irlandais au Parlement, William Pitt démissionne.
    • 2 avril » bataille de Copenhague.
    • 6 juillet » première bataille d'Algésiras.
    • 12 juillet » deuxième bataille d'Algésiras.
  • La température le 14 novembre 1853 était d'environ 1,0 °C. Le taux d'humidité relative était de 90%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 novembre 1849 au 19 avril 1853 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke I avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Du 19 avril 1853 au 1 juillet 1856 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • En l'an 1853: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 30 janvier » mariage de Napoléon III avec Eugénie de Palafox, comtesse de Teba.
    • 18 février » le roi de Birmanie Pagan Min est contraint d'abdiquer en faveur de son demi-frère Mindon Min.
    • 19 mars » Nankin tombe aux mains des Taiping.
    • 8 juillet » arrivée des Navires noirs du Commodore Perry en baie de Tokyo, à Uraga.
    • 24 septembre » la Nouvelle-Calédonie est proclamée colonie française.
    • 30 novembre » bataille de Sinope.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Rijnbende


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Annelies de Leede, "Arbre généalogique Wim en Annelies de Leede", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I44990.php : consultée 29 mai 2024), "Simon Rijnbende (1777-1853)".