Arbre généalogique De Klark » Jan Hendriks Gort (1819-1895)

Données personnelles Jan Hendriks Gort 


Famille de Jan Hendriks Gort

Il est marié avec Johanna Gerards Westenberg.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 2 novembre 1844 à Zuidwolde, Drente, Nederland.Source 14

Ils se sont mariés le 16 novembre 1844 à Zuidwolde, Drente, Nederland, il avait 25 ans.Source 15

Het voorgenomen huwelijk van Jan Gort en Johanna Westenberg werd afgekondigd op 3 en 10 november 1844.
De moeder van de bruidegom en de ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming.
Getuigen waren Gerrit Kuik, oud 67 jaar, landbouwer te Beilen, Jan Derks Oosterhuis, oud 61 jaar, landbouwer te Zuidwolde, Harm Hendriks van Goor, oud 54 jaar, landbouwer te Zuidwolde en Aaldert Willems Stevens, oud 37 jaar, veldwachterte Zuidwolde.
Kuik verklaarde door het beven van zijnen hand niet te kunnen schrijven.

Afschrift van een akte van bekendheid:
Op heden den negenentwintigsten October 1800 vierenveertig, is voor ons Mr. Albertus Hermanus Mitsenborg, tweede plaatsvervangend Kantonregter in het Kanton Hoogeveen, Provincie Drenthe, bij afwezigheid van den Kantonregter en deszelfs eersten plaatsvervanger, als zoodanig handelende, geadsisteerd door den Griffier, gecompareerd: Jan Hendriks Gort, arbeider wonende te Zuidwolde, te kennen gevende dat hij een huwelijk wenschte aantegaan en daartoe benoodigd was eene acte van zijne geboorte, benevens eene acte van overlijden van zijnen vader Hendrik Bartelds Gort overleden te Beilen op den 4 April 1800 en dertig, dat er wel zoodanige acten bestaan en aan hem zijn afgegeven, doch dat in de eerste zijn vader voorkomt onder den naam van Hendrik Bartelds Scheeper en in de laatste onder dien van Hendrik Bartelds, terwijl hij in het bewijs van voldoening aan de Nationale Militie van den Comparant, voorkomt onder den naam van Hendrik, zonder eenige andere opgave, en dat hij uit dien hoofde vezoekt dat daarin door eene acte van bekendheid mogt worden voorzien. Dientengevolge Compareerden voor ons, teneinde in dezen getuigenis te geven:
1e. Roelof Arends Steenbergen, oud 72 jaren
2e. Albert Jans Steenbergen, oud 56 jaren
3e. Hendrik Pauls Dunderman, oud 54 jaren en
4e. Albert Hendriks Zantinge, oud 51 jaren, allen landbouwer van beroep, wonende te Zuidwolde.
Welke Comparanten verklaarden zeer wel te kennen den persoon van Jan Hendriks Gort en wel weten dat hij is, zoon van Hendrik Bartelds Gort en Grietje Jans, in leven echteliden, de eerste gewoond hebbende en overleden te Beilen op den 4 April 1800 en dertig en de laatste nog in leven wonende te Beilen, alsmede dat zij zeer wel weten dat de persoon voorkomende onder de namen van Hendrik Bartelds Scheeper, Hendrik Bartelds en Hendrik - was de vader van den Comparant, wiens eigenlijke naam was Hendrik Bartelds Gort. Tot reden van wetenschap gaven getuigen op dat zij voornoemden Hendrik Bartelds Gort jaren lang gekend hebben, tijdens dezelve te Zuidwolde woonde, en de tweede en derde getuige bovendien, dat hij destijds bij hen als schaapherder had gediend. Eindelijk verklaarden getuigen dat zij geene reden weten op te geven, waarom gemelde Hendrik Bartelds Gort onder verschillende opgegeven namen in voorzegde stukken voorkomt.
Wij hebben hiervan deze acte opgemaakt en wel gratis uit hoofde van onvermogen, blijkens Certificaat van onvermogen afgegeven door den Burgemeester der Gemeente Zuidwolde op den negentienden dezer maand, En is deze na voorlezing door den Comparant, de getuigen benevens ons en den Griffier geteekend te Hoogeveen op dag en jaar voormeld.
geteekend: J.H.Gort, R.A.Steenbergen, A.J.Steenbergen, H.P.Dunderman, A.H. Zantinge, A.H.Mitsenborg, J. v.d.Veen Az, Griffier
(lagerstond) "Gratis geregistreerd te Hoogeveen den een en dertigsten October 1800 vierenveertig, deel negen folio negenenzeventig, verso case drie met een blad zonder renvooijen. De Ontvanger". (geteekend "Langeveld".
Voor eensluidend afschrift
aan den Comparant Jan Hendriks
Gort afgegeven den 1 November 1844
J.v.d.Veen Az, Griffier

Certificaat van Onvermogen
De Burgemeester van de Gemeente Zuidwolde certificeert bij dezen op het getuigenis van Frederik Lukas Steenbergen, van beroep landbouwer wonende te Zuidwolde en van Albert Geerts Dijkman, van beroep landbouwer wonende te Zuidwolde, dat de persoon van Jan Hendriks Gort, van beroep arbeider wonende te Zuidwolde wegens deszelfs behoeftige omstandigheden onvermogend is om de kosten welke vereischt worden tot het erlangen eener akte van bekendheid van deszelfs overleden vader,
Zijnde dit certificaat door ons afgegeven naar aanleiding van art. 8 van het Besluit van Z.M. van den 26 Mei 1821 (Staatsblad Nr. 35)
Zuidwolde den 29 October 1874
De Burgemeester bovengen.
onleesbaar
Naamteekening der getuigen
F.L.Steenbergen
A.G.Dijkman

Enfant(s):

  1. Jentje Gort  1845-1895 
  2. Hendrik Gort  1848-1930 
  3. Grietje Gort  1856-1885
  4. Jan Gort  1865-1936


Notes par Jan Hendriks Gort

Vuile Riete
Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente de Wolden (tot 1998 Zuidwolde) ten zuidoosten van Zuidwolde, ten noorden van Dedemsvaart (Ov.) en ten westen van Slagharen (Ov.). Oorspronkelijk de naam van een stroom, die is overgedragen op het gebied erlangs.
De naam is samengesteld uit vuil = niet helder, met waterplanten dichtgegroeid, en riete, riet = reet, geul. (bron: Encyclopedie Drenthe Online).

. CERTIFICAAT
DE GOUVERNEUR van de PROVINCIE DRENTHE verklaart dat Jan Hendriks Gort, van beroep boereknecht, binnen de gemeente van Beilen voor de Nationale Militie is ingeschreven; dat hem vervolgens bij de Loting 1838 is ten deele gevallen het nummer 14 en hij vervolgens door de Militie Raad, zitting hebbende gehouden te Assen, uit hoofde van broederdienst in 1835 tot en met 1840 telkens voor een jaar en in 1842 finaal is vrijgesteld.
Gegeven te Assen, den 15 September 1844
De GOUVERNEUR voornoemd,
getekend onleesbaar
Geen signalement

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Hendriks Gort?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Hendriks Gort

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Hendriks Gort

Jan Hendriks Gort
1819-1895

1844
Jentje Gort
1845-1895
Hendrik Gort
1848-1930
Grietje Gort
1856-1885
Jan Gort
1865-1936

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Jan Hendriks Gort



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Geboorteakte gemeente Zuidwolde. Akte nr. 7
    2. Geboorteakte.
    3. Doopboek Zuidwolde, blz. 35.
    4. H.C.O.
    5. Trouwakte
    6. Bevolkingsregister
    7. Geboorteakte Roelof
    8. Geboorteakte Roelofje
    9. Overlijdensakte zus Roelofje
    10. Trouwakte Jan en Johanna
    11. Bevolkingsregister Zuidwolde
    12. Genlias. Zuidwolde, akte nr. 50.
    13. Overlijdensakte.
    14. Akte huwelijksaangifte nr. 33.
    15. Huwelijksakte gemeente Zuidwolde. Akte nr. 10.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 3 mars 1819 était d'environ 2,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: half bewolkt winderig. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1819: Source: Wikipedia
      • 6 février » la Compagnie anglaise des Indes orientales établit un comptoir à Singapour.
      • 22 février » l'Espagne cède la Floride aux États-Unis à la signature du traité d'Adams-Onís.
      • 2 août » début des émeutes Hep-Hep à Wurtzbourg, en Bavière. Ces émeutes anti-juives se propagent en Allemagne durant l’été 1819, pendant lequel la foule pille les maisons et les magasins des Juifs.
      • 10 août » Simón Bolívar, le «Libertador», fait une entrée triomphale à Bogotá lors de sa campagne libératrice de la Nouvelle-Grenade.
      • 16 août » massacre de Peterloo à Manchester.
      • 17 décembre » la Grande Colombie est formée par Simón Bolívar.
    • La température le 28 mars 1819 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: winderig betrokken regen. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1819: Source: Wikipedia
      • 6 février » la Compagnie anglaise des Indes orientales établit un comptoir à Singapour.
      • 22 février » l'Espagne cède la Floride aux États-Unis à la signature du traité d'Adams-Onís.
      • 2 août » début des émeutes Hep-Hep à Wurtzbourg, en Bavière. Ces émeutes anti-juives se propagent en Allemagne durant l’été 1819, pendant lequel la foule pille les maisons et les magasins des Juifs.
      • 10 août » Simón Bolívar, le «Libertador», fait une entrée triomphale à Bogotá lors de sa campagne libératrice de la Nouvelle-Grenade.
      • 16 août » massacre de Peterloo à Manchester.
      • 2 septembre » naufrage du navire de ligne espagnol San Telmo au large de l'île Livingston. Il s'agit de la première et de la plus grave catastrophe humaine recensée à ce jour en Antarctique (644 ou 650 morts).
    • La température le 16 novembre 1844 était d'environ 11,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1844: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
      • 15 février » la première grande gare de marchandises est ouverte à Paris, aux Batignolles.
      • 27 février » indépendance de la République dominicaine.
      • 8 mars » en Suède, mort de Charles XIV (Jean-Baptiste Bernadotte). Son fils Oscar I de Suède lui succède.
      • 16 mars » la Grèce adopte une constitution créant un Parlement bicaméral.
      • 14 août » bataille d’Isly. Dernière bataille ayant lieu dans le cadre de l’expédition française au Maroc; les troupes françaises sortent victorieuses de l’affrontement.
      • 24 octobre » traité de Huangpu.
    • La température le 17 juillet 1895 était d'environ 19,4 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 66%. Source: KNMI
    • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • En l'an 1895: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 5 janvier » le capitaine Alfred Dreyfus est publiquement et solennellement dégradé pour haute trahison dans la cour de l'École militaire à Paris.
      • 20 février » la Triplice, Allemagne, Autriche-Hongrie, Italie, est reconduite pour dix ans.
      • 3 avril » début du procès d'Oscar Wilde.
      • 23 avril » la seconde expédition de Madagascar commence à débarquer à Majunga.
      • 8 septembre » combat de Magul.
      • 29 décembre » tentative de coup d'État de Leander Starr Jameson (Afrique australe).

    Sur le nom de famille Gort

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Gort.
    • Afficher des informations sur Gort sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Gort.

    La publication Arbre généalogique De Klark a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    J. de Klark, "Arbre généalogique De Klark", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I3587.php : consultée 22 mai 2024), "Jan Hendriks Gort (1819-1895)".