Arbre généalogique De Klark » Grietjen Jans "Grietien" Wijken (± 1793-1872)

Données personnelles Grietjen Jans "Grietien" Wijken 

  • Le surnom est Grietien.
  • Elle est née environ 1793 dans Zuidwolde, Drente, Nederland.
    Daar Grietje bij haar tweede huwelijk geen geboortebewijs kon tonen werd onderstaande akte opgemaakt:
    Akte van bekendheid Grietje Jans Wijken

    In Naam des Konings
    De Regtbank van den eersten aanleg ziting houdende te Assen,
    provincie Drenthe heeft op hierna geinsereerde akte van bekendheid
    en rekwest gewezen het volgende vonnis:
    Vonnis
    Op heden den eenendertigsten Maart achtienhonderd twee en dertig kompareerde voor mij Vrederigter van het Kanton Hoogeveen provincie Drenthe geadsisteerd met onzen Griffier Henderikus Johann
    es Meijer te huise onzer gewoone teregtzitting te Hoogeveen Grietje Jans weduwe Hendrik Bartels van beroep arbeidster woonachtig te Wijster, gemeente Beilen geeft te kennen dat zij tot voltrekken van haar huwelijk en geboorteacte benodigd is. Zij tot dat einde heeft vervoegd bij den Ambtenaar van den Burgerlijke Stand harer Gemeente waar zij geboren was dat zij heeft bevonden aldaar in het Register niet staat aangetekend produceerde van gezegde Ambtenaar van de Burgerlijke Stand
    een Certificaat afgegeven den twee en twintigsten Maart achtienhonderd twee en dertig. Het Certificaat van den Burgemeester luid aldus.- De Burgemeester Ambtenaar van de Burgerlijke Stand der Gemeente Zuidwolde Kanton Hoogeveen Provincie Drenthe verklaard door dezen dat door de noodlottige Brand de zeventiende en achttiende Augustus achttienhonderd vier en twintig nevens zoo veele andere Stukken het oude Doopboek mede is verbrand geworden en dat Grietje Jans Dochter van Jan Wijken en van Annichje Simens beide overleden, weduwe van Hendrik Bartels arbeidster van beroep woonachtig te Wijster Gemeente Beilen in het aanwezige niet staat aangetekend, en alzoo niet in Staat is om voor haar daar uit een Extract te kunnen geven en is deze afgegeven op ongezegeld papier naar aanleiding van nevens gaand Certificaat van onvermogen door de Heer Burgemeester der Gemeente Beilen afgegeven gedagteekend den vijfden Maart achttienhonderd twee en dertig- De Burgemeester Ambtenaar der Gemeente voornoemd F.L.Steenbergen.
    Dat zij Komparante geen doopacte of geboorteacte kan bekomen en alzoo verzogt dat wij een acte van bekendheid door een genoegzaam getal getuigen naar de Wet zouden opmaken en heeft na voorlezing alhier getekend Gr. Jans.
    Waarop wij Vrederigter voormeld, overwegende dat het voldoende is gebleken dat gemelde Grietje Jans geboorte of Doopacte produceeren kan, het gedaan verzoek geauthoriseerd, waarop vrijwilig voor ons zijn verschenen 1. Harmannes Schotman, Landbouwer te Zuidwolde, oud negen en zestig jaren, 2. Rutgert Jans Wolting, in de Gemeente Zuidwolde, oud zes en twintig jaren, 3. Jan Arends Strijker, Landbouwer te Zuidwolde, oud acht en zestig jaar, 4. Lukas Hendriks Gruppen, Landbouwer te Zuidwolde, oud acht en zestig jaar, 5. Jan Hendriks Santing, Landbouwer te Zuidwolde, oud drie en zestig jaar, 6. Jan Jans Fieten, Landbouwer te Zuidwolde, oud acht en vijftig jaar, 7. Jan Everts Slagter, Landbouwer te Zuidwolde, oud twee en vijftig jaar.
    Welke getuigen ieder afzonderlijk voor ons hebben verklaard dat Grietje Jans voormeld ongeveer in den jare zeventienhonderd drie en negentig in de Gemeente Zuidwolde gebooren is, geven getuigen reden van wettigheid op dat zij meergemelde Grietje Jans wel kennen, alsmede haare ouders wel gekend hebben en door de menigvuldige verkeeringe met dezelve zeer wel gekend hebben en wel weten dat zij ongeveer in den jare zeventienhonderd drie en negentig gebooren is.-
    Wij hebben van de verklaring der getuigen dit procesverbaal opgemaakt hetwelk door de getuigen, ons Vrederigter en Griffier is geteekend./Was get. H.Schotman, R.J.Wolting, J.A.Strijker, L.H.Gruppen, J.H.Santing, J.J.Fieten, J.Everts Slagter, W.de Jonge, Vrederigter, H.J.Meijer, Griffier. Geregistreerd te Meppel den vierden April achttienhonderd twee en dertig, deel acht, folio negen en tachtig, verco vak vier, houdende een blad drie renvooijen. De ontvanger geteekend van Hamel, voor Extract komform getekend H.J.Krill, Comies-Griffier.
    Aan de Regtbank van den Regtbank van den eersten aanleg ziting houdende te Assen Exhibeert met verschuldigden eerbied Grietje Jans arbeidster te Wijster bovenstaande acte van bekendheid met onderdanig verzoek, dat het de rechtbank moge behagen dezelve te Hommoleren het welk doende is enz. getekend A.S.Nijsingh.
    Wij President der Regtbank van eersten aanleg zitting houdende te Assen, Provincie Drenthe bevelende communicatie en aan den rigter Homan tot het doen van rapport. Assen den 30 April 1832. get. S.Gratema Com.
    De officier bij de Regtbank verzet zich niet tegen de verzogte homologatie. Assen den 30 April 1832. get. B.Servatius.
    De regtbank gezien de voorenstaande acte van bekendheid nopens de geboorteacte van Grietje Jans, wed. Hendrik Bartels, Arbeidersche, woonachtig te Wijster Gemeente Beilen ten overstaan van de Heer Vrederigter van het Kanton Hoogeveen verleden den een en dertigsten Maart achttienhonderd twee en dertig gezien het verzoek Schrift daarvan, gezien de Concliere van den Heer officier bij de Regtbank, Gehoort het Rapport van den Regter Mr. J.F.Homan, Gezien art. 70, 71 en 72 van het Burgerlijk Wetboek, overwegende dat gemelde acte van bekendheid naar het voorschrift der aangehaalde artikelen is opgemaakt;- Homologeert dezelve acte van bekendheid.
    Aldus gedaan te Assen in Kamer van raden den eersten Mei 1800 twee en dertig. tegenwoordig de Heeren Mr. Gratema, regter, Preluder Tonkens en Homan, regters, van der Vels, Griffier. getekend S.Gratema, G.W.v.de Fels, voor grosse uitgegeven aan de Rekestrente.
    de Griffier bij voormelde Regtbank J.H.Westra. Gratis geregistreerd te Assen den vier en twintigsten Mei achttienhonderd twee en dertig deel 13 folio 50 vak 5, drie bladen geen Renvooijen. de Ontvanger Ber....

    Volgens de huwelijksakte met Hendrik Bartelts was ze in 1813 19 jaar. Dit klopt wel ongeveer met bovenstaande akte.
  • Professions:
  • Résidant:
    • en l'an 1821: de Wijk, Drente, Nederland.Source 4
    • en l'an 1830: Wijster, gemeente Beilen, Drente, Nederland.Source 5
    • en l'an 1844: Beilen, Drente, Nederland.Source 3
  • Elle est décédée le 2 mars 1872 dans Alteveer, gemeente Hoogeveen, Drente, Nederland.Source 6
    Het overlijden van Grietje Jans Wijken werd aangegeven door Hendrik Jans Dekker, oud 38 jaar en Gerrit Boertien, oud 28 jaar, beiden arbeider en buren van de overledene. Volgens aangevers was Grietje 80 jaar. Als geboortejaar wordt opgegeven 1791.
    Grietje woonde te Alteveer F155, gemeente Hoogeveen.
    Tijdstip: 15:00
  • Enregistrement de décès le 6 mars 1872.Source 7
  • Un enfant de Jan Geerts Wijken et Annechien Simens
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 30 mai 2014.

Famille de Grietjen Jans "Grietien" Wijken

(1) Elle est mariée avec Hendrik Bartelds.

Ils se sont mariés le 28 janvier 1813 à Zuidwolde, Drente, Nederland.Source 8

Het voorgenomen huwelijk van Hendrik Bartelds Gort en Grietje Jans Wijken werd afgekondigd op 3 en 10 januari 1813.
De moeder van de bruidegom, wonende te Nieuwe Pekela, had bij akte haar toesteming gegeven; de ouders van de bruid waren aanwezig en gaven mondeling hun toestemming.
Getuigen waren Lucas Alberts Steenbergen, oud 73 jaar, Willem Alberts Steenbergen, ud 46 jaar, Hilbert Hendriks, oud 62 jaar en Lucas Roelofs, oud 47 jaar, allen landbouwer wonende te Zuidwolde.
De bruidegom en de ouders van de bruid verklaarden niet te kunnen schrijven.
De bruidegom staat hier als landbouwer te boek, evenals de vader van de bruid.
De huwelijksbijlagen van 1813 ontbreken bij het Drents Archief.

Enfant(s):

  1. Annigje Hendriks Gort  1813-1842 
  2. Berend Hendriks Gort  1816-1889 
  3. Jan Hendriks Gort  1819-1895 
  4. Anna Bartelds  1827-1830
  5. Roelofje Gort  1829-1830


(2) Elle est mariée avec Gerrit Jans Kuik.

Ils se sont mariés le 15 juin 1832 à Beilen, Drente, Nederland.Source 9

Het voorgenomen huwelijk van Gerrit Kuik en Grietje Wijken werd afgekondigd op 1 en 8 april 1832.
De ouders van bruidegom en bruid waren overleden. Hiervan werden akten overlegd. De grootouders waren eveneens allen overleden, doch bruidspaar en getuigen verklaarden onder ede niet te weten wat hun laatste woonplaats was en waar ze zijn overleden.
Getuigen waren Willem Timmer, oud 25 jaar, koopman, Hendrik Wolters, oud 33 jaar, schoenmaker, Roelof Lamberts, oud 54 jaar, arbeider en Lukas Jans Mulder, oud 45 jaar, landbouwer, allen wonende te Beilen.
Gedrrit staat in de trouwakte als weduwenaar, maar niet van wie. In de huwelijksbijlagen wel overlijdensakten van zijn ouders, maar niet van zijn eerste vrouw.

Grietje had een bewijs van onvermogen:
De fungerend Burgemeester der Gemeente Beilen, Provincie Drenthe verklaard op getuigenis van Willem Timmer, Koopman en Jan Uiterwijk, Bakker bij ons bekend als ter goeder naam en faam staande ingezetenen dat Grietje Jans, Wed. Hendrik Bartelds, van beroep arbeidster wonende te Wijster, Gemeente Beilen, Arm en zeer behoeftig is, en niet in staat de kosten te betalen welke vereischt worden tot het aanschaffen van Extractive bewijzen benoodigdt tot het aangaan van een Huwelijk.
Gepasseerd in Beilen den vijftienden Maart achtienhonderd twee en dertig en na gedane voorlezing van dezelve door de Comparanten en mij onderteekend.
De fungr. Burgemeester voornoemd
W.Timmer (get.) T.ten Have
J.Uiterwijk

Gerrit was "gedispenseerd van de productie van een certificaat van voldoening aan de nationale militie". Waarom staat er niet bij. Waarschijnlijk had dit met zijn leeftijd te maken.

Notes par Grietjen Jans "Grietien" Wijken

Zuidwolde, den 18 Augustus 1824, des morgens zeven uren.
Hoog Edelgestrenge Heer,
Als mijn oppersten Superieur moet ik Uw Hoog Edele mijne zeer grote ongesteldheid melden, dat dezen nagt omstreeks elf uren, het huis van Arend Harms en Lukas Hendriks Gruppen in een ogenblik een prooij der vlammen is geworden.
Den spoedigen voortgang, en de te late ontdekking, is zoo sterk geweest, dat uit de beide woningen niet is gered geworden, geheel alles verbrand, -zoo wel de Gemeente, als boven gemelde personen betreffende.
Verzoekende deswegens Uw Hoog Edel Gestrenge om dadelijk aan de andere Kollegiën hiervan mededeeling te geven. Wenschende om morgen eene kommissie af te zenden ten einde over al het ontbrekende en de nadere opgaaf te spreken, blijvende in haast
Uwe onderdanige Dienaar
F.L. Steenbergen
Bovenstaande brief schreef Freerk Lukas Steenbergen, de eerste burgemeester van Zuidwolde, aan de gouverneur des konings, mr. Petrus Hofstede. Behalve de twee huizen die in rook opgingen, gingen ook de registers van de burgelijke stand, de doop-, trouw- en begraafboeken van de kerk en de archieven van de gemeente verloren.
Het klinkt wewllicht vreemd dat de gemeentelijke administratie zich in deze woonhuizen (boerderijen) bevond, maar feit is dat de meeste gemeenten geen gemeentehuis hadden. In de provincie Drenthe was Ruinerwold de eerste plaats waar een gemeentehuis gebouwd werd. Het is in gebruik genomen in 1849.
Dit is dus de reden waarom er geen geboorte of doop van Grietjen Jans bekend is. De gegevens van haar broers en zussen komen uit een gereconstreerd doopboek. Het blijft mogelijk dat er nog meer kinderen geweest zijn. De huwelijksbijlagen van 1813 zijn ook in geen enkel archief te vinden.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Grietjen Jans "Grietien" Wijken?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Grietjen Jans "Grietien" Wijken

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Grietjen Jans Wijken

Geert Wieken
± 1740-????
Grietjen Jans
± 1742-????
Sieme
????-
Jentien
????-

Grietjen Jans Wijken
± 1793-1872

(1) 1813
Anna Bartelds
1827-1830
Roelofje Gort
1829-1830
(2) 1832

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Grietjen Jans "Grietien" Wijken



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Drenlias, huwelijksakte
    2. Trouwakte zoon Berend
    3. Trouwakte zoon Jan Hendriks
    4. Geboorteakte Roelof
    5. Overlijdensakte Roelofje
    6. Overlijdensakte gemeente Hoogeveen. Akte nr. 82.
    7. Overlijdensakte.
    8. Huwelijksakte gemeente Zuidwolde. Akte nr. 1.
    9. Huwelijksakte gemeente Beilen. Akte nr. 9.

    Événements historiques

    • La température le 15 juin 1832 était d'environ 14,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: omtrent betrokken regen. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1832: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
      • 26 mars » la deuxième pandémie de choléra touche Paris.
      • 7 mai » la Grèce est reconnue indépendante par le traité de Londres. Othon I de Grèce, prince de Bavière, est choisi roi de Grèce.
      • 30 mai » combat de Toucheneau, pendant la chouannerie de 1832.
      • 14 août » indépendance de l’Équateur.
      • 21 décembre » les forces égyptiennes mettent en déroute l'armée turque à la bataille de Konya.
      • 28 décembre » John Caldwell Calhoun, partisan du maintien de l'esclavage, premier vice-président des États-Unis, démissionne.
    • La température le 2 mars 1872 était d'environ 4,4 °C. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du est nordest. Le taux d'humidité relative était de 80%. Source: KNMI
    • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Du 6 juillet 1872 au 27 août 1874 il y avait en Hollande le gouvernement De Vries - Fransen van de Putte avec comme premiers ministres Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) et I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • En l'an 1872: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
      • 2 février » reconnaissance officielle par M Casimir Wicart, évêque de Laval de l'apparition mariale de Pontmain.
      • 1 mars » le président Grant autorise la création du premier parc national aux États-Unis, Yellowstone.
      • 18 septembre » début du règne duel d'Oskar II, roi de Suède.
      • 30 novembre » premier match international de football.
      • 4 décembre » le Mary Celeste est découvert abandonné au large des Açores.
      • 9 décembre » Pinckney Benton Stewart Pinchback devient le premier afro-américain gouverneur, en Louisiane.

    Sur le nom de famille Wijken

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Wijken.
    • Afficher des informations sur Wijken sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Wijken.

    La publication Arbre généalogique De Klark a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    J. de Klark, "Arbre généalogique De Klark", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I11412.php : consultée 22 mai 2024), "Grietjen Jans "Grietien" Wijken (± 1793-1872)".