Arbre généalogique De Jonge en Wiggers » Jan Hoijkinck (± 1598-< 1675)

Données personnelles Jan Hoijkinck 

Source 1

Famille de Jan Hoijkinck


Enfant(s):

  1. Gert Hoijkinck  ± 1641-????
  2. Jan Hoijkinck  ± 1647-????
  3. Lijsabeth Hoijkinck  ± 1650-????
  4. Meetta Hoijkinck  ± 1651-???? 
  5. Herman Hoijkinck  ± 1654-???? 
  6. Derck Hoijkinck  1658-????


Notes par Jan Hoijkinck

Waarschijnlijk komt deze Jan van elders en is hij op Hoijkinck komen wonen. Maar er is nergens een aanknopingspunt waaruit af te leiden is hoe hij eerder geheten heeft.

Bij de verponding van 1648 staat er bij Hoickinck het volgende: Hoickinck, Jor. Eerde ten Pleckenpoel. Huis, hof 1/2 schepel boulant 6 mulder thienbaar, 4de gerf 33-15-. 1/2 voeder hoeij voor 1 1/2 daalder, 2-5-. Een vercken of 2 Rijxdaalder, 5-0-. Eijcken boomen.


Woonplaats(en): Winterswijk (Brinkheurne).


Adres: Hoickinck


Plaats: Winterswijk (Brinkheurne)


De oudste vermelding van Hoitink vinden wij in een lijst van inkomsten (heberegister) van St.Maurits-stift te Münster uit de 11e eeuw. Hier worden genoemd: De Vuintereswick met daarbij genoemd o.a. de volgende hoevenamen: Hoijco, Hezel, Meneko, Hijo en Menso. In de marge wordt aangeven dat het hier de curia Winterswyk betreft, dus de hoofdhof met een aantal daarbij behorende erven. Deze erven zijn heden ten dage waarschijnlijk nog terug te vinden onder de namen Huitink, Hesselink, Meenk, Hijink en Mensink.

De namen die hier worden aangegeven zijn de (voor)namen van de bewoners in die tijd geweest. Hoijco was een voornaam die in Oost-Nederland en het aangrenzende Westfalen veelvuldig voorkwam.

Deze stamt van de Germaanse stam Hauha, wat in het Nederlands hoog betekent. De naam Hoijco/Hoijko komen we regelmatig tegen bij bestudering van diverse oorkondenboeken uit de vroege middeleeuwen in het voornoemde gebied. In het jaar 1196 wordt o.a. genoemd de abt Hoijco zu Amelungsborn. Omstreeks deze tijd begint men ook de uitgang ING of INK toe te voegen. Deze uitgang dateert uit vroeg-Germaanse tijden en had als hoofdbetekenis, "behorende aan" maar kan ook betekenen "zoon van". Deze uitgang is specifiek voor het gehele Germaanse taalgebied. Het is in deze betekenis dat wij nu de naam Hoickinck regelmatig tegenkomen. In 1307 wordt genoemd 'aus dem Erbe Hoijkinck' . In 1281 is er een Nanno Hoikinck schepen te Bocholt en in 1321 wordt genoemd Johannes dictus Hoijkinc als rector van het St. Paulus Altaar in de dom te Münster. Wij komen de naam van het erf in Winterswijk in 1402 tegen als Hoekingh.

27 Juni 1554, Keizer Karel V beleent via de stadhouder van het vorstendom Gelre en de Graafschap Zutphen de drost Johan van Lennep. Het betreft hier o.a. het recht van windvang voor molens (den wijndt ind id gemael) in het kerspel Aalten en het kerspel Winterswijk en de goederen Eppinck, Sijtkinck, Hoekinck en Roselinck met alle toebehoren in het amt Brevoirt in het kerspel Winterswijk, met keizerlijk zegel.

Deze vorm (Hoekinck) komt voort uit het feit dat zowel de E als de I dienden ter verlenging van de O. De OI en de OE werden dus oorspronkelijk uitgesproken als OO. Ter illustratie: Brevoirt werd Breedevoort of oick werd ook.

In het verpondingsregister Zutphen 1640/1650 Brinckhoerne Winterswijk vinden wij de hoeve terug onder de naam Hoickinck. Beleent is hiermee Johan van Eerde ten Pleckenpoel. Verdere bijzonderheden vinden wij in de leenakten van Gelre door Sloet.

Hoikinck of Hoekinck maakte oorspronkelijk deel uit van het goed ter Gerbeldinck in het Woold. Hiermee is in 1402 beleent Henrick van Westen. Rutger van Graes ten Pleckenpoel er t het goed en laat het ter Gerbeldinck met Hoijkinck en Koeninck na zijn overlijden op 17 September 1608 aan zijn zuster Anthonia van Graes na. De familie Van Graes bewoonde de havezate de Pleckenpol bij Winterswijk. Via Rutgera van Graes die gehuwd was met Adriaan van Eerde komt het goed in het bezit van het geslacht Van Eerde.

In het rechterlijk archief van Bredevoort bevindt zich de volgende akte: 3 juni 1693


Alsoo sijn hooghwelgeb. Heer Adriaen van Eerden heer tot den Pleckenpol zaliger heeft gehijpothiseert en verpandet op den 10 julij 1671 ande erfgenaemen van zalige Jan Huijsinck een seecker goet genaemt het goet Hoijckinck, voor de gewoonlijke garve, jaerlixen een pachtzwyn, jaerlix drie diensten en 8 daelder jaergeldt int kerspel Wenterwick buijrschap Brinckhoorne.

Dit had te maken met een schuld van 1000 gulden welke een van de zoons ook een Jan Huijsinck en zijn vrouw Maria Iserloo hebben aan Wilhelm Brinckerinck rector tot Vreden. Als onderpand wordt gegeven de halfscheidt van het voornoemde goed Hoijckinck.

Frederik Johan van Eerde draagt het goed ter Gerbeldinck uitgezonderd o.a. Hoijkinck over op 2 0ct 1711 aan Matthijs Walien, een rijke koopman uit Winterswijk. Geesje Schimmelpenninck de weduwe van Matthijs Walien draagt Hoickinck echter op 13 nov 1723 op aan Hermen ten Gronde.

Daarvoor zien wij dat op 24 juni 1721 Margareta Greevinck de weduwe van Jan Huijsinck (zoon van Jan Huijsinck uit 1671) procedeert met Jan Walien over de vrugten en opkomsten van het goet Hoitink in de Brinckheurne. Hier zien we dat de naam van het goed veranderd is van Hoickinck naar Hoitink. We zien omstreeks deze tijd bij een aantal namen in Winterswijk dat de K verandert in een T.

Mijn rechtstreekse voorvader Willem Hoitink trouwt in 1718 te Winterswijk als Willem HoijKink jm s van Harmen HoijKink met Geesken Koenen. Als het jaar daarop zijn eerste zoon geboren wordt schrijft men Willem HoiTink in het doopboek.

Andere namen waar dit plaats vond, zijn Boykinck/Boytink en Eelkinck/Eeltink.


Taalkundigen hebben een wetenschappelijk verklaring waarom in deze namen de K naar een T gemouilleerd is. Door de invloed van de voor en achterliggende klinker verandert de medeklinker. Ongeveer zo Hoikink-Hoibink-Hoitink.

Wat mij echter opvalt is, dat deze mouilleering in een tijdsbestek van 10 jaar plaatsvond: van 1720 tot ongeveer 1730.

De huidige naam van de boerderij is Huitink en de boerderij is gelegen bij de Huitinkbrug op de weg Winterswijk/Oeding.

We zien dat de naam van de boerderij in de loop der eeuwen veranderd is van Hoijco naar Hoijkinck/Hoekinck en vanuit deze naam naar Hoijtink/Hoitink uiteindelijk tot Huitink.

Bronnen:


- Gemeentearchief Winterswijk


- Leenakten van Gelre/Sloet


- Munsterischen Urkundensamm. 4eband mr.XV. D.T.B. Winterswijk


- R.A. Arnhem Rechterlijk archief Bredevoort Vol.Prot.


door J.G.W.Hoitink, Torenvalk 26, 357Z SR Bunschoten/Spakenburg. (OTGB 94.82-84)


Hier woonden: Hendrik Hoijkink|Hoijtinck landbouwer op, Jan Hoijkinck, Jan Huijsinck landbouwer op.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Hoijkinck?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Hoijkinck

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Hoijkinck

Jan Hoijkinck
± 1598-< 1675



Onbekend

Gert Hoijkinck
± 1641-????
Jan Hoijkinck
± 1647-????
Meetta Hoijkinck
± 1651-????
Herman Hoijkinck
± 1654-????

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jan Hoijkinck



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Voorouders Gerrit Karssenberg en verwanten, Gerrit Karssenberg, Franeker / Secundaire bronnen

Sur le nom de famille Hoijkinck


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
IJbeling Hartog, "Arbre généalogique De Jonge en Wiggers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-jonge-en-wiggers/I1962.php : consultée 27 mai 2024), "Jan Hoijkinck (± 1598-< 1675)".