Arbre généalogique Bosman en Brugman » Cornelis Hermanszn (1658-1735)

Données personnelles Cornelis Hermanszn 


Famille de Cornelis Hermanszn

Waarschuwing Attention: Femme (Margaretha Ariens (Grietje) van Crimpen) est aussi son cousin.

(1) Il est marié avec Anette Samuels.

Ils se sont mariés le 31 octobre 1683 à Amsterdam, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, il avait 25 ans.

Oorzaak: Genealogie Ris

(2) Il est marié avec Annetje Barentsdr Kock.Source 3


Harmens vader was de rondreizende molenmaker Cornelis van Boles, afkomstig uit een Krimpens geslacht van timmerlieden. Grootvader Harmen had zich als timmerman in het dorpje Bolnes gevestigd, vandaar de geslachtsnaam. Toen Cornelis in 1690 de aanstelling van Stadstimmerman in Schiedam kreeg, verhuisde het gezin mee naar de jeneverstad. In zijn jonge jaren zal Harmen in de leer geweest zijn bij zijn vader, inmiddels stadsarchitect, maar hij volgde deze niet op in zijn functie; in 1724 zal jongere broer Arij van Bol'es Stadsarchitect worden. Deze functie zou nog tot 1827 door zijn afstammelingen vervuld worden.
Harmen van Bol'es tekende op 26 april 1713 in Den Haag een contract waarbij hij in dienst trad van tsaar Peter de Grote van Rusland. Deze had aan de monding van de rivier de Neva in 1703 Sint-Petersburg gesticht. Deze beoogde nieuwe hoofdstad moest Ruslands moderne venster op het westen worden, maar was in 1713 nog niet veel meer dan een modderpoel. Vandaar dat er voor ontwerp en uitvoering veel kundige westerlingen werden aangenomen, waaronder natuurlijk de nodige inwoners van de door Peter de Grote bewonderde Republiek der Verenigde Nederlanden. Het eigenlijke harde en gevaarlijke werk werd overwegend uitgevoerd door Russische dwangarbeiders.
Van Bol'es werd mede door de vriendschap en patronage van zijn oudere Zwitserse collega Domenico Trezzini al snel een succes in Sint-Petersburg. Naast meubels (wat tot het vaste repertoire van zijn voorouders als dorpstimmerlui hoorde) voor de keizerlijke paleizen ontwierp en voerde hij een groot aantal bouwwerken in de stad uit. Daaronder typisch Nederlandse specialiteiten als ophaalbruggen, sluizen, windmolens en grachten. Maar hij bouwde ook kerken, zoals de Drievuldigheidskathedraal. De Zomertuinen verfraaide hij met fraaie fonteinen, die gevoed werden door een ingewikkeld netwerk van ondergrondse watertanks. Maar evengoed was hij betrokken bij grote vestingwerken rond Sint-Petersburg.
Het bekendst in het huidige Sint-Petersburg is hij echter vanwege zijn grote specialiteit, torenspitsen. Onder meer de spitsen van de Petrus-en-Paulusvesting, de Isaak- en Simeonkerk en de Konjoesjennyj Dvor zijn van zijn hand. Op Van Bol'es' slanke spits van de Admiraliteit aan de Nevski Prospekt prijkt als windvaan een door hem ontworpen scheepje. Dit Admiralteitsschuitje geldt als een belangrijk symbool van Sint Petersburg. Volgens de overlevering stelt het scheepje het eerste Russische oorlogsschip 'De Adelaar' voor.
Harmen van Bol·Äôes trouwde twee maal en werd in Sint-Petersburg vader van minstens twaalf kinderen. De oudste zoon Cornelis, uit het eerste huwelijk met Elijsabeth Geldorp, keerde terug naar Schiedam. De tweede zoon Anthony werd genoemd als lakei (ongetwijfeld in een bouwkundige functie) aan het keizerlijk hof in Moskou. Hij overleed aldaar in 1746. Harmen wordt in een stuk uit 1750 genoemd als "haare keijserlijke Majesteijts Bouw-meester tot St. Petersburgh". De oudste zoon uit het tweede huwelijk met Catharina Potter, Cornelis (de jonge; de nieuwe schoonvader heette ook Cornelis) schijnt Harmen na diens dood in 1764 in deze functie te zijn opgevolgd. Cornelis de jonge van Bol'es overleed in 1771 te Sint Petersburg "aan eene Teeringe".

Ils se sont mariés le 19 septembre 1688 à Amsterdam, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, il avait 29 ans.

Oorzaak: Genealogie Ris

Enfant(s):

  1. Johannes van Bol'es  1693-1721
  2. Aeltje van Bol'es  1698-1698


(3) Il est marié avec Margaretha Ariens (Grietje) van Crimpen.

Ils se sont mariés le 28 juin 1699 à Schiedam, Schiedam, Zuid-Holland, Nederland, il avait 40 ans.

Oorzaak: Genealogie Ris

Enfant(s):

  1. Pieter van Bol'es  1706-1711
  2. Henricus van Bol'es  1708-1711
  3. Pieter van Bol'es  1715-1718
  4. Magtheld van Bol'es  1717-1772


Notes par Cornelis Hermanszn


Uit: Wikipedia

Cornelis van Boles was afkomstig uit een oud Krimpens geslacht van timmerlieden. Vader Harmen had zich als timmerman in het dorpje Bolnes gevestigd, vandaar de geslachtsnaam. Cornelis wordt genoemd als molenmaker in Wijde Wormer in 1688 en krijgt in 1689 het poorterschap van Amsterdam. In 1690 wordt hij aangesteld als Stadstimmerman in Schiedam, vanaf 1694 is hij de Stadsarchitect. Deze functie droeg hij in 1724 over aan zijn vierde zoon Arij van Bol'es; diens afstammelingen zouden nog tot 1827 de Stadsarchitecten leveren. Oudste zoon Harmen van Bol'es trad in 1713 in dienst van tsaar Peter de Grote van Rusland als bouwmeester van Sint-Petersburg.
Het enige nog bekende gebouw van Cornelis van Boles in Schiedam is de Stadstimmerwerf aan de Korte Haven.
Cornelis van Boles ligt begraven in de Grote of St. Janskerk te Schiedam.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis Hermanszn?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis Hermanszn

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Cornelis Hermanszn



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Doop Cornelis Hermanszn 1658 / Stadsarchief Rotterdam Il ya des images liées
  2. Begraven Cornelis van Boles 1735 / Gemeentearchief Schiedam Il ya des images liées
  3. Doop Harmen Corneliszn van Bol'es 1689 / Gemeentearchief Amsterdam Il ya des images liées

Événements historiques

  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1658: Source: Wikipedia
    • 26 février » Frédéric III signe la paix de Roskilde et cède la Scanie, le Halland et le Blekinge à la Suède pendant la première guerre du Nord.
    • 14 juin » bataille des Dunes.
    • 18 juillet » Léopold I est élu souverain du Saint-Empire romain germanique
    • 31 juillet » Aurangzeb est proclamé empereur moghol de l'Inde.
    • 16 septembre » Traité d'Hadiach
    • 8 novembre » bataille de l'Öresund, qui voit la victoire de la flotte néerlandaise, venue secourir ses alliés danois, sur la flotte suédoise.
  • En l'an 1699: Source: Wikipedia
    • 26 janvier » signature du traité de Karlowitz, consacrant la défaite ottomane face au Saint-Empire et à la Pologne.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Hermanszn


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
P.M.J. Bosman en A.M. Brugman, "Arbre généalogique Bosman en Brugman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bosman-en-brugman/I55447974.php : consultée 18 mai 2024), "Cornelis Hermanszn (1658-1735)".