Arbre généalogique Bannink van Trienen in Gelselaar » Jan Hendrik Bannink (1867-1952)

Données personnelles Jan Hendrik Bannink 

  • Il est né le 26 mai 1867 dans Hummelo.Source 1
    Geboorte Jan Hendrik Bannink, Geboortedatum: 26-05-1867 Geboorteplaats: Hummelo (Bronckhorst) Kind: Jan Hendrik Bannink Geslacht: Man Moeder: Aaltjen Wantink Beroep: zonder beroep Vader: Wichert Bannink Leeftijd: 33 Beroep: dagloner
  • Enregistrement de naissance le 27 mai 1867.
  • Il est décédé le 24 mars 1952 dans Arnhem, il avait 84 ans.Source 2
    Overledene: Jan Hendrik Bannink Leeftijd: 84 Jaar Doopplaats: Hummelo en Keppel (Bronckhorst) Geslacht: M Beroep: zonder beroep Moeder: Aaltjen Wantink Beroep: geen beroep vermeld Vader: Wichert Bannink Beroep: geen beroep vermeld Weduwnaar van: Geertruida Willemina Huizink
    De laatste jaren van zijn leven woonde Jan Hendrik bij zijn dochter Mies in Arnhem. Daar is Jan Hendrik ook overleden. Jan Hendrik en Geertruida Willemina hebben samen een graf op de begraafplaats van de Protestants Gemeente van Hummelo in Hummelo aan de Zelhemseweg.
    [GB Jan Hendrik is uitgeleide gedaan door de dorpsbewoners van Hummelo. Thea vertelt: alle luiken (blinden) waren gesloten en dorpsbewoners hebben hem naar het kerkhof gedragen, gevolgd door een stoet van hen die hem de laatste eer wilden bewijzen. Bron: Thea van Veen De Jonge]
  • Il est enterré dans Hummelo.
  • Les parents biologiques sont Wichert Bannink et Aaltje Wantink
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 10 novembre 2020.

Famille de Jan Hendrik Bannink

Il est marié avec Geertruida Willemina Huijzink.

Ils se sont mariés le 21 mars 1890 à Hummelo en Keppel, il avait 22 ans.Source 3

Huwelijk Geertruida Willemina Huizink en Jan Hendrik Bannink, 21-03-1890 Geertruida Willemina Huizink Leeftijd: 24 Doopplaats: Ambt Doetinchem (Doetinchem) Beroep: dienstmeid Bruidegom: Jan Hendrik Bannink Leeftijd: 22 Doopplaats: Hummelo (Bronckhorst) Beroep: fabriekarbeider Moeder bruid: Willemina Berendsen Beroep: zonder beroep Vader bruid: Jozias Huizink Beroep: daglooner Moeder bruidegom: Aaltjen Wantink Beroep: zonder beroep Vader bruidegom: Wichert Bannink Beroep: dagloner. Bij dat huwelijk wordt Gerard erkend als zoon van Jan Hendrik en in het huwelijk opgenomen. [GB in de huwelijksakte lezen we onder ten vijfde: een bewijs houdende toestemming tot het aangaan van een huwelijk van den commanderende Officier van het derde Regiment Vesting Artillerie te Gorinchem. Jan Hendrik was dus in het leger en had toestemming nodig om te mogen trouwen.]

Enfant(s):

  1. Gerard Bannink  1883-1956 
  2. Antonij Bannink  1890-1890
  3. NN Bannink  1895
  4. Wichert Josias Bannink  1896-1968 


Notes par Jan Hendrik Bannink

Deze Jan Hendrik wordt op 26 mei 1867 geboren in Hummelo als vierde kind en derde zoon van Wichert Bannink en Aaltje Wantink. De tweede zoon, ook een Jan Hendrik was geboren in 1862 en is maar vier jaar oud geworden. Nadat de eerste zoon Antonij was vernoemd naar zijn opa van moeders kant, werd deze derde zoon weer vernoemd naar de opa van vaders kant. Jan Hendrik.
Er gebeurt nogal wat met Jan Hendrik.
In 1881 boerden, zijn ouders, Wichert en Aaltje Stoltenborgh ( de tweede vrouw van Wichert) op No A7 in Hummelo. In het Bevolkingsregister van Hummelo vinden we dat zij toen Geertruida Willemina Huizink als meid in dienst hebben. Gerard is geboren op 5 oktober 1883. Dus verwekt ca januari 1883. Jan Hendrik was toen zestien en een half jaar oud. Geertruida Huizing was toen net 17 jaar oud. Kennelijk is Geertruida in dienst gebleven bij de fam. Bannink, want zij brengt Gerard ter wereld in het huis van de fam. Bannink. De aangifte wordt gedaan door de verloskundige, de schoonvader (Wichert 1834) en ene van den Toren.
Kennelijk waren Jan Hendrik en Geertruida wel gek op elkaar want in 1890 wordt Antonij verwekt en geboren. Jan Hendrik en Geertruida trouwen op 21 maart 1890 in Hummelo, een half jaar voordat Antonij geboren wordt. Bij dat huwelijk wordt Gerard erkend als zoon van Jan Hendrik en in het huwelijk opgenomen. Zij krijgen nog vier kinderen.

Tussen de geboorte van zijn zoon Gerard en zijn huwelijk met Geertruida Willemina Huizink, woont Jan Hendrik aanvankelijk bij zijn ouders, maar we zien ook dat hij gaat zwerven en overal woont. Heen en weer tussen Hummelo, Doetinchem en Zelhem.
In elk geval is hij in 1887 ingeloot om in Militaire Dienst te gaan. Per 13 mei 1887 wordt hij geplaatst bij het 3e Regiment Vesting Artillerie en wordt hij gelegerd in Gorinchem. Als hij in 1890 met Geertruida wil trouwen, moet hij toestemming vragen aan de commanderend officier van zijn onderdeel. Dat krijgt hij en op 21 maart trouwen zij.
Met verlofperioden van maanden blijft hij in Dienst tot 1894.

De oudste Banninks die we kennen tot nu leefden allemaal als landmensen. Sommigen boerden op hun eigen boerenbedrijf of op een gepachte boerderij en anderen als boerenknecht. Jan Hendrik zal de eerste zijn, niet alleen van de Banninks, maar wellicht ook van de mannen uit de hele omgeving, die op een fabriek zal werken. Wat is het geval. In Langerak, dat is een kwartier fietsen of een half uur lopen van Hummelo, is sinds enige tijd een ijzergieterij in bedrijf. Officieel is de Doetinchemse ijzer- koper- en metaalgieterij en herstelplaats voor stoom- en andere werktuigen op 18 november 1894 in bedrijf gegaan, maar zal vast al eerder geproduceerd hebben. De fabriek is gespecialiseerd in gietijzeren rioolbuizen. Jan Hendrik komt daar terecht. We leven dan in tijden dat er op zo’n bedrijf 72 uur in 6 dagen wordt gewerkt. Jan Hendrik begint daar als fabrieksarbeider en klimt al snel via vormer op tot gieterijbaas in 1910. Als de fabriek in 1919 vijfentwintig jaar bestaat zit Jan Hendrik parmantig in vol ornaat bijna naast de directeur. Hij was kennelijk na de directeur en de boekhouder de belangrijkste man in de fabriek op dat moment. Met Jan Hendrik meegerekend zullen er vier generaties Banninks op de gieterij werken.

Jan Hendrik en zijn gezin wonen steeds in Hummelo. Geertruida, zijn vrouw, overlijdt al in 1929. Jan Hendrik woont daarna op een paar adressen in Hummelo. Onder andere bij een mevrouw van den Toorn op A 101. En later in een mannenhuis in Steenderen. Tijdens een bezoek van zijn dochter Willemina Alberta (Mies) in ca 1947 of 1948, bleken de omstandigheden zo miserabel dat de man van Mies, Martinus van Veen besloot, dat Jan Hendrik maar bij hen in huis moest komen. In Arnhem op de Agnietenstraat 46 en later op de Dr Schaepmanlaan 48. Daar is hij op 24 maart 1952 ook overleden. Hij is begraven op het kerkhof van de Protestantse Gemeente in Hummelo en bijgezet in het graf waar zijn vrouw al lag. Grafnummer 165.

Bron:
•Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Bevolkingsregister Zelhem, Hummelo en Doetinchem, Jan Hendrik Bannink geboren 26 mei 1867.
•Ton Monassa, 100 jaar IJzergieterij Doetinchem
•Nationaal Archief, Den Haag, Stamboeken Onderofficieren en Minderen na 1813, nummer toegang 2.13.09, inventarisnummer 1367, stamboeknummer 4326.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Hendrik Bannink?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Hendrik Bannink

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Jan Hendrik Bannink


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jan Hendrik Bannink



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Aktesoort: Normaal Toegangsnummer 0207 Burgerlijke stand Gelderland Inventarisnummer: 3992: BS Hummelo en Keppel, No 40
  2. Aktesoort: N Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen Inventarisnummer: 10010 Aktenummer: 227
  3. Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland Inventarisnummer: 3982 Aktenummer: 6 Opmerking: wettiging 1 kind

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:
  • Familie Bakker, un(e) auteur à confirmé qu'il s'agit de la même personne
  • Stamboom Kröner, un(e) auteur à confirmé qu'il s'agit de la même personne

Événements historiques

  • La température le 26 mai 1867 était d'environ 12,4 °C. Il y avait 0.4 mm de précipitation. La pression du vent était de 5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-est. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 83%. Source: KNMI
  • Du 1 juin 1866 au 4 juin 1868 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk avec comme premiers ministres Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) et Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • En l'an 1867: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 26 février » la Chambre des lords adopte les Actes de l'Amérique du Nord britannique, la fédération canadienne naîtra le 1juillet suivant.
    • 30 mars » les États-Unis achètent l'Alaska à la Russie pour 7200000dollars. L'achat, autorisé par le président Andrew Johnson est signé par le secrétaire d'État William Seward le 9 avril 1867. Le transfert de la colonie russe aux États-Unis interviendra le 18 octobre 1867.
    • 6 juin » le tsar de Russie Alexandre II échappe à la tentative d'assassinat de Berezowski, au Bois de Boulogne, à Paris. Cet attentat entraîne une brouille avec la Russie.
    • 28 août » les États-Unis prennent formellement possession des Îles Midway.
    • 31 août » premier tour des élections législatives allemandes.
    • 23 novembre » exécution des martyrs de Manchester.
  • La température le 21 mars 1890 était d'environ 9,3 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 67%. Source: KNMI
  • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
  • En l'an 1890: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 11 janvier » l'ultimatum britannique de 1890 met fin à l'ambition portugaise de la carte rose, dans le cadre du partage de l'Afrique.
    • 25 janvier » traité de Montevideo fixant la frontière entre l'Argentine et le Brésil.
    • 26 juillet » début des hostilités lors de la révolution du Parc.
    • 12 novembre » «toast d'Alger».
    • 23 novembre » Wilhelmine devient reine des Pays-Bas.
    • 29 novembre » entrée en vigueur de la Constitution de l'Empire du Japon.
  • La température au 24 mars 1952 était entre 5,3 et 7,2 °C et était d'une moyenne de 6,2 °C. Il y avait une précipitation de 5,3 mm pendant 7,3 heure(s). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du est-sud-est. Source: KNMI
  • Du 15 mars 1951 au 2 septembre 1952 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees I avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
  • Du 2 septembre 1952 au 13 octobre 1956 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees II avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1952: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 10,3 millions d'habitants.
    • 25 janvier » crise franco-allemande à propos de l'administration de la Sarre.
    • 15 février » funérailles du roi du Royaume-Uni George VI dans la chapelle Saint-Georges de Windsor.
    • 18 février » la Grèce et la Turquie entrent dans l'OTAN.
    • 28 février » |fin des VI Jeux olympiques d'hiver à Oslo.
    • 28 avril » |fin de l’occupation militaire alliée du Japon, par application du traité de San Francisco.
    • 13 juin » disparition d'un Douglas DC-3 de la force aérienne suédoise, début de l'affaire du Catalina.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Bannink

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bannink.
  • Afficher des informations sur Bannink sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bannink.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Gerard Bannink, "Arbre généalogique Bannink van Trienen in Gelselaar", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bannink/I8.php : consultée 8 mai 2024), "Jan Hendrik Bannink (1867-1952)".