Familienstammbaum Bannink van Trienen in Gelselaar » Jan Hendrik Bannink (1867-1952)

Persönliche Daten Jan Hendrik Bannink 

  • Er wurde geboren am 26. Mai 1867 in Hummelo.Quelle 1
    Geboorte Jan Hendrik Bannink, Geboortedatum: 26-05-1867 Geboorteplaats: Hummelo (Bronckhorst) Kind: Jan Hendrik Bannink Geslacht: Man Moeder: Aaltjen Wantink Beroep: zonder beroep Vader: Wichert Bannink Leeftijd: 33 Beroep: dagloner
  • Geburtsregistrierung am 27. Mai 1867.
  • Er ist verstorben am 24. März 1952 in Arnhem, er war 84 Jahre alt.Quelle 2
    Overledene: Jan Hendrik Bannink Leeftijd: 84 Jaar Doopplaats: Hummelo en Keppel (Bronckhorst) Geslacht: M Beroep: zonder beroep Moeder: Aaltjen Wantink Beroep: geen beroep vermeld Vader: Wichert Bannink Beroep: geen beroep vermeld Weduwnaar van: Geertruida Willemina Huizink
    De laatste jaren van zijn leven woonde Jan Hendrik bij zijn dochter Mies in Arnhem. Daar is Jan Hendrik ook overleden. Jan Hendrik en Geertruida Willemina hebben samen een graf op de begraafplaats van de Protestants Gemeente van Hummelo in Hummelo aan de Zelhemseweg.
    [GB Jan Hendrik is uitgeleide gedaan door de dorpsbewoners van Hummelo. Thea vertelt: alle luiken (blinden) waren gesloten en dorpsbewoners hebben hem naar het kerkhof gedragen, gevolgd door een stoet van hen die hem de laatste eer wilden bewijzen. Bron: Thea van Veen De Jonge]
  • Er wurde beerdigt in Hummelo.
  • Die leiblichen Eltern sind Wichert Bannink und Aaltje Wantink
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 10. November 2020.

Familie von Jan Hendrik Bannink

Er ist verheiratet mit Geertruida Willemina Huijzink.

Sie haben geheiratet am 21. März 1890 in Hummelo en Keppel, er war 22 Jahre alt.Quelle 3

Huwelijk Geertruida Willemina Huizink en Jan Hendrik Bannink, 21-03-1890 Geertruida Willemina Huizink Leeftijd: 24 Doopplaats: Ambt Doetinchem (Doetinchem) Beroep: dienstmeid Bruidegom: Jan Hendrik Bannink Leeftijd: 22 Doopplaats: Hummelo (Bronckhorst) Beroep: fabriekarbeider Moeder bruid: Willemina Berendsen Beroep: zonder beroep Vader bruid: Jozias Huizink Beroep: daglooner Moeder bruidegom: Aaltjen Wantink Beroep: zonder beroep Vader bruidegom: Wichert Bannink Beroep: dagloner. Bij dat huwelijk wordt Gerard erkend als zoon van Jan Hendrik en in het huwelijk opgenomen. [GB in de huwelijksakte lezen we onder ten vijfde: een bewijs houdende toestemming tot het aangaan van een huwelijk van den commanderende Officier van het derde Regiment Vesting Artillerie te Gorinchem. Jan Hendrik was dus in het leger en had toestemming nodig om te mogen trouwen.]

Kind(er):

  1. Gerard Bannink  1883-1956 
  2. Antonij Bannink  1890-1890
  3. NN Bannink  1895
  4. Wichert Josias Bannink  1896-1968 


Notizen bei Jan Hendrik Bannink

Deze Jan Hendrik wordt op 26 mei 1867 geboren in Hummelo als vierde kind en derde zoon van Wichert Bannink en Aaltje Wantink. De tweede zoon, ook een Jan Hendrik was geboren in 1862 en is maar vier jaar oud geworden. Nadat de eerste zoon Antonij was vernoemd naar zijn opa van moeders kant, werd deze derde zoon weer vernoemd naar de opa van vaders kant. Jan Hendrik.
Er gebeurt nogal wat met Jan Hendrik.
In 1881 boerden, zijn ouders, Wichert en Aaltje Stoltenborgh ( de tweede vrouw van Wichert) op No A7 in Hummelo. In het Bevolkingsregister van Hummelo vinden we dat zij toen Geertruida Willemina Huizink als meid in dienst hebben. Gerard is geboren op 5 oktober 1883. Dus verwekt ca januari 1883. Jan Hendrik was toen zestien en een half jaar oud. Geertruida Huizing was toen net 17 jaar oud. Kennelijk is Geertruida in dienst gebleven bij de fam. Bannink, want zij brengt Gerard ter wereld in het huis van de fam. Bannink. De aangifte wordt gedaan door de verloskundige, de schoonvader (Wichert 1834) en ene van den Toren.
Kennelijk waren Jan Hendrik en Geertruida wel gek op elkaar want in 1890 wordt Antonij verwekt en geboren. Jan Hendrik en Geertruida trouwen op 21 maart 1890 in Hummelo, een half jaar voordat Antonij geboren wordt. Bij dat huwelijk wordt Gerard erkend als zoon van Jan Hendrik en in het huwelijk opgenomen. Zij krijgen nog vier kinderen.

Tussen de geboorte van zijn zoon Gerard en zijn huwelijk met Geertruida Willemina Huizink, woont Jan Hendrik aanvankelijk bij zijn ouders, maar we zien ook dat hij gaat zwerven en overal woont. Heen en weer tussen Hummelo, Doetinchem en Zelhem.
In elk geval is hij in 1887 ingeloot om in Militaire Dienst te gaan. Per 13 mei 1887 wordt hij geplaatst bij het 3e Regiment Vesting Artillerie en wordt hij gelegerd in Gorinchem. Als hij in 1890 met Geertruida wil trouwen, moet hij toestemming vragen aan de commanderend officier van zijn onderdeel. Dat krijgt hij en op 21 maart trouwen zij.
Met verlofperioden van maanden blijft hij in Dienst tot 1894.

De oudste Banninks die we kennen tot nu leefden allemaal als landmensen. Sommigen boerden op hun eigen boerenbedrijf of op een gepachte boerderij en anderen als boerenknecht. Jan Hendrik zal de eerste zijn, niet alleen van de Banninks, maar wellicht ook van de mannen uit de hele omgeving, die op een fabriek zal werken. Wat is het geval. In Langerak, dat is een kwartier fietsen of een half uur lopen van Hummelo, is sinds enige tijd een ijzergieterij in bedrijf. Officieel is de Doetinchemse ijzer- koper- en metaalgieterij en herstelplaats voor stoom- en andere werktuigen op 18 november 1894 in bedrijf gegaan, maar zal vast al eerder geproduceerd hebben. De fabriek is gespecialiseerd in gietijzeren rioolbuizen. Jan Hendrik komt daar terecht. We leven dan in tijden dat er op zo’n bedrijf 72 uur in 6 dagen wordt gewerkt. Jan Hendrik begint daar als fabrieksarbeider en klimt al snel via vormer op tot gieterijbaas in 1910. Als de fabriek in 1919 vijfentwintig jaar bestaat zit Jan Hendrik parmantig in vol ornaat bijna naast de directeur. Hij was kennelijk na de directeur en de boekhouder de belangrijkste man in de fabriek op dat moment. Met Jan Hendrik meegerekend zullen er vier generaties Banninks op de gieterij werken.

Jan Hendrik en zijn gezin wonen steeds in Hummelo. Geertruida, zijn vrouw, overlijdt al in 1929. Jan Hendrik woont daarna op een paar adressen in Hummelo. Onder andere bij een mevrouw van den Toorn op A 101. En later in een mannenhuis in Steenderen. Tijdens een bezoek van zijn dochter Willemina Alberta (Mies) in ca 1947 of 1948, bleken de omstandigheden zo miserabel dat de man van Mies, Martinus van Veen besloot, dat Jan Hendrik maar bij hen in huis moest komen. In Arnhem op de Agnietenstraat 46 en later op de Dr Schaepmanlaan 48. Daar is hij op 24 maart 1952 ook overleden. Hij is begraven op het kerkhof van de Protestantse Gemeente in Hummelo en bijgezet in het graf waar zijn vrouw al lag. Grafnummer 165.

Bron:
•Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Bevolkingsregister Zelhem, Hummelo en Doetinchem, Jan Hendrik Bannink geboren 26 mei 1867.
•Ton Monassa, 100 jaar IJzergieterij Doetinchem
•Nationaal Archief, Den Haag, Stamboeken Onderofficieren en Minderen na 1813, nummer toegang 2.13.09, inventarisnummer 1367, stamboeknummer 4326.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Hendrik Bannink?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Hendrik Bannink

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan Hendrik Bannink


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Jan Hendrik Bannink



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Aktesoort: Normaal Toegangsnummer 0207 Burgerlijke stand Gelderland Inventarisnummer: 3992: BS Hummelo en Keppel, No 40
  2. Aktesoort: N Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen Inventarisnummer: 10010 Aktenummer: 227
  3. Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland Inventarisnummer: 3982 Aktenummer: 6 Opmerking: wettiging 1 kind

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
  • Familie Bakker, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt
  • Stamboom Kröner, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 26. Mai 1867 war um die 12,4 °C. Es gab 0.4 mm Niederschlag. Der Winddruck war 5 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Osten. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 83%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. Juni 1866 bis 4. Juni 1868 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk mit als erste Minister Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) und Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Im Jahr 1867: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 24. Februar » Der am 14. Februar gewählte verfassungsgebende Reichstag des Norddeutschen Bundes hält seine konstituierende Sitzung ab. Eduard von Simson wird Reichstagspräsident.
    • 15. März » In Österreich wird im Zahlungsverkehr die Postanweisung eingeführt.
    • 6. April » Die Oper Dózsa György von Ferenc Erkel hat ihre Uraufführung in Budapest.
    • 9. Juli » Gründung des schottischen Fußballklubs Queen’s Park Football Club– einer der traditionsreichsten Fußballvereine Europas.
    • 31. August » Bei der Wahl zum Norddeutschen Reichstag erhalten die Unterstützer der Politik des preußischen Ministerpräsidenten Otto von Bismarck eine Mehrheit.
    • 11. September » In Hamburg erscheint der umfangreiche erste Band von Karl Marx' Hauptwerk Das Kapital.
  • Die Temperatur am 21. März 1890 war um die 9,3 °C. Der Winddruck war 2 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 67%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1890: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 1. Mai » Der Erste Mai wird im Gedenken an die Haymarket Riot erstmals international als „Kampftag der Arbeiterbewegung“ begangen. Der Gedenktag ist von der Zweiten Internationale ausgerufen worden.
    • 2. Mai » Kaiser WilhelmII. etabliert den Evangelischen Kirchenbauverein als Einrichtung zur Schaffung neuer Sakralbauten in Deutschland.
    • 12. Mai » Mit dem Spiel Gloucestershire vs. Yorkshire in Bristol beginnt das erste offizielle County Championship-Spiel um die englische Cricket-Meisterschaft. Yorkshire gewinnt das Cricket-Match mit 8/ Wickets.
    • 15. Mai » Die mit Wasserkraft betriebenen Elektricitäts-Werke Reichenhall nehmen als erstes Wechselstrom-Kraftwerk in Deutschland den Betrieb auf.
    • 9. August » Die Insel Helgoland wird von den Briten in deutsche Verwaltung übergeben.
    • 10. Dezember » In New York City wird das New York World Building des Zeitungsverlags New York World fertiggestellt. Es ist mit 94 Metern Höhe der zu diesem Zeitpunkt höchste Wolkenkratzer der Welt und das erste Gebäude, das die Trinity Church überragt.
  • Die Temperatur am 24. März 1952 lag zwischen 5,3 °C und 7,2 °C und war durchschnittlich 6,2 °C. Es gab 5,3 mm Niederschlag während der letzten 7,3 Stunden. Es war fast komplett bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Ost-Südost. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 15. März 1951 bis 2. September 1952 regierte in den Niederlanden das Kabinett Drees I mit Dr. W. Drees (PvdA) als ersten Minister.
  • Von 2. September 1952 bis 13. Oktober 1956 regierte in den Niederlanden das Kabinett Drees II mit Dr. W. Drees (PvdA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1952: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 10,3 Millionen Einwohner.
    • 14. Februar » Die norwegische Prinzessin Ragnild eröffnet die VI. Olympischen Winterspiele in Oslo. Der Skispringer Torbjørn Falkanger spricht den olympischen Eid. Deutsche Teilnehmer sind nach ihrem Ausschluss von 1948 wieder zugelassen, kommen jedoch ausschließlich aus Westdeutschland.
    • 27. März » In München scheitert ein Attentat der rechts-zionistischen Untergrundgruppe Irgun Tzwaʾi Leʾumi auf den deutschen Bundeskanzler Konrad Adenauer mit dem vermutlichen Ziel, die Wiedergutmachungsverhandlungen mit Israel zu stoppen. Bei der Explosion der Briefbombe kommt der Beamte Karl Reichert ums Leben.
    • 16. Mai » In München wird die Operette Bozena von Oscar Straus uraufgeführt. Das Libretto stammt von Julius Brammer und Alfred Grünwald.
    • 8. Juli » In München werden für Fußgänger die ersten Zebrastreifen in Deutschland angelegt.
    • 12. August » Etwa 30 russisch-jiddische Schriftsteller, Künstler und Intellektuelle werden in der Moskauer Lubjanka in der „Nacht der ermordeten Poeten“ hingerichtet, die genaue Zahl der Opfer ist unsicher. Viele von ihnen standen in Verbindung mit dem Jüdischen Antifaschistischen Komitee, darunter Itzik Feffer, Leib Kwitko, Solomon Abramowitsch Losowski und Perez Markisch.
    • 20. Oktober » In Kenia erklärt der britische Gouverneur Evelyn Baring, 1. Baron Howick of Glendale den Ausnahmezustand, begründet mit dem Mau-Mau-Aufstand.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Bannink

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Bannink.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Bannink.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Bannink (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Gerard Bannink, "Familienstammbaum Bannink van Trienen in Gelselaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bannink/I8.php : abgerufen 5. Mai 2024), "Jan Hendrik Bannink (1867-1952)".