Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers (< 1650-1709)

Données personnelles Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers 


Famille de Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers

Il est marié avec Maria Neomagus.

Ils se sont mariés le 4 avril 1669 à Orsoy, Nordrhein-Westfalen, DeutschlandOrsoy, Nordrhein-Westfalen, Deutschland.

Evénement (Ondertrouw) le 17 mars 1669 dans Orsoy, Nordrhein-Westfalen, Deutschland Orsoy, Nordrhein-Westfalen, Deutschland.

https://www.neomagus.nl/2010/03/09/v4-maria-peijpers-neomagus/

Notes par Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers

http://www.neomagus.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=259:v2a-familie-peijpers&catid=25:eerste-generaties&Itemid=38

Familie Peijpers
Tot vier maal toe trouwen in de periode tussen 1665 en 1714 leden van de familie Neomagus met leden van de familie Peijpers. Dat is in die tijd een toonaangevende familie in het stadje Orsoy, in Duitsland aan de Rijn gelegen tussen Rheinberg en Moers. Hetzelfde stadje waar overigens ook tal van leden van de familie Neomagus/Nimwegen wonen.

De familierelaties met Peijpers beginnen met de gebroeders Johannes en Petrus Peijpers, die de gezusters Catharina en Maria Neomagus trouwen. Het zijn dochters van Hendrich Neomagus (IV-1) en kleinkinderen van dominee Johannes uit Baerl (generatie III).
Generatie V-2:

Catharina Neomagus en Johannes Peijpers

Johannes is koopman en burgemeester van Orsoy, overleden voor 1689. Hij trouwt voor 1665 met Catharina Neomagus (geboren tussen 1630 en 1650, overleden tussen 1715 en 1727). In 1654 wordt Trintjen van Niemweg als doopgetuige genoemd in Orsoy. Dat is vermoedelijk de roepnaam van Catharina, die ook nog als Catryn te boek staat. Op 5 juni 1689 is Catharina als ‘witwe Peijpers’ getuige bij de doop van haar kleinzoon Peter, zoon van haar dochter Geertruyt of Gertrudt Peijpers en Jan Muleman uit Rurort, die op 22 september 1688 zijn gehuwd.

Johannes Peijpers en Catharina Neomagus krijgen negen kinderen. Van hen trouwen Margaretha en Wilhelmus op hun beurt weer met Neomagi. Margaretha met een achterneef, Willem met een volle nicht.
Generatie V-4:

Maria Neomagus en Peter Peijpers

Petrus Peijpers trouwt op 4 april 1669 met Catharina's zus Maria Neomagus. In Orsoy zijn ze ingeschreven als Peter Pyper en Maria Niemweg of Nimweg, hetgeen (van) Nimwegen of Nijmegen is. De gelatiniseerde naam Neomagus blijkt niet alom te worden gebruikt. Met name leden van de familie die niet zijn opgeleid tot predikant, gebruiken de naam Neomagus niet. Peter is in Rheinberg koopman van stoffen, ouderling en Ratsverwanter der Stede. Maria is op 1 april 1691 getuige bij de doop van Maria Chatharina Möleman (Muleman), voor wie ze een oudtante is. Peter sterft op 5 april 1709 in Rheinberg, waar hij op 7 april wordt begraven.
Generatie VI-8:

Margaretha Peijpers en Johannes Neomagus

Margaretha is vermoedelijk de oudste van de negen, aangezien zij volgens de traditie vernoemd lijkt naar haar grootmoeder van vaderszijde Margaretha (Gritgen) Moll, echtgenote van Hendrich Neomagus. Deze Margaretha trouwt op 1 februari 1693 te Orsoy met Johannes Neomagus (1665-1709). Hij is een zoon van Petrus en een kleinzoon van Johannes, broer van Hendrich Neomagus. Bruid en bruidegom zijn dus achterneven.

Johannes wordt in 1693 predikant van de gemeente Hooge en Lage Mierde en Hulsel in de Brabantse Kempen, maar keert in 1702 terug naar zijn geboortestreek om predikant te worden in Baerl en Binsheim, ook de standplaats van zijn overgrootvader. Zijn bevestiging is op 21 juni 1702. Het paar krijgt vier kinderen. De doopinschrijvingen zijn bewaard gebleven en de vele doopgetuigen geven inzicht in de complexe familierelaties.

Bij de doop van oudste kind Johannes Petrus op 1 november 1693 in Lage Mierde - exact negen maanden na het huwelijk - zien we ook grootmoeder Catharina Peijpers, helemaal overgekomen uit Orsoy. Bij de doop van Margaretha op 11 juli 1695 is Catharina opnieuw present. Bij de doop van Johannes op 2 november 1698 zijn Matthias en Catharina Peijpers aanwezig, broer en zus van moeder Margaretha Peijpers. Bij de doop van Samuel op 10 juli 1701 zijn Johan Peijpers en Maria Peijpers, ook een broer en zus van Margaretha, er bij, tezamen met Samuel Neomagus die dan nog student 'phylosofie en theologie' is.
Generatie VI-7:

Willem Peijpers en Maria Neomagus

Willem (Wilhelmus) Peijpers, gedoopt op 22 oktober 1679 te Orsoy, in 1709 predikant van Valkenswaard en Dommelen, trouwt op 5 mei 1714 in Eersel met zijn volle nicht Maria, geboren in Eersel op 2 november, daar gedoopt op 6 november 1695. Zij is het vijfde en laatste kind van Theodorus Neomagus en een kleindochter van Hendrich Neomagus. Haar man is de jongste zoon van Catharina Peijpers-Neomagus, zus van Theodorus en kleinzoon van Hendrich Neomagus.

Als (schoon)vader Theodorus op 16 maart 1716 overlijdt, volgt schoonzoon Willem Peijpers hem per 7 november 1717 op als predikant van Eersel, Steensel en Duizel. Hij sterft er op 20 februari 1748. Er is al eerder een vader/schoonzoon-relatie geweest in deze hervormde gemeente. Want van 1654 tot 1693 is Theodorus' schoonvader Bernardus Waterbeek er predikant. Theodorus trouwt diens dochter Emilia.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: Emilia's zus Elisabeth trouwt in 1689 in Eersel dominee Johannes Neomagus, volle neef van Catharina en Maria Peijpers. De gezusters Emilia en Elisabeth Waterbeek trouwen dus met de neven Theodorus en Johannes Neomagus.
Stamreeks Peijpers

Terug naar Willem Peijpers en Maria Neomagus. De bloedverwantschap ten spijt krijgen nicht Maria en neef Willem tussen 1715 en 1734 negen kinderen. Een van hen is Hendricus Peijpers, gedoopt te Eersel op 31 mei 1723, klerk der stadsgriffie en rentmeester van de Gevangen Poort in 's-Hertogenbosch, die de stam Peijpers voortzet. Hij trouwt in 1752 in 's-Hertogenbosch met Maria Elisabeth Buschman, telg uit het predikantengeslacht van die naam. De stamreeks is als volgt:
Wilhelmus (Willem) Peijpers, 1679-1748, predikant
Hendricus (Hendrick), 1723-1800, klerk en rentmeester
Wilhelmus (Willem) Peijpers, 1756-1818, kantoorbediende
Arij Peijpers, kantoorbediende, 1804-1833, kantoorbediende
Willem Nicolaas (Willem) Peijpers,1828-1895, uitgever en letterkundige
Jacques Wilhelmus (Jacques) Peijpers, 1878-1931, kantoorloper, buffetchef, nachtwaker
Jacobus Wilhelmus Gerardus (Jaap) Peijpers, 1909-1964, sergeant-ziekenverpleger bij de marine, controleur
Beja Stijntje (Beja) Peijpers, 1949, NS-employée..
Beja Peijpers

Deze Beja Peijpers is, aanvankelijk samen met haar neef Chris Peijpers, samenstelster van de genealogie Peijpers. Zij stuit op de naam Neomagus en zoekt in 1988 contact. Haar onderzoek in met name het Rijnland brengt ook veel gegevens over de familie Neomagus aan het licht.
Naam Peijpers

De naam Peijpers, ook op tal van andere manieren geschreven, herinnert aan het middeleeuwse beroep van pijper. De pijper, als regel in dienst van de stad, kondigt uiteenlopende gebeurtenissen aan met zijn pijp, fluit. Hiervan komt ook de uitdrukking ‘naar iemand pijpen dansen’. Ooit moet de zoon van een pijper ‘Pijperszoon’ genoemd zijn, kortweg Pijpersz, later Pijpers of Peijpers. Pijpers treden tegenwoordig nog wel op als folkloristisch (muziek)gezelschap. Zo kent ‘s-Hertogenbosch een groep stadspijpers. In muziekgezelschappen bespeelt een pijper een kleine dwarsfluit. Het woord pijp vinden we verder terug in orgelpijp. En juist de orgelpijp (b)lijkt in relatie te staan tot deze familie Peijpers en tot de familie Peipers die rond 1600 dezelfde oorsprongsregio heeft en verspreid is in Duitsland, Oostenrijk en later in Australie en de Verenigde Staten van Noord-Amerika.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Peter Peijpers

Johan Peijpers
± 1605-± 1655
Gertrud
± 1605-< 1680

Peter Peijpers
< 1650-1709

1669

Maria Neomagus
± 1647-< 1719


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.


Sur le nom de famille Peijpers

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Peijpers.
  • Afficher des informations sur Peijpers sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Peijpers.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I1500.php : consultée 30 mai 2024), "Peter "Piper; Piepers; Pijpers" Peijpers (< 1650-1709)".