Ancêtres van ir. W.F.H. Naudin ten Cate » Willem Naudin ten Cate (1860-1942)

Données personnelles Willem Naudin ten Cate 

  • Il est né le 15 juillet 1860 dans Haarlem (NH).
    Tijdstip: 23:00
  • Professions:
    • en l'an 1894 luitenant ter zee eerste klasse.
    • en l'an 1911 kapitein ter zee.
      In mei 1911 aangewezen als commandant van het eskader in Nederlands Indië.
    • de 1913 à 1918 viceadmiraal, commandant van de stelling van den Helder.
    • de 18 septembre 1918 à 19 février 1919 minister van Marine.
  • Fait: (onderscheiding) Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  • Résidant:
  • Il est décédé le 18 décembre 1942 dans Den Haag, Zuid-Holland, Nederland, il avait 82 ans.
    Begraven in het door hem op 17 december 1938 gekochte familiegraf nummer KD1426, r 197 op begraafplaats "Oud Eik en Duinen" te 's-Gravenhage.
    Oorzaak: hartverlamming
    Tijdstip: 19:00
  • Il est enterré le 22 décembre 1942 dans Den Haag, Zuid-Holland, Nederland.
  • Un enfant de Albert Willem Naudin ten Cate et Elisabeth Klein
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 19 mai 2022.

Famille de Willem Naudin ten Cate

Il est marié avec Gertrude Marie Cathérine Gébel.

Ils se sont mariés le 10 mai 1894 à Den Haag, Zuid-Holland, Nederland, il avait 33 ans.Source 4

Ils se sont mariés à l'église le 10 mai 1894 à Den Haag, Zuid-Holland, Nederland, il avait 33 ans.Source 5


Enfant(s):



Notes par Willem Naudin ten Cate

Het volgende is ontleend aan het Biografisch Woordenboek van Nederland 2 (Den Haag 1985):
Naudin ten Cate meldde zich in 1875, na in Amersfoort de HBS met 3-jarige cursus te hebben gevolgd, bij het Koninklijke Instituut voor de Marine te Willemsoord. In 1880 werd hij als luitenant ter zee 2e klasse aangesteld, om zijn aanvankelijke loopbaan in Ned.-Indië te vervolgen: in 1882 als commandant van een marine detachement met artillerie betrokken bij de verdediging van de nederzetting te Samalangan (Atjeh), daarna voornamelijk belast met hydrografische opnemingen van de kusten voor Ned.-Indië. Terug in Nederland voerde hij tussen 1899 en 1900 het commando over het riviervaartuig 'Merva' en daarna over marine opleidingsschepen in Hellevoetsluis. Na een bevordering tot kapitein-luitenant ter zee in 1902 werd hij betrokken bij de bouw van Hr.Ms. pantserschip 'Hertog Hendrik', waarvan hij als eerste officier de proefvaart in 1904 meemaakte. Dat zelfde schip bracht hem naar Ned.-Indië terug. Hier voerde hij in 1906 als kapitein ter zee het bevel over Hr.Ms. kruiser 'Zeeland', die deelnam aan de expedities tegen de Kleine Soenda Eilanden.
Het jaar 1907 bracht voor Naudin ten Cate de benoeming tot chef van de torpedodienst in Den Helder. Van daaruit nam hij in 1910 deel aan een oefenreis met drie torpedoboten naar Noorwegen. Thans volgden gewichtiger opdrachten. Met ingang van 4 juli 1911 werd hem het bevel opgedragen over het Nederlandse eskader in de Oost-Indische wateren en hem verzocht een standpunt te vormen omtrent de maritieme verdediging van Ned.-Indië. Na deze missie werd Naudin ten Cate tot schout-bij-nacht bevorderd en benoemd tot lid van de Staatscommissie voor de verdediging van Ned.-Indië (de zogenaamde Vlootcommissie 1912). In deze staatscommissie pleitte hij voor de vaststelling van Tandjong-Priok als voornaamste vlootbasis.
De nadere wetgeving op grond van de gegeven adviezen van dit rapport moest inmiddels wegens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden uitgesteld.
Begin oktober 1913 werd aan Naudin ten Cate het commando over de stelling van Den Helder opgedragen en in augustus 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, werd hij tot viceadmiraal bevorderd. Hij streefde naar de verbetering van de verouderde fortengordel rondom Den Helder, liet de vliegkampen De Mok en De Kooy aanleggen en ook de Waddeneilanden versterken. Zijn zorg voor het marinepersoneel bleek onder meer uit voorstellen vlootaalmoezeniers en -predikanten aan te stellen. Wellicht droeg zijn streven ertoe bij dat op 21 juni 1918 het verbod van de Bond van Minder Marinepersoneel, die nauwe banden met de Sociaaldemocratische Arbeiderspartij onderhield, werd opgeheven en deze potentieel revolutionaire beweging zich als moderne vakbeweging ging toeleggen op het verkrijgen van intern-sociale hervormingen binnen de marine.
In september 1918 werd Naudin ten Cate door formateur Ch.J.M. Ruijs de Beerenbrouck aangezocht als minister van Marine. Na lang aarzelen, zich van zijn gebrek aan politieke ervaring bewust, aanvaardde hij op 18 september 1918 deze post. Hij kreeg spoedig te maken met de gevolgen van de Russische en Duitse revolutie in Nederland. Over de handhaving van de rust onder het marinepersoneel raakte hij in conflict met zijn opvolger in Den Helder, de stellingcommandant J. Albarda, aan wie hij onzeker gedrag en een verkeerd oordeel over de politieke gezindheid van het marinepersoneel verweet. Albarda was aanvankelijk gaan onderhandelen met de marinebonden, maar nam daarna maatregelen tot ontwapening van het personeel. Dat schokte ieders vertrouwen. Bij KB van 29 november 1918 nr. 32 onthief Naudin ten Cate hem met ingang van 3 december 1918 eervol uit zijn functie.
Van 11 tot 13 februari 1919 moest Naudin ten Cate voor het eerst in de Tweede Kamer zijn beleid verantwoorden tijdens de begrotingsdebatten van de marine. De oppositie leverde kritiek op zijn beleid ten aanzien van de vakbondsproblemen in de stelling Den Helder, verweet hem daar een te groot vertrouwen in het marinepersoneel te hebben gesteld en diende tevens moties in tegen zijn plan de bouw van drie voor Ned.-Indië bestemde kruisers te voltooien. Toen zijn repliek de oppositie niet overtuigde, vroeg hij schorsing van beraad en nam vervolgens, ondanks zijn militair flegma blijkbaar niet opgewassen tegen de emoties van het parlementaire debat, ontslag als minister. Op 19 februari werd hij door koningin Wilhelmina van zijn ministerspost ontheven.
Eenmaal met pensioen als marineofficier bleef Naudin ten Cate een pleitbezorger voor de versterking van de vloot. Nog in 1939 verstrekte hij hierover adviezen aan het ministerie van Defensie. Op 12 augustus 1942 stelde hij zich aan de bezetter ter beschikking als gijzelaar in ruil voor personen van jongere leeftijd. Men heeft van het aanbod van de toen 82-jarige oud-marineman geen gebruik gemaakt.

Zie verder:
- W.E.M. ten Cate, 'De Almelose tak van de familie ten Cate uit Borne' (Maasland 1991), pag. 151-154 en 165-168.
- Familiearchief Naudin ten Cate in het Nationaal Archief te 's-Gravenhage (2.21.207).
- Samen met S. Bakker, Beschrijving van Hr.Ms. pantserschip "Hertog Hendrik" ('s-Gravenhage, 1904).
- L.A.M. Goossens, 'De Koninklijke Marine en de rode week in 1918', in Marineblad 83 (1973) 387-404; idem. De Koninklijke Marine en haar monument te Den Helder, 1914-1922 (uitg. J.H. Gottmer; Haarlem, 1974).
- Th.J. Naudin ten Cate, 'Beknopte levensbeschrijving van viceadmiraal W. Naudin ten Cate (1860-1942)'. Ms. in familiearchief.
- P.H. van Hoffen, Den Helder aan het begin van de eerste wereldoorlog aan de hand van enige stukken afkomstig uit de nalatenschap van Viceadmiraal W. Naudin ten Cate (Den Helder, 1967; Bibl. Kon. Inst. voor de Marine te Den Helder).
- Portret van een minister, De Scheepsbel, mei 1990, blz. 121.
- Schriftelijk beantwoorde vragen aan minister Naudin ten Cate vanuit de Tweede Kamer, Marineblad nr. 33 (1918-'19), blz. 79-81 en 271/272.
- Charlotte Brand, 'Gevallen op het Binnenhof', uitg. Boom, Amsterdam 2015.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Naudin ten Cate?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Naudin ten Cate

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Willem Naudin ten Cate

Ancêtres (et descendants) de Willem Naudin ten Cate


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Willem Naudin ten Cate



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. geen echte begindatum en einddatum
    2. ansichtkaarten
    3. private contact
    4. Huwelijksbijlagen 1894 akte 421
    5. Kloosterkerk

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 15 juillet 1860 était d'environ 19,2 °C. Il y avait 1 mm de précipitation. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 87%. Source: KNMI
    • Du 18 mars 1858 au 23 février 1860 il y avait en Hollande le gouvernement Rochussen - Van Bosse avec comme premiers ministres J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) et Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
    • Du 23 février 1860 au 14 mars 1861 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Van Heemstra avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
    • En l'an 1860: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
      • 5 mai » embarquement des troupes de Garibaldi pour envahir le royaume des Deux-Siciles.
      • 3 août » début de la seconde guerre maorie, en actuelle Nouvelle-Zélande.
      • 7 septembre » entrée de Garibaldi dans Naples.
      • 18 septembre » bataille de Castelfidardo, où les troupes du royaume de Piémont-Sardaigne battent les troupes pontificales.
      • 6 novembre » Abraham Lincoln devient le 16 président des États-Unis.
      • 20 décembre » sécession de la Caroline du Sud.
    • La température le 10 mai 1894 était d'environ 13,2 °C. Il y avait 0.3 mm de précipitation. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 78%. Source: KNMI
    • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • En l'an 1894: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 15 février » la France et l'Allemagne signent un accord sur le tracé des frontières entre le Congo et le Cameroun.
      • 15 mars » la France cède à l'Allemagne le «bec de canard» au profit du Cameroun allemand.
      • 30 mars » en Martinique, le roi Béhanzin du Dahomey arrive avec sa suite et est installé au Fort Tartenson.
      • 25 juin » assassinat du président de la République française Sadi Carnot.
      • 23 juillet » les troupes japonaises investissent le palais royal de Séoul et renversent le roi de Corée.
      • 15 octobre » arrestation d'Alfred Dreyfus.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Naudin ten Cate


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    W.F.H. Naudin ten Cate, "Ancêtres van ir. W.F.H. Naudin ten Cate", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-van-naudin-ten-cate/I427.php : consultée 18 mai 2024), "Willem Naudin ten Cate (1860-1942)".