Ancêtres Van Leijenhorst - De Waard » Erkje Hesdijk (1770-1844)

Données personnelles Erkje Hesdijk 


Famille de Erkje Hesdijk

(1) Elle est mariée avec Johannis Jongbloed.

Ils se sont mariés le 8 octobre 1811 à Fijnaart.


Enfant(s):

  1. Frederik Jongbloed  1811-1876 


(2) Elle est mariée avec Jacobus Ardon.

Ils se sont mariés le 15 mai 1791 à Fijnaart.


Enfant(s):

  1. Adriaan Ardon  1795-????
  2. Arie Ardon  1797-????
  3. Adriaantje Ardon  1803-????
  4. Bastiaantje Ardon  1807-????


Notes par Erkje Hesdijk

In 1820 wordt het gezin van Pieter Groeneveld door een ernstige ziekte getroffen. In januari overlijdt de moeder des huizes, Tanneke van Maasdam, in mei Cornelia Erkelens – 32 jaar oud, de moeder van Cornelis Pols - en in november Pieter Groeneveld zelf.
Terwijl een overledene in de overlijdensakte gewoonlijk met voor- én achternaam wordt aangeduid, staat er bij Cornelia alleen 'Cornelia' en wordt zij een onechte dochter van Tanneke van Maasdam genoemd.

Haar zoontje «i»Cornelis, «/i»inmiddels zeven jaar oud, is nu volledig wees. Hij wordt onder de hoede genomen van de diakonie van de Hervormde Kerk en ondergebracht bij Erkje Hesdijk, de weduwe van Jacobus Adrianus Ardon. In het bevolkingsregister van 1826 treffen we hem daar als 13-jarige aan onder de naam «i»'Cornelis Erkelens'«/i» met de toevoeging 'armen', samen met een andere wees Jacob Zorgdrager en de drie volwassen kinderen Ardon. Onder de naam Cornelis Erkelens komt hij ook voor op de verzamelstaat van de kerkelijke armenzorg in 1828. (Hij staat als 13 jarige vermeld, maar is dan al 15.) In dat jaar worden er 15 gulden en 60 cent voor hem uitgetrokken:
Ook in het bevolkinsregister van 1830-1850 wordt Cornelis Erkelens genoemd, 17 jaar, arbeider.
Op 13 Meij 1832 wordt hij "op belijdenis des geloofs" als lidmaat aangenomen van de Ned. Herv. Kerk te Fijnaart. Hij wordt echter aangenomen onder de naam «i»Cornelis Pols.«/i»
Op 17 januari 1838 wordt aan Cornelis het certificaat van de Nationale Militie, lichting 1832, uitgereikt dat hem ontslaat van de verplichting tot militaire dienst. Pas op dit certificaat blijkt dat hij geregistreerd staat als «i»Cornelis van Maasdam«/i», zoon van Cornelia van Maasdam.
Deze jongen, die in de loop van zijn leven dus achtereenvolgens Corneille Pols, Cornelis Erkelens, Cornelis Pols en tenslotte Cornelis van Maasdam heet, is de grootvader van Opa van Maasdam. In 1856 zou hij naar de Haarlemmermeer trekken om daar een nieuw bestaan te vinden. Vanf dat jaar is de geschiedenis van de familie van Maasdam nauw verbonden met die van de Haarlemmermeer.
In 1852 werd de Haarlemmermeer drooggelegd. Circa 18.000 bunder nieuw land kwam beschikbaar voor landbouw. In de beginjaren moest veel werk worden verzet in de vorm van het graven van kanalen, sloten en de aanleg van wegen. Er was daarom een grote behoefte aan arbeidskrachten. Omdat de omstandigheden in het nieuwe land bijzonder zwaar waren, lag het arbeidsloon hoger dan elders in Nederland. Arbeiders in andere streken van Nederland die daar geen werk konden vinden of op de rand van de armoede leefden, trokken naar de Haarlemmermeer. Onder hen was ook Cornelis van Maasdam (1813-1891) Op 1 maart 1856 liet hij zich uitschrijven uit de gemeente Fijnaart en Heiningen in Noord-West Brabant, en emigreerde – want zo kun je het wel noemen – met vrouw en vier kinderen naar de Haarlemmermeer.

Barre chronologique Erkje Hesdijk

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Erkje Hesdijk


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 28 octobre 1770 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken regen. Phénomènes météorologiques particuliers: veel dauw. Source: KNMI
    • En l'an 1770: Source: Wikipedia
      • 5 mars » massacre de Boston.
      • 19 avril » Louis XVI épouse Marie-Antoinette d'Autriche, dans un mariage par procuration.
      • 3 juin » tremblement de terre en Haïti.
      • 5 juillet » bataille de Tchesmé entre les flottes de la Russie de Catherine II et de l'Empire ottoman.
      • 7 décembre » Louis XV enregistre en lit de justice un édit de discipline qui provoque la démission de tout le Parlement de Paris. L'édit amorce une réforme radicale de la justice.
      • 24 décembre » Louis XV renvoie Choiseul.
    • La température le 15 mai 1791 était d'environ 14,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
    • En l'an 1791: Source: Wikipedia
      • 4 mars » le Vermont rejoint les États-Unis.
      • 26 mars » définition du mètre par l'Académie française des sciences.
      • 4 avril » l'Assemblée Constituante vote la création du Panthéon.
      • 25 juin » le roi de France Louis XVI est ramené de force à Paris, après sa tentative de fuite échouée à Varennes.
      • 14 août » cérémonie de Bois-Caïman. Acte fondateur de la Révolution haïtienne.
      • 5 septembre » Olympe de Gouges rédige la Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne.
    • La température le 5 janvier 1844 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken regen mist. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1844: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
      • 15 février » la première grande gare de marchandises est ouverte à Paris, aux Batignolles.
      • 27 février » indépendance de la République dominicaine.
      • 8 mars » en Suède, mort de Charles XIV (Jean-Baptiste Bernadotte). Son fils Oscar I de Suède lui succède.
      • 16 mars » la Grèce adopte une constitution créant un Parlement bicaméral.
      • 18 mars » Guillaume Massiquot dépose le brevet du massicot.
      • 24 octobre » traité de Huangpu.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Hesdijk

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hesdijk.
    • Afficher des informations sur Hesdijk sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hesdijk.

    La publication Ancêtres Van Leijenhorst - De Waard a été préparée par Rob van Leijenhorst (contact n'est pas possible).
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Rob van Leijenhorst, "Ancêtres Van Leijenhorst - De Waard", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-van-leijenhorst-de-waard/I2784.php : consultée 20 mai 2024), "Erkje Hesdijk (1770-1844)".