Groningse doopsgezinden » Hermannus Christiaan Hoising (± 1720-1781)

Données personnelles Hermannus Christiaan Hoising 

  • Il est né environ 1720 dans Heusden.Source 1
    Spellingvariant: Herman Christiaan Hoising, Herman Christiaen Hoising, Hermannus Christiaan Hoisingh of Harmannus Christiaen Hoising.
  • (Levensloop) de 1757 à 1781.Source 2
    Herman Christiaan Hoising (ca. 1720-1781), de gereformeerde tweede echtgenoot van Ettje Derks Modderman, was daarentegen een van de hoofdparticipanten van de kamer van Stad en Lande, en zal aandelen hebben gehad.

    In de tweede helft van de achttiende eeuw kan aan voornoemde lijst voorts een papiermolen worden toegevoegd, de enige in het gewest Stad en Lande. In 1754 werd deze molen gekocht door H. C. Hoising, gehuwd met de weduwe van J. T. Modderman. Na diens overlijden in 1781 werden diens stiefzonen, de genoemde Toncko en Jan Modderman eigenaar. In 1820 werd het bedrijf overgenomen door de doopsgezinde broers Albert en Jacob Hesselink Wzoon.

    In het kerkboek staat, dat hij ouderling te Groningen was.

    Hun moeder, de weduwe Modderman-Modderman was in 1757 hertrouwd met de gereformeerde Herman Christiaan Hoising (ca. 1720-1781) die op dat moment het leen bezat van de ambachtsheerljkheid Herpt in het Land van Heusden.

    De Alrings en Moddermannen behoorden op dat moment zeker niet tot het patriciaat. Het tweede huwelijk van de eerder genoemde Ettje Modderman met H.C. Hoising zorgde daarom voor problemen op het terrein van aanspreektitels. Hoising werd namelijk altijd met ‘Mijn Heer’ aangeduid, zijn eerste vrouw, J.J.S. Douglas, met ‘Mevrouw’. Hoising had de ambachtsheerlijkheid Herpt in leen gehad en behoorde tot het stedelijke patriciaat. Hij was één van de hoofdparticipanten van de WIC, kamer Stad en Lande, boekhouder van het Heilig Geestgasthuis, alsmede ouderling van de Martinikerk.

    Een bijzonder middel om de druk op de familie op te voeren om toestemming te geven, vormde schaking, ook wel ‘doorgaan’ genoemd. Het minderjarige trouwlustige meisje werd in dat geval door haar minnaar, al dan niet met haar instemming, onttrokken aan het gezag van ouders of voorstanders om zo de toestemming voor het voorgenomen huwelijk af te dwingen. Als die alsnog werd verleend, zoals in het geval van H.C. Hoising (ca. 1720-1781) en J.J.S. Douglas (1727-1754), volgde het huwelijk.

    In ‘doopsgezinde’ kring is één schaking bekend. De gereformeerde H.C. Hoising (ca. 1720-1781) huwde in 1757 in tweede echt met Ettje Derks Modderman (1708-1761). Zijn eerste huwelijk had hij afgedwongen door de gereformeerde J.J.S. Douglas te schaken. Zie hierover: P. Spierenburg, Zwarte schapen. Losbollen, dronkaards en levensgenieters in achttiende-eeuwse beterhuizen
    Publikaties van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Maatschappijgeschiedenis 18 (Hilversum 1995) 24-26.

    Overigens, dankzij dezelfde Hoising (= de papierfabrikant Hermannus Christiaan Hoising) is bekend, dat ook op stad-Groninger huwelijksfeesten de menuet werd gedanst, zoals elders in de Republiek in de achttiende eeuw. Hoisings dans op het huwelijk van genoemde dochter met Jacob Haksteen kreeg zelfs landelijke bekendheid. Stad-Groninger gereformeerde predikanten verweten hem namelijk deze dans te hebben gemaakt, terwijl hij volgens hen daarvan had moeten afzien als gereformeerd ouderling.
  • Il est décédé en l'an 1781 dans Groningen.Source 3
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 1 décembre 2021.

Famille de Hermannus Christiaan Hoising

(1) Il est marié avec Judith Johanna Sophia Douglas.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 9 octobre 1745 à Groningen.Source 4

Ondertrouwboek 1739-1747
Bron: Registraties vóór 1811
Soort registratie: trouwakte (tot 1811)
(Akte)datum: 09-10-1745
Plaats: Kerkelijke gemeente Groningen
Soort akte: registratie
Bruidegom
Harmannus Christiaen Hoising
Diversen: van Heusden

Bruid
Judith Johanna Sophia Douglas
Diversen: van Amsterdam

Enfant(s):



(2) Il est marié avec Ettjen Derks Modderman.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 18 septembre 1757 à Groningen.Source 5

Registratie: 18-09-1757
Bruidegom Herman Christiaen Hoising, van Hensden

Bruid Etje Modderman, weduwe van Jan Tonkes Modderman, van Groningen

-

Bron Ondertrouwboek 1755-1762 Kerkelijke gemeente - Groningen
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 181, folio 110v

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hermannus Christiaan Hoising?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Hermannus Christiaan Hoising


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer
  2. Alle Groningers; "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer
  3. "Patriotten in Groningen 1780-1795" van J. K. H. van der Meer
  4. Ondertrouwboek 1739-1747, archiefnummer 124, Doop-, trouw- en begraafboeken enz. in de provincie Groningen, inventarisnummer 179, blad 223v. Gemeente: Kerkelijke gemeente Groningen.
  5. Ondertrouwboek 1755-1762 Kerkelijke gemeente - Groningen, DTB 124, inv. nr. 181

Sur le nom de famille Hoising

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hoising.
  • Afficher des informations sur Hoising sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hoising.

La publication Groningse doopsgezinden a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I30436.php : consultée 5 mai 2024), "Hermannus Christiaan Hoising (± 1720-1781)".