Groningse doopsgezinden » Louis Alons (1755-1831)

Données personnelles Louis Alons 

  • Il est né le 1 janvier 1755 dans Plantage Rozentak, Curaçao.Source 1
  • (Levensloop) jusqu'en 1831.Source 2
    "Neger van Welgelegen" kwam met advocaat mee van Curaçao

    In 1779 trouwde in Sappemeer Hindrikje Luitjens. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat ze dat deed met Louis Alons, die in de omgeving "de neger van Welgelegen" werd genoemd. Op dezelfde dag dat het huwelijk werd voltrokken, werd ook hun dochter Susanna gedoopt als "een dogter in onechte gewonnen van Hindrikje Luitjens, de vader daervan zeijde zij te zijn Louis Alons, neger uit Curaçao, die dit ook beleeden en haer getrouwt heeft".

    Hoe kwam deze man in ons land, en nog wel in de buurt van Sappemeer, terecht? Een van de bewoners van de veenborg Welgelegen bij Tripscompagnie was luitenant-kolonel Wilhelmus Lichtenvoort (1717-1799). Zijn zoon mr. Cornelis Star Lichtenvoort, die advocaat was geweest op Curaçao, had bij terugkeer naar Nederland twee zwarte bedienden meegenomen. Een van dat tweetal was Louis, die naar zijn zeggen meer van Indiaanse dan van negroïde afstamming was. In die tijd werden echter alle kleurlingen over één kam geschoren en dus was hij voor de plaatselijke bevolking "de neger van Welgelegen". Hij werkte op de borg als koetsier.

    Louis Alons was arbeider, dagloner en koetsier.

    Cornelis Star Lichtenvoort bewoonde het buiten "Welgelegen" samen met zijn vrouw Maria Kock, met wie hij in 1764 op Curaçao was getrouwd, waar zij eigenares was van de Plantage "Rozentak". Op 12-6-1768 is dit echtpaar met attestatie van Curaçao in Sappemeer ingeschreven, tezamen met hun schoonmoeder Catharina Decker, weduwe van Willem Webb Kock. En op blz. 36 van zijn artikel (in de "Groningse Volksalmanak" editie 1961) noemt Mr. Schutter, helaas zonder bronvermelding, dat twee "zwarten" van de plantage als bedienden waren meegekomen. Een hiervan is ongetwijfeld Louis Alons geweest, die ruim tien jaar daarna banden met een dorpsmeisje aanknoopte. Hij zal toen, of later, op "Welgelegen" hebben gewerkt als koetsier; in die hoedanigheid wordt hij althans in de huwelijksakte van zijn zoon (in 1813) vermeld. Hij trouwde twee maal en had uit beide huwelijken kinderen, waaronder een Cornelius en een Maria, klaarblijkelijk vernoemd naar Louis' werkgevers. Alons is de gebruikelijke spelling gebleven. De familie bloeit, onder die naam, nog steeds.
    __________________________________________________________________

    In oktober 1802 werd Louis Alons door verschillende personen (Pieter Jans, Jan Franssens, Reinder Jans Nagel en Jan Roelofs) op de openbare weg te Sappemeer mishandeld. Maar een verklaring daarvoor - zijn huidskleur? - wordt in de processtukken niet gegeven.

    Louis Alons, geboren in 1754/5 op Curaçao, overleden in 1831 in Kleinemeer. Hij was een kleurling, die met mr. Cornelis Star Lichtenvoort, destijds advocaat op Curaçao, mee naar Groningen was gekomen. Op de buitenplaats 'Welgelegen' van Star Lichtenvoort werkte hij als koetsier.
  • Il est décédé le 8 mai 1831 dans Kleinemeer, il avait 76 ans.Source 1
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 15 décembre 2020.

Famille de Louis Alons

Il est marié avec Hindrikje Luitjes.

Ils se sont mariés à l'église le 19 septembre 1779 à Sappemeer, il avait 24 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. Susanna Louis Alons  1779-1859

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Louis Alons?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Louis Alons

Louis Alons
1755-1831

1779

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Stamboom Helmantel
  2. "Ernstige godsvrucht en gezond verstand: een selectie uit de dagboeken van Foeke Wigles Gorter" van Bert Dop; Stamboom Helmantel

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Alons

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Alons.
  • Afficher des informations sur Alons sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Alons.

La publication Groningse doopsgezinden a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I21095.php : consultée 12 mai 2024), "Louis Alons (1755-1831)".