Groningse doopsgezinden » Louis Alons (1755-1831)

Persönliche Daten Louis Alons 

  • Er wurde geboren am 1. Januar 1755 in Plantage Rozentak, Curaçao.Quelle 1
  • (Levensloop) bis 1831.Quelle 2
    "Neger van Welgelegen" kwam met advocaat mee van Curaçao

    In 1779 trouwde in Sappemeer Hindrikje Luitjens. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat ze dat deed met Louis Alons, die in de omgeving "de neger van Welgelegen" werd genoemd. Op dezelfde dag dat het huwelijk werd voltrokken, werd ook hun dochter Susanna gedoopt als "een dogter in onechte gewonnen van Hindrikje Luitjens, de vader daervan zeijde zij te zijn Louis Alons, neger uit Curaçao, die dit ook beleeden en haer getrouwt heeft".

    Hoe kwam deze man in ons land, en nog wel in de buurt van Sappemeer, terecht? Een van de bewoners van de veenborg Welgelegen bij Tripscompagnie was luitenant-kolonel Wilhelmus Lichtenvoort (1717-1799). Zijn zoon mr. Cornelis Star Lichtenvoort, die advocaat was geweest op Curaçao, had bij terugkeer naar Nederland twee zwarte bedienden meegenomen. Een van dat tweetal was Louis, die naar zijn zeggen meer van Indiaanse dan van negroïde afstamming was. In die tijd werden echter alle kleurlingen over één kam geschoren en dus was hij voor de plaatselijke bevolking "de neger van Welgelegen". Hij werkte op de borg als koetsier.

    Louis Alons was arbeider, dagloner en koetsier.

    Cornelis Star Lichtenvoort bewoonde het buiten "Welgelegen" samen met zijn vrouw Maria Kock, met wie hij in 1764 op Curaçao was getrouwd, waar zij eigenares was van de Plantage "Rozentak". Op 12-6-1768 is dit echtpaar met attestatie van Curaçao in Sappemeer ingeschreven, tezamen met hun schoonmoeder Catharina Decker, weduwe van Willem Webb Kock. En op blz. 36 van zijn artikel (in de "Groningse Volksalmanak" editie 1961) noemt Mr. Schutter, helaas zonder bronvermelding, dat twee "zwarten" van de plantage als bedienden waren meegekomen. Een hiervan is ongetwijfeld Louis Alons geweest, die ruim tien jaar daarna banden met een dorpsmeisje aanknoopte. Hij zal toen, of later, op "Welgelegen" hebben gewerkt als koetsier; in die hoedanigheid wordt hij althans in de huwelijksakte van zijn zoon (in 1813) vermeld. Hij trouwde twee maal en had uit beide huwelijken kinderen, waaronder een Cornelius en een Maria, klaarblijkelijk vernoemd naar Louis' werkgevers. Alons is de gebruikelijke spelling gebleven. De familie bloeit, onder die naam, nog steeds.
    __________________________________________________________________

    In oktober 1802 werd Louis Alons door verschillende personen (Pieter Jans, Jan Franssens, Reinder Jans Nagel en Jan Roelofs) op de openbare weg te Sappemeer mishandeld. Maar een verklaring daarvoor - zijn huidskleur? - wordt in de processtukken niet gegeven.

    Louis Alons, geboren in 1754/5 op Curaçao, overleden in 1831 in Kleinemeer. Hij was een kleurling, die met mr. Cornelis Star Lichtenvoort, destijds advocaat op Curaçao, mee naar Groningen was gekomen. Op de buitenplaats 'Welgelegen' van Star Lichtenvoort werkte hij als koetsier.
  • Er ist verstorben am 8. Mai 1831 in Kleinemeer, er war 76 Jahre alt.Quelle 1
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 15. Dezember 2020.

Familie von Louis Alons

Er ist verheiratet mit Hindrikje Luitjes.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 19. September 1779 in Sappemeer, er war 24 Jahre alt.Quelle 1


Kind(er):

  1. Susanna Louis Alons  1779-1859

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Louis Alons?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Louis Alons

Louis Alons
1755-1831

1779

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Stamboom Helmantel
  2. "Ernstige godsvrucht en gezond verstand: een selectie uit de dagboeken van Foeke Wigles Gorter" van Bert Dop; Stamboom Helmantel

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Alons

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Alons.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Alons.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Alons (unter)sucht.

Die Groningse doopsgezinden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I21095.php : abgerufen 28. April 2024), "Louis Alons (1755-1831)".