De bomen van Kreijkes » Gerharda Johanna Helena Ankersmit (1869-1944)

Données personnelles Gerharda Johanna Helena Ankersmit 


Famille de Gerharda Johanna Helena Ankersmit


Notes par Gerharda Johanna Helena Ankersmit

Bron: http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1780-1830/DVN/lemmata/data/Ankersmit
Socialiste, feministe, secretaris van de Bond van Sociaal-Democratische Vrouwenpropagandaclubs. Dochter van Hendrik Jan Ankersmit (1834-1905), textielfabrikant, en Anna Maria Elisabeth Werle (1842-1902). Heleen Ankersmit bleef ongehuwd.

Heleen Ankersmit was het vierde kind in een groot fabrikantengezin in Deventer. Van de dertien kinderen – acht jongens en vijf meisjes – overleden één broertje en drie zusjes in hun vroege kindertijd. Zo groeide Heleen op als oudste meisje in een gezin met zeven broers en één zus. Zolang haar ouders leefden, bleef ze thuis wonen. Na de dood van haar vader kwam ze in contact met de sociaal-democraat Frank van der Goes, die in 1905 en 1906 regelmatig in Deventer optrad en volgens zijn agenda op 8 februari 1906 met ‘juffr. H. Ankersmit studieplannen’ besprak. Dit was een kleine drie maanden nadat haar vader was gestorven. Zelf was ze inmiddels 36 jaar. In 1907 werd zij als eerste vrouw lid van afdeling Deventer van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP).

In 1908 verhuisde Heleen Ankersmit naar Amsterdam om te gaan werken op het Centraal Bureau voor Sociale Adviezen. Ze kwam in huis bij de SDAP’ers Henk en Willy Wegerif, evenals zijzelf leden van de Sociaal-Democratische Studieclub (SDSC). Na de scheuring van de SDAP op het congres van Deventer in 1909 volgde Heleen Ankersmit de uitgetreden communiste Marie Mensing tijdelijk op in een aantal bestuursfuncties, onder meer in de Bond van Sociaal-Democratische Vrouwenclubs (BSDVC). Ze schreef artikelen in het BSDVC-blad De Proletarische Vrouw en hield overal lezingen over algemeen en vrouwenkiesrecht, huisindustrie, vrouwenarbeid, sociale verzekeringen, gemeentepolitiek en onderwijs. Op grote betogingen was zij vaak de enige vrouwelijke spreker. In 1910 verving ze haar vriendin Mathilde Wibaut, de voorzitster van de BSDVC, op de tweede internationale conferentie van socialistische vrouwen in Kopenhagen, de vergadering die 8 maart aanwees als internationale vrouwendag. Hier raakte zebevriend met Clara Zetkin, voor wie ze in Die Gleichheit ging schrijven. In het voorjaar van 1914 bereidden ze samen in Berlijn de derde vrouwenconferentie voor. Toen de oorlog uitbrak, werd deze afgelast. In de oorlogsjaren verzorgde Ankersmit het contact tussen de Britse en de Duitse vrouwenbeweging. Op den duur mocht ze Duitsland niet meer in en toen ze in maart 1915 naar de internationale socialistische vrouwenconferentie in het neutrale Bern wilde reizen, werd ze zeer wantrouwend bejegend. De douane onderzocht zelfs haar haarknotje. Ze steunde de linkse slotverklaring van de conferentie van Zimmerwald (september 1915), die ze na weigering door het SDAP-blad Het Volk publiceerde in Het Weekblad met een nawoord van Van der Goes. Toen de SDAP in februari 1918 besloot te streven naar een coalitieregering met ‘burgerlijke’ partijen, trad Ankersmit af als secretaris van de BSDVC. In juli bedankte ze als lid van de SDAP.

Vanaf eind 1918 publiceerde Heleen Ankersmit regelmatig in De Voorbode, het blad van de in 1916 door Henriette Roland-Holst opgerichte Revolutionair-Socialistische Vrouwenbond (RSVB). Ook was ze in die tijd bestuurslid van de Nederlandsche Montessori-Vereeniging en van de Bond van Revolutionair-Socialistische Intellectueelen. Toen het West-Europees Bureau van de Komintern in februari 1920 in Amsterdam een conferentie hield, trad ze samen met Augusta de Wit op als tolk en secretaris. Ook Zetkin was hier van de partij. Op haar uitnodiging nam Ankersmit in juni 1921 deel aan de tweede internationale communistische vrouwenconferentie in Moskou, waar ze werd voorgesteld aan de vrouw van Lenin. Zetkin wilde dat Ankersmit internationaal secretaris werd van een nieuwe vrouwenbond die de plaats van de RSVB moest innemen, maar dit plan ging niet door.

Wel trad Ankersmit na haar terugkeer in Nederland toe tot de Communistische Partij Holland (CPH). Ze kwam in het bestuur van de Internationale Arbeiders Hulp (IAH) en werkte mee aan het in 1928 door de IAH uitgegeven Kultuur en Wetenschap in het Nieuwe Rusland. Haar inkomen kreeg ze uit een baan als administrateur van de verpleegstersvakbond ‘Nosokómos’, waarvoor Liede Tilanus haar had voorgedragen. In 1929, op haar zestigste, nam ze afscheid van dit werk. Ze maakte een reis door de Sovjet-Unie, waarover ze in 1930 een juichend verslag publiceerde. Het verslag van haar volgende reis in 1935 was matter van toon. Ze beschreef de persoonsverheerlijking van Stalin en van Lenins weduwe. Inmiddels woonde ze in het Nieuwe Huis, een coöperatief flatgebouw voor alleenstaanden aan het Roelof Hartplein in Amsterdam. Ze werkte op de studiezaal van de in 1933 opgerichte Marxistische Arbeiders School, waar ze bekend stond als ‘tante Lee’. Tijdens de Duitse bezetting dook ze onder.

Heleen Ankersmit overleed op 75-jarige leeftijd in Rhenen. Haar vriendin Mathilde Wibaut herdacht haar als ‘een begaafde, zelfstandige en zeer ontwikkelde vrouw’, als leerlinge van Frank van der Goes en als ‘een warme natuur en een spontane spreekster’.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerharda Johanna Helena Ankersmit?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerharda Johanna Helena Ankersmit

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Gerharda Johanna Helena Ankersmit

Gerharda Johanna Helena Ankersmit
1869-1944


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 20 octobre 1869 était d'environ 8,7 °C. La pression du vent était de 13 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-nord-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 65%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • En l'an 1869: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 6 février » la Grèce accepte d'évacuer la Crète sous la pression des grandes puissances européennes.
    • 4 mars » Ulysse Grant devient le 18 président des États-Unis.
    • 9 mars » les régions occidentales entre l'Ontario et les montagnes Rocheuses sont cédées au Canada par la Compagnie de la Baie d'Hudson.
    • 4 mai » début de la bataille de la baie de Hakodate.
    • 18 mai » fin de la guerre de Boshin, et dissolution de la République d'Ezo.
    • 27 juin » victoire impériale décisive, à la bataille de Hakodate, marquant ainsi la fin de la guerre de Boshin.
  • La température au 21 août 1944 était entre 12,0 et 23,6 °C et était d'une moyenne de 18,4 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. Il y avait 3,2 heures de soleil (22%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nordest. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • En l'an 1944: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
    • 31 janvier » débarquement des troupes américaines aux îles Marshall et début de la bataille de Kwajalein, pendant la guerre du Pacifique.
    • 21 avril » le droit de vote est accordé aux femmes en France.
    • 22 juin » déclenchement de l'opération Bagration, première des cinq grandes offensives de l'Armée Rouge de l'été 1944.
    • 3 juillet » Minsk est libérée du contrôle nazi par les troupes soviétiques, pendant l’opération Bagration.
    • 26 août » Charles de Gaulle, rentré dans Paris la veille, traverse les Champs-Élysées et fleurit la tombe du soldat inconnu.
    • 27 décembre » l'armée soviétique encercle Budapest.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 672 » Kōbun, empereur du Japon (° 648).

Sur le nom de famille Ankersmit


La publication De bomen van Kreijkes a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kreijkes, "De bomen van Kreijkes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/geneologie-kreijkes/I59751.php : consultée 20 juin 2024), "Gerharda Johanna Helena Ankersmit (1869-1944)".