Genealogisch bestand van Leo Hendriks » Hendrik Merkus de Kock (1779-1845)

Données personnelles Hendrik Merkus de Kock 

    Hendrik Merkus baron de Kock, (Heusden, 25 mei 1779 – Den Haag, 12 april 1845) was een officier, minister en senator, die zowel ten tijde van de Republiek als na 1813 in Nederlands-Indië actief was als militair.
    In 1805 werd De Kock door Lodewijk Napoleon tot opper-equipagemeester van de Marine beoosten de Kaap de Goede Hoop benoemd. Op 1 maart 1807 werd hij benoemd tot commandant-militair over Java's oosthoek, Madura en Grissee en kapitein van de havens en baaien aldaar, een functie die hij tot 13 januari 1808 vervulde. Op 5 augustus 1808 benoemde Lodewijk Napoleon de kapitein tot ridder in de Orde van de Unie.
    In januari 1810 werd hij chef Generale Staf der Koninklijke en Koloniale Marine en van de mobiele divisie in Batavia. De Kock verdedigde Java totdat hij door de Britten gedurende de periode van september 1811 tot 12 december 1813 krijgsgevangen werd gemaakt.
    De Kock werd in 1817 tot gouverneur van de Molukken benoemd. In 1821 werd hij commandeur in de Militaire Willems-Orde (zie ook de Tweede expeditie naar Palembang). Hij leidde als legeraanvoerder in 1826-1830 op Java de strijd tegen Diponegoro. De Kock werd na de Nederlandse overwinning bevorderd tot Grootkruis in de Militaire Willems-Orde. De wens van zijn officieren om hem, vanwege zijn "vaderlijke behandeling" een met diamanten ingezet grootkruis te schenken werd door Koning Willem I niet goedgekeurd. De Koning stond een luitenant-generaal het dragen van een dergelijk kruis niet toe. In plaats daarvan mocht hij een "edelstenen versierde degen" aannemen en dragen.
    In 1826 werd De Kock aangesteld als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Hij moest deze functie weer afstaan aan de officieel benoemde gouverneur-generaal, Leonard Pierre Joseph burggraaf du Bus de Gisignies. De Kock bleef wel in functie als hoofdcommandant van het Nederlands-Indisch leger. In die functie zorgde hij voor de beëindiging van de Javaanse oorlog. Veel lof werd hem toegezwaaid omdat hij de meeste gevreesde opstandeling, de Javaanse prins Dipo Negoro, gevangen wist te nemen. Tijdens een overleg tussen De Kock en de met een witte vlag aangereisde Dipo Negoro nam de hoofdcommandant de prins gevangen. Hij gooide hem in de boeien en verbande hem van het eiland Java.
    Bij terugkeer in Nederland werd de Kock tot baron verheven.
    De Kock was ruim vier jaar minister van Binnenlandse Zaken. Daarna werd hij lid van de Eerste Kamer, zonder daarin actief te zijn. Na zijn aftreden benoemde de koning hem tot Minister van Staat. In Nederlands-Indië werd Fort de Kock, waarvan resten nog te zien zijn in de buurt van het stadje Bukittinggi, naar hem genoemd.
    Van 1838 tot 1841 was De Kock -onbezoldigd- Kanselier van de Militaire Willems-Orde en Kanselier van de Orde van de Nederlandse Leeuw.
    =======================================================
    Hendrik de Kock werd geboren in 1779 in Heusden. Zijn vader, die als bankier te Parijs verbleef, viel in 1794 in Frankrijk ten slachtoffer aan het Jacobijnse bewind. Na op zijn vijftiende jaar als 2de luitenant onder generaal H.W. Daendels te zijn geplaatst, volgde een korte ambtelijke carrière in Den Haag. De Kock zette zijn loopbaan in 1801 voort bij de Bataafse vloot. Vanaf 1807 bekleedde hij militaire posten in Indië. Na een kortstondig krijgsgevangenschap in Engeland, keerde De Kock terug in Nederland om in 1814 zijn militaire loopbaan in Indië voort te zetten. In 1821 voerde hij het bevel over een militaire expeditie naar Palembang (Sumatra), gericht op het onderdrukken van plaatselijke onlusten.
    De Kocks naam is onlosmakelijk verbonden met de Java-oorlog (1825-1830). Als luitenant- gouverneur-generaal leidde De Kock de strijd tegen prins Dipo Negoro, de leider van de opstandelingen. De gevierde militair werd in 1835 in de adelstand verheven met de titel van baron. Tussen 1836 en 1842 was hij minister van Binnenlandse Zaken en van Staat. De Kock was tot zijn dood lid van de Eerste Kamer. Hij overleed in 1845 te Den Haag.
  • Il est né le 25 mai 1779 dans Heusden, Noord-Brabant, Nederland.
  • Il est décédé le 12 avril 1845 dans 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, il avait 65 ans.
  • Un enfant de Johan Koenraad de Kock et Maria Petronella Merkus
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 28 février 2021.

Famille de Hendrik Merkus de Kock

Il est marié avec Louise Frederike Wilhelmina Gertrude Bilfinger.

Ils se sont mariés le 3 mai 1807 à Batavia, Indonesië, il avait 27 ans.


Enfant(s):

  1. Karl Wendelin de Kock  1822-1886 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Merkus de Kock?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Merkus de Kock

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Merkus de Kock


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 25 mai 1779 était d'environ 18,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  • En l'an 1779: Source: Wikipedia
    • 31 mars » signature de la Convention explicative de Constantinople entre la Russie et l'Empire ottoman.
    • 6 juillet » bataille de la Grenade.
    • 16 septembre » début du siège de Savannah pendant la guerre d'indépendance américaine.
    • 23 septembre » victoire franco-américaine à la bataille de Flamborough Head pendant la guerre franco-anglaise de 1778-1783.
    • 18 octobre » fin du siège de Savannah pendant la guerre d'indépendance américaine.
    • 18 décembre » ordination presbytérale de Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, prélat puis homme politique français.
  • La température le 3 mai 1807 était d'environ 12,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken noorderlicht. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1807: Source: Wikipedia
    • 8 février » bataille d'Eylau.
    • 16 février » bataille d'Ostrolenka.
    • 19 mars » siège de Dantzig.
    • 12 avril » fin de la mutinerie du régiment Froberg.
    • 29 mai » déposition du sultan ottoman Sélim III, auquel succède Moustapha IV.
    • 29 novembre » la flotte quitte Lisbonne lors du transfert au Brésil de la famille royale portugaise.
  • La température le 12 avril 1845 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt dampig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1845: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 1 mars » les États-Unis annexent le Texas.
    • 4 mars » James Knox Polk devient le 11 Président des États-Unis d'Amérique.
    • 20 novembre » bataille de la Vuelta de Obligado.
    • 2 décembre » dans un message sur l'état de l'Union, le président américain James K. Polk propose que les États-Unis s'étendent vers l'ouest (Destinée manifeste).
    • 11 décembre » début de la première guerre anglo-sikhe.
    • 29 décembre » |le Texas devient le 28 État américain.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille De Kock

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Kock.
  • Afficher des informations sur De Kock sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Kock.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Leo Hendriks, "Genealogisch bestand van Leo Hendriks", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-van-leo-hendriks/I72299.php : consultée 31 mai 2024), "Hendrik Merkus de Kock (1779-1845)".