Genealogiebestand Heemkundekring Loon op 't Sandt » Elisabeth "Betje" Wery (1920-2006)

Données personnelles Elisabeth "Betje" Wery 


Famille de Elisabeth "Betje" Wery

Elle est mariée avec Franciscus Antonius Cornelis Tuerlings.

Ils se sont mariés le 17 septembre 1941 à Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, elle avait 21 ans.

Digitaal vrouwenlexicon http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Wery:
WERY, Elisabeth, ook bekend als Betje Werij en Bella Tuerlings (geb. Rotterdam 26-8-1920 – gest. Ede 16-10-2006), Joden-verraadster in de Tweede Wereldoorlog. Dochter van Ferdinand Werij (1894-1969), muzikant en handelsreiziger, en Roosje Boers (18 96-1997). Elisabeth Werij trouwde (1) op 17-9-1941 in Rotterdam met Franciscus Antonius Cornelis Tuerlings (1919-1943), vertegenwoordiger; (2) op 14-11-1959 in Oegstgeest met Mijndert Vonk (1919-2009), huwelijksmakelaar. Uit huwelijk (2) werden 1 d ochter en 1 zoon geboren.

Elisabeth (Betje) Wery werd geboren als oudste in een gezin met twee kinderen van een half-Joodse vader en een Joodse moeder. Ze groeide op in Rotterdam, waar ze twee jaar op de huishoudschool en drie jaar op de mulo zat. In 1939 volgde ze enkele m aanden een opleiding tot verpleegster, maar ze bleek ongeschikt. In december van hetzelfde jaar kreeg ze twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf wegens winkeldiefstal. Kort daarop werd ze verkoopster bij een Bata-schoenenwinkel in Rotterdam.

In januari 1940 ontmoette Betje Wery Frans Tuerlings, een vertegenwoordiger in handschoenen, met wie ze op 17 september 1941 trouwde en in Vught ging wonen. In de zomer van dat jaar was ze rooms-katholiek geworden, zodat ze niet ‘gemengd gehuwd’ zo u zijn. Desondanks werd Wery in augustus 1942 vanwege het niet dragen van een ster door de Duitsers opgepakt en naar kamp Amersfoort gestuurd. Al na een dag kwam ze vrij, door bemiddeling van een invloedrijke Duitse relatie van haar echtgenoot. Ook wist Wery een Sperre – een tijdelijke vrijstelling van deportatie – te bemachtigen en in mei 1943 werd ze officieel tot ‘half-Joodse’ verklaard. Ze hoefde geen ster meer te dragen en had voorlopig van de Duitsers niets te duchten.

Intussen stond Wery’s huwelijk onder druk. Haar man pleegde overspel, dronk te veel en smeet met geld – hij verrijkte zich door deviezensmokkel en zwarte handel in diamanten en effecten. Eind 1943 kwam hij om bij een auto-ongeluk; belastend materia al over zijn duistere praktijken leidde naar Wery. Zij liet zich daarop door het Devisenschutzkommando (DSK), een instantie die jacht maakte op zwarthandelaren en Joods vermogen, overhalen om spionne te worden: ze werd Vertrauens-Frau (V-Frau) voor het DSK.

V-Frau 196

Begin 1944 verhuisde Betje Wery naar Amsterdam. Daar huurde ze een appartement in de Rubensstraat 26, vlakbij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD). Voor het DSK infiltreerde ze, vertrouwend op haar ‘onweerstaanbare schoonheid’ (Middelbur g, Jeanne de leugenaarster, 169), in het netwerk van wijlen haar echtgenoot en andere kapitaalkrachtige kringen. Zo organiseerde ze roulette-avondjes in haar woning en verried ze de ene na de andere zwarthandelaar aan haar DSK-collega, de beruchte Jodenjager Dries Riphagen. Als V-Frau 196 ontving ze daarvoor uiterst lucratieve vergoedingen. In mei 1944 kwam Wery via de zakenman Cornelis Arie (Charly) Hartog in contact met verzetsman Gerhard Joseph Badrian, die beiden nogal gecharmeerd waren van ‘Bella’. Badrian maakte er tegenover haar geen geheim van dat hij in het verzet zat en over valse persoonsbewijzen en wapens beschikte – hij was een van de kopstukken van de Persoonsbewijzen Centrale (PBC).
Op 30 juni 1944 lokte Betje Wery Badrian, diens vriendin en twee collega’s onder valse voorwendselen naar haar woning, waar de SD hen oppakte: Badrian werd ter plekke doodgeschoten en Charly Hartog werd gearresteerd. In het kielzog van deze actie w ist de SD de gehele PBC op te rollen. Wery incasseerde een beloning van duizend gulden en werd door het verzet vogelvrij verklaard. Ze dook enkele weken onder bij de SD in de Paulus Potterstraat en in een suite in de Beethovenstraat. Daar kreeg ze regelmatig bezoek van SD-chef Willy Lages, naar verluidt een van Wery’s vele mannelijke bewonderaars.
Op advies van Lages vertrok Betje Wery eind augustus 1944 naar België. Ze vestigde zich als Elisabeth Stips in Antwerpen, waar ze veel met Duitse militairen omging en opnieuw voor het DSK werkte. Eind oktober 1944 verbleef ze in het inmiddels bevri jde Brussel en had ze een verhouding met Oreste Pinto (1889-1961), hoofd van de Nederlandse contraspionagedienst in die stad. Hem palmde ze zo in dat hij haar eind 1944 een bewijs van ‘politieke betrouwbaarheid’ verschafte, onder meer omdat dubbels pion Chris Lindemans alias King Kong dankzij haar zou zijn opgepakt. Toch werd Wery op 24 december 1944 aangehouden en geïnterneerd in een klooster in Valkenburg. Hiervandaan belandde ze in augustus 1945 in het Amsterdamse Huis van Bewaring I, waar ze een cel deelde met Ans van Dijk en Jeanne Valkenburg.

Ede
Het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam eiste in 1948 de doodstraf tegen Betje Wery. De procureur-fiscaal noemde haar een extreem onbetrouwbare en ‘door en door slechte’ vrouw, (Middelburg, Riphagen, 65). Niettemin ontliep ze de doodstraf en werd ze op 15 mei 1948 tot levenslang veroordeeld. Hoewel dat vonnis in maart 1949 door de Bijzondere Raad van Cassatie werd bekrachtigd, kwam Wery al na enkele jaren op vrije voeten.

Op 14 november 1959 trouwde Betje Wery met de wegens moord veroordeelde voormalige Groningse SD’er Mijndert Vonk, die ze in de gevangenis had ontmoet en met wie ze twee kinderen kreeg (in 1960 en 1962). Samen met haar echtgenoot begon ze een huweli jksbemiddelingsbureau: in Schiedam en later in Ede, waar het gezin vanaf 1967 woonde. Eind 1979 bracht haar bedrijf ongehuwde dames aan de man in het televisieprogramma TV-privé van Henk van der Meijden. Wery's oorlogsverleden kwam op straat te li ggen en zorgde voor ophef in de media. Hierna leefde ze in de anonimiteit. Betje Vonk-Wery overleed op 16 oktober 2006 in haar woonplaats Ede, 86 jaar oud.

Reputatie
Betje Wery is de geschiedenis ingegaan als ‘de verraadster van de PBC’ (De Jong, e.a.). Tijdens haar proces beweerde Wery onder dwang van Riphagen gehandeld te hebben, maar die verdediging sneed voor de rechtbank geen hout: de advocaat-fiscaal noem de haar een harteloze verraadster. Misdaadjournalist Bart Middelburg voerde in 1989 gesprekken met Wery en noemt haar ‘niet onvriendelijk’, ‘zeer op haar hoede’ en ‘narcistisch’: als aantrekkelijke V-Frau had het haar, zo vertelde Wery zelf, geen m oeite gekost om zwarthandelaren het geheim te ontfutselen waar hun geld, effecten en sieraden verstopt zaten (Middelburg, Jeanne de Leugenaarster, 178-179).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Elisabeth "Betje" Wery?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température au 26 août 1920 était entre 8,1 et 17,9 °C et était d'une moyenne de 12,6 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. Il y avait 2,1 heures de soleil (15%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1920: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,8 millions d'habitants.
    • 18 février » début du mandat de président de la III République de Paul Deschanel.
    • 13 mars » putsch de Kapp, lors duquel Hermann Ehrhardt entre dans Berlin. En réaction, les communistes débutent le soulèvement de la Ruhr.
    • 16 avril » reconnaissance officielle par M Eugène Grellier, évêque de Laval, de l'apparition mariale de Pontmain en 1871.
    • 24 avril » création de la Palestine mandataire, lors de la conférence de San Remo.
    • 10 juillet » Arthur Meighen devient Premier ministre du Canada.
    • 2 décembre » signature du traité d'Alexandropol entre l'Arménie et la Turquie.
  • La température au 16 octobre 2006 était entre 4,7 et 16,7 °C et était d'une moyenne de 10,6 °C. Il y avait 9,5 heures de soleil (89%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du est-sud-est. Source: KNMI
  • Du mardi, mai 27, 2003 au vendredi, juillet 7, 2006 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende II avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • Du vendredi, juillet 7, 2006 au jeudi, février 22, 2007 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende III avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • En l'an 2006: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 16,3 millions d'habitants.
    • 11 mars » Michelle Bachelet est devenue la présidente du Chili.
    • 23 avril » Ferenc Gyurcsány entame un second mandat comme chef du gouvernement hongrois.
    • 29 juillet » adoption de la Déclaration de Montréal sur les droits humains des LGBT.
    • 27 août » accident du vol 5191 Comair.
    • 6 novembre » la conférence internationale pour les Principes de Yogyakarta commence en Indonesie.
    • 1 décembre » Felipe Calderón est élu président du Mexique.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Wery

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Wery.
  • Afficher des informations sur Wery sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Wery.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
HKK Loon op 't Sandt, "Genealogiebestand Heemkundekring Loon op 't Sandt", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogiebestand-heemkundekring-loon-op-t-sandt/I105942.php : consultée 22 juin 2024), "Elisabeth "Betje" Wery (1920-2006)".