Généalogie De Grauw » Heijlwich Willem "Heijlken" Zuetrix (????-< 1534)

Données personnelles Heijlwich Willem "Heijlken" Zuetrix 

  • Le surnom est Heijlken.
  • Elle est née dans Oirschot.Source 1
    BP 1264 (Oirschot) okt 1494 - sept 1495 folio 129r
    Gielis, Heilwich en Beel kinderen van Willem Zuetrix
  • Elle a été baptisée.Source 2
  • Les faits:
    • jusqu'en 1533 Eigendom.Source 3
      21-11-1533 Betaling vervallen termijnen (RA Oirschot Inv 131c akte 314, 315 folio 97v)
      HEIJLKEN WILLEMS VAN AERLE met haar natuurlijke zoon JAN als haar voogd, verder JENNEKE WILLEMS VAN AERLE met ARD ROEFS als haar voogd, verder BEELKEN WILLEMS VAN AERLE met WILLEM LOIJWIJCHS VAN HERZELE als haar voogd, allen gezusters en kinderen van genoemde wijlen WILLEM VAN AERLE verwekt bij ALEIJT ZUETERICKS, hebben samen een boedeldeling gemaakt van al het bezit dat ze hebben geerfd van hun ouders, met uitzondering van sommig bezit onder Liempde of Boxtel.

      Genoemde HEIJLKEN krijgt een huis, tuin etc. genoemd dat Eebenhuis, met de schuur die erbij staat, samen de lange en de korte strepen, gelegen in herdgang de Notel, belend door: ART VAN HOVEN en meer anderen, de erfgenamen van ANDRIES BIERKENS, GOIJAERT VERHOVEN, de straat. Verder krijgt ze een hopveldje ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, belend door: een pad daar, AERT DIRCKS, AELBRECHT AERTS en genoemde JENNEKEN. Verder krijgt ze 4 lopen land in een akker van 8 lopenzaad, genoemd die Hove, ter zelfder plaatse als hiervoor, belend door: de erfgenamen van ANDRIES BIERKENS, AELBRECHT AERTS, BEELKEN ZUETRICKS. Nog krijgt ze een eeuwsel genoemd dat Vorst Eeuwsel, ter zelfder plaatse als hiervoor, belend door: de gemeenschappelijke straat, de erfgenamen van RUTGER CLUIJSTERMAN, ANSEM STEVENS, genoemde BEELKEN. Nog krijgt ze een beemd genoemd de Meerbeemd gelegen tussen herdgang Hedel en de Notel, belend door: de Nevelhovel, de erfgenamen van MARTEN VAN CAMPEN, JAN TRUIJEN, DIRCK CORSTIAENS, de erfgenamen van CLAES MESMAKERS. Nog krijgt ze de helft van het hout dat is verkocht uit de Meerbeemd, te ontvangen van BARTHOLOMEUS DIRCK CORSTIAENS en WILLEM ERVEN. Nog 12 gulden eens uit het heiveldje te Liempde, nog krijgt ze een pacht van 1 mud rogge uit een pacht van 5 mud rogge per jaar te heffen van MARIE MEEUS.De lasten uit dit bezit zijn 3 en een halve Bosch mudde rogge en in Den Bosch te leveren aan de weduwe van MATHIJS KUIJSTENS, nog 1 mud rogge per jaar aan het kapittel te Oirschot, nog 2 gouden guldens per jaar aan GOIJAERT SWEERS, nog 3 gulden per jaar te betalen aan HEIJMERICK SCEPENS en 9 stuivers chijns. Er moet overpad worden verleend en er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen. Indien er blijkt dat er meer lasten op het bezit drukken, dan is dat voor gezamenlijke rekening tegen de penning 30 (factor)

      Genoemde JENNEKEN krijgt de schuur, de schaapskooi en het bakhuis zonder de grond, alleen de betimmering die van het erf van BEELKEN moet worden weggehaald en wel per a.s. Pinksteren over 3 jaar maar niet eerder en tot zolang mag het door BEELKEN worden gebruikt. Verder krijgt ze een akker genoemd de Haegenakker, tot waar is afgepaald, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, belend door: AERT DIRCKS, DIRCK AERTS AELBRECHTS, de gemeenschappelijke straat, genoemde BEELKEN waarvan is afgedeeld. Verder krijgt ze een eeuwsel genoemd Switten eeuwsel, vooraan bij de Lansserdijk (of Langendijk) gelegen, belend door: de gemeijnte, de erfgenamen van JAN OERSELMANS, WILLEM ZUTERICKS. Verder krijgt ze wat hooi- en weiveldjes genoemd de Mortel zoals die aan elkaar zijn gelegen nabij de Maabeemd, belend door: WILLEM LOIJEN VAN HERZEL, JACOP DIRCKS, de gemeijnte daar genoemd ’t Schoom, JAN JOERDEN SBRAUWERS. Verder krijgt ze 1 mud rogge per jaar en nog 2 mudde rogge per jaar, samen 3 mud op grond van een testament uit een grotere pacht van 5 mudde per jaar te ontvangen van het bezit van MARIE MEEUS. De lasten uit dit erfdeel zijn 20 lopen rogge per jaar aan een vrouw te Keulen, nog anderhalf Bosch mudde rogge aan een persoon te Gestel, nog 16 lopen rogge aan de H.Geest te Oirschot, nog 23 stuivers per jaar aan AELBRECHT KETELER, en wel zolang de schuur, de schaapskooi en het bakhuis op erf van haar zuster BEELKEN, verder nog 7 gulden per jaar aan CLAES SPIERINCK, nog 9 stuivers als grondchijns.

      Genoemde BEELKEN krijgt het oude huis met de oude schaapskooi en de grond, ook de grond van de schuur, schaapskooi etc. maar zonder de betimmering, samen met de boomgaard, hopveld etc. samen aan elkaar gelegen, herdgang de Notel, belend door: de erfgenamen van RUTGER CLUIJSTERMANS, de gemeenschappelijke straat, HEIJLWICH ZUETRICKS. Verder krijgt ze 4 lopen land uit 8 lopen genoemd de Hove, ter zelfder plaats als hiervoor, belend door: de erfgenamen van ANDRIES BIERKENS, de erfgenamen van MARTEN VAN CAMPEN, genoemde HEIJLKEN waarvan het is afgedeeld. Verder krijgt ze de achterste streep van de Haegenakker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, belend door: HEIJLWICH ZUETERICKS waarvan het is afgedeeld, AERT DIRCKS, DIRCK AERT AELBRECHTS, JENNEKEN ZUETRICKS. Nog krijgt ze een beemd, hei en weigrond, gelegen aan de Langendijk, genoemd de Weubeemd, belend door: JAN VAN VLIERDEN, JAN COLEN, de Langen dijk, de erfgenamen van DANIEL VAN DER AMEIJDEN. Verder krijgt ze een pacht van 1 mudde rogge per jaar uit een pacht van 5 mudde rogge te ontvangen van MARIE MEEUS. Uit dit erfdeel zijn de lasten 5 mud rogge per jaar aan HENRICK GOIJAERTS, nog 1 Bosch mudde rogge aan AELBRECHT KETELER. Nog 6 gulden te bealen aan ANTONIS BELAERTS, nog 1 lopen raapzaad aan de kerk te Oirschot, no 23 stuivers per jaar aan AELBRECHT KETELER, maar deze 23 stuivers zal BEELKEN zolang betalen totdat de schuur, schaapskooi en bakhuis door haar zuster JENNEKEN wordt afgebroken. Verder moet ze nog 9 stuivers grondchijns betalen.

      De verdelers beloven elkaar deze verdeling altijd gestand te zullen doen, getuigen GOESSEN, SCHOET en CORT
      Kinderen van Willem en Aleijt:
      1 Hadewich Willem Dirks Suetericks. Hadewich is overleden vóór 22-01-1535. Hadewich trouwde met Pauwel Henrick Pauwels.
      Notitie bij het huwelijk van Hadewich en Pauwel: .
      PAUWELS HENRICK PAUWELS zelf en hun kinderen gaan zich later ook SUETRICKS noemen
      2 Beelken Willem Dircks de jongste Suetericks. Beelken is overleden vóór 27-06-1537.
      Notitie bij Beelken: .
    • Onroerend Goed.Source 4
      11-11-1497 Overdracht onroerend bezit (RA Oirschot Inv 126b akte 191 folio 32v):
      WOUTER WOUTERS VAN DE VENNE draag aan zijn natuurlijke zoon JAN die hij heeft verwekt bij HEIJLWICH dochter van WILLEM SUETRICKS al zijn onroerend bezit over, waar zich dat ook bevindt, maar WOUTER kan dit besluit wel herroepen en dat kan WOUTER doen zonder dat iemand daar bezwaar tegen kan maken, datum op Sint Maartensdag 1497, getuigen GOOSSENS en SCHOOT.

      6-3-1533 Testament (RA Oirschot Inv 131c akte 110 folio 31, 31v):
      HEIJLWICH dochter van WILLEM SUETRICKS gezond van lijf en leden en in het bezit van haar verstandelijke vermogens maakt hierbij haar testament op. Ze herroept alle eerdere testamenten of dokumenten die ze tot nu voor enige officeel of privaat persoon heeft gemaakt en wenst dat alleen dit huidige testament wordt uitgevoerd. Ze beveelt haar ziel zodra ze is overleden aan bij de Almachtige god en diens moeder Maria en haar patroon Sint Petrus en wil dat men haar lichaam in de kerk van Oirschot zal begraven en daarvoor vermaakt ze de fabriek van de Sint Peterskerk een bedrag van 2 en een halve Karolusgulden, na haar dood te voldoen. Vanwege eventuele begane onrechtvaardigheden vermaakt ze aan de fabriek van de Sint Lambrechtskerk 1 stuivers eens, na haar dood te betalen. Verder wil ze als troost voor haar ziel, na haar dood een brooduitdeling doen plaatshebben aan de arme mensen en men moet een behoorlijke uitvaart voor haar doen. Ze wil dat haar schulden en kerkerechten worden betaald uit haar meest courante middelen, die ze zal nalaten en omdat ze niet veel geldmiddelen heeft en ze bevreesd is, dat daaruit niet haar uitvaart of de spinde (brooduitdeling) etc. betaald kan wordn, wil ze dat daarom haar natuurlijke zoon JAN een deel van haar erfelijk bezit verkoopt, voor zover dat die voor die kosten nodig is en wel een jaarlijkse rente van 3 Karolusguldens aflosbaar met 50 gulden. Daarvoor is JAN wel gehouden de uitvaart en de kerkerechten etc. te betalen. Verder vermaakt de testatrice aan haar naaste erfgenamen die elk 5 stuivers eens en wil dat die daarmee van haar nalatenschap worden uitgesloten. Verder vermaakt HEIJLWICH louter als gift een haar natuurlijke zoon JAN verwekt bij WOUTER VAN DE MEREVEN al haar andere bezittingen, van welke aard dan ook, en waar die ook gevonden zullen worden, die daarvan alleen het vruchtgebruik krijgt, behalve als JAN zelf wettige kinderen krijgt, dan krijgt JAN daarvan het erfrecht ook en mag dan met het bezit doen wat hij wil. Maar als JAN komt te overlijden zonder wettig nageslacht dan zal het overblijvende bezit dat JAN nog niet heeft verkocht of belast, weer versterven op haar wettige erfgenamen, waarbij de dode hand met de levende moet delen. De testatrice wil, dat dit als haar testament wordt beschouwd en men dient het ook als zodanig uit te voeren, ook al zou er daarbij niet aan alle gerechtelijke voorwaarden zijn voldaan of in tegenspraak zijn met sommig erfrecht. Ze behoudt zich het recht voor om dit later te wijzigen, zo vaak ze wil. Opgemaakt te Oirschot in het bisdom Luik, in het huis van ANTONIS DIRCK CORSTIAENS (VAN DE VELDE) op de opkamer daar om 8 uur voormiddag op 6 maart 1533, volgens Luikse tijdstijl, getuigen BELART en GOESSEN

      22-1-1535 Overeenkomst (RA Oirschot Inv 132a akte 22 folio 8, 8v):
      JAN WOUTERS VAN DE MEREVEN die erfgenaam is van zijn moeder HEIJLWICH heft samen met BEELKEN ZUTERICKS een jaarlijkse pacht van 5 mud rogge, te weten: 3 mud en 4 lopen rogge te ontvangen van AERDEN WOUTERS en van JENNEKEN SCOMAKERS jaarlijkse 4 lopen en van HENRICK HERMAN 16 lopen rogge per jaar en om van die pachten en vanwege die samengestelde pacht een gezamenlijke overeenkomst te maken, wie van hen, welk deel betaalt, zijn voor ons schepenen verschenen WILLEM PAUWELS namens diens tante BEELKEN als partij ter ener zijde en genoemde JAN ter andere zijde en hebben het volgende afgesproken.
      Genoemde BEELKEN zal jaarlijks daarvan 2 en een half mud rogge heffen en wel van AERDEN WOUTERS (dus 10 lopen meer) en JAN zal de andedere 2 en een halve mud per jaar ontvangen van de andere genoemde personen en 10 lopen bijgepast krijgen van de pacht van AERDEN WOUTERS. Aangaande de pachten van JAN, benoemt hij als zijn zaakvoerder WILLEM PAUWELS om namens hem van AERDEN WOUTERS die een pacht te heffen voor 10 lopen rogge, verder 4 lopen op JENNEKEN SCOMEKERS en 4 lopen van HENRICK HERMANS. De gemachtigde moet alles doen wat daarbij nodig is, maar daarbij is ook nog afspraak dat WILLEM van de rogpacht van 18 lopen (10+4+4) per jaar namens genoemde JAN 16 lopen rogge zal betalen aan de beheerders van de tafel van de H. Geest te Oirschot en de rest krijgt hij voor zijn werk, en WILLEM moet alles zodanig betalen, dat JAN en zijn bezit daarvoor gevrijwaard blijft zolang BEELKEN in leven is, maar niet langer, getuigen GERART en LEEMAN.

      20-4-1555 Vermelding verkoop rente vlg. testament (RA Oirschot Inv 137c akte 392 folio 113):
      AERT natuurlijke zoon van wijlen Heer GERIT MENGELEN, verkoopt hierbij de jaarlijkse rente van 3 gulden met 1 vervallen en een lopende termijn, welke hem toebedeeld is geweest met zijn broers en zusters hier voor schepenen en welke rente JAN natuurlijke zoon van wijlen WOUTERS VAN DEN MEREVEN verwekt bij wijlen HEIJLWIGEN dochter van wijlen WILLEM ZUETERICKS op grond van het testament van diens moeder HEIJLWICH deze had verkocht aan genoemde Heer GERIT MENGELEN priester. De rente vervalt elk jaar op Sint Bartholomeusdag, vrij van alle belastingen en in Den Bosch te betalen, op onderpand van een huis, tuin, grond, schuur etc. groot ca 10 lopenzaad, gelegen in herdgang de Notel, belend door: de erfgenamen van wijlen ANDRIES BIERKENS, AERTS VAN DER HOEVEN conform een schepenbrief van Den Bosch d.d. 20 augustus 1534. De rente wordt nu verkocht aan ROELANDEN VAN DER AMEIJDEN en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant en vanwege de andere erfgenamen van Heer GERIT MENGELEN af te handelen, getuigen WILLEM en BOGAERT
      Wouter is overleden vóór 04-03-1541.
  • Elle est décédée avant le 20 août 1534 dans Oirschot.Source 5
    Heijlwich Willem Dircks Suetericks. Heijlwich is overleden vóór 20-08-1534. Heijlwich begon een relatie met Wouter Wouter van den Mereven (Meervenne (Merevenne).
    ---------------
    HEIJLWICH is overleden voor 20-8-1534 want dan verkoopt haar zoon JAN natuurlijke zoon van WOUTER VAN DEN MEREVEN verwekt bij deze HEIJLWICH voor de schepenen van ’s-Hertogenbosch aan Heer GERIT MENGELEN een rente van 3 gulden met 1 vervallen en de lopende termijn.
    (Op 20-4-1555 verkoopt de zoon AERT van deze Heer GERIT MENGELEN (zijn natuurlijke zoon) de rente weer door aan ROELANDEN VAN DER AMEIJDEN e.e.a. staat vermeld in het (RA Oirschot Inv 137c akte 392 folio 113r)
  • Elle est enterrée en l'an 1534.Source 6
  • Un enfant de Willem Dircks Zuetrix alias van Aerle alias van der Bruggen et Aleyt Gielis Peter Heijmerix
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 15 janvier 2011.

Famille de Heijlwich Willem "Heijlken" Zuetrix

Elle est mariée avec Wouter Wouters van de Mereven.

Ils se sont mariés environ 1496.Source 5

Notitie bij de relatie van Heijlwich en Wouter: .
Hun natuurlijke zoon JAN gaat zich later soms ook ZUETERICKS noemen zoals blijkt uit diverse aktes in het Rechterlijk Archief van Oirschot, Georgina

Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Heijlwich Willem "Heijlken" Zuetrix?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Joop Zouteriks en Georgina van Adrichem, mail 22-07- 2007 en http://de-wit.net/bronnen/oirschot-start.htm Bossche Protocollen, m.b.t. Oirschot 1484-1501
  2. http://de-wit.net/bronnen/oirschot-start.htm Bossche Protocollen, m.b.t. Oirschot 1484-1501
  3. Georgina van Adrichem, mail 6 jan 11, gegevens van het Rechterlijk Archief Boxtel in de periode 1482-1493, bewerkt door Jan Toirkens
  4. Georgina van Adrichem, mail 13 juli 2008
  5. Georgina van Adrichem, mail 6 jan 11, gegevens van het Rechterlijk Archief Boxtel in de periode 1482-1493, bewerkt door Jan Toirkens
  6. Joop Zouteriks

Sur le nom de famille Zuetrix

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Zuetrix.
  • Afficher des informations sur Zuetrix sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Zuetrix.

La publication Généalogie De Grauw a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Arno de Grauw, "Généalogie De Grauw", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_de_grauw/I1061981927.php : consultée 20 mai 2024), "Heijlwich Willem "Heijlken" Zuetrix (????-< 1534)".