Généalogie Tartaud » Wilhelmina Gerretje Sablairolles (1818-1891)

Données personnelles Wilhelmina Gerretje Sablairolles 


Famille de Wilhelmina Gerretje Sablairolles

Elle est mariée avec Jean Cretien Valois.

Ils se sont mariés le 16 mars 1845 à Den Haag, elle avait 26 ans.


Enfant(s):



Notes par Wilhelmina Gerretje Sablairolles

Overledene«u»Wilhelmina Gerritje Sablairolles «/u» , leeftijd 73 jaar Vader«u»Jacques Henri Sablairolles «/u» Moeder«u»Johanna Scholten «/u» Echtgenoo/te«u»Jean Chretien Valois «/u» Plaats Rotterdam Datum overlijden 19-08-1891 Opmerkingen akte nr. 3055 Geboorteplaats 's Gravenhage

«b»SABLAIROLLES, Wilhelmina Gerretje «/b»(geb. Den Haag 11-8-1818 - gest. Rotterdam 19-8-1891), toneelspeelster. Dochter van Jacob Hendrik Sablairolles (1793-1833), toneelspeler, en Johanna Scholten (1793-1842), costumière. Mina Sablairolles trouwde op 26-3-1845 in Den Haag met «b»Jean Cretien Valois«/b» (1809-1894), directeur Koninklijke Schouwburg en miniatuurschilder. Uit dit huwelijk werden 8 kinderen geboren, van wie 6 dochters de volwassen leeftijd bereikten.
Wilhelmina Gerretje Sablairolles, meestal Mina genoemd, werd geboren in een protestants gezin met negen kinderen, van wie er twee jong overleden. Haar vader moest voor zijn werk als toneelspeler veel door het land reizen. Kort na Mina's geboorte vertrok het gezin naar Amsterdam, waar haar vader zich verbond aan een gezelschap dat daar onder directie van Willem Weddelooper voorstellingen gaf. Op haar vierde trad Mina, samen met haar vijfjarige zuster «u»Theodora Sophia «/u» (Sophie), voor het eerst op, bij Weddelooper: zij speelde Karel in Ifflands toneelspel «i»De speler of Revanche Praag«/i».
In de daaropvolgende jaren had Mina samen met haar vader en Sophie engagementen in onder meer Zeeland en Friesland. Mina was veertien toen haar vader na een kort ziekbed aan de cholera overleed, twee dagen nadat haar moeder was bevallen van een tweeling. Mina werd met Sophie geëngageerd als toneelspeelster bij de Zuid-Hollandsche Tooneelisten, een in Den Haag gevestigd theatergezelschap. Op deze manier konden ze een steentje bijdragen aan de kosten van het huishouden. In 1833 debuteerde Mina bij het gezelschap. Na 1840 werden ook haar jongere zusters «u»Suzanna Nannette «/u» (Suze) en «u»Henriëtte Jacqueline «/u» bij het gezelschap geëngageerd.
In het begin trad Mina voornamelijk op in kinder- of travestierollen. In de studie van haar rollen werd zij bijgestaan gesteund door onder anderen de toneelspeelsters «u»Joanna Cornelia Hoedt-Bingley «/u» en «u»Elisabeth Stoopendaal-van Elten «/u». In de «i»Nieuwe Rotterdamsche Courant«/i» van 17 januari 1844 schreef een recensent: 'Mej. Sablairolles was in beide stukken weder het lieftallige naïeve meisje, en wel voornamelijk in "Karolina" welke rol zij met juistheid, warmte en gevoel speelde'. In de loop van de jaren 1840 kreeg Mina steeds meer belangrijke rollen en ook haar eigen benefietvoorstellingen. Haar succes werd echter enigszins overschaduwd door het nog grotere succes van haar zuster Suze. Een recensent schreef naar aanleiding van een optreden van Mina: 'Aan mevr. Valois-Sablairolles was de alleronbeduidendste rol van Heloise Duvalon (ene ware overdaad) toegedeeld. Wij hadden er liever hare zuster in zien optreden, die wellicht door haar voorkomen beter zou bevallen hebben' («i»Nieuwe Rotterdamsche Courant«/i», 16 maart 1848).
In 1845 trad Wilhelmina Sablairolles, 26 jaar oud, in het huwelijk met de 35-jarige kunstschilder Jean Cretien Valois. Sablairolles en Valois kregen acht kinderen, van wie een zoon en een dochter binnen een jaar overleden. Het moederschap belette Sablairolles niet om haar carrière als actrice voort te zetten. Vaak stond ze al enkele weken na een bevalling weer op de planken. Ze trad in die jaren onder meer op als Badeloch in «i»Gijsbrecht van Amstel«/i», Amalia in «i»Fenelon of de Kamerijksche kloosterlingen «/i»van Chenier, Leonie in «i»Een eenige misstap «/i»van Scribe en in de titelrol van «i»Deborah«/i» van Mosenthal.
In 1854 werd Valois directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, tot 1858 samen met Breedé en daarna alleen. Dit was gunstig voor de carrière van Sablairolles, die nu als vrouw van de directeur redelijk veel invloed had binnen het toneelgezelschap. Volgens Mendes da Costa was zij ongetwijfeld een 'vrouw van grote gaven' (Mendes da Costa, 6). In de volksmond werd ze dan ook de 'Haagsche mevrouw Kleine' genoemd, verwijzend naar de belangrijkste toneelspeelster van die tijd, «u»Maria Kleine-Gartman «/u». Enkele kinderen van Sablairolles en Valois begonnen al op jonge leeftijd met optredens in kinderrollen. Uiteindelijk waren bij het gezelschap van Valois drie van hun dochters geëngageerd:«b» «/b»Wilhelmina (Mina) (1847-1919), Jacqueline Henriette (Lina) (1850-1924) en Esther Johanna (Johanna) (geb. 1855), evenals twee zusters, twee zwagers en een neef van Sablairolles.
In de jaren bij het gezelschap van Valois speelde Wilhelmina Sablairolles vaak de vrouwelijke hoofdrollen en kreeg zij meerdere benefietvoorstellingen. In een lofrede voor Sablairolles schreef J.M.E. Dercksen in 1856: 'o rijkbegaafde vrouw!/ Wier teedre stem mij treft, wier zielvertolkende ogen/ Getuigen van 't gevoel, waarmee ge, uw roeping trouw/ Zo vaak de ruwste borst tot wenens hebt bewogen'. In 1876 werd het gezelschap van Valois ontbonden. Na meer dan veertig jaar verliet Sablairolles de stad waar ze met zo veel succes had gewerkt. Bij haar afscheidsgroet sprak zij: ''t Verstore u niet, dat 'k droef gezind/ Het dierbaar plekje aan blijf staren/ waar ik voor twee en veertig jaren/ Mijn eerste schreden zette als kind;/ [...] Want 't is, of ik mijn hart voel breken'.
Wilhelmina Sablairolles kreeg een engagement bij Le Gras, Van Zuylen en Haspels in Rotterdam en toen ook dit gezelschap opgeheven werd volgde zij Van Zuylen naar de Kleine Comedie in dezelfde plaats. Haar vijftigjarig jubileum aan het toneel vierde zij in 1884 met een voorstelling van «i»Moeder en zoon«/i» van Birch-Pfeiffer, waarin zij de rol van de moeder vertolkte. In haar laatste jaren leidde Sablairolles een teruggetrokken leven. Wilhelmina Gerretje Sablairolles overleed op 73-jarige leeftijd in Rotterdam.
«b»Naslagwerken«/b»
Coffeng.
«b»Archivalia«/b»
«tab» Stadsarchief Amsterdam: DTB.
«tab»Haags Gemeentearchief: DTB; Bevolkingsregister 1840.
«tab»Theater Instituut Nederland, Amsterdam: personaliamap M. Sablairolles.
«b»Gespeelde rollen«/b»
Voor andere dan de hierboven genoemde rollen, zie Coffeng.
«b»Literatuur«/b»
«tab» J.M.E. Dercksen, «i»Aan W.G. Valois-Sablairolles«/i» (Den Haag 1856).
«i»«tab»Nieuwe Rotterdamsche Courant,«/i» 17 januari 1844 [recensie].
«i»«tab»Nieuwe Rotterdamsche Courant«/i», 16 maart 1848 [recensie].
«i»«tab»Afscheidsgroet van mevrouw W.G. Valois-Sablairolles aan het 's-Gravenhaagsche publiek op 30 mei 1876«/i» (Den Haag 1876).
«tab»M.B. Mendes da Costa, «i»Tooneel-herinneringen«/i», 1 (Leiden 1900).
«b»Illustratie«/b»
Foto, ongedateerd. Uit: M.B. Mendes da Costa, «i»Tooneel-herinneringen.«/i»
Auteur: Inge-Marlies Sanders

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Wilhelmina Gerretje Sablairolles?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Wilhelmina Gerretje Sablairolles

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Wilhelmina Gerretje Sablairolles


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 11 août 1818 était d'environ 16,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du au nord. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1818: Source: Wikipedia
      • 5 février » Jean-Baptiste Bernadotte devient roi de Suède-Norvège sous le nom de Charles XIV Jean.
      • 12 février » le Chili proclame son indépendance.
      • 10 mars » promulgation de la loi Gouvion-Saint-Cyr.
      • 5 avril » victoire de l'Armée des Andes à la bataille de Maipú, assurant l'indépendance du Chili.
      • 7 septembre » Jean-Baptiste Bernadotte est couronné roi de Norvège.
      • 3 décembre » l'Illinois devient le 21e État des États-Unis.
    • La température le 16 mars 1845 était d'environ -6 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: half bewolkt sneeuw. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1845: Source: Wikipedia
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Sablairolles


    La publication Généalogie Tartaud a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Anita Tartaud, "Généalogie Tartaud", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-tartaud/I287.php : consultée 15 mai 2024), "Wilhelmina Gerretje Sablairolles (1818-1891)".